Legalność umieszczania plików/czcionek na kupionym serwerze

• Autor wątku Autor wątku vBB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vBB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam. Oczekuję wypowiedzi osób, które na prawdę się na tym znają.

Chodzi mi o legalność czcionek, jakie mam umieszczone na swoim forum. Czcionki zostały ściągnięte z Internetu, część jest darmowa a część kosztuje czasem mniej a czasem więcej (nawet kilkaset złotych za czcionkę). Dodaję je do załączników na swoim forum, każda w oddzielnym temacie. Nie pobieram żadnych opłat/nie mam żadnych korzyści majątkowych i komercyjnych za umieszczone tam czcionki (oprócz czcionek mojego wykonania).

Moje pytanie brzmi: Czy w świetle tych punktów regulaminu:

Czcionki nie są umieszczone na forum w celach komercyjnych - administrator ani żadna inna osoba nie pobiera żadnych opłat za pobieranie czcionek. Opłaty pobierane są tylko w przypadkach dotacji na forum lub tworzenia nowych czcionek na zlecenie klienta. Cena ustalana jest indywidualnie z klientem.

Jeżeli czcionka nie jest darmowa i została umieszczona na forum, tzn., że można ją ściągnąć w celu przetestowania, a po upływie 24h (zgodnie z polskim prawem oraz prawem UE) należy usunąć ją z dysku lub zakupić czcionkę u autora.

Zakazuje się umieszczania na forum czcionek, jeżeli autor czcionki nie zezwala na jej publiczne udostępnianie w celach reklamowych i/lub testowych.

moje forum działa legalnie? To znaczy, że jak ktoś się zacznie czepiać (na wynos) czy powyższe zapiski są dobrą formą regulacji?

Dodatkowo mam jeszcze przy rejestracji coś takiego:

Z pewnych kontrowersyjnych powodow, jezeli jestes zwiazany(a) w jakikolwiek sposob z jakimis organizacjami rzadowymi lub jesli po prostu jestes
pracownikiem tych grup, NIE MOZESZ przebywac na tej stronie, nie możesz sciagac zadnych plikow i nie mozesz przegladac zadnych plikow HTML/PHP.
Jesli nadal bedziesz przebywal na tej stronie (a nie da sie inaczej niz po zaakceptowaniu wszystkich powyzszych warunkow), zlamiesz miedzynarodowe
prawo do prywatnosci (paragraf 431.322.12 Internet Privacy Act podpisany w 1995 przez Billa Clintona), co bedzie znaczylo ze NIE MOZESZ wysunac
wzgledem autora serwisu, jego rodziny, administratora serwera oraz wszystkich, ktorzy te strone internetowa odwiedzaja jakichkolwiek zarzutow
lub zadan. Jesli akceptujesz i spelniasz powyzsze warunki, mozesz pozostac w serwisie. Jezeli natomiast nie spelniasz powyzszych warunkow
i ich nie akceptujesz, natychmiast zamknij strone!
Zgadzasz się nie pisać żadnych obraźliwych, obscenicznych, wulgarnych, oszczerczych, nienawistnych, zawierających groźby i innych materiałów,
które mogą być sprzeczne z prawem. Złamanie tej zasady może być przyczyną natychmiastowego i trwałego usunięcia z listy użytkowników.
Aby wspomóc te działania rejestrowane są adresy IP autorów. Przyjmujesz do wiadomości, że webmaster, administrator i moderatorzy tego forum mają
prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba. Jako użytkownik zgadzasz się, że wszystkie
informacje, które wpiszesz będą przechowywane w bazie danych. Informacje te nie będą podawane bez twojej zgody żadnym osobom ani podmiotom
trzecim, jednakże webmaster, administrator i moderatorzy nie będą obarczeni odpowiedzialnością za włamania hackerskie prowadzące do
pozyskania tych danych.
Skrypt tego forum wykorzystuje cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze. Te cookies nie zawierają żadnych informacji, które
podałeś i służą jedynie ułatwieniu korzystania z forum. Adres email jest wykorzystywany dla potwierdzenia podanych informacji, wyslania
e-maili informacyjnych zgodnie z polityka anty spamowa swiatczcionek.pl oraz hasła (i dla przesłania nowego hasła, gdybyś zapomniał stare).
Rejestrujac sie oswiadczasz, ze bedziesz sie stosowal do Regulaminu witryny.
Klikając odnośnik Rejestracja na dole zgadzasz się na wszystkie warunki wymienione powyzej.

Jak to w końcu jest w świetle polskiego i unijnego prawa?

Z góry dziękuję za pomoc.

Nie widzę opcji edycji, więc napiszę post pod postem. Oczywiście wiem, że te powyższe wypiski to tylko puste zdania, a Internet Privacy Act nie istnieje (chociaż spotkałem się z innymi opiniami), ale, ja tylko pokazuje, że są takie pliki i daję do przetestowania, a później należy je skasować albo kupić...

Witam,

przyjmując, że kroje czcionek, o których Pan pisze, spełniają wymogi ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych czyli, że są utworami:

Czcionki nie są umieszczone na forum w celach komercyjnych - administrator ani żadna inna osoba nie pobiera żadnych opłat za pobieranie czcionek. Opłaty pobierane są tylko w przypadkach dotacji na forum lub tworzenia nowych czcionek na zlecenie klienta.

O tym, w jaki sposób można wykorzystać daną czcionkę, zarówno w aplikacjach komercyjnych, jak i innych, stanowią:
- zapisy licencji, na jakiej jest ona udostępniania
lub
- indywidualna umowa z autorem czcionki / posiadaczem majątkowych praw autorskich do tej czcionki.

Widzę reklamy na Pana forum, więc działalność strony wygląda na komercyjną.

Jeżeli czcionka nie jest darmowa i została umieszczona na forum, tzn., że można ją ściągnąć w celu przetestowania, a po upływie 24h (zgodnie z polskim prawem oraz prawem UE) należy usunąć ją z dysku lub zakupić czcionkę u autora.

jaki artykuł i z jakiej ustawy mówi o tych 24 godzinach? Już w kilku przypadkach osoby powołują się na te 24h, ale nikt nie potrafi wskazać ustawy. O tym, ile czasu użytkownik mógłby wykorzystywać czcionkę w okresie próbnym (trial) decydowałyby w ogólności zapisy licencji dla tej czcionki.

Oczywiście wiem, że te powyższe wypiski to tylko puste zdania, a Internet Privacy Act nie istnieje (chociaż spotkałem się z innymi opiniami), ale, ja tylko pokazuje, że są takie pliki i daję do przetestowania, a później należy je skasować albo kupić...
Regulamin to poważna sprawa, są to de facto warunki umowy, jaką zawiera Pan z uczestnikiem Pana forum. Więc nie są to puste słowa, ale konkretne zapisy, które mogą zostać użyte w ewentualnych postępowaniach sądowych.

Myślę, że chcąc działać legalnie powinien Pan się zapoznać dokładnie choćby z następującymi ustawami:
- ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną
- ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych
- ustawa prawo własności przemysłowej (w zakresie zastrzeżonych znaków towarowych...)

przyjmując, że kroje czcionek, o których Pan pisze, spełniają wymogi ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych czyli, że są utworami

Zdecydowana większość krojów czcionek jest darmowa, ew. można jej używać niekomercyjnie. Nie pobieram żadnych opłat za przerabianie/udostępnianie czyichś czcionek. Pobieram opłaty tylko za tworzenie nowych, komercyjnych czcionek, w zależności od rodzaju licencji na jakiej zostanie ona udostępniona klientowi.

jaki artykuł i z jakiej ustawy mówi o tych 24 godzinach? Już w kilku przypadkach osoby powołują się na te 24h, ale nikt nie potrafi wskazać ustawy. O tym, ile czasu użytkownik mógłby wykorzystywać czcionkę w okresie próbnym (trial) decydowałyby w ogólności zapisy licencji dla tej czcionki.

Kiedyś przeczytałem pewien artykuł na blogu znanego dziennikarza, niestety adresu nie pamiętam, natomiast była tam wzmianka o tych 24h, nie wiem czy w ogóle to obowiązywało/obowiązuje. Czy istnieje jakiś zapis prawny informujący o tym, ile dana czcionka może być testowana czy liczy się licencja trial?

Regulamin to poważna sprawa, są to de facto warunki umowy, jaką zawiera Pan z uczestnikiem Pana forum. Więc nie są to puste słowa, ale konkretne zapisy, które mogą zostać użyte w ewentualnych postępowaniach sądowych.

Oczywiście, mam tego pełną świadomość. Zastanawiam się tylko, czy to, że w regulaminie są zapisy prawne, które nie prowadzą do żadnych artykułów/ustaw są brane pod uwagę. Jakich przykładowych zapisów mógłbym użyć, aby spać spokojnie (w miarę)? Nie chodzi o kradzież, czego nie robię, tylko o udostępnianie coś na zasadzie P2P.

Dziękuję Panu za wszelkie informacje. Zapoznam się z powyższymi ustawami.

Witam,

1. Komercja. Wykorzystanie komercyjne to może być nie tylko sprzedaż samej czcionki poprzez stronę www, a zarabianie poprzez umieszczanie reklam na tej stronie (a nawet otrzymywanie dotacji czy darowizn...), gdzie sama czcionka występuje jedynie w formie zachęty / środka do odwiedzenia strony... Coś w klimacie radia w salonie fryzjerskim czy TV w hotelu...

2. 24h. Ostrzegłbym tu Pana przed poleganiem na zapisach znalezionych na innych serwisach. Bardzo często nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością... W razie czego liczyć się będą przede wszystkim zapisy prawa.

3. W umowie można umieścić dowolne zapisy, które zaakceptują obie strony. I, o ile zapisy te nie będą w sprzeczności z panującym prawem, to praktycznie nie ma od nich odwołania. Taki jest zresztą sens umowy - aby w przypadku konfliktu pozostawić jak najmniej miejsca na interpretacje i domysły...

Witam,

ogólnie o warunkach zawierania umów może Pan przeczytać w kodeksie cywilnym Tytuł III
Ogólne przepisy o zobowiązaniach umownych
. Tam też znajdzie Pan spis niedozwolonych postanowień umownych - Art. 385^3

24h. Ostrzegłbym tu Pana przed poleganiem na zapisach znalezionych na innych serwisach. Bardzo często nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością... W razie czego liczyć się będą przede wszystkim zapisy prawa.

Czyli reasumując, wpisanie w regulaminie forum, że "(...)24 h(...)" będzie łamało prawo?
ogólnie o warunkach zawierania umów może Pan przeczytać w kodeksie cywilnym Tytuł III
Ogólne przepisy o zobowiązaniach umownych. Tam też znajdzie Pan spis niedozwolonych postanowień umownych - Art. 385^3

Przeczytam, dziękuję za pomoc.

m) Jeżeli czcionka nie jest darmowa i została umieszczona na forum, tzn., że można ją ściągnąć w celu przetestowania, a po upływie 24h (zgodnie z polskim prawem oraz prawem UE) należy usunąć ją z dysku lub zakupić czcionkę u autora.

Jeśli czcionka została umieszczona na forum legalnie, czyli za zgodą autora / właściciela majątkowych praw autorskich, to również tylko on może określić sposób jej wykorzystania - czyli np. pozwolić na testowanie przez 24 godziny czy ustalić cenę za czcionkę i zakres jej wykorzystania (domowy, komercyjny...). Jeśli nie ma Pan takich zgód od wszystkich zamieszczanych czcionek, to pański zapis wygląda mi na samowolną sub-licencję na użycie czcionek, a to nie jest zgodne z upaipp... Sumując, jak dla mnie przed niczym Pana ten zapis nie chroni, a może być tylko przyczyną kłopotów... pomijam już zgodność z polskim prawem tych 24 godzin...

Poczyniłem pewne kroki, które, mam nadzieje, sprawiły, że forum stało się 'bardziej legalne', oto zapisy w regulaminie:

Czcionki nie są umieszczone na forum w celach komercyjnych - administrator ani żadna inna osoba nie pobiera żadnych opłat za pobieranie czcionek, z wyjątkiem czcionek stworzonych od nowa na zlecenie klienta.

i

Zakazuje się umieszczania na forum czcionek, jeżeli autor czcionki nie zezwala na jej publiczne udostępnianie w celach testowych, lub licencja danej czcionki zabrania umieszczania jej gdziekolwiek, bez gody autora/wykupienia licencji na daną czcionkę. Wszelkie tego typu czcionki będą z forum usuwane. Jeżeli znajdziesz taką czcionkę, skontaktuj się z administratorem forum.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie zapisu, który widzę praktycznie na każdym forum. Brzmi on mniej więcej tak (różne odmiany na różnych forach):

Administracja nie ponosi odpowiedzialności za szkody czy nie przestrzeganie prawa przez użytkowników forum.

Jak to jest? Istnieje zapis prawny na ten temat? Jak dobrze sformułować taki zapis, który uchronił by np. przed zamieszczaniem treści niezgodnych z prawem?

Mam na forum coś takiego w regulaminie:

Materiały zamieszczane na forum powinny być zgodne z ogólnymi zasadami estetyki i odpowiedzialności. Umieszczanie materiałów wzbudzających ogólne zgorszenie i łamiących prawo jest niedozwolone. W razie potrzeby zostaną udostępnione niezbędne dane dla organów ścigania. Użytkownik może ponieść odpowiedzialność karną lub cywilną.

Czy to jest zgodne z prawem? Czy mogę stosować taki zapis?

Witam,

czytałem wcześniej tą nową wersję punktów w regulaminie, a teraz, jak widzę, znów się lekko zmieniło. Jest lepiej, ale dalej, jak dla mnie, punkty l) i m) są trochę nieczytelne. Nawet napisałem taki mały draft tych punktów i chciałem podesłać bezpośrednio na forum, ale coś mi rejestracja nie wyszła, bo nie przyszło potwierdzenie rejestracji na maila ;) Wrzucę tu. Te dwa punkty l) i m) zamieniłbym na trzy.

l) Zabronione jest zamieszczanie na stronach forum czcionek do których użytkownik forum nie posiada praw autorskich lub praw do ich publikacji w Internecie, chyba, że czcionki są licencjonowane jako ogólnodostępne lub jako wersja demo bądź testowa (trial).

m) Administrator forum zastrzega sobie prawo do usuwania czcionki zamieszczonej na forum niezgodnie z obowiązującym prawem bez uprzedniego powiadomienia osoby zamieszczającej je.

m) Zabronione jest pobieranie jakichkolwiek opłat za umieszczane na forum czcionki bez zgody osoby posiadającej prawa autorskie do danej czcionki. Wyjątkiem są sytuacje, gdy czcionki tworzone są na zlecenie klienta.

Administracja nie ponosi odpowiedzialności za szkody czy nie przestrzeganie prawa przez użytkowników forum.
Dla mnie to jest informacja dla userów a propos Art.14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną o wyłączeniu odpowiedzialności admina.

Ostatni cytat. No tak się pisze, aby poinformować użytkowników o zakresie tematów uznawanych przez admina za niedopuszczalne na forum oraz konsekwencjach z tego płynących (skasowanie postu, ban, info do organów ścigania, udostępnienie danych organom ścigania, etc.) Ja bym znowu dla jasności to rozbił na dwa, trzy punkty, np. na podobieństwo regulaminu tego forum (§8..§10)

Dziękuję, zastosowałem się. Proszę skorzystać z formularza kontaktowego na górze forum w razie jakichkolwiek problemów z rejestracją i podać nick ;)

Witam,
no, tak, jakoś się będę musiał zarejestrować - czasami coś sobie w ramach relaksu wrzucam do netu i odczuwałem momentami potrzebę jakichś ciekawszych czcionek, poza standardem... ;)

A co, jeśli nie będę w stanie (ja lub ktokolwiek inny) znaleźć licencji danej czcionki? Czy mogę umieścić ją w serwisie w celach przetestowania a później osoba która pobierze czcionkę będzie musiała ją usunąć całkowicie z dysku?

no, cóż, pozostaje decyzja umieścić albo nie...

Fakt, czasami może być duży kłopot w ustaleniu autorstwa / właściciela praw - dla części darmowych czcionek to pewnie jest w ogóle niewykonalne - ktoś kiedyś wygenerował je i puścił w świat. Pozostaje umieścić, a jak ktoś zgłosi zastrzeżenie - skasować z forum...

No właśnie też tak myślę. Dzięki wielkie za wszelkie informacje. Teraz z czystym sumieniem mogę spać spokojnie :)

Pozdrawiam i przy okazji zapraszam na xxxxxxxxx tu był link umieszczony bez zgody Admina.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,
Co wtedy? Pozostaje nam ją ściągnąć i testować bez komercyjnego użytku. Naciągniemy delikatnie prawo, ale nikt nie powinien nas oskarżyć o kradzież. Podobna sytuacja jest z umieszczaniem czcionek, których nie znamy autora/licencji. Po prostu umieszczamy taką czcionkę, a gdy ktoś zgłosi nadużycie, zwyczajnie ją usunąć (czym zajmie się administracjamoderacja
tego akurat bym nie pisał - to jest sprzeczne z Pana własnym regulaminem.

Zastanawiałem się po raz kolejny, czy czcionkę trzeba traktować jako część programu komputerowego czy jako samodzielny utwór graficzny? Bo jeśli utwór w rozumieniu ogólnym, to można by było mówić o dozwolonym użytku własnym (ściąganie bez użycia komercyjnego), jeśli zaś jako część programu komputerowego - to nie.
Co oczywiście nie zmienia kwestii umieszczanie czcionki na forum.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W takim razie może jak sformułować ten fragment, gdy nie znamy autora ani licencji czcionki?

Czytając trochę różne informacje w Internecie, myślę, że czcionki nie należy traktować jako programu komputerowego. Przecież nie jest to coś, co trzeba napisać aby działało. Trzeba ją stworzyć w programie graficznym, albo własnoręcznie naszkicować i porobić skany.

vBB napisał:
W takim razie może jak sformułować ten fragment, gdy nie znamy autora ani licencji czcionki?

Czytając trochę różne informacje w Internecie, myślę, że czcionki nie należy traktować jako programu komputerowego. Przecież nie jest to coś, co trzeba napisać aby działało. Trzeba ją stworzyć w programie graficznym, albo własnoręcznie naszkicować i porobić skany.

Teoretycznie jak nie jest nic napisane, to znaczy, ze nie wolno ;)

Co do czcionki i programu. Po prostu podaj w trakcie instalacji programu, że ten wymaga czcionek dostepnych pod adresem - /link sdo strony autora czcionki/ takie rozwiązanie jest dość często stosowane.

Teoretycznie jak nie jest nic napisane, to znaczy, ze nie wolno

Wg. mnie jest właśnie odwrotnie ;)

Przykład: jakiś pozostawiony bez opieki domek, w szczerym polu, jakby bezpański (ma właściciela ale nikt o nim nic nie wie). Jakby ktoś w nim przenocował, nic nie nabroił i sobie poszedł, to chyba nie łamie prawa? Czy łamie?

Powrót