Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czesc mam prosbe moj facet siedzi w aś i chce mu wyslac list sprawa jest w toku czyli idzie przez sad i pytanie moje brzmi jak mam zaadresowac koperte do sadu zeby oni wiedzieli ze to do cenzury i wogole?czy pisze na kopercie pierwszej adres sadu? i wkladam druga koperte z adresem zakladu? ile znaczkow i co dokladnie pisac na kopertach prosze odp

Na kopercie piszesz dane swojego faceta i aresztu w którym przebywa,oni już tam wiedzą co z takim listem zrobić,także o cenzurę się nie martw.
Imie i Nazwisko,syn ...
Adres Aresztu
Wysyłasz jak zwykły list i musisz podać nadawce.

wiem tylko ze ja chcialam aby bylo szybciej aby szedl i kazano mi bezposrednio do bdg bo tam toczy sie sprawa i jak mam zaadresowac i co napisac aby wiedzieli ze to list do cenzury?

oni sami będą wiedzieli, który list mają ocenzurować, a który nie.

Witam

Czy jest możliwość kupienia w Polsce znaczków pocztowych angielskich? Chciałabym je wysłać znajomemu, który siedzi w tamtejszym więzienu aby mógł pisac listy.

Sądzę że na to pytanie najlepiej odpowiedziano by ci na poczcie :)

mynia85 napisał:
czesc mam prosbe moj facet siedzi w aś i chce mu wyslac list sprawa jest w toku czyli idzie przez sad i pytanie moje brzmi jak mam zaadresowac koperte do sadu zeby oni wiedzieli ze to do cenzury i wogole?czy pisze na kopercie pierwszej adres sadu? i wkladam druga koperte z adresem zakladu? ile znaczkow i co dokladnie pisac na kopertach prosze odp

ja wysyłam do prokuratury i wygląda to tak: większą kopertę adresuję jak do prokuratury, naklejam znaczek, czasem piszę numer sprawy ale czasem zapominam i idzie tak samo. to zależy od osoby cenzurującej jak szybko list przejdzie. Moje czasem dochodzą w siedem dni;) a czasem dwa tygodnie. w tą kopertę większą wkładam mniejszą z imieniem i nazwiskiem mojego narzeczonego oraz adresem aresztu. W ten sposób listy szybciej dochodzą bo się nie wracają z aresztu do prokuratury. na tej mniejszej nie naklejam znaczków i zawsze dochodzi. wydaje mi się, że oni mają umowę z pocztą i przesyłają to do aresztów "pakietem" do paru osadzonych czy jakoś tak.

dziekuje ale mam jeszcze jedno pytanie ja chce pisac dokladnie do chlopaka ktory jest na wałach w aś i mam napisac na pierwszej kopercie adres sadu z ktorego przychodza do mnie pisma na rozprawe czy do innego wydzialu w sadzie?chodzi mi konkretnie o sad w bydgoszczy i czy mam jakos napisac na ktorejs z kopert ze to list do cenzury i do jakiego sedziego ?prosze o odpowiedz

Proponuję napisać tak :
pierwsza koperta:
Sad ....... w Bydgoszczy
ul. adres sądu
**-***Bydgoszcz
(jeżeli znasz numer sprawy albo wydział który się tą sprawą zajmuje możesz napisać)
Druga koperta(włożona do środka do tej pierwszej):
Areszt Sledczy
Imię i nazwisko (osadzonego), syn (imię ojca)
ul. Wały Jagiellońskie 4
85-128 Bydgoszcz*

*Nie wiem czy to ten adres.
Nie musisz pisać że to list do cenzury, bo jak oni otworzą kopertę i zobaczą list do Aresztu Śledczego to dla nich jasne, że to do cenzury. Ja wysyłam do prokuratury i znaczek naklejam tylko na kopertę z jej adresem, na kopertę z Aresztem Śledczym już nie i zawsze dochodzą. A jeżeli wiesz jaki Sąd prowadzi i znasz sygnaturę akt to możesz napisać ale niekoniecznie. Podejrzewam, że oni mają tam posegregowane wszystko i wiedzą do jakiej sprawy jest poszczególny oskarżony.
Mam nadzieje, że choć trochę pomogłam...:-)

dziekuje bardzo:) ja to sie nie moglam polapac jak i co napisac no ale teraz juz wiem wiec jeszcze raz dziekuje za pomoc

hej sluchajcie moglibyście mi powiedziec co moge napisac w takim liscie do osadzonego w AŚ a czego lepiej zebym nie pisala? czy wyslac go poleconym? za potwierdzeniem odbioru? czy piszac list moge sie obawiac ze beda mnie ciagac po prokuraturach w zwiazku ze sprawa?

vivere1910 napisał:
hej sluchajcie moglibyście mi powiedziec

Nikt Ci tu nic nie powie :-)
Sugeruję zapoznać się z tematem. Jest dużo stron? Między innymi przez powtarzające się pytania.

Czy korespondencja z osadzonym może być szyfrowana? Gdzie jest napisane, że nie może?

wiktoria88 W ZK też jest korespondencja czytana nie tylko przez danego osadzonego.

harmattan Ale nowość powiedziałeś. Tylko licz się z tym, że na tym forum są pewne zasady. A szyfrowanie w listach jest nie bez przyczyny. I forum czytają naprawdę rożni ludzie. W internecie w brew pozorom nikt nie jest anonimowy.

harmattan napisał:
Czy korespondencja z osadzonym może być szyfrowana? Gdzie jest napisane, że nie może?

Harmattan, w takiej sytuacji można mówić o tzw. mataczeniu - niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę:)

endorfinalna napisał:
harmattan Ale nowość powiedziałeś. Tylko licz się z tym, że na tym forum są pewne zasady. A szyfrowanie w listach jest nie bez przyczyny. I forum czytają naprawdę rożni ludzie. W internecie w brew pozorom nikt nie jest anonimowy.

list napisany w obcym języku zostanie uznany za zaszyfrowany i nie będzie oddany skazanemu?

Vajla Też tak można to nazwać.

tekila901 Nic takiego nie napisałam. ;)
Nie powinno tak być. Pisanie w obcym języku to nie mataczenie. Np. Ja wielokrotnie posługiwałam się J.Angielskim i żaden list nie został nazwany-szyfrowanym, czy -mataczeniem. Nie było problemu. Generalnie problemów nie powinno być!

endorfinalna napisał:
tekila901 Nic takiego nie napisałam. ;)
Nie powinno tak być. Pisanie w obcym języku to nie mataczenie. Np. Ja wielokrotnie posługiwałam się J.Angielskim i żaden list nie został nazwany-szyfrowanym, czy -mataczeniem. Nie było problemu. Generalnie problemów nie powinno być!

nie miałam na myśli mataczenia, zwykły list w języku obcym :)

angielski jest tak powszechnie używany, że nie ma problemu z dostarczeniem takiego listu. zastanawiałam się nad czymś bardziej "skomplikowanym" :)

tekila901 O mataczeniu odpowiadałam Vajli, czytaj słoneczko dokładniej! ;)
Nad czymś bardziej "skomplikowanym" czyli co? Co autorka wypowiedzi miała na myśli, zielonego pojęcia nie mam...

Furia Moim zdaniem oni powinni mieć dostęp do własnych mózgów, w których takie rzeczy powinny być! ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót