Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
MALEWA Możliwe jest, że ten list cale jeszcze nie został ocenzurowany. Tydzień czasu, na twoim miejscu wstrzymałabym sie jeszcze z 2tyg. nawet. Jak prokurator ocenzuruje ten list, pójdzie on do AŚ (i trafi, albo nie, do twojego taty). Może to trwać nawet do 3tyg. od wysłania, biorąc pod uwagę odpowiedź, to następne kilkanaście dni.

endorfinalna, dziękuję za szybką odpowiedź. te całe czekanie wykańcza. :mad: mam wrażenie, że to wszystko toczy się tak wolno - są sprawy, na które potrzebujemy odpowiedzi, pomocy taty, a mam wrażenie ( zapewne trafne ), że prokurator ma to głęboko gdzieś i wcale nie kwapi się, aby w tym pomóc. czekać ponad miesiąc na jakąkolwiek odpowiedź ? jak to wytrzymać nerwowo ?...

Trzeba to wytrzymać niestety..Prokurator ma takich listów do przeczytania dziennie wiele..Ja sama na pierwszy list który szedł przez prokuraturę czekałam ponad miesiąc..

ja wiem, że mój list nie jest jedyny, jednak w takich sytuacjach ciężko myśleć racjonalnie.
mam jeszcze jedno pytanie - czy jeśli chciałabym napisać w liście, że w domu była policja i, że zabrali laptopa ( który ma związek ze sprawą ) - zostałoby to przepuszczone, czy mogłoby zaszkodzić w sprawie/ uległoby cenzurze ?
przepraszam, może są to proste pytania, ale dla mnie jest to kompletnie nowa sytuacja i próbuję się w tym odnaleźć i wolę się upewnić.

MALEWA Generalnie nie należy pisać nic co ma związek ze sprawą. Bo list może zostać zatrzymany. Nie ryzykowałabym.
A jeżeli chodzi o prokuratora, nie musi on wam wcale pomagać przecież. On ma inne obowiązki.

przez pomoc, miałam na myśli wyrozumiałość - ale tak, doskonale rozumiem, że to nie jest zupełnie w jego interesie. ale nie mogę się powstrzymać przed marudzeniem na tempo tego wszystkiego, wybaczcie.

a, no i dziękuję bardzo za udzielenie mi pomocnych odpowiedzi :)

tak się niecierpliwiłam, a tu jeszcze dzisiaj znalazłam w skrzynce list : ) mówili tacie w aś, że to bardzo szybko, gdyż od mojej wizyty w prokuratorze list doszedł do niego po pięciu dnia, tak samo, jak jego odpowiedź do mnie. : )

Hej jestem tu nowa naczytalam sie na forum troche i powiem tak. Z tymi listami to zalezy...nie wiem od czego ale moj przebywa w AS list wyslal mi 19 pazdziernika i po dwoch dniach mialam go juz w domu.

wow, szybko bardzo, masz szczęście. : ) sama tego nie rozumiem, no u mnie teraz przychodzą tak po 5 dniach, z tym, że dzisiaj przyszedł list z 16.10, a cztery dni temu przyszedł list z 18.10, dziwnym systemem to jest rządzone wszystko.

Prokurator ma 30dni na puszczenie tego listu dalej tzn ze jesli list trafi do niego 1go to moze on go wyslac do AŚ najpozniej 31 wiec to zaley kiedy go pusci;) a czemu przyszedl list pozniej przed tym z wczesniejsza data nie moge wytlumaczyc moze wina poczty?

hello ja też jestem nowa...dopiero niedawno natknęłam się na to formu :) nie wiedziałam że aż tyle rzeczy można się tu dowiedzieć... parę kwesti mi się rozjaśniło...:) jeśli chodzi o listy to mój jest już w ZK parę ładnych miesięcy i to bardzo daleko od miejsca zamieszkania... ale listy idą od niego średnio tydzień ...to chyba zależy jak długo SW go czyta (bo słyszałam że to robią i mój nawet ich nie zakleja bo wie że będą czytane :/...

a czy np. wysyłacie swoim facetom zdjęcia albo coś innego niż sam list? bo ostatnio wysłałam parę zdjęć i T. mówił mi że nic nie dostał :/ czy to możliwe że można wysyłać tylko listy...żadnych zdjęć ? chciałam też płytę CD/DVD wysłać i nie wiem czy w ogóle warto ... :what

louis_33 napisał:
a czy np. wysyłacie swoim facetom zdjęcia albo coś innego niż sam list? bo ostatnio wysłałam parę zdjęć i T. mówił mi że nic nie dostał :/ czy to możliwe że można wysyłać tylko listy...żadnych zdjęć ? chciałam też płytę CD/DVD wysłać i nie wiem czy w ogóle warto ... :what

jaki znaczek naklejasz? zwykły/priorytet?

astom napisał:
znaczek nie ma znaczenia jak już to czy poleconym czy zwykłym :)

do tego zmierzałam. te ze zwykłym znaczkiem lubią wyparować w drodze, niekoniecznie z winy SW (czyt. Poczta Polska), dlatego bezpieczniej wysyłać polecone.

Ja to juz nic nie wiem na jakiej zasadzie to idzie wszystko:D Moje listy do Mojego ida 1,5 tygodnia a Jego do Mnie 2 dni.Od czego to zalezy?

moje listy do niego ida :zwykly ale priorytet-max 2 dni. Innymi nie wysylam. Od niego do mnie-zalezy: zwykly priorytet 2-3 dni, zwykly- 7 dni. Jest daleko. Moim zdaniem to zalezy tylko i wylacznie od tego,czy priorytet,czy zwykły. Wiadomo,jak wysla z opoznieniem z Zk- ,to ten dzien trzeba doliczyc.Ale sadze,ze wysylaja codziennie, w koncu codziennie maja nowa porcję.Po co mieli by zbierac i nosic raz w tygodniu...Mam na mysli SW. Zate,tylko znaczek i tylko od Poczty zalezy.

Ostatnia edycja:
Luizka1988 napisał:
Ja to juz nic nie wiem na jakiej zasadzie to idzie wszystko:D Moje listy do Mojego ida 1,5 tygodnia a Jego do Mnie 2 dni.Od czego to zalezy?

od tego kiedy wychowawca ocenzuruje list i go wyśle. Twój chłopak/mąż/brat/whoever może oddać list do ocenzurowania rano, a wychowawca wyśle go następnego dnia, albo np. dwa dni później.
i oczywiście od poczty. ja czasem dostaję jednocześnie po kilka listów, wysłanych w różnych okresach czasu (z różną pieczątką z datą na kopercie) jednego dnia.
i jak już pisałam niejednokrotnie - nie ufam priorytetom, ktoś życzliwy na poczcie mnie okradł :mad:
tak samo jest z Twoimi listami - idą do wychowawcy i ten z kolei musi je znowu przeczytać i dopiero wręczyć adresatowi.

louis_33 napisał:
Jaka płyta oryginalna czy przegrana z komputera? Zdjęcia możesz wysłać, powinien je dostać..Czemu ich nie ma..? Z moich listów dwa razy znaczki zniknęły, i list który wysłałam półtora roku temu nadal do niego nie dotarł..:)Zaginął w akcji..:)

Ostatnia edycja:
louis_33 napisał:
moim zdaniem nie ryzykuj z plytami bo moga nie dojsc... co do zdjec to powinny dochodzic ja wysylalem kilka i doszly mozliwe ze poczta nawalila

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót