M
marekzegar
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 28
Przekroczyłem ~12tyś na rachunku bankowym.
Do tej pory każda kolejna złotówka była inkasowana przez komornika.
Dziś doczytałem,że nadeszły zmiany i ustalono kwotę wolną od potrąceń.
Z dystansem podchodzę do newsów z sieci,dlatego proszę Państwa o wyjaśnienie.
Czy od dzisiaj gdy wpłynie mi na konto raz w miesiącu(wypłata) kwota do 1400zł,pozostanie na tym koncie bez egzekucji?
Czy jest to kwota netto czy brutto?
Czy muszę informować komornika o założeniu nowego konta bankowego?
Od dzisiaj komornicy mają większe kompetencje. Co to oznacza dla dłużników i wierzycieli? - Finanse - WP.PL
Do tej pory każda kolejna złotówka była inkasowana przez komornika.
Dziś doczytałem,że nadeszły zmiany i ustalono kwotę wolną od potrąceń.
Z dystansem podchodzę do newsów z sieci,dlatego proszę Państwa o wyjaśnienie.
Czy od dzisiaj gdy wpłynie mi na konto raz w miesiącu(wypłata) kwota do 1400zł,pozostanie na tym koncie bez egzekucji?
Czy jest to kwota netto czy brutto?
Czy muszę informować komornika o założeniu nowego konta bankowego?
Minimum egzystencji dla najuboższych dłużników
Krajowa Rada Komornicza zwraca z kolei uwagę na zmianę przepisów określających kwotę wolną od zajęcia na rachunku bankowym. Dotychczas była to trzykrotność przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w sektorze przedsiębiorstw, czyli ok. 12 tys. zł. Po przekroczeniu tego limitu komornik przejmował każdą złotówkę podlegającą egzekucji, która wpływała na konto dłużnika.
Obecnie ma prawo w każdym miesiącu wejść na konto, ale za każdym razem musi zostawić kwotę wolną w wysokości płacy minimalnej (obecnie ok. 1,4 tys. zł). Jak przekonuje samorząd komorniczy, z jednej strony zapewni to minimum egzystencji najuboższym, a z drugiej zwiększy szybkość i efektywność egzekucji.
Od dzisiaj komornicy mają większe kompetencje. Co to oznacza dla dłużników i wierzycieli? - Finanse - WP.PL