Listy do/od osadzonego

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, mam takie pytanko : co znaczą literki SK napisane ołówkiem na odwrocie koperty, a i jeszcze na dole w rogu też ołówiem jest napisana rzymska IV, list jest z aresztu albo już z ZK, nie wiem, ale chyba z ZK, bo z aresztu kiedyś dostawałam z pieczątką "ocenzurowano" albo z pieczątką sądu. Ale to było pół roku temu to myślę, że teraz jest już z ZK. Dzięki za odpowiedź.

Solka witam SK to znaczy że jest jeszcze w Aś i ma juz wyrok ale jeszcze toczą się sprawy tak przynajmniej jest u nas natomiast jeżeli już ma chociaż jeden wyrok i niema sankcjito wtedy listy idą bezpośrednio do AŚ bez cenzury sądu

asta, dziękuję, hm, jakoś mi nie przyszło do głowy, że jeden wyrok to nie koniec... :(

Może być tak że jest po wyroku ale złożył apelację i dlatego jest jeszcze w AŚ.
Pozdrawiam

a może jakiś kumpel wysłał kartkę dla Ciebie po wyjściu od Niego?R często tak robił,że dawał jakiemuś w miarę zaufanemu kumplowi list i ten wysyłał..

mam pytanie. moj jest Aś. wyslalam mu list z 5 - ma zdjeciami i 2-ma znaczkami...tylko to, bez zadnego listu. mam pytanie...mija 1.5 miesiaca..lub kolo 2-och..a on tego nie dostal. i teraz : czy dostanie z opznieniem? czy jakby nie dostal to by mi odeslali na moj adres? Bo wtedy akta szly z prokuratury do sadu...to byl ten moment wlasnie. wiec jak poszedl do prok to pozniej wyslalli do sadu rozumiem?
i jeszcze jedno...czy to mozliwe ze prokurator zostawil sobie zdjecia...choc nie mysle..bo to tylko zdjecia dziecka były..

Witam, ja rowniez z jeszcze jednym pytaniem:
Listy od mojego chlopaka dochodza do mnie w tydzien.Niestety moje listy do niego jeszcze nie doszly( z tego co wiem prokurator ich nie przetrzymuje) czy AS tez je cenzuruje,czyta? Czy one sa od razu oddawane zatrzymanym? Czy AS zawsze tak dlugo przetrzymuje i tylko raz na jakis okreslony czas rozdaja listy?

WIoletta :) Mi sie wydaje ze prokurator cenzuruje i to koniec( w prokuraturze). W AŚ to chyba codziennie sa rozdawane tak jak przyjdą...nie ma okreslonych dni. Bo wiem ze od nich listy sa zabierane chyba dwa razy w tygodniu tylko w okreslone dni. Jesli chodzi o to jak jest u mnie..to do mnie idą miesiąc lub 3 tygodnie, a do niego moje ida 2 do 3 tyg zalezy jakim znaczkiem.. Czasem moga isc nawet 2 miesiace-tez takie przypadki sie zdarzają. Takze musisz byc cierpliwa. Jesli dostanie to pewie wszystkie naraz..tak jak bylo u mnie. Wiesz jak to z tymi urzedami...zapłakać sie mozna taki "pośpiech;)"""""

a mnie się wydaje (już ten temat był kiedyś poruszany), że areszt śledczy również cenzuruje i nie zawsze jest ktoś kto to robi... poza tym przrtrzymywanie listów ma swój cel...najważniejsze aby wogóle doszły do celu.

Z tego co wiem prokurator te listy juz wyslal do zk. Tylko w ZK sa przetrzymywane(chlopak tez tak twierdzi ze oni trzymaja)-w jakim celu?

wioletta...areszt sledczy-tak?
no to takiego delikwenta trzeba zmiękczyć...i żeby mu za lekko nie było

czyli poprostu ot tak sobie trzymaja te listy? myslalam ze cos jeszcze z nimi robia...jakias cenzura,rozdawanie listow raz na tydzien czy cos takiego...
dzieki

cenzura też prawdopodobnie, bo każdy pilnuje sobie swojego interesu...prokurator swojego a areszt swojego..i nikomu nie zalezy aby zybt wiele informacji przedostało się na zewnątrz, ale też mi sie wydaje, że to bardzo zalezy od aresztu śledczego. U nas standardem było, że listy docerały po 3-4tygodnich. I niejednokrotnie prokuratorka tłumaczyła mi się, że ona w tym samym dniu, ewentualnie następnym cenzuruje. jedynym plusem było, że ani jeden list nie zginął. A zaginięcia też się zdarzają.

hmm... no tak tylko ze listy od niego ida do mnie tydzien(dostalam juz 3) a ja wyslalam 4 i nic :/ Czyli w jedna strone jest ok a w druga nie? No coz bede jeszcze czekac... :)
dzieki za odp:)

Witam was :P

Wszystko zależy od regionu itp, moja połowa żenska jest w AŚ w Katowicach i listy tam ida 3-4 tyg bo jasnie Pan Prokurator próbuje zmiekczyc moja połowe, zarazem dobre mi sie nie udało przez 4 lata a on próbuje hehe, natomisat cenzura tam działa podwojnie tzn jak ona wysyła najpierw cenzura a AŚ potem w prokuraturze i powinni póścic i na odwrot to samo, pamietajcie w AŚ robi sie celowo takie kwestie aby podłamac osobe bo może cos jeszcze zezna, moja pasierbica była ostatnio na widzeniu zemną, choć ja dostałem dopiero na 21.12 ale nasze Kochanie powiedziało, że swietnie sie ma i abysmy nie martwili sie tylko trzymali razem az to sie skonczy.

I trzymam sie po to jak wyjdzie aby nie widziała człowieka ruiny a tego samego faceta którego kocha cały czas z tym iz teraz z zza murów..

Wioletta moje list szły do Aś od 3 - 5 dni, natomiast od mego skarba dostawałm najdłużej po tygodniu. Na samym poczatku dostałam dwa listy po 2 tygodniach oczekiwania. Więc to zalezy. Moja koleżanka czekała np. ponad miesiąc na list.

pozdrawiam.

takie male pytanko, nie wiem, pewnie troche glupawe. a jezeli wsadze do koperty pare znaczkow i koperty to nic sie nie stanie? czy na to trzeba miec jakies pozwolenie cz talony?

Nic sie nie stanie a nawet wskazane abys dała kilka znaczków i koperty, ja sam wkładam po 5 szt, aby do mnie moja pisała kiedy tylko chce a ja sam pisze 2 listy tygodniowo, wiec smiało dodaj znaczki i koperte bo z reguły im daja 2 szt na miesiąc. :evil:

oj to dobrze, bo sie nameczylam zeby wlozyc te kopert i ich nie pogniesc:)

Zrób tak jak ja robie wkładam list w wiekszą kopertę a w nia mniejsze koperyty na list i co by ktos ich nie zwedził dodatkowo w liście na koncu pisze cos ala " kochanie dołanczam Ci 5 znaczków na list zwykły i 5 kopert"...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót