Mandat za jazdę bez biletu autobusem z przed 9lat. Przedawniony ?

• Autor wątku Autor wątku Bartek_Łódź
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, dostałam dzisiaj pismo z sądu z wezwaniem do zaplaty za mandat, koszty sadowe, upomnienia itp ksero mandatu wystawionego w 2005r itp. (miałam wtedy 16lat)i nigdy wcześniej nie otrzymywałam zadnych pism. Mój pytanie: Czy to nie jest już przedawnione? Musze to zaplacic?
Sprawe przejela firma Incaso W.Kruk Spółka Komandytowo Akcyjna
dziekuje za odpowiedzi

przesylam pismo które otrzymalam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
otrzymałam również ksero mandatu

Załączniki

@Kasia2112
Przedawnione.
Należności z tytułu opłat dodatkowych za przewóz przedawniają się po 15 miesiącach.

Pisz sprzeciw do Sądu, podnieś w nim zarzut przedawnienia.
Sprzeciw powinien być na formularzu.

Roszczenie, nie dość że przedawnione, to jeszcze bezzasadne - powód nie wykazał iż dokonał umowy cesji wierzytelności przysługującej od ciebie

Dziekuje bardzo za pomocne odpowiedzi:)
Prosze jeszcze o pomoc czy dobrze wypisalam formularz sprzeciwu

Załączniki

Jeszcze mam do wypisania rubrykę "załączniki" coś mam załączyć ?

Dopisz do zarzutów
- roszczenie nienależne
- brak czynnej legitymacji procesowej powoda

W uzasadnieniu napisz iż powód nie wykazał że roszczenie jest mu należne, iż było należne pierwotnemu wierzycielowi, nadto powód nie wykazał iż dokonał umowy cesji wierzytelności przysługującej od ciebie. Takimi dowodami na tę okoliczność nie są prezentowana umowa cesji (brak danych pozwanej oraz cech nadających indywidualny charakter wierzytelności) oraz zawiadomienie o cesji.

Żadnych załączników nie dajesz, tylko 1 odpis - czyli 2 egzemplarze tego wysyłasz do sądu

Ostatnia edycja:
W poz 8 możesz także dopisać "oraz zwrot kosztów korespondencji"

"powód nie wykazał że roszczenie jest mu należne, iż było należne pierwotnemu wierzycielowi, nadto powód nie wykazał iż dokonał umowy cesji wierzytelności przysługującej od ciebie"

Mogę prosić o wyjaśnienie - ?

Zmień na - "od pozwanej"
Po prostu zdanie przekopiowałam z postu wcześniej

dokładnie chodzi mi o to co to jest cesja miedzy mna a powodem ?

Kasia2112 napisał:
dokładnie chodzi mi o to co to jest cesja miedzy mna a powodem ?
Nie ma nic takiego. Chodzi o to, że umowa cesji dotyczy jakiegoś pakietu, nawet nie ma w umowie cesji twoich danych

Ja też zwróciłem na to uwagę. Jedynie w treści pozwu jest mowa poz. 6849 - tam pewnie są szczegółowe dane. Można tą cesję w ten sposób "hurtowo" załatwić czy musi być oddzielna dla każdej wierzytelności?

Chodzi o ten dokument?

Załączniki

Jeśli tak to ja usunelam swoje dane zalaczajac na forum ten dokument

jeszcze JEDNO PYTANIE:
jeśli wygram sprawę mogę widnieć w bik? czy dlug caly czas gdzies tam będzie nade mną wisiał?
- Nie chce mieć później problemów z uzyskaniem kredytu

Ostatnia edycja:
Kasia2112 napisał:
Jeśli tak to ja usunelam swoje dane zalaczajac na forum ten dokument
To jest zawiadomienie o cesji. Nie dowodzi, że umowę cesji zawarto (faktu zawarcia dowodzi umowa cesji), w szczególności nie dowodzi że cesja dotyczyła twojego długu.

Kasia2112 napisał:
jeśli wygram sprawę mogę widnieć w bik?
W BIK z powodu braku biletu nie będziesz nigdy wisieć. BIK gromadzi wyłącznie informacje kredytowe. Wynik sprawy zatem nie ma nic do rzeczy
Kasia2112 napisał:
- Nie chce mieć później problemów z uzyskaniem kredytu
Co najwyżej mogłabyś widnieć w KRD czy też BIG Infomonitor. Na razie nie można wpisać, gdyż kwota jest za mała, w razie wpisu można kwestionować (śmieszne koszty są nienależne) i wręcz atakować - wystąpić o zadośćuczynienie za bezprawny wpis.
Po oddaleniu powództwa wpis i tak musi zniknąć, pod rygorem karnym i zadośćuczynienia.
Niekiedy wpis w KRD może - ale nie musi - mieć jakiś wpływ na uzyskanie kredytu
Pablo_11 napisał:
Jedynie w treści pozwu jest mowa poz. 6849 - tam pewnie są szczegółowe dane. Można tą cesję w ten sposób "hurtowo" załatwić czy musi być oddzielna dla każdej wierzytelności?
Wierzytelność musi być oznaczona, zindywidualizowana. Tutaj mamy jakiś kabaret, a nie cesję - jest umowa gdzie opisany jest deal iluś tam długów za jakaś kasę. I zawiadomienie, które niczego nie dowodzi.

Na podobnej zasadzie mogę kupić jakiś duży pakiet, potem otworzyć listę najbogatszych Polaków i losowo windykować :D No co, przecież są w pakiecie

Powrót