Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
guest_user napisał:
W żadnym wypadku nie pozwala na kopiowanie i archiwizowanie treści korespondencji.

Dokładnie tak.
Poszukaj przepisu, który mówi, kiedy wkleja się do akt korespondencję.

Jeżeli ktoś by znalazł szybciej niż ja przepis ktory mówi i tym że nie wolno kopiować korespondencji i jej archiwizować to poprosiła bym o podanie go bo u mnie tez wyszła taka sytuacja że prokurator po kserowała listy i dołączyła do akt i w sumie żebym nie weszła tu do was i nie poczytała tego co piszecie to nie wiedziała bym że tak nie można.

A teraz do rzeczy
Mam takie pytanie. Bardzo madra głowa na tym forum wkleiła link do książki w której jest mowa o tymczasowym aresztowaniu. Czy mogę wydrukować ta cześć książki wydrukować i wysłać w liście do aresztu ? Chciała bym żeby poczytał o tym bo tam bardzo mądre rzeczy piszą tylko nie wiem czy to przejdzie.

Pozdrawiam

moja znajoma wysyła,że tak się wyrażę "tomy" kserówek i nie ma problemu z dostarczeniem

a czy są jakieś ograniczenia wagowe co do listów? czy bez znaczenia jest ile waży koperta, a skazany tak czy inaczej ją dostanie?

ale ktoś wcześniej napisał, że do koperty wkłada maksymalnie dwie gazety, żeby większa ilość nie była interpretowana jako paczka.

tekila901 napisał:
ale ktoś wcześniej napisał, że do koperty wkłada maksymalnie dwie gazety, żeby większa ilość nie była interpretowana jako paczka.

ja tak napisałam-generalnie jest to "dobra rada" mojej znajomej, która kiedyś wysłała więcej gazet i nie przeszło, bo powiedzieli, że nie ma talonu na paczkę:( złośliwość, czy regulamin-nie mam pojęcia,bo nie sprawdzałam, ale nigdy nie wysyłam wiecej niż dwie:)

Wydaje mi się,że do 2 kg jest to jeszcze przesyłka listowa,po wyżej 2 kg jest to już traktowane jako paczka.Dlatego może zbyt duża ilość gazet przekraczająca 2kg została potraktowana jako paczka na którą trzeba mieć talon.

Talonu nie dostaje się "na paczkę" tylko na konkretne przedmioty. Talon to nic innego niż dowód na wyrażenie zgody na pozyskanie przez osadzonego wymienionych na nim przedmiotów.
Włożysz do listu złoty łańcuszek i "bez talonu" (czyli bez zgody) nie przejdzie. I nie ma nic do tego fakt że wysłany został listem.

Witajcie.Ja mam zupelnie inny ,aczkolwiek prob lem zwiazany z listem od sama nie wiem kogo: czy on jest w AS AT czy skazany. Dwa razy do mnie dzwonil,pytal czy doszedl list.List wyslal jakos 8 czerwca,dzis jest 29 czerwca. Sprawa jest skomplikowana,bo ja wnioslam sprawe przeciwko niemu,odsiaduje obecnie za cos innego,ale podejrzewam,ze juz wiedza ,ze wplynela nowa sprawa p niemu i go tam trzymaja do sprawy.Ja jestem pokrzywdzona przez niego, on cos wie,ze ja go oskarzylam..ale nie zna szczegolow poki co.ten list zapewne gdzies utknal -prokurator. Jak dzwonil do mnie,to ja nie chce z nim rozmawiac,mowie ze mnie nic nie interesuje.Wiem,ze ten list pelny jest wyznan z jego strony,moze o cos pytał..Czy mozliwe jest,ze prokurator zatrzyma list na dobre i ja go wcale nie otrzymam? Dodam,ze adresowany byl na skrytkę pocztową moją. Czy moga mi go w ogole nie przekazac? Wydaje mi sie ,ze po cenzurze maja obowiazek mi go przeslac,w koncu nalezy do mnie.Nawet jesli nie chce sie kontaktowac z oskarzonym,to mam prawo wyboru-czy czytac list czy nie. Nie zamierzam mu odpisac nawet slowa,ale chcialabym wiedziec co tam nawypsywal.Dodam,ze wpisal mnie na liste osob odwiedzajacych,prosil o widzenie,ale nie zamierzam go odwiedzac. Prosze o odpowiedz..powiedzcie co myslicie.

Powinnaś dostać ten list. Listy z AŚ zawsze idą dłużej,więc możesz jeszcze trochę poczekać.

polaa napisał:
Powinnaś dostać ten list. Listy z AŚ zawsze idą dłużej,więc możesz jeszcze trochę poczekać.

Na sama mysl,co on tam natworzył, boli mnie brzuch.Jeśli pisał cos o tamtym zdarzeniu,po którym zawiadomiłam Policję,to sam sobie pewnie dołożył do pieca" i dobrze,bo pisząc ten list,nic nie wiedział jeszcze,ze go oskarżyłam.A pisałprzed zamknięciem smsy,w których błagał o wybaczenie..Nie ma wybaczenia.Chociaż,nie jest memu sercu obojętny,ale rozumu -pora posłuchac. Boli mnie to wszytko,ale nie ma już zmiłuj..kara musi byc.

Ostatnia edycja:
jeżeli są tam groźby to list może zostać dołączony do akt

malutka200723 napisał:
jeżeli są tam groźby to list może zostać dołączony do akt

Myslę,że nie ma tam gróźb.Kiedy dzwonil do mnie,mowil,ze napisal list,ze wysle.Dzwonil potem -pytal czy dostalam.Do dzis nie dostalam...Nie wiem nic na temat jego spraw.Nie zamierzam chodzic do prokuratury,pytac. Ale chcialbym dostac ten list,wiedziec co napisal,a nie uslyszec tresc na sali rozpraw,byc zaskoczoną ,albo osmieszoną. No kurcze...zaraz bedzie miesiac jak go wyslal...ile to trwa??? Ile ten prokurator to czyta..
A czy jesli przeczytali w Zk-wychowawca lub inny ktos uprawniony,to jesli pisal np o warunkach w ZK, postepowaniu wychowawcy ,to oni ten list zatrzymali i nie wyslali?czy mu oddali?

Ostatnia edycja:
Wystarczy,że pisał na temat tej sprawy i już zonk mogą list zatrzymać.

mam jeszcze jedno pytanie :)
mój S. jest w Tarnowie, przenieśli go z Konarskiego na Wspólną. gdzie powinnam teraz adresować listy? nadal na Konarskiego czy już wysyłać na Wspólną?

tekila901 napisał:
mam jeszcze jedno pytanie :)
mój S. jest w Tarnowie, przenieśli go z Konarskiego na Wspólną. gdzie powinnam teraz adresować listy? nadal na Konarskiego czy już wysyłać na Wspólną?

No na mój rozum-na wspólna,skoro go juz przenieśli.

A jak dołącze do listu pocztówkę (ale w 3d a nie taką zwykła) to przyjmą ten list?

kiikuniia, myślę, że powinni przyjąć go bez problemu.
Ja, natomiast, mam troszkę inne pytanie. Pewnie już nie raz było poruszane w tym temacie, ale nie dam rady przejrzeć wszystkiego. : ) Od jakiegoś czasu koresponduję z przyjaciółką, która odbywa karę. Zastanawia mnie co tak właściwie mogłabym włożyć do koperty oprócz samego listu. Wysyłałam jej już zdjęcie, potrzebne wyniki badań, ale chciałabym zrobić jej jakąś miłą niespodziankę i wysłać coś.. innego. Słyszałam, że komuś udało się przesłać kadzidełka. Jakie jeszcze drobiazgi mogą być dopuszczalne?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót