Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Imię i Nazwisko s.(imię ojca)
ulica, numer ZK/AŚ
kod pocztowy, miejscowość :)

Witam.
Widzialam,ze ktos z Was napisał cos o wysylaniu karty telefonicznej w liscie? Mam problem, moj narzeczony zostal zatrzymany i chcialabym do niego napisac list, i jezeli jest taka mozliwosc to dołaczyc mu jakas karte aby do mnie dzwonil? Czy jest to mozliwe? Ktos moze mi powiedziec wiecej na ten temat?

landrynka211
Niestety jeżeli jest tymczasowo aresztowany to nie będzie mógł dzwonić. Listy owszem będzie mogł pisać i Ty również możesz pisać do niego. Korespondencja w przypadku TA będzie szła przez cenzurę więc troszkę to potrwa. Będziesz musiała być cierpliwa

landrynka211 Jeżeli jest w AŚ na warunkach TA, to nie ma takiej możliwości, aby dzwonić.

malamii W ZK też obowiązuje cenzurowanie listów.

Możesz wysłać do niego kartę ,ale nie wszystkie ZK mają automaty TP w niektórych jest Dialteh.Jeśli jest tymczasowo aresztowanym to nie zadzwoni do Ciebie.

Mm. Witam.
Wszystko co napiszę, jest pogmatwane, więc proszę o wyrozumiałość.
Mój narzeczony, w zeszłym roku został aresztowany, gdyż był poszukiwany listem gończym. Po miesiącu wyszedł. Wszystko niby ładnie pięknie.
A w sobotę dwa tygodnie temu policja znowu go aresztowała, rzekomo znowu poszukiwany.
Jako że jestem obca nie mogę się niczego dowiedzieć. Jego brat ciągle wymyśla jakieś chore akcje i nie jedzie się niczego dowiedzieć. Tyle tylko, że niby On jest w AŚ Ostrołęka. Czeka na rozprawę. Moje pytanie brzmi czy ja w takim wypadku mogę wysłać Jemu list do AŚ? Czy jest jakieś ograniczenie ?

Listy możesz pisać tyle ile chcesz. Tylko nie pisz rzeczy, które mogą być związane ze sprawą

Anulkaq bardzo dziękuję Ci za odpowiedź.
Jak On siedział w Białymstoku to pisałam listy i dorzucałam zawsze kilka znaczków, ale nie byłam pewna co do teraz. Dziękuję ślicznie.
Pozdrawiam.

Czy ktoś z Was wysyłał w liście CKM lub inna gazetę . Mam wątpliwości:rolleyes:

Jakie wątpliwości? CKM to przecież ogólnodostępny miesięcznik - nawet chyba nie jest kwalifikowany "dla dorosłych" :-).
Wątpliwość może pojawić się inna - że "list" to przesyłka zawierająca korespondencję. A nie prasę.

Ja wysyłałam i bez problemu mąż otrzymał.

zależy gdzie, w niektórych zk trzeba mieć na to zgodę, nie wolno w listach wysyłać żadnych gazet itp...

Witajcie. Pisałam wcześniej już.
Otóż dostałam list od Narzeczonego.
W którym on napisał, że dostał sanki i nie wie za co ?
`siedzę w Ostrołęce, nic nie wiem oprócz tego, że mam 3msc sanek `
Czy to możliwe, że on na serio nie wie ? :confused:

Nie to nie możliwe.Zamknęliby w areszcie nie podając przyczyny ?;-)

piorko19 - bardziej możliwe iż nie chce się przyznać niż nie wie

Ogólnie to jest aż nieprawdopodobne,żeby nie wiedział,bo MUSI usłyszeć zarzuty.Nawet na filmach pada tekst "zostajesz aresztowany za bla bla bla masz prawo zachować milczenie,bo to co powiesz może zostać wykorzystane przeciwko Tobie" :D
Ale Polska krajem absurdu więc nic mnie chyba nie zaskoczy.
Ale nawet gdyby na starcie się nie dowiedział to wystarczy zapytać wychowawcy...

piorko19 napisał:
Czy to możliwe, że on na serio nie wie ? :confused:

Nie. Przeczytaj art. 249 § 2 i 3, oraz art. 248 § 2 a w związku z nim art. 251 kodeksu postępowania karnego

Ostatnia edycja:
grafryb napisał:
Ja wysyłałam i bez problemu mąż otrzymał.

ja tez wysylam gazety, krzyzowki, zdjecia nasze .Karte kupuje telegrosik i w licie pisze kod z karty , nie zalaczam karty.Listy otwieraja ale wszystko dociera.Znaczki odrazu mu naklejam na koperte i podpisuje priorytet bo teraz ciezko na poczcie o naklejki.Mój tylko prosił zeby nie wysyłać poleconych -wlasciwie nie wiem czemu.

Dzięki , ja też wysyłałam już inne gazety ale chodzilo mi o to co pisze forg. Zastanawialam sie czy CKM z racji zamiewszczanych arykułów o treści erotycznej jest dozwolony . Inne gazety przechodza normalnie w listach bez problemu . No ale racje jest to ogólnie dostępne czasopismo.:)

Nawet w kantynie można kupić CKM-a więc ja bym wysłała ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót