Kwota wolna na rachunku - zmiana przepisów.

• Autor wątku Autor wątku marekzegar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziś otrzymałem odpowiedź z banku na podobne pytania:
Nowe zasady przyznawania kwoty wolnej od zajęć dotyczą wyłącznie tytułów wykonawczych wydanych po 08.09.2016r. W przypadku, gdy na Pana rachunku wprowadzona jest blokada z tytułu zajęcia egzekucyjnego przed datą graniczną, obowiązuje kwota wolna zgodnie z zasadami przed wejściem w życie ustawy.

Nawet gdy otworzę rachunek w banku w dniu dzisiejszym?

Syphar napisał:
Opisałeś, prosiłeś... Ale wniosek o ograniczenie zajęcia złożyłeś na piśmie? Co on na ten wniosek?
Zamilkł i pobierał dalej.Osoba u której wykonywałem pracę zniechęciła się,bo przecież trędowaty jestem mając długi i po pewnym szybkim czasie stosunek zlecenia ustał.
W jaki sposób wyprostować ten problem,bo na dzień dzisiejszy,gdzie 95% zatrudnienia odbywa się na podstawie umowy śmieciowej,pozostaje mi albo zbierać puszki albo kraść,podjąć pracy zarobkowej nie mogę...? Jak komornika przekonać,że to jedyne źródło?

NieAndrzej napisał:
Nie zagrabił, tylko oddał osobie/instytucji, do której należą według prawomocnego wyroku sądowego.
Polemizował bym.Kiedyś spłacałem stary kredyt i z wysokości zadłużenia około 3-4tyś(nie pamietam dokładnie) doliczył sobie coś w granicach 800zł za prowadzenie tej sprawy.Pytam się za co takie stawki? Za księgowanie raz w miesiącu mojego przelewu/raty którą zobowiązałem się spłacać ?

NieAndrzej napisał:
Coraz bardziej się opłaca brać kredyty i nie spłacać,
Nie jest tak jak Wy to widzicie.Wsadzacie wszystkich do jednego wora.
Gdyby w tym kraju była możliwość spłaty,podjęcia zatrudnienia na normalnych warunkach,to i było by mniej dłużników.
Pisze tu o latach 95-05r.Dziś jest jakaś tam szansa zatrudnić się i tyrać po 12h dostając te upragnione 1500-2000zł do ręki.Wtedy było 0 perspektyw,a kto z Państwa mając lat 20 nie chciał tego czy tamtego w swoim życiu? Wsadzić kołek do ... i patrzyć przed siebie ? Żeby to jeszcze odsetki były na miarę,a jest tak,że odsetki mamy największe w Europie i na dzień dzisiejszy 70% zadłużenia to nie kredyt a ...odsetki.

Ostatnia edycja:
marekzegar napisał:
Zamilkł i pobierał dalej.Osoba u której wykonywałem pracę zniechęciła się,bo przecież trędowaty jestem mając długi i po pewnym szybkim czasie stosunek zlecenia ustał.
W jaki sposób wyprostować ten problem,bo na dzień dzisiejszy,gdzie 95% zatrudnienia odbywa się na podstawie umowy śmieciowej,pozostaje mi albo zbierać puszki albo kraść,podjąć pracy zarobkowej nie mogę...? Jak komornika przekonać,że to jedyne źródło?

Pretensje miej do pracodawcy, który zatrudnia ciebie na umowę śmieciową i nie ma na tyle godności i szacunku do ludzkiego życia, żeby wysłać od czasu do czasu pismo do komornika i woli ciebie pozbawić środków na życie. Komornik potrzebuje umów zleceń za ostatnie trzy miesiące i na okres przyszły aby móc stwierdzić, że występuje ciągłość pracy i można ją potraktować jak w przypadku umowy o pracę. Ale nie musi tego zrobić.

marekzegar napisał:
Polemizował bym.Kiedyś spłacałem stary kredyt i z wysokości zadłużenia około 3-4tyś(nie pamietam dokładnie) doliczył sobie coś w granicach 800zł za prowadzenie tej sprawy.Pytam się za co takie stawki? Za księgowanie raz w miesiącu mojego przelewu/raty którą zobowiązałem się spłacać ?

To jest tak jakbyś pytał dlaczego mandat albo grzywna są wysokie. Bo mają sprawić, że już więcej tego nie zrobisz. Są karą za niepłacenie w terminie. Ustala się taki procent, przy którym nie opłaca się nie oddawać na czas. Przy niższym procencie staje się opłacalne przetrzymywanie cudzych pieniędzy dla własnych korzyści.

Druga kwestia, to że egzekucja w Polsce jest utrzymywana ze spraw skutecznych jak mówi logika. Jest ~25% skutecznych postępowań, czyli 25% dłużników płaci za pozostałe 75%. No bo państwo komorników nie utrzymuje, sami zarabiają na siebie.

marekzegar napisał:
Nie jest tak jak Wy to widzicie.Wsadzacie wszystkich do jednego wora.
Gdyby w tym kraju była możliwość spłaty,podjęcia zatrudnienia na normalnych warunkach,to i było by mniej dłużników.
Pisze tu o latach 95-05r.Dziś jest jakaś tam szansa zatrudnić się i tyrać po 12h dostając te upragnione 1500-2000zł do ręki.Wtedy było 0 perspektyw,a kto z Państwa mając lat 20 nie chciał tego czy tamtego w swoim życiu? Wsadzić kołek do ... i patrzyć przed siebie ? Żeby to jeszcze odsetki były na miarę,a jest tak,że odsetki mamy największe w Europie i na dzień dzisiejszy 70% zadłużenia to nie kredyt a ...odsetki.

Nikt nie wsadza wszystkich do jednego wora. Napisałem, że na kilka milionów postępowań rocznie znajdzie się kilka, w których ktoś stał się dłużnikiem niesprawiedliwie. Problem polega na regulowaniu przepisów na korzyść kilku, a niekorzyść wielu. To tak jakby wypuścić wszystkich skazanych z zakładów karnych, bo gdzieś tam jest dwóch, którzy są niewinni. Przepisy powinno się ustalać obiektywnie, a nie pod publikę, dla zdobycia poparcia w wyborach.

surfin napisał:
Witam,
Pytałam sie w banku i otrzymałam informację, że w dniach od 1-wszego do 7-mego września wykorzystałam kwote 1400 zł dlatego w dni 8-mym września w dniu wejścia nowelizacji nie mam już nic. Czy to jest zgodne z tym nowym prawem, skoro do dnia 7-mego obowiązywało stare prawo a od dnia 8-mego nowe?

pozdrawiam
od kiedy masz zajęty rachunek
zajeli ci wczoraj czy wczesniej

NieAndrzej napisał:
To jest tak jakbyś pytał dlaczego mandat albo grzywna są wysokie. Bo mają sprawić, że już więcej tego nie zrobisz.
Myślisz,że ktoś kto ma w nosie spłacanie kredytu,spłaci go wtedy gdy dowalą mu odsetki? Wtedy już nie będzie miał w nosie i się przestraszy? Nie tędy droga.
NieAndrzej napisał:
No bo państwo komorników nie utrzymuje, sami zarabiają na siebie.
Biedy nie klepią uwierz mi. Zwłaszcza jak za księgowanie potrafią cennikiem zabić.
...a przepraszam-wykonał do mnie dwie korespondencje listowne oraz poświęcił 10minut na słuchawce.

Ostatnia edycja:
marekzegar napisał:
Biedy nie klepią uwierz mi. Zwłaszcza jak za księgowanie potrafią cennikiem zabić.
...a przepraszam-wykonał do mnie dwie korespondencje listowne oraz poświęcił 10minut na słuchawce.

art 49 ukse - nie cennik bo to nie buda z kebabem a ustawa
Nikt nikomu nie broni zostać komornikiem, ale jak się nie chciało nosić teczki ...

marku
czyli np jak mam tytuł wykonawczy np z 2015 roku
i dopiero w dniu powiedzmy dziejszym komornik wyniuchał by ze mam konto bankowe np w społdzielczym to zajmie mi znową kwotą wolną czy na starych zasadach ?

Przepraszam,że tak rozciągam temat na kolejne posty.

Dziwi mnie sytuacja z wejściem nowych zasad od 08.09.2016r.
W zasadzie to komornik zajął rachunek przed tą datą,a jeśli otworzę nowy rachunek,to przecież zajęcie rachunku będzie miało miejsce po tej dacie ....

micho1 napisał:
to zajmie mi znową kwotą wolną czy na starych zasadach ?
Ja tu jestem tym co chce uzyskać informacje ;)
Też mam wątpliwości takie jak i Twoje.
Poczekamy na odpowiedź tych co nosili teczki ;)

surfin napisał:
wczesniej, koniec sierpnia
no to zobacz czy czasem nie było tak ze w dniach tych od zajęcia korzystałaś z konta
np wybrałaś z bankomatu i kwota była w zablokowanych nie rozliczonych srodkach
być moze ze w dniu wejscia ustawy rozliczyły się blokady i bank policzył to jako limit
stad wykorzystana kwota wolna do 1400 zł sprawdż to

micho1 napisał:
no to zobacz czy czasem nie było tak ze w dniach tych od zajęcia korzystałaś z konta
np wybrałaś z bankomatu i kwota była w zablokowanych nie rozliczonych srodkach
być moze ze w dniu wejscia ustawy rozliczyły się blokady i bank policzył to jako limit
stad wykorzystana kwota wolna do 1400 zł sprawdż to

nie, rozliczona kwota w dniu 8.09 to jest 20 zł, pozostale środki rozliczone sa do 7-mego

Bank rozlicza kwote wolną od 1.09 taka informacje otrzymałam

az jestem zdziwiony
jak ustawa weszła w dniu 08 to od 08 sąd nowe limity
jaki to bank u ciebie

alior. Mi nie chodzi o to, ze nie chciałam tego spłacić, bo chciałam, tylko chodzi mi o to, że ja mam przestrzegać prawo, a ktoś inny nie? Dlatego chce sie dowiedzieć, czy to działanie było zgodne z prawem.

skoro liczy się od 8 go to od 8 go jest nowy limit a nie od 1 go
chyba ze tak jak wspomniałam srodki wybrałaś ale były nie rozliczone
i rozliczyły się 8 go
wowczas policzyło jako nowy system

co w takim razie moge zrobic? na koncie sprawdzalam kilka razy, nie ma takiej mozliwosci aby w dniu 8-mym wrzesnia rozliczylo sie 1400 zł

byłam w banku gdzie pracuje moja kuzynka i z tymi zajęciami jest tak,że
ustawa weeszła owszem od 8 go ale ustawa ustaliła ze limit jest miesieczny
wiec od 1 weszło ze 1400 zl
z tym ze ludzi dluznikow nikt nie pouczył a media też nie uczuliły

Odpowie Ktoś ? :D
Nowe zasady przyznawania kwoty wolnej od zajęć dotyczą wyłącznie tytułów wykonawczych wydanych po 08.09.2016r. W przypadku, gdy na Pana rachunku wprowadzona jest blokada z tytułu zajęcia egzekucyjnego przed datą graniczną, obowiązuje kwota wolna zgodnie z zasadami przed wejściem w życie ustawy.
W zasadzie to komornik zajął rachunek przed tą datą,a jeśli otworzę nowy rachunek,to przecież zajęcie rachunku będzie miało miejsce po tej dacie ....

Powrót