Witam
Ja mam również sprawę dotyczącą tematu ale chodzi o inną rzecz - problemem nie ejst data urodzenia, ale traktowanie przez ZUS kolejnych studiów.
Właśnie kończę studia uzup. mgr. Od października 2009 mam zamiar udać się na drugie studia uzup. mgr na pokrewnym (chociaż nie aż tak) kierunku. Edukacja będzie trwać od 1.10.2009 do 31.09.2011. Jednocześnie w październiku 2010 skończę 25 lat, a kilka dni wcześniej (1.10.2010) rozpocznę naukę na ostatnim roku studiów. Do tej pory (czytając m.in. to forum) sądziłem że renta będzie przedłużona do ukończenia tego ostatniego roku studiów
Tyle że dzisiaj w ZUSie uzyskałem informację, że renta będzie przysługiwała mi do 25 roku życia pomimo, że gdy ukończę w paź 2010 owe 25 lat będę na ostatnim roku studiów gdyż to prawo przysługuje jedynie tym, którzy kończą 5-letni okres edukacji - bez względu czy były to jednolite mgr czy też LIC + SUM.
Czy ustawa to określa, bo spotkałem się z informacjami że studia podyplomowe (w ramach studiów) czy też doktoranckie zaliczane były jako kontynuacja nauki.
Czy ma znaczenie, że nie są to podyplomowe czy dr tylko drugie mgr uzup.? Czy ma znaczenie czy będą to studia dzienne czy zaoczne?
Czy mam się szykować za rok na oddanie sprawy do sądu?
Art 68
"2. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów."
nie mówi o tym o których studiach jest mowa a dzisiaj się na to powołano podczas mojego pytania - "ustawodawca nie wpisał takiej możliwości więc renta mi przysługuje do ukończenia 25 roku życia bez względu na to gdzie, co i jak długo obecnie studiuje bo studia (3+2 lub 5 - nie ma znaczenia) już zakończyłem." Ustawa przecież o tym nie mówi, że przysługuje tylko jeden tryb. Co więcej wspominając "będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej", art 2 o szkolnictwie wyższym jasno mówi, że studia jednolite, lic, mgr to studia wyższe więc powinienem się kwalifikować.
W art 68 jest mowa tylko o wieku, a nie o ukończonych innych (wcześniej) studiach.