D
destructor
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 26 868
Jeśli podałeś dane a nie dałeś dowodu pomimo że go miałeś to jest to wykroczenie art.65 kw.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Prawo jazdy takim dokumentem nie jest. poszukaj na forum co jest takim dokumentem, bo nie będziemy ponownie o tym samym pisać. W skróecie: dowód osobisty, paszport, karta żeglarska.§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania, wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.
destructor napisał:Prawo jazdy takim dokumentem nie jest. poszukaj na forum co jest takim dokumentem, bo nie będziemy ponownie o tym samym pisać. W skróecie: dowód osobisty, paszport, karta żeglarska.
HomerSimpson napisał:Dzięki za odpowiedź. Widzę, że jest Pan "oblatany" w temacieProszę jeszcze powiedzieć, dlaczego Policjant nie dał mi mandatu, za nieokazanie dowodu, którego nie miałem, tylko skierował sprawę do sądu? Czy to jest standardowa procedura? Dzięki
Pozdrawiam!
HomerSimpson napisał:Czekam zatem na wyrok sądu. W każdym razi po konsultacji z prawnikiem, nie naruszyłem art. 65 kw, gdyż w żaden sposób nie chciałem wprowadzić policjanta w błąd. Policjant miał wszystkie dane, pozwalające ustalić moją tożsamość, a nie mam obowiązku mieć przy sobie dowodu osobistego. Dam znak jaki będzie wyrok
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!
Luislo napisał:Są 3 podstawowe dokumenty tożsamości: dowód osobisty, paszport i PRAWO JAZDY. Od zawsze prawko było dokumentem stwierdzającym tożsamość.
Luislo napisał:Piszesz o cudzoziemcach, którzy podlegają pod osobną ustawę.
Luislo napisał:Do tych rodzajów dokementów zalicza się legalne prawko oraz książeczka wojskowa, legitymacja szkolna czy studencka.
Luislo napisał:Najprościej: legalne dokumenty pozwalające stwierdzić tożsamość, które nie budzą żadnej wątpliwości. Oprócz dokumentów cudzioziemca.
Luislo napisał:A takim dokumentem "co do tożsamości" jest na pewno prawo jazdy.
Luislo napisał:W przytoczonych art. kk nie chodzi tylko o dowód tożsamosci, jakim jest dowód osobisty.
Luislo napisał:Jeśli byłoby napisane, ze dowód osobity stwierdza tożsamość, to zgoda.
Luislo napisał:Co do moich przeczuć to policja sama twierdzi, że na przesłuchaniu do protokołu nie trzeba okazywać dowodu osobistego.
Luislo napisał:Zapis pomiędzy ustawą o ewidencji ludności a kodeksiem karnym są to 2 duze rozbieżności.
Art.*1.*(...)
3.*Dowód osobisty jest dokumentem:
1) stwierdzającym tożsamość osoby;
(...)Luislo napisał:Dokumenty stwierdzające tożsamość regulują przepisy wewnętrzne instytucji państowych, które maja prawo legitymować, z dokumentów, które same ustalają w drodze aktów normatywnych.
Luislo napisał:Nawet karta woźnicy, do której de facto nie ma prawnie, może być dokumentem stwierdzającym tożsamośc w urzędzie
HomerSimpson napisał:Jakbym się nie zachowywał, nie miałem dowodu, więc dlaczego kierować sprawę do sądu?