Mechanika gry komputerowej

• Autor wątku Autor wątku xxxxabcdxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
X

xxxxabcdxxxx

Zbanowany
Odpowiedzi
80
W ramach tworzenia strategicznej gry komputerowej zaprojektowałem mechanikę walki wraz z opisem broni, których będą używać zdefiniowane przeze mnie jednostki. Te konkretne bronie są kluczowe dla spójności mechaniki oraz właściwego zbalansowania gry. Słyszałem, że zgodnie z prawem mechanika gry nie jest chroniona prawem autorskim (tutaj w uproszczeniu opiera się na grze papier-kamień-nożyce).
Moje pytanie jest takie: Czy rodzaje używanych broni w projekcie tej gry są wliczane w mechanikę gry i nie podlegają ochronie prawnoautorskiej, czy też są częścią designu gry i są objęte ochroną prawnoautorską?

Dobrałem względne dystanse działania dla tych broni, co sprawia, że jednostki mogą atakować inne będąc poza ich zasięgiem. Poza typowymi żołnierzami i czołgami w grze występują zmyślone jednostki wykonane z bliżej nieokreślonych materiałów (roboty, mechy, żołnierze w egzoszkieletach) i te bronie są skuteczne przeciw jednym jednostkom i nieskuteczne przeciw innym (np. karabinem nie można zniszczyć czołgu (a np. w innych grach można)). Są to karabiny maszynowe, granatniki RPG, stalowe ostrza, rakiety itp. których parametry zostały dobrane do zrealizowania mechaniki gry.

W moim odczuciu samą mechanikę gry stanowi schemat zwalczania się jednostek np. A zabija B, B zabija C, C zabija A. Natomiast dobór jednostek, których integralną część stanowi używana broń jest już działaniem twórczym i chciałbym wiedzieć, czy słusznie?

Czyli jak sądzę, sama broń nie jest Twoim pomysłem lecz tylko jej działanie zatem przypisałbym to wyłącznie do mechaniki gry.

Tylko, że mógłbym zastąpić karabin procą, granatnik RPG łukiem, a stalowe ostrze maczugą z kolcami i osadzić grę w czasach jaskiniowych, zaś mechy i żołnierzy zastąpić ludźmi w skórach i np. tresowanymi zwierzętami bojowymi z dodatkowym opancerzeniem.
Czy wtedy też dobór broni do realizacji mechaniki nie będzie chroniony prawem autorskim?

A czy jeśli ktoś stworzył żołnierza walczącego generatorem błyskawic albo czołg używający takiej broni, to czy to połączenie żołnierza lub czołgu z generatorem błyskawic jest już objęte ochroną prawnoautorską, czy tylko samo wykonanie tych postaci?

Idea, sposób działania nie podlega ochronie prawnoautorskiej. Postać, wygląd czołgu jak najbardziej można zaliczyć do warstwy wizualnej podlegającej ochronie.

A czy jeśli wpadnę na pomysł modelu 3D i animacji dla tego modelu i opiszę je w formie pisemnej, to czy stworzenie tego modelu i animacji według mojego opisu przez inną osobę będzie naruszeniem moich praw autorskich?

xxxxabcdxxxx napisał:
... to czy stworzenie tego modelu i animacji według mojego opisu przez inną osobę będzie naruszeniem moich praw autorskich?
Nie, póki nie zacznie z niego korzystać i nim rozporządzać.

Jestem w takiej sytuacji, że konkurencja chce tworzyć bardzo podobny projekt i są przekonani, że jak ktoś nie potrafi się zabezpieczyć, to nie zasługuje na owoce swojej pracy. Czy mógłby Pan mi podać jakąś listę rodzajów dowodów, które mogę przedstawić w sądzie, gdybym musiał ich skarżyć?
Słyszałem o historii pracy w formie wykonanych wcześniej modeli, z których wyewoluowała ostateczna postać i o datach modyfikacji plików, ale to ostatnie wydaje mi się łatwe do sfałszowania.

Szkice, wstępne projekty, świadkowie, itp. itd.. Dowody ocenia Sąd.

Nie do końca rozumiem kwestię mechaniki gry. Np. w grze AoE 3 są muszkieterzy(z karabinem), pinikinierzy(z piką), konni z szablą i artyleria. Muszkieterzy zabijają pikinierów, pikinierzy konnych, konni artylerię, artyleria muszkieterów.
Czy robiąc grę z identyczną mechaniką i jednostkami(postaciami), nie naruszam praw do projektu gry, nawet jeśli stworzę inną warstwę artystyczną?
Wydaje mi się, że w tym wypadku broń i same jednostki zaliczałyby się do tzw. story gry, czyli tej części gry, która nam mówi o czym ta gra jest. W mechanice zawierają się przecież tylko relacje między bliżej nieokreślonymi obiektami (np. jednostki mogą być symbolizowane przez kolorowe pionki, które się zbijają wedle koloru). Sam dobór rzeczywistych i zmyślonych obiektów do realizacji tej mechaniki jest już kwestią możliwości twórczych designera gry (nie mówię o stronie wizualnej i dźwiękowej).

Ostatnia edycja:
xxxxabcdxxxx napisał:
... Czy robiąc grę z identyczną mechaniką i jednostkami(postaciami), nie naruszam praw do projektu gry, nawet jeśli stworzę inną warstwę artystyczną?...
Jeśli pisząc postacie masz na myśli rodzaj wojownika, a nie konkretnie nazwana postać oraz ów rodzaj jest powszechnie znany nie ma tutaj żadnego naruszenia.

Co należy rozumieć przez "powszechnie znany"? Czy np. wiedźmina jako profesjonalnego zabójcę potworów można by uznać za powszechnie znany rodzaj wojownika, przed opublikowaniem opowiadania "Wiedźmin" (abstrachując od nazwy "wiedźmin")?

Profesjonalnego zabójcę potworów nie wymyśli Pan Sapkowski. Nazwy istniejących formacji/rodzajów wojsk nie podlegają ochronie prawnoautorskiej.

Ostatnia edycja:
Skoro idea i sposób działania nie podlegają ochronie, to co w postaci nieznanego do tej pory wojownika s-f mogłoby podlegać ochronie prawnoautorskiej poza nazwą i wyglądem?

Postać, jej cechy charakteru. Kontynuowanie jej przygód (postaci) bez zgody autora naruszałoby jego prawa osobiste.

Ostatnia edycja:
Czy w przypadku imienia połączonego z profesją ( zabójca potworów Geralt, rewolwerowiec Roland), dobrane (powszechnie znane) imię do profesji podlega ochronie?
Np. chciałbym uciąć część imienia, żeby postać miała na hełmie część imienia i dobrze się to prezentuje wizualnie, to czy jeśli ktoś stworzy postać o tej samej profesji z identycznym imieniem (albo nawet z hełmem i tym skrótem), to naruszy prawa autorskie?

xxxxabcdxxxx napisał:
Czy w przypadku imienia połączonego z profesją ( zabójca potworów Geralt, rewolwerowiec Roland), dobrane (powszechnie znane) imię do profesji podlega ochronie?
...
Jak pisałem wcześniej, mamy wtedy do czynienia z konkretną postacią i tutaj już wkraczamy w zagadnienia inspiracji i opracowania. W zależności z czym będziemy mieli do czynienia wymagana będzie zgoda autora lub nie. Nie ma jasno określonej granicy między tymi zjawiskami zatem nie oczekuj jednoznacznej wypowiedzi czy konkretne Twoje działanie na postaci będzie stanowić tylko inspirację czy też opracowanie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót