S
surfin
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
hmmm, wg tego co napisales, kazdy bank inaczej interpretuje ta nowelizację?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
surfin napisał:hmmm, wg tego co napisales, kazdy bank inaczej interpretuje ta nowelizację?
Będą tam pieniądze ale rachunku samego w sobie nie może obłożyć starymi przepisami ...Tak mi się przynajmniej wydaje.W zasadzie to komornik zajął rachunek przed tą datą,a jeśli otworzę nowy rachunek,to przecież zajęcie rachunku będzie miało miejsce po tej dacie ....
czyli w zasadzie się ... zmieniło i trzeba dalej kręcić wały ...nowe zasady przyznawania kwoty wolnej od zajęć dotyczą wyłącznie tytułów wykonawczych wydanych po 08.09.2016r. W przypadku, gdy zajęcie egzekucyjne cały czas jest aktywne a teraz na nowo otworzy Pan rachunek będzie Pana obowiązywała kwota wolna zgodnie z zasadami przed wejściem w życie ustawy.
marekzegar napisał:i kolejna odpowiedź mBanku odnośnie mojego powyższego pytania:
czyli w zasadzie się ... zmieniło i trzeba dalej kręcić wały ...
LLawyer napisał:Cokolwiek znajduje się na rachunku nie jest już tym czym pierwotnie było a na pewno nie ma związku z egzekucją z wynagrodzenia bo dotyczy rachunku bankowego a nie przepisów związanych z egzekucją z wynagrodzenia.
micho1 napisał:dlatego też kombinatorzy robili tak
w momencie kiedy otrzymali zawiadomnienie o zajęciu np z mbanku
w tym momencie zmieniali rachunek dp wypłaty na inny
wtedy w mbanku nie robili zadnych ruchóww wówczas kwota wolna nie została wykorzystana
zanim komornik zwąchał ze masz np teraz konto w allior to mineło kilka miesięcy
wówczas jak otrzymasz pismo ze alior tez zakładasz w millenium
oznacza to ze zadna wolna kwota nie została na żadnym rachunku wykorzystana
a teraz jak jest limit 1400 zł
to można kombinowac ze srodki na nowym rachunku trzymać do wysykosci 1380 zł
następnie bez wykorzystania limitu zmieniasz na inny
i co miesiąc powracasz do tego gdzie masz kolejny limit
itd
samsung28 napisał:Napisał/a LLawyer
Cokolwiek znajduje się na rachunku nie jest już tym czym pierwotnie było a na pewno nie ma związku z egzekucją z wynagrodzenia bo dotyczy rachunku bankowego a nie przepisów związanych z egzekucją z wynagrodzenia.
Czyli jak komornik zajmie moje wynagrodzenie to ,to co jest na rachunku bankowym jest bezpieczne>?
Wichniar5 napisał:Witam
Moja subiektywna ocena i interpretacja ustawy jest taka,że kwota wolna powinna być naliczana od 8 września czyli od momentu obowiązywania nowych przepisów
To chyba normalne i oczywiste?
Pozdrawiam Łukasz
łatwiej....damian xxx napisał:chodzi mi o to czy komornikowi jest teraz łatwiej namierzyć bank w którym dłużnik ma konto ?
korf napisał:łatwiej....