Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Re: LISTY ARESZTOWANEGO!!!!!!!

mam pytanie wysłałam dzis mojemu list pezrz inpost i brakło im kopert tych wielkich i przykleili taką metalową płytke na koperte na zewnątrz oczywiście i moje pytani jest takie czy moj dostanie ten list? bo tą płytke można spokojnie odkleić bo jest przyklejona taśmą dwustronna bardzo prosze o odpowiedz czy dostanie ten list? czy zwrócą ten list do mnie? czy co z nim zrobią?

Myślę, że w SW są ludzie myślący i wiedzą po co jest ta płytka :lol: Nie widzę powodu, dla którego mieliby mu nie dać tego listu :roll:

[cytat="Moniak":jghpbu1k]Myślę, że w SW są ludzie myślący i wiedzą po co jest ta płytka [/cytat:jghpbu1k]
hmm...też tak myśle ale wiesz różnie to bywa ale dziekuje za odpowiedz :wink:

[cytat="gooogi":2afxsvtw]no jak to :( nie pamiętam gdzie to czytałam ale ktoś wcześniej już pisał że jeśli polecony to nie czyta tylko otwiera przy osadzonym. A może nie w każdym zakładzie czytają ?[/cytat:2afxsvtw]
U mojego mężczyzny tak jest. List polecony otwiera osobiście, natomiast pozostała korespondencja jest czytana

w AŚ Białołeka tez tak jest ze polecony list jest otwierany przy osadzonym i tylko przegladany czy nie ma rzeczy niedozwolonych a zwykłe listy sa czytane przez wychowawce może nie wszystkie bo biedny nie dałby rady wszystkich przeczytac bo jednak tych listów jest dużo :P

Nasze wszystkie są czytane. Nie wiem co odwalił mój Pawełek, ale napisał żebym kolejnego listu nie brała do siebie - powinnam go dzisiaj dostać :)

Witam. Nasze listy tylko dwa czy trzy pierwsze były czytane, a teraz dali sobie spokój :D .

U nas też czytanie nie jest regułą, ale jest wychowawca, który robi to z nudów.. Listy, które wysyłają u nas skazani pozostają otwarte w związku z czym też pewnie stanowią lekturę dla ciekawskich..

to że listy skazanych są czytane to mam pewność bo dostaję otwarte i są tylko zabezpieczone aby po drodze nie wypadły(to zależy czy mój misiek daje otwarty czy zaklejony) , a jeśli chodzi o nasze listy to w moim przypadku jeśli wysylam poleconym to nie czytają ich tylko otwierają przy moim narzeczonym w celu sprawdzenia czy nie ma rzeczy niedozwolonych, a nie polecone to niestety ale są czytane... :x

U nas obowiązkowo muszą zostawiać otwarte u wychowawcy, ale przyznam, że dostaję je bardzo dobrze zabezpieczone :ok:

też bym tak chciała. :( jeszcze trochę i będę dostawała kopertę a nie list... :roll:

Mój ma taśmę, wysłałam mu jak robił gazetkę ścienną, na co dostaliśmy zgodę :)

powiedziano mi na poczcie że listów nie można zaklejać taśmą, ale w sumie jeżeli jest potrzeba to można tylko trzeba się podpisać że się okleiło taśmą :D heh

Dlatego najlepiej jak dają otwarte koperty, żeby wychowawca nie musiał ich otwierać. Wtedy taśma już nie jest potrzebna...

czy jak się wyśle list do ZK Potulice oddział zewnętrzny na ul. Działkowej to ktoś np. wychowawca pierwszy otwiera? na p2 to chyba jest jakaś tajność korespondencji?

Art. 91. W zakładzie karnym typu półotwartego:
10)korespondencja skazanych może podlegać cenzurze administracji zakładu karnego

dzięki moniak za info ale skoro MOże podlegać tzn że nie zawsze tak jest pewnie zależy to od wychowawcy czy kogoś tam?

Przeważnie chyba tylko otwierają kopertę i sprawdzają, czy nie ma nic niedozwolonego.

wielkie dzięki za info ? mam nadzieję że jak wysłałam dzisiaj to do niedzieli dostanie list

gooogi napisał że jak się przyklei taśmę to trzeba sie podpisać? Ja zakleiłam taśmą i wysłałam dzisiaj bo się rozklejała koperta czy to znaczy , że nie dostanie tego listu?????????????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót