Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Kate586 napisał:
Maksymalna waga listu to 2kg,powyżej to jest już taktowane jako paczka.Ale 2 krzyżówki i 2 gazety to chyba nie jest duża waga.No nie wiem,skoro napisali "brak talonu" to widocznie uznali za paczkę.Ale w naszym przypadku niejednokrotnie było wysyłane kilka gazet na raz,jakieś książki chyba też.I nie było problemu.W takim razie to chyba nie idzie u nich tak że do 2 kg list...
Może wyślij następnym razem po 2 sztuki max.

zdecydowanie mniej niż 2 kg - po prostu nie przeszło, bo pewnie taki ktoś miał humor i już:( więc nie ma co przesadzac:confused:

ja wysłałam dzisiaj krzyżówki do aresztu mam nadzieje ,że przejdą

otrzymałam dzisiaj od niego kolejny list ... i nie wiem co się dzieje jego listy dochodzą do mnie w miare regularnie
a on ostatni list ode mnie otrzymał 16 `CZERWCA :mad: gdzie wysyłam co 3 lisy na tydzień...

endofinka a priorytetem wysyłasz czy zwykłym? Bo ja do zwykłych listów nie mam zaufania,każdy chyba zabłądził mi na poczcie.Wysłałam mojemu kartkę na imieniny 27 czerwca a dostał dopiero wczoraj...po tygodniu jak się okazało,że nie ma wysłałam taką samą ale priorytetem i doszła na następny dzień,więc to na pewno nie wina kartki...
Tak samo list polecony a raczej paczka z zawartością 10-znaczków,30 kopert,dwa bloki kartek w kratke,dwa czasopisma i dwie krzyżówki 500 panoram i oczywiście list- przeszło bez problemu a pewnie ponad dwa kilo to ważyło...także nie brałabym wagi listu za regułę.
Ale fakt,lepiej wysyłać "na raty" niż wszystko na raz...

jeśli ktoś przebywa w areszcie śledczym każdy list do tymczasowo aresztowanego musi najpierw trafić do prokuratury czy sądu celem ocenzurowania... trwa to bardzo długo, tak więc nie pozostaje nic innego jak uzbroić się w cierpliwość...takie procedury....

teraz już są cenzurowane tylko przez sąd ,ale nie rozumiem dlaczego aż tak długo...:mad:

dzisiaj wysłałam mu 2 krzyżówki myślicie ,ze przejdą czy musi mieć zgodę na to ??

jesteś bardzo pocieszająca :)
pewnie tak i znowu dostanie ode mnie kilka listów na raz i moje :serce: nie ogarnie tamatu :)

Furia napisał:
endofinka a priorytetem wysyłasz czy zwykłym? Bo ja do zwykłych listów nie mam zaufania,każdy chyba zabłądził mi na poczcie.Wysłałam mojemu kartkę na imieniny 27 czerwca a dostał dopiero wczoraj...po tygodniu jak się okazało,że nie ma wysłałam taką samą ale priorytetem i doszła na następny dzień,więc to na pewno nie wina kartki...
Tak samo list polecony a raczej paczka z zawartością 10-znaczków,30 kopert,dwa bloki kartek w kratke,dwa czasopisma i dwie krzyżówki 500 panoram i oczywiście list- przeszło bez problemu a pewnie ponad dwa kilo to ważyło...także nie brałabym wagi listu za regułę.
Ale fakt,lepiej wysyłać "na raty" niż wszystko na raz...

a wysyłam różnie raz zwykłym raz priorytetem , bo w sumie jak się dowiedziałam ,ze tak długo trzymają je w sądzie to co to za różnica

S. dzisiaj powiedział mi, że mój list z dwoma gazetami został odesłany, ponieważ skazany ma prawo do otrzymywania 3 gazet w miesiącu. bardzo zależało mu na tym, aby przeczytać kilka artykułów z jednego z czasopism naukowych. czy w związku z tym jeśli wyrwę te kilka kartek z gazety i włożę do kolejnej koperty to czy będzie to stanowiło problem? wiem, że mogę poczekać do następnego miesiąca, ale jemu w zasadzie nie zależy na całej gazecie, tylko na tym jednym fragmencie.

no właśnie a jak to jest jeśli ktoś przebywa na śledczym czy jemu tez przysługują czasopisma , krzyżówki ?? pytałam już o to ,ale nikt nic nie napisał ...;p

tekila901 Ja na Twoim miejscu bym poczekała, do następnego miesiąca i tak zostało raptem kilka dni i wysłała normalnie tą gazetę. Skoro odesłali to faktycznie nie można, bo w ZK, gdzie siedzi mój facet nie ma jakiegoś specjalnego ograniczenia co do ilości otrzymanych gazet.

Witam mam pytanie czy jest taka możliwość żeby przypadł jakiś limit na pisanie listów do tymczasowo aresztowanego?

Możesz zadać to pytanie w iny sposób? Co to znaczy "przypadł"?

Mogę ;) Ile listów może wysłać tymczasowo aresztowany? I ile do niego można pisać?

No właśnie napisał, że może tylko dwa w miesiącu wysłać dlatego zastanawiałam się o co chodzi. Dziękuję za odpowiedź.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót