G
gringo9
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 5 816
W przypadku mangi wiek jest rzeczą względną.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
dearon napisał:Ja bym obstawał jednak przy twierdzeniu że to nie są wizerunki nieletnich (ludzi), tylko bliżej nieokreślone antropomorficzne stworzenia które w rzeczywistości nie istnieją, nie sposób więc określić ich cyklu i stadium rozwoju a co za tym idzie wieku(w dodatku ludzkiego). Mając powyższe na uwadze moim zdaniem nie popełniono przestępstwa.
Piszesz serio? Dla mnie takie stwierdzenie podczas rozprawy byłoby naruszeniem powagi sądu. Jasne, że manga/anime pokazuje pełen przekrój: zwierzęta w tym ludzie oraz istoty nadprzyrodzone, mniej lub bardziej albo wcale humanoidalne, ale wizerunek małej dziewczynki to nadal mała dziewczynka.Magpie00 napisał:Ale to je polsza i oni wiedzo lepi bo kiedys ktos i gadal ze cosik takiego jak Manga, Hentai czy Lolicon pokazuje malolata a nie np. 200 letniego kosmite ktory wyglada jak mala dziewczynka i zupelnie przypadkiem organy rozrodcze wygladaja jak te u czlowieka.
TSG napisał:Piszesz serio? Dla mnie takie stwierdzenie podczas rozprawy byłoby naruszeniem powagi sądu. Jasne, że manga/anime pokazuje pełen przekrój: zwierzęta w tym ludzie oraz istoty nadprzyrodzone, mniej lub bardziej albo wcale humanoidalne, ale wizerunek małej dziewczynki to nadal mała dziewczynka.
dearon napisał:Jak dla mnie to raczej zwykłe niechlujstwo legislacyjne, dlaczego przy nowelizacji nikt nie zwrócił uwagi aby dostosować ustawę do decyzji ramową Rady 2004/68/WSiSW ? Przecież PL zobowiązała się je wprowadzić i przestrzegać - dlaczego w końcu kiedy środowisko prawnicze zwróciło na to uwagę nic z tym nie zrobiono do dnia dzisiejszego?
Mając na uwadze zobowiązania PL (oraz ewentualne kary które PL była by zobowiązana zapłacić za niewywiązanie się z zobowiązania) każdy rozsądny sędzia winien uznać że przestępstwa nie popełniono.
gringo9 napisał:Bo według naszego kodeksu karę można dostać za "wytworzony lub przetworzony wizerunek małoletniego uczestniczącego w czynności seksualnej". A według tej decyzji za "realistyczne obrazy nieistniejącego dziecka, uczestniczącego lub poddającego się czynności określonej w ppkt i)". Manga z całą pewnością nie jest realistycznym obrazem czegokolwiek, postacie które tam występują nie zachowują proporcji, po prostu człowiek tak nie wygląda. Więc w takim brzmieniu Twoje obrazki nie podlegałyby pod paragraf. Natomiast jak widzisz polski przepis jest na tyle nieprecyzyjny, ze podejrzewam że sam prokurator nie będzie wiedział co z tym zrobić.
TatarKrymski napisał:Ależ gdzie wy tu widzicie problem dla biegłego? Biegły ma ocenić, czy obrazek przedstawia nieletniego uprawiającego seks czy też nie przedstawia.
Tyle.
Dla bezpieczeństwa odradzam zbieranie obrazków nieletnich uprawiających seks/kosmitów wyglądających jak nieletni uprawiający seks.