C
Conr.PL
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Czy w Polsce przełamanie zabezpieczeń DRM jest legalne? Czy legalne jest tworzenie narzędzi ułatwiających takie przełamywanie zabezpieczeń?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Art. 77^1.
Uprawniony może domagać się od użytkownika programu komputerowego zniszczenia posiadanych przez niego środków technicznych (w tym programów komputerowych), których jedynym przeznaczeniem jest ułatwianie niedozwolonego usuwania lub obchodzenia technicznych zabezpieczeń programu.Ale program komputerowy może spowodować, iż dany sprzęt stanie się urządzeniem wymienionym w tym artykule. Chyba, że uznamy, iż przeróbka konsoli może podpaść pod powyższy artykuł, ale tylko wtedy, gdy wprowadzono zmiany sprzętowe, a nie jedynie software'owe.Rubisz napisał:Ripper art. 118 prim nie dotyczy programów komputerowych. Nie są ani urządzeniem ani jego komponentem. Chyba, że źle zrozumiałem Twoją wypowiedź.
Ale... mnie nie trzeba tego tłumaczyćRubisz napisał:Tak ale zainstalowanie programu w pamięci komputera nie jest wytworzaniem przedmiotu.
Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze w małym OT. Wytwarzaniem przedmiotu oczywiście nie jest, ale urządzenia - jak najbardziej. W procesie wytwarzania następuje połączenie pólproduktu jakim jest konsola (hardware) oraz dedykowanego oprogramowania czyli softu (firmware) dla określonego elementu konsoli. W sumie powstaje nowe urządzenie (lub jak kto woli zmodyfikowane) o nowych możliwościach technicznych i funkcjonalnych.Rubisz napisał:Tak ale zainstalowanie programu w pamięci komputera nie jest wytwarzaniem przedmiotu.