M
marekzegar
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 28
- Autor Autor
damian xxx napisał:Możesz rozwinąć ?
Przeczytaj moje powyższe posty.Głównie z "ognivem" w tle ...
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
damian xxx napisał:Możesz rozwinąć ?
marekzegar napisał:Przeczytaj moje powyższe posty.Głównie z "ognivem" w tle ...
surfin napisał:hmmm, wg tego co napisales, kazdy bank inaczej interpretuje ta nowelizację?
Wichniar5 napisał:Nowelizacja przepisów odbyła się w dniu dzisiejszym,więc byłem pewien ,że w myśl zasady ,że prawo nie działa wstecz będzie przysługiwać mi nowa kwota wolna od zajęcia od dnia 08.09.2016 75 % od 1850 PLN to jest 1387.50 PLN.
damian xxx napisał:Ognivo , nie powstało wraz ze zmianami .
otrzymałem odpowiedź: łatwiej , więc pytam dlaczego łatwiej.
NieAndrzej napisał:Łatwiej dłużnikom, bo jeszcze nic nie działa jak należy.
marekzegar napisał:Gdybyś nie był leniwy,to byś przeczytał w linku,który zamieściłem o nowym systemie.
marekzegar napisał:Dziś otrzymałem odpowiedź z banku na podobne pytania:
Nawet gdy otworzę rachunek w banku w dniu dzisiejszym?
Zamilkł i pobierał dalej.Osoba u której wykonywałem pracę zniechęciła się,bo przecież trędowaty jestem mając długi i po pewnym szybkim czasie stosunek zlecenia ustał.
W jaki sposób wyprostować ten problem,bo na dzień dzisiejszy,gdzie 95% zatrudnienia odbywa się na podstawie umowy śmieciowej,pozostaje mi albo zbierać puszki albo kraść,podjąć pracy zarobkowej nie mogę...? Jak komornika przekonać,że to jedyne źródło?
Polemizował bym.Kiedyś spłacałem stary kredyt i z wysokości zadłużenia około 3-4tyś(nie pamietam dokładnie) doliczył sobie coś w granicach 800zł za prowadzenie tej sprawy.Pytam się za co takie stawki? Za księgowanie raz w miesiącu mojego przelewu/raty którą zobowiązałem się spłacać ?
Nie jest tak jak Wy to widzicie.Wsadzacie wszystkich do jednego wora.
Gdyby w tym kraju była możliwość spłaty,podjęcia zatrudnienia na normalnych warunkach,to i było by mniej dłużników.
Pisze tu o latach 95-05r.Dziś jest jakaś tam szansa zatrudnić się i tyrać po 12h dostając te upragnione 1500-2000zł do ręki.Wtedy było 0 perspektyw,a kto z Państwa mając lat 20 nie chciał tego czy tamtego w swoim życiu? Wsadzić kołek do ... i patrzyć przed siebie ? Żeby to jeszcze odsetki były na miarę,a jest tak,że odsetki mamy największe w Europie i na dzień dzisiejszy 70% zadłużenia to nie kredyt a ...odsetki.
marekzegar napisał:Jak zwykle chaos i brak precyzyjnych informacji.
Pytałem emailowo w Krajowej Radzie Komorniczej i milczą.
mBank twierdzi,że prawo nie działa wstecz i mam być traktowany po starych zasadach,a Twój powyższy przykład jest tego zaprzeczeniem.
Nikt nic nie wie.Istna Polska.
Z jakiego banku korzystasz budek ?
Ad. 1. Na nowych.Zgodnie ze zmieniającymi się przepisami w sprawie kompetencji komorników,nastąpiły zmiany w posługiwaniu się rachunkiem bankowym,kontem w banku.
Pytanie:
Moje długi sięgają kilka lat wstecz.Czy zatem postępowanie komornika wobec mnie będzie odbywać się na starych zasadach (~12tyś) czy na nowych - kwota wolna równa płacy minimalnej ?
Przykładowo,dziś udaje się do banku i zakładam konto,rachunek bankowy.
Co z pieniędzmi,które wpłyną na to konto? Jak zostaną "potraktowane" ?
Dodam,że egzekucja z rachunku bankowego miała miejsce 2 lata temu.
Drugi temat jaki chciałem poruszyć,to zajmowanie wynagrodzenia za pracę.
90% zleceniodawców(pracodawców) oferuje formę zatrudnienia na podstawie umowy zlecenia,o dzieło itp. Czyli tzw. umowy śmieciowe.
Tego typu umowa nie jest chroniona jak umowa o pracę na zasadach Kodeksu Pracy.
Problem jaki mi doskwiera,to brak możliwości powstrzymania komornika przed konfiskatą wynagrodzenia.Zgodnie z prawem komornik może zatrzymać na poczet długów całość 100% kwoty.Ja próbując mu udowodni,że jest to jedyne źródło dochodu,mogę liczyć na jego łaskawość, a komornik może lecz nie musi zgodzić się na moje warunki.
W praktyce to wygląda w ten sposób,że pracuję "na czarno" aby uchronić się przed tym.
Czy jest na to jakaś rada i powstrzymanie komornika przed inkasowaniem kwoty która zapewni mi choć te minimum?
Zgodnie z art. 54 ust. 1 Prawa bankowego środki pieniężne znajdujące się na rachunkach oszczędnościowych, rachunkach oszczędnościowo-rozliczeniowych oraz na rachunkach terminowych lokat oszczędnościowych jednej osoby, niezależnie od liczby zawartych umów, są wolne od zajęcia na podstawie sądowego lub administracyjnego tytułu wykonawczego, w każdym miesiącu kalendarzowym, w którym obowiązuje zajęcie, do wysokości 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę, ustalanego na podstawie ustawy z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę (Dz. U Nr 200, poz. 1679, z późn. zm.122)), przysługującego pracownikowi zatrudnionemu w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy.
Właściwym będzie przytoczenie znanego bankom stanowiska Związku Banków Polskich, zgodnie z którym "opierając się na zasadzie działania nowego prawa wprost, uzasadnionym jest stanowisko, że art. 54 ust. 1 Prawa bankowego znajduje zastosowanie do zajęć wierzytelności z rachunku bankowego dłużnika, zarówno tych doręczonych bankowi przed wejściem w życie Ustawy, jak i od daty 8 września 2016 r.
Należy przyjąć wobec braku szczegółowej regulacji w tym zakresie, że jeśli zawiadomienie o zajęciu wierzytelności z rachunku bankowego dłużnika zostanie doręczone do banku w danym miesiącu kalendarzowym, to już w tym miesiącu uaktywnia się przywilej, o którym mowa w art. 54 ust. 1 Prawa bankowego.
Jeśli dłużnik skorzysta pomiędzy 1 a 7 września 2016 r. z przywileju egzekucyjnego na mocy art. 54 ust. 1 w brzmieniu do 8 września 2016 r. w wysokości odpowiadającej 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi zatrudnionemu w pełnym miesięcznym wymiarze czasu pracy bądź wyższej, to wówczas z dniem 8 września 2016 r. należy przyjąć, że w tym miesiącu tj. wrześniu 2016 r., zrealizował on już przysługujące mu uprawnienie do zwolnienia środków od zajęcia na podstawie art. 54 ust. 1 w brzmieniu od 8 września 2016 r.;
Jeśli dłużnik skorzystał pomiędzy 1 a 7 września 2016 r. z przywileju egzekucyjnego na mocy art. 54 ust. 1 w brzmieniu do 8 września 2016 r. w wysokości niższej niż 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę, mając na względzie, że od 8 września 2016 r. w każdym miesiącu kalendarzowym, w którym obowiązuje zajęcie, przysługuje zwolnienie środków od zajęcia do wysokości 75% przywołanej powyżej podstawy, to wówczas dłużnik dysponuje uprawnieniem do skorzystania z przywileju egzekucyjnego w wysokości aż do osiągnięcia we wrześniu 2016 r. pułapu 75% minimalnego wynagrodzenia za pracę."
Oczywiście, tyle tylko, ze Twoim problemem jest dług, długi. Kijem nie zawraca się rzek.Wichniar5 napisał:Po odrzuconej reklamacji będę składał reklamacje poprzez rzecznika finansowego a jeżeli reklamacja zostanie odrzucona ,to pozostanie mi pozew do sądu.