Mandat ITD, sprawa w sądzie?

• Autor wątku Autor wątku Reback
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
No i ja mam też taki sam dylemat - bo w moim przypadku zdjęcie zrobione jest 03 maja 2013 r., a więc i przed dniem ogłoszenia jak i przed wejściem w życie. Wydaje się, że prawo w tym wypadku nie obejmuje naszych przypadków, chyba że ma zastosowanie to że poprzednio obowiązujący przepis jest bardziej restrykcyjne tzn. jest dla nas bardziej uciążliwe (kara jest wyższa :/)

Co powinien zawierać taki wniosek o udostępnienie zdjęcia? Trzeba go jakoś argumentować czy uzasadniać? co w nim powinno się znaleźć?

W poście #9 masz link do tego rozporządzenia. Jak uzasadnić ? Ano tak, że nie pamiętasz kto mógł kierować pojazdem bo nie tylko ty z niego korzystasz.

niestety w dalszym ciągu nie mamy wyjaśnionej sytuacji, czy ważna jest data wykroczenia, czy otrzymania pisma z itd ?

Z resztą jakie to ma znaczenie? Jest rozporządzenie to się powołuję na nie i już, jest punkt zaczepienia, a przecież nawet w normalnej sytuacji możesz poprosić o zdjęcie w celu wyjaśnienia sprawy, spróbować można. Najwyżej spotkam się z odmową ze strony itd.

no tak ale chodzi mi o to że jutro mija 7kalendarzowych dni(chyba że liczą się robocze...?) według którym musiałem odpowiedzieć na przesłany przez nich list (chyba że to jest tylko ich bełkot papierniczy i nadinterpretacja jakis tam rozporządzeń pod siebie...?)
Tak czy inaczej wysłanie prośby o przesłanie zdjęcia mogą równolegle z automatu potraktować mnie jako nie wskazanie/bądź odmowę przyjęcia mandatu.
Znając Polski ustrój urzędniczy to jeśli nawet będę miał wgląd w zdjęcie to będę musiał się fatygować do głównego biura (kilkaser km od mojego miejsca zamieszkania).

O ile w ogóle zechcą Ci to zdjęcie wogóle udostępnić, bo takowego obowiązku nie mają.

Ok, a teraz proste pytanie: nie zależnie jaką dostanę odpowiedź od ITD czy proces skierowania sprawy do sądu za niewskazanie zostanie wstrzymany w przypadku kiedy zamiast jednego z oświadczeń wyślę wniosek o udostępnienie zdj ?

WebUser napisał:
no tak ale chodzi mi o to że jutro mija 7kalendarzowych dni(chyba że liczą się robocze...?) według którym musiałem odpowiedzieć na przesłany przez nich list (chyba że to jest tylko ich bełkot papierniczy i nadinterpretacja jakis tam rozporządzeń pod siebie...?)
Tak czy inaczej wysłanie prośby o przesłanie zdjęcia mogą równolegle z automatu potraktować mnie jako nie wskazanie/bądź odmowę przyjęcia mandatu.
Znając Polski ustrój urzędniczy to jeśli nawet będę miał wgląd w zdjęcie to będę musiał się fatygować do głównego biura (kilkaser km od mojego miejsca zamieszkania).

Słuchajcie - ja wiem, że niechce się czytać przepisów prawnych ale wyraźnie jest napisane 7 dni od otrzymania pisma więc rozchodzi się o kalendarzowe

KronX napisał:
O ile w ogóle zechcą Ci to zdjęcie wogóle udostępnić, bo takowego obowiązku nie mają.
Mają obowiązek - jest w ustawie odpowiedni paragraf - określa że zdjęcie jest udostępniane na wniosek i co on musi zawierać

Reback napisał:
Ok, a teraz proste pytanie: nie zależnie jaką dostanę odpowiedź od ITD czy proces skierowania sprawy do sądu za niewskazanie zostanie wstrzymany w przypadku kiedy zamiast jednego z oświadczeń wyślę wniosek o udostępnienie zdj ?

Powinni wstrzymać i dać czas na udzielenie odpowiedzi.
Trzeba tylko pamiętać by korespondencję słać tylko za zwrotnym potwierdzeniem odbioru

best1000 napisał:
@ jankes 1968

Wniosek o niewskazanie to zazwyczaj kieruje się do sądu wobec właściciela pojazdu a nie kierującego...

a co jesli mimo wszystko ITD/SM skieruje wniosek do sadu innego niz w miejscu zamieszkania oskarzonego ?

czy jest mozliwosc jego zmiany ?

zdenek123 napisał:
a co jesli mimo wszystko ITD/SM skieruje wniosek do sadu innego niz w miejscu zamieszkania oskarzonego ?

czy jest mozliwosc jego zmiany ?

Sprawdź jak jest w ustawie, czy w rozporządzeniu.
Muszą się trzymać przepisów. Jeśli skierują do sądu niezgodnie z przepisami to wniosek sąd odrzuci.

no o.k. - wysłałem do ITD pismo z prośbą o uzupełnienie danych oraz z wnioskiem o przesłanie zdjęcia. Zobaczymy co będzie dalej...

Ojciec w w połowie maja 2013 zamiast oświadczeń wysłał pismo, że przyznaje się, ale prosi o obniżenie kary. Do dzisiaj nie przyszła żadna odpowiedź. Boję się, że skierowali sprawę do sądu. Jak coś przyjdzie dam znać.

Mam czysto teoretyczne pytanie dotyczące ewentualnego postepowania w sądzie.
Scenariusz następujący:
- auto na kogoś z rodziny np na matkę
- przychodzi mandat za zdjęcie od tyłu

- Matka wskazuje syna w oświadczeniu
- przychodzi pismo z ITD do syna który odmawia przyjęcia mandatu
- sprawa trafia do sądu
- matka wysyła do sądu oświadczenie że odmawia składania wyjaśnień i odwołuje swoje oświadczenie korzystając z uprawnien procesowych

Czy w tej sytuacji sąd ma prawo kogokolwiek skazać?

Zgodnie z art. 186 kpk „Jeżeli osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznania albo zwolniona od tego na podstawie art. 185 oświadczy nie później niż przed rozpoczęciem pierwszego zeznania na rozprawie przed sądem I instancji, że chce z tego prawa skorzystać, poprzednio złożone zeznanie tej osoby nie może służyć za dowód ani być odtworzone” . Gdyby zatem świadek złożył zeznanie w postępowaniu przygotowawczym, a następnie – nie później niż przed rozpoczęciem pierwszego zeznania na rozprawie przed sądem I instancji – oświadczył, iż korzysta z prawa do odmowy złożenia zeznań, jego uprzednio złożone zeznania nie mogą być w ogóle wykorzystane ani odtworzone. Inaczej mówiąc, niedopuszczalne jest dokonywanie na ich podstawie ustaleń faktycznych.

Witam,

Jak odnaleźć ten post #9?
Właśnie dostałem list z ITD, oczywiście bez zdjęcia ale było ono najprawdopodobniej zrobione od tyłu.
Zamierzam napisać do ITD wniosek o udostępnienie zdjęcia ale jak to umotywować prawnie?

Witam!
Mam natomiast jeszcze inne pytanko.Nie było mnie w domu i listonosz zostawił awizo.Wiem jednak,że to od GITD,wiec pewnie mogło przyjśc tylko jedno.CO teraz będzie jeżeli nie odebrałem,przyslą jeszcze raz,czy mam sam do nich wystąpić?CO teraz polecacie zrobić?

Powrót