Kwota wolna na rachunku - zmiana przepisów.

• Autor wątku Autor wątku marekzegar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hmmm, wg tego co napisales, kazdy bank inaczej interpretuje ta nowelizację?

surfin napisał:
hmmm, wg tego co napisales, kazdy bank inaczej interpretuje ta nowelizację?

To odpowiedź mBanku.

Na to pytanie mi chyba nikt nie odpowie na tym forum ;) bo zaraz zarzuci,że jestem kombinatorem,mogłem nie brac kredytu itd.
W zasadzie to komornik zajął rachunek przed tą datą,a jeśli otworzę nowy rachunek,to przecież zajęcie rachunku będzie miało miejsce po tej dacie ....
Będą tam pieniądze ale rachunku samego w sobie nie może obłożyć starymi przepisami ...Tak mi się przynajmniej wydaje.

witam a co jesli mam 10 rachunkow w rożnych bankach
czy obowiązkuje 1 wspolny limit czy do kazdego po 1400 zł

i kolejna odpowiedź mBanku odnośnie mojego powyższego pytania:
nowe zasady przyznawania kwoty wolnej od zajęć dotyczą wyłącznie tytułów wykonawczych wydanych po 08.09.2016r. W przypadku, gdy zajęcie egzekucyjne cały czas jest aktywne a teraz na nowo otworzy Pan rachunek będzie Pana obowiązywała kwota wolna zgodnie z zasadami przed wejściem w życie ustawy.
czyli w zasadzie się ... zmieniło i trzeba dalej kręcić wały ...

marekzegar napisał:
i kolejna odpowiedź mBanku odnośnie mojego powyższego pytania:

czyli w zasadzie się ... zmieniło i trzeba dalej kręcić wały ...

ja tego nie kumam :(

Czego?
Po staremu było tak,że jeśli miałeś 10 rachunków w różnych bankach, to siądzie Ci komornik na wszystkie,a limit pozostawał ten sam we wspomnianych granicach 14 tysięcy.
Jak przekroczysz w mBanku,to w Alior też licznik stanie.

Teraz jest prawie tak samo.Możesz mieć 10 rachunków ale jeśli na którymś z nich przekroczysz ~1360zł(najniższa płaca netto, do ręki) to każda następna złotówka jest inkasowana.

W zasadzie to lepiej,bo jest jakaś deska ratunku,a ci z historią jak moja,że komornik "wsiadł" na mnie przed 8 września br. ,pozostają w kropce,bo traktowani są po starych zasadach czyli nie mogę wrzucić na konto nawet 1zł,bo zostanie zatrzymane na poczet długu.

Nie w porządku to,że nie ma opcji minimalnej egzystencji z konta,w czasach gdy 80% rzeczy robi się przelewem.

dlatego też kombinatorzy robili tak
w momencie kiedy otrzymali zawiadomnienie o zajęciu np z mbanku
w tym momencie zmieniali rachunek dp wypłaty na inny
wtedy w mbanku nie robili zadnych ruchóww wówczas kwota wolna nie została wykorzystana
zanim komornik zwąchał ze masz np teraz konto w allior to mineło kilka miesięcy
wówczas jak otrzymasz pismo ze alior tez zakładasz w millenium
oznacza to ze zadna wolna kwota nie została na żadnym rachunku wykorzystana
a teraz jak jest limit 1400 zł
to można kombinowac ze srodki na nowym rachunku trzymać do wysykosci 1380 zł
następnie bez wykorzystania limitu zmieniasz na inny
i co miesiąc powracasz do tego gdzie masz kolejny limit
itd

Lepiej nie pisz takich rzeczy tutaj bo mi wątek zamkną ;)
Szczerze,to nie należę do ludzi którzy chcą na tym zbić worek pieniędzy,a walczę jedynie o minimum,które da mi możliwość po prostu współczesnego ŻYCIA,które nie opiera się już na staniu przy okienku w kasie poczty ....

To o czym piszesz micho1,nijak ma się do pewnego systemu o nazwie Ognivo.
Lista Banków uczestniczących w systemie OGNIVO

...a jeśli nie poinformowałeś komornika o otworzeniu nowego konta,to mogłeś liczyć na konsekwencje.
Mi pozostało otworzenie konta na przyjaciółkę,ale nie jest to dla mnie i dla niej do końca dobra sytuacja.Wolał bym to uczciwe minimum ale na swoim koncie.

Nie wszystkie banki uczestniczą w systemie Ognivo a więc komornik przy pomocy tego systemu nie "wykryje" niektórych rachunków bankowych dłużnika.

Krispl tez byłem tego pewny do przeczytania tego artykułu.
Centralna informacja o rachunkach bankowych
Centralna informacja o rachunkach bankowych. Lepsza niż OGNIVO | Dochodzenie wierzytelności
I to nie tylko informacje o rachunkach w bankach,a nawet w SKOKach.
Doczytaj cały art. plus komentarz na dole.

„Art. 105b. Podmioty, o których mowa w art. 105 ust. 1 pkt 2 lit. a-h, k-ł, p, s, t oraz v, w granicach uprawnień wynikających z tych przepisów (…), są uprawnione do uzyskania zbiorczej informacji, o której mowa w art. 92ba ust. 1, w dowolnym banku.

LLawyer napisał:
Cokolwiek znajduje się na rachunku nie jest już tym czym pierwotnie było a na pewno nie ma związku z egzekucją z wynagrodzenia bo dotyczy rachunku bankowego a nie przepisów związanych z egzekucją z wynagrodzenia.

Czyli jak komornik zajmie moje wynagrodzenie to ,to co jest na rachunku bankowym jest bezpieczne>?

micho1 napisał:
dlatego też kombinatorzy robili tak
w momencie kiedy otrzymali zawiadomnienie o zajęciu np z mbanku
w tym momencie zmieniali rachunek dp wypłaty na inny
wtedy w mbanku nie robili zadnych ruchóww wówczas kwota wolna nie została wykorzystana
zanim komornik zwąchał ze masz np teraz konto w allior to mineło kilka miesięcy
wówczas jak otrzymasz pismo ze alior tez zakładasz w millenium
oznacza to ze zadna wolna kwota nie została na żadnym rachunku wykorzystana
a teraz jak jest limit 1400 zł
to można kombinowac ze srodki na nowym rachunku trzymać do wysykosci 1380 zł
następnie bez wykorzystania limitu zmieniasz na inny
i co miesiąc powracasz do tego gdzie masz kolejny limit
itd

a ja mam tak brat założył konto na siebie a mnie i żonę zrobił osobami upoważnionymi do korzystania z jego konta(nie współwłaścicielami)i mimo że komornik mi dostarczył pismo o zajęciu rachunku który został zamknięty jak pismo dostałem to do żadnego zajęcia nie doszło i korzystam z rachunku brata ile chcę.

Ostatnia edycja:
samsung28 napisał:
Napisał/a LLawyer
Cokolwiek znajduje się na rachunku nie jest już tym czym pierwotnie było a na pewno nie ma związku z egzekucją z wynagrodzenia bo dotyczy rachunku bankowego a nie przepisów związanych z egzekucją z wynagrodzenia.

Czyli jak komornik zajmie moje wynagrodzenie to ,to co jest na rachunku bankowym jest bezpieczne>?

I w tym właśnie miejscu też nie wiem co zrobić ...
mBank przekłada starą egzekucję na koncie nad nowe przepisy określające co na tym koncie mogę ja i może komornik.

Gdy sprecyzowałem pytanie i obarczyłem ich odpowiedzialnością za udzielanie niepoprawnych odpowiedzi,skierowali mnie do ...eksperta online mBanku itd.
W poniedziałek ruszę do placówki mBanku oraz czekam na odpowiedź prawnika w tej sprawie,którą zamieszczę w trym temacie.

Logicznie rzecz biorąc,nowe przepisy dotyczą rachunków bankowych i postępowania z ich zawartością,więc co ma do tego stara egzekucja na starych zasadach .... Nowy rachunek,nowe zasady.

Zdam relację po kolejnych rozmowach.

Witam

Mam podobny problem z bankiem..

W dniu 08.09.2016r była nowelizacja przepisów odnośnie egzekucji komorniczych.

Wiedziałem wcześniej o tym ,jednakże czytając ustawę doszedłem do wniosku ,że moje środki są "bezpieczne".

Według starych przepisów do dnia wczorajszego miałem kwotę wolną od zajęcia komorniczego ok 7000 PLN.

Środki które miałem na koncie to 442 PLN.

Nowelizacja przepisów odbyła się w dniu dzisiejszym,więc byłem pewien ,że w myśl zasady ,że prawo nie działa wstecz będzie przysługiwać mi nowa kwota wolna od zajęcia od dnia 08.09.2016 75 % od 1850 PLN to jest 1387.50 PLN.

Po zalogowaniu się rano na swoje konto zobaczyłem ,że dysponuje tylko kwotą 238 PLN a 204 PLN zostało zajęte przez bank i prawdopodobnie przekazane do komornika..

Przeanalizowałem szybko sytuację i skontaktowałem się z bankiem.

Otrzymałem informacje,że nowelizacja była w dniu dzisiejszym ,jednakże bank nalicza nową kwotę wolną od 01.09.2016 r.

Miałem od 01.09.2016r dwa przelewy na swoje konto :

- 1290 PLN
- 302 PLN

Oczywiście pomniejszyły one "starą kwotę wolną od zajęcia".

Kontaktowałem się w związku z tym problemem z KNF i rzecznikiem finansowym.

Pani z informacji KNF nie udzieliła mi informacji,ponieważ nie była zorientowana w temacie.

Rzecznik finansowy przyznał mi rację i polecił złożyć reklamację a także skargę za jego pośrednictwem.

Dzwoniąc do banku i przedstawiając swój problem otrzymałem tylko odpowiedź ,że skarga jest bezzasadna,ponieważ kwota wolna jest naliczana od 1 września.

Moja subiektywna ocena i interpretacja ustawy jest taka,że kwota wolna powinna być naliczana od 8 września czyli od momentu obowiązywania nowych przepisów

To chyba normalne i oczywiste?

Jeżeli bank zaczął naliczać kwotę wolną od momentu 1 września wcześniej w dniach 1-7 września pomniejszając mi starą kwotę wolną ,to złamał prawo.

Od 1 do 7 września wyświetlała się kwota wolna ok 7 tysięcy i nagle 8 września częściowo moje środki zostały zajęte.

Czy ktoś z Państwa może doradzić,pomóc w mojej sprawie?

Pozdrawiam Łukasz

Dodam ,że mój bank to t-mobile usługi bankowe.

Wichniar5 napisał:
Witam

Moja subiektywna ocena i interpretacja ustawy jest taka,że kwota wolna powinna być naliczana od 8 września czyli od momentu obowiązywania nowych przepisów

To chyba normalne i oczywiste?

Pozdrawiam Łukasz

Idąc tym tropem, wolna kwota powinna wynosić we wrześniu jakieś 1002 zł
A subiektywna interpretacja przepisów przez bank była inna.
Ale złóż reklamację. I ciesz się że to tylko tyle...

A czy zmieniło się coś , w zajmowaniu konta bankowego ?
chodzi mi o to czy komornikowi jest teraz łatwiej namierzyć bank w którym dłużnik ma konto ? czy nadal musi wysyłać zapytania do banków.

Powrót