łączenie kary

• Autor wątku Autor wątku spirit51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spirit51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam mam kilka sprawa za przestępstwa z tego samego paragrafu w różnych miastach polski .Czy jest mozliwość przeniesienia ich do sądu w miejscu zamieszkania i sądzenie mie w sprawie łącznej , czy jeśli ciężko choruje i jestm unieruchominy mam2 grupe inwalidzką (jestm kaleką) czy sąd maoż wziąść pod uwage moje kalectwo i iść mi na ustępstwo i przenieś wszystkie postępownia do sądu w miejscu zamieszkania , było by to dal mnie bardzo korzystne .Czy zdrowie fizyczne ma na to wpływ.Z góry dziękuje za szybką odpowiedz

Nie ma możliwości połączenia tych spraw do łącznego prowadzenia w jednym Sądzie w sposób zgodny z procedurą.
Możesz jednak z uwagi na stan zdrowia wnosić o to abyś w każdej z tych spraw z osobna został przesłuchany przez Sąd najbliższy Twojemu miejscu zamieszkania.
Sąd może się do takiego wniosku przychylić (choć uwzględnienie wniosku nie jest obligatoryjne).

Nawet jeśli w noim sądzie w miejscu zamieszkania tez toczy się postepowania przeciwko mnie?

To w takim razie jak zamknąć te postępowania by dostać wyrok łączny?

Wyrok łączny możliwy jest gdy uprawomocnią się te wyroki ktore dostaniesz za te toczące się sprawy ale tylko wtedy jeśli będą one karą pozbawienia wolności w przypadku kary z warunkowym zawieszeniem bedziesz posiadał po prostu kilka wyroków w zawieszeniu.

Dziękuje.A co w wypadku jak dostane 3 wyroki w zawieszeniu i 1 do odsiadki jak postąpic by wyroki były dalmnie najkorzystniejsze.

W takim przypadku aby połączyć te wyroki trzebaby je odwiesić co byłoby dla ciebie niekorzystne- tak więc możesz mieć 1 wyrok pozb wolności i go odsiedzieć a wyroki w zawieszeniu pozostaną.

A co jak wyroki w zawieszeni w sumie przekroczą 4lata ,przeciesz można mieć tylko 3lata maksymalnie nie dotyczy to światków koronnych którzy mogą dostaś wyrok w zawieszeniu do 5 lat co w tym przypadku jak dostane kilka wyroków i wsumie przekroczą one 3 lata?

Nie rozumiem o co ci chodzi...pierwsze słyszę, że nie można mieć wyroków w zawieszeniu które przekraczają 4 lata w sumie...Można mieć np 2 lata, 1,6 i 2 lata i wszystkie w zawieszeniu- gorzej jak to sąd musi odwiesić...Dlatego jeśli otrzymasz te wyroki w zawieszeniu to będziesz się musiał bardzo pilnować.

Dziękuje troche mnie pocieszyłaś a kto decydyje o odwieszeniu wyroków czy to sąd wystosowuje taki wniosek , prokurator czy kurator.Dziękuje za szybka odpowiedz

Jeszcze dodam, że w twojej sprawie chodzi o to, że masz sprawy z tego samego art, które jak rozumiem będą toczyć się mniej więcej w tym samym czasie co daje podstwę sądzić, że jeśli sąd zasądzi kary w zwieszeniu to będziesz posiadać ich kilka- jesli potem popełnisz przestępstwo podobne- a jest prawdopodobieństwo- skoro już ich pare popełniłeś- to "posypią" ci się wszystkie "zawiasy"- odwieszą ci wszystko i może się z małego przestępstwa zrobić duży wyrok- dlatego mówię aby kiedy się ma parę wyroków w zaiweszniu bardzo się pilnować. Ale na razie jak widzę sprawy są dopiero w toku więc trudno mówić o tym co będzie potem...

Dzięki Potem będzie juz tylko lepiej ja w to wierze to i tak musi być zaczne nowe zycie.Dzięki

A jest taka mozliwość ,że w 2 sądach dostane wyroki w zawieszeniu. 3 dowie się o tych wyrokach i dostane kare do odsiadki i czy może w tedy odwiesić mi tamte wyroki skoro tamte przestępstwa popełniłem puźniej niż to za które jestem sądzony.Bo staram się zamykac te sprawy od najwcześniejszej do najstarszej

marta222 napisał:
Wyrok łączny możliwy jest gdy uprawomocnią się te wyroki ktore dostaniesz za te toczące się sprawy ale tylko wtedy jeśli będą one karą pozbawienia wolności w przypadku kary z warunkowym zawieszeniem bedziesz posiadał po prostu kilka wyroków w zawieszeniu.

A gdzie tak jest napisane , że nie można łączyć kar w zawieszeniu??

Najprościej na ostatniej rozprawie rozpatrywanego "ostatniego" przestępstwa , trzeba złożyć wniosek o wydanie kary łącznej , podając daty miejsca i sygnatury akt wyroków , które zapadły wcześniej.
Śmiem twierdzić , że jeśli przestępstwa popełnione zostały w krótkich odstępach czasu to sąd zakwalifikować je może jako ciąg , czyli jedno przestępstwo i może wydać wyrok łączny , nawet absorbując mniejsze wyroki w poczet najwyższego i zawiesi go jeśli przepisy na to pozwolą..

spamer napisał:
A gdzie tak jest napisane , że nie można łączyć kar w zawieszeniu??

Kary z warunkowym zawieszeniem wykonania kary można łączyć.
Nie jest natomiast przesądzone czy łącząc karę z warunkowym zawieszeniem i bez Sąd karę łączną zawiesi czy nie. Są poglądy że w wyroku łącznym orzekanie kary bezwzględnej w tej sytuacji nie jest dopuszczalne ale to tylko poglądy, które Sądu nie wiążą i nie da się wykluczyć że ktoś w praktyce może spotkać się z odmiennym podejściem Sądu.

Śmiem twierdzić , że jeśli przestępstwa popełnione zostały w krótkich odstępach czasu to sąd zakwalifikować je może jako ciąg , czyli jedno przestępstwo i może wydać wyrok łączny

Czyniąc to w wyroku łącznym Sąd ingerowałby nie tylko w karę (co mu wolno w granicach wskazanych w art. 85 i 86 k.k.) ale podważałby treść poprzednich wyroków jednostkowych co do opisu czynów za które skazano oskarżonego. Moim zdaniem jest to niedopuszczalne.

BTW: Ciąg przestępstw to kilka przestępstw a nie jedno (zob art. 91 k.k.)

Podstawowa sprawa w wydawaniu wyroku łącznego to nie szkodzić skazanemu mówi o tym SN (ale sygnatury nie chce mi się teraz szukać) jeśli sąd uznałby , że kara łączna będzie będzie surowsza od cząstkowych ( bo musiałby wszystkie odwiesić) to wtedy sprawę umorzy nie wydając wyroku łącznego . Dlatego też składając wniosek o wydanie kary łącznej nic się nie traci , a jedynie można zyskać.

spamer napisał:
mówi o tym SN (ale sygnatury nie chce mi się teraz szukać) jeśli sąd uznałby , że kara łączna będzie będzie surowsza od cząstkowych ( bo musiałby wszystkie odwiesić) to wtedy sprawę umorzy nie wydając wyroku łącznego . Dlatego też składając wniosek o wydanie kary łącznej nic się nie traci , a jedynie można zyskać.

O tym właśnie pisałem mówiąc o "poglądach". Wyrok SN nie jest wiązący dla innych Sadów (poza tą sprawą w której SN się wypowiedział) więc gwarancji że będzie tak jak piszesz nie ma.

witam :)
mam pytanie,odnośnie kilku wyroków w zawieszeniu... wszyscy tu jesteście bardzo zorientowani w temacie a ja nie znam podstaw, dlatego ciężko wyciągnąc mi wnioski dla siebie.
jakby tu napisac, zeby nie zagmatwac?!
...
został wydany wyrok, który na skutek wniosku oskarżonego miał byc zamieniony na prace społeczne. niestety w wyniku apelacji poszkodowanego (sprawa dotyczy wyłudzenia),zapadła decyzja o wykonaniu kary .
teraz moje watpliwosci:
1).czy jeśli oskarżony odsiaduje w/w wyrok ,a ma w zawieszeniu jeszcze dwa inne (jeden z tytułu niepłacenia alimentów..., co do drugiego nie mam pewności,ale też dotyczy kwestii finansowych), to czy te wyroki będą odwieszone automatycznie? czy moze stac sie tak,ze nadal będą w zawieszeniu?
2).jeśli miałoby dojśc do odwieszenia to czy o łączna karę trzeba złożyc wniosek, czy jest już teraz na to za późno?
3).na czym polega korzysc płynąca z łączenia wyroków-rozumiem ,ze sa one skracane,ale o jaki okres? czy jest to realizowane według jakichs sztywnych wytycznych ,czy zależy od sędziego wydajacego decyzję?
Będę wdzięczna za informacje .
Jeśli informacje dotyczace moich pytań są juz zawarte na forum-przepraszam i bardzo proszę o wskazanie miejsca-mi niestety nie udało sie ich odnaleźc.
pozdrawiam Was serdecznie

Powrót