Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tekila901 napisał:
ale ktoś wcześniej napisał, że do koperty wkłada maksymalnie dwie gazety, żeby większa ilość nie była interpretowana jako paczka.

to była dobra rada i nalezało jej posłuchac :mad: -własnie mi odesłano list do męża ( dwie krzyżówki i dwie gazety:( więc chyba nie ma co przesadzać z ilością:) Na kopercie zwrotnej napisano "brak talonu" a mój list nawet nie został otwarty w celu sprawdzenia zawartości, więc chyba po prostu potraktowano go jak paczkę:(

Ostatnia edycja:
Maksymalna waga listu to 2kg,powyżej to jest już taktowane jako paczka.Ale 2 krzyżówki i 2 gazety to chyba nie jest duża waga.No nie wiem,skoro napisali "brak talonu" to widocznie uznali za paczkę.Ale w naszym przypadku niejednokrotnie było wysyłane kilka gazet na raz,jakieś książki chyba też.I nie było problemu.W takim razie to chyba nie idzie u nich tak że do 2 kg list...
Może wyślij następnym razem po 2 sztuki max.

dziś wysłałem list polecony priorytetowy za potwierdzeniem odbioru do mojego G ciekawe kogo będzie podpis na potwierdzeniu czy jego a może kogoś z SW

zapewne Pana który odbiera z "bramy" korespondencje

malutka200723 napisał:
zapewne Pana który odbiera z "bramy" korespondencje

Tak myślisz czyli nie zawołają go żeby sobie odebrał?? aha w koperte wsadziłem znaczek na list priorytetowy jak myślicie przejdzie???? aha no i koperte nie standardową tzn w formacie A4 bo nie chciałem kartek składać czy to wszystko przejdzie???

przejdzie i niestety nie zawołają Go aby sobie odebrał

malutka200723 napisał:
przejdzie i niestety nie zawołają Go aby sobie odebrał

A miej więcej kiedy on ten list dostanie??? jest na P3 półotwarty chyba nie wiem jak wygląda sprawa z cenzurą bo jeden dostałem od niego i chyba był czytany przez kogoś bo był taśmą klejącą okropnie oklejony

AdrianWojki ja dziś wysłałam list do mojego K w to samo miejsce co Ty wysyłasz i sądzę,że mój list będzie już jutro na miejscu a jest na P2

anulkaq napisał:
AdrianWojki ja dziś wysłałam list do mojego K w to samo miejsce co Ty wysyłasz i sądzę,że mój list będzie już jutro na miejscu a jest na P2

No ja dziś o 16 to mój bedzie pojutrze dopiero ale jak się ma sprawa z cenzurą???

AdrianWojki napisał:
A miej więcej kiedy on ten list dostanie??? jest na P3 półotwarty chyba nie wiem jak wygląda sprawa z cenzurą bo jeden dostałem od niego i chyba był czytany przez kogoś bo był taśmą klejącą okropnie oklejony

następnego dnia.

Hallo ja się pytam o cenzure na P3 jak to wygląda w rzeczywistości

Może być nawet jutro.
Sądzę,że na P3 mogą być listy sprawdzane wyrywkowo.

anulkaq napisał:
Może być nawet jutro.
Sądzę,że na P3 mogą być listy sprawdzane wyrywkowo.

to jeśli jest cenura to o ile dłużej on może iść jeśli normalnie 1 dzień to z cenurą 2-3 dni???

Jeżeli z cenzurą to nie wiem o ile dłużej to już zależy od funkcjonariuszy

AdrianWojki napisał:

Adrian to P3 czy półotwarty?
bo na P3 (otwarty) - nie ma cenzury (art. 92 KKW)
na P2 (półotwarty) - korespondencja może podlegać cenzurze (art.91)

Pisal mi ze jest na P3 ale jednak j
ego list był oklejony taśma klejąca

to mógł po prostu sam zakleić bo się bał,że się odklei
skąd możesz wiedzieć. Odpisze Ci to się zapytasz czemu taki a nie inny

SW nawet po cenzurze nie zakleja kopert taśmą,tylko klejem.Zwykle nawet nie wiadomo,które listy były przeczytanie a które nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót