Mandat MPK

• Autor wątku Autor wątku Damianogz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reklamacje lepiej zgłosić telefonicznie czy osobiście??

reklamacja powinna być złożona w formie pisemnej (najlepiej wysłać listem poleconym za potwierdzeniem odbioru)

Przepis prawny:
§ 5. 1. Reklamację składa się w formie pisemnej.
2. Reklamacja powinna zawierać:
1) datę sporządzenia reklamacji;
2) imię i nazwisko (nazwę) i adres zamieszkania (siedzibę) przewoźnika;
3) imię i nazwisko (nazwę) i adres zamieszkania (siedzibę) osoby składającej reklamację;
4) tytuł oraz uzasadnienie reklamacji;
5) kwotę roszczenia (oddzielnie dla każdego dokumentu przewozowego);
6) wykaz załączonych dokumentów;
7) podpis osoby uprawnionej do wniesienia reklamacji.

3. Do reklamacji powinny być dołączone, odpowiednio do przedmiotu roszczenia, oryginały dokumentów dotyczących zawarcia umowy przewozu (w szczególności bilet na przejazd, list przewozowy, kwit bagażowy, dokumenty potwierdzające przyjęcie do przewozu rzeczy innych niż przesyłka) oraz potwierdzone kopie innych dokumentów związanych z rodzajem i wysokością roszczenia, w tym poświadczających uprawnienia do bezpłatnych lub ulgowych przejazdów.

4. Reklamację składa się w dowolnym punkcie odprawy
przewoźnika lub w jednostce organizacyjnej wskazanej przez przewoźnika jako właściwa do załatwiania reklamacji.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I BUDOWNICTWA z dnia 24 lutego 2006 r. w sprawie ustalania stanu przesyłek oraz postępowania reklamacyjnego

zapalniczka20 napisał:
Witam. Dzisiaj (3.02.2010) dostałam mandat za ZŁE SKASOWANIE BILETU nio i nie wiem dlaczego ale go przyjęłam … ;/ miałam inne kłopoty na głowie i dopiero jak wyszłam z tramwaju uświadomiłam sobie za co dostałam mandat i to w wysokości 200 zł ;/;/ Jestem studentką, nie mam dochodów, jest jakaś szansa żeby się odwołać ? w jakim terminie i gdzie? Pomóżcie..:(

odwolac sie mozesz w terminie 7 dni roboczych od wystawionego wezwania do zaplaty, w momencie odwolania powinnas posiadac ow bilet aby moc wykazac ze jest tak jak mowisz, jesli nie posiadasz juz tego biletu pozostaje rozlozenie oplaty dodatkowej na raty

malutka26 napisał:
pozostaje rozlozenie oplaty dodatkowej na raty
nie tylko - jest jeszcze możliwość kwestionowania wysokości opłaty jako niezgodnej z przepisami

Nie można przerwać biegu przedawnienia, jeśli już przedawnienie nastąpiło.
czyli przerwanie nastepuje tylko wówczas kiedy w przeciagu roku od wystawienia mandatu przewoźnik skieruje sprawę do sądu ?
Ponaglenia itp tego nie czynią ?

martini bardzo dobrze to zrozumiałeś. Firma może skierować sprawę do sądu do lat dziesięciu ("znane" są sprawy kiedy przychodzi pismo po 9 latach) jednak pomimo że przewoźnik ma prawo wystapić o zaległe roszczenie do lat 10 art. 788 kc skutecznie mu to uniemożliwia, oczywiście kiedy nastapi odwołanie do 14 dni
Uważam że zamiast lekcii religii czy etyki licealista/ student powinnien być wyedukowany, jako przyszły obywatel w prawa oraz mechanizmy, z jakimi może się zetknąć w dorosłym życiu.
Ponaglenia itp. nie wchodzą w grę. w piśmie, które ostatnio otrzymał kolega widnieje data, kiedy podróżny nie miał biletu i data wniesienia sprawy na wokandę. Poza tym jedno pismo musi dojść, bez tego jest nieważne.Stąd, budzące szereg dyskujsjii i nie tylko postępowanie kontrolerów biletów, którzy "nie widzą" bezdomnych jako pasażerów.

Mam pytanie
Jezeli umre i nie zaplace oplaty przewozowej za nieskasowanie skarbonki (jestem nieletnia) to czy ktos dziedziczy kare (chodzi mi tu o rodzicow, ktorzy przeciez beda miec jeszcze ta skarbonke i beda mogli ja wykorzystywac).

Witam, mam pytanie..
Parę dni temu dostałam mandat za jazdę mpk bez biletu, dodam że to mój pierwszy..
Od znajomych słyszałam że po otrzymaniu mandatu, np. za picie w miejscu publiczny i innego rodzaju wykroczenia po około 2 latach przychodzi upomnienie a po jakimś czasie przychodzi umorzenie mandatu. Chodzi oczywiście o osoby które nie pracują i nie mają na siebie nic zapisanego czyli teoretycznie nie mają z czego zapłacić. Dodam że mam 19 lat i jestem studentką i mogłabym pod to podchodzić.
Moje pytanie brzmi czy mogę się spodziewać ze mandat za przejazd bez biletu też wygaśnie? A jak tak to po jakim czasie?
Obecnie nie mam z czego zapłacić a słyszałam że w krótkim czasie potrafią sobie duużo naliczyć.
Proszę o pomoc.

zacznijmy od tego że MPK nie wystawia mandatów ponieważ nie ma takiego uprawnienia...wystawia ..... no właśnie ....jako studentka powinnaś umieć zrozumieć co jest napisane na dokumencie który otrzymałaś...

Fakt. To straszne..
Nie zagłębiałam się aż tak w to co jest tam napisane - bo mnie to aż tak nie interesuje. Interesuje mnie to czy musze zapłacic.
Skoro nie potrafisz lub nie chcesz pomóc - nie odpowiadaj.
Za taką pomoc podziękuje.

To ja ci pomogę i odpowiem na Twe pytanie:

Tak! Musisz zapłacić!

Nic nie musisz. Nikt Cię nie zmusi do zapłaty. Możesz być przez całe życie niewypłacalnym dłużnikiem i nikt z Ciebie grosza nie wyegzekwuje - tylko nie możesz mieć żadnego majątku własnego ani żadnych dochodów. Za długi jeszcze w tym kraju nie zamykają.

A na poważnie - możesz spróbować napisać reklamację i zażądać umorzenia opłaty dodatkowej. Może tak się zdarzyć, że nie zdążą odpowiedzieć w terminie 30 dni co wywoła taki skutek, że żądania reklamacji zostaną uwzględnione. Proponuję poszukać na forum podobnych tematów - jest ich bardzo dużo i przytaczane są w nich odpowiednie przepisy. Powodzenia.

Witam

Dziś dostałem mandat za próbę innego kasowania biletu, ja bilet kasowalem normalnie z tym ze na bilecie byla zla godzina kontrol weszla przystanek dalej i okazalo sie ze ja ten bilet skasowalem godzine wczesniej i dostalem mandat na nic bylo tlumaczenie moja wina i koniec wyszedlem na oszusta... bylem z tym z reklamacji w mpk w czestochowie pokój 6 i dalej wychodzi na to ze to moja wina i bede musial zaplacic co moge zrobic jak sie bronic?

Co za problem bylo skasowac kawelek kartki papieru i pokazac ze zle godziny drukuje ?
A jak po prostu znalazles ten bilet ze stara godzina to juz twoj problem bo nie jest mozliwe by automat wydrukowal akurat na twoim nieszczesnym bilecie sobie godzine do tylu a na innych dobrze.

kolega nie osądzaj mnie jeśli nie masz ku temu podstaw, tak kontrol skasowala kontrolke i bylo dobrze u nich ale oprocz mnie ten sam problem miala inna sosoba jadace tramwajem, wiec... pytam sie czy reklamacja w mpk wystarczy,

nie oczekuje wypowiedzi pseudo fachowców w tej dziedzinie jak kolega wyzej

Witam
piszę w tym poście bo tutaj dużo osób się wypowiada a mam pilną sprawę.
Jestem z Warszawy.
Wczoraj dostałam mandat ale Kanar chciał moją legitymację studencką a nie dowód osobisty i zamiast wpisać nr dowodu wpisał nr mojego Indeksu który mam na studia.
Więc czy ten mandat jest ważny??
Proszę o szybką odp bo jeśli mam zapłacić to wolę w tym tyg by mieć mniej.

I jeśli mam zapłacić a jest przez te 7dni 30% "ulgi" to mam w przelewie wpisać 106zł czy normalnie 151zł a ZTM i odda te 30%??
Na jakiej zasadzie to jest?

Z góry dziękuję za szybką odp.

regand napisał:
Co za problem bylo skasowac kawelek kartki papieru i pokazac ze zle godziny drukuje ?
A jak po prostu znalazles ten bilet ze stara godzina to juz twoj problem bo nie jest mozliwe by automat wydrukowal akurat na twoim nieszczesnym bilecie sobie godzine do tylu a na innych dobrze.

sprawa została rozwiązana pomyślnie reklamacja została rozpatrzona na moją korzyść, po prostu motorniczy nie skasował kontroli na pierwszym przystanku, i stąd ten problem że nie naliczało wcześniejszych przystanków :)

Otóż, moja sytuacja wygląda tak: Jechałem z kolegą tramwajem we Wrocławskim MPK i on miał akurat 2 bilety, a ja żadnego, więc poprosiłem go żeby skasował mi też przy okazji, po czym skasowany bilet schował do swojego portfela. Weszło kilku kanarów i dostałem mandat ale mam ten bilet ważny z tego przejazdu z tym, że kanarka napisała na mandacie: "Bilet podany przez pasażera 1,20 zł i podany nr biletu". Moim zdaniem jestem bez winy, ponieważ bilet "miałem". Niestety jestem na tyle głupi, że podpisałem ten mandat, bo spieszyłem się do szkoły. Czy jest sens się odwoływać? Dodam jeszcze, że jestem niepełnoletni i nie mam dochodów. Jeśli nie odwołanie to jest jakiś sposób, żeby nie płacić tego mandatu? I co mi grozi, jeśli go ewentualnie nie zapłacę?

Powrót