Morenka - renta rodzinna a ostatni rok studiów

• Autor wątku Autor wątku Morenka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Może przyda się to dla potomności, daję link do wzoru odwołania jakie złożyłem w ZUSie, jak ktoś dostrzega tam istotne błędy, to proszę dać znać, to wkleję poprawioną wersję. Może to komuś ułatwi życie :). Dane fikcyjne naturalnie.

No i sam dostrzegłem błąd, na dole w załącznikach napisałem 1983, zamiast 2008, pomyliło mi się z datą urodzenia, czy to rodzi duże komplikacje?

:) Istotny błąd.
Najpierw się pisze o co się wnosi, a później to uzasadnia.

witam!
Obawiam się, że ja jestem w sytuacji bez wyjscia...Otó w lutym 2009koncze 25lat rente KRUS po zmarłym tacie mam przyznana do 28lutego 2009 a studia koncze tytułem licencjata 30.09 2010 czy moge w jakikolwiek sposob ubiegac sie o przedłuzenie tej renty?jesli nie na cały okres to moze na cały 2 rok?

Ustawa tego nie przewiduje.
Dzieci własne, drugiego małżonka i przysposobione mają prawo do renty rodzinnej do ukończenia 16 lat, a starsze — do ukończenia nauki w szkole, nie dłużej niż do osiągnięcia 25 roku życia (jeżeli dziecko osiągnęło ten wiek na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do tej renty KRUS przedłuży do zakończenia tego roku studiów).

Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 23 lutego 1989 r. (III UZP 3/89; OSP 1990/5/246), która zachowuje swą aktualność do dzisiaj orzekł, iż studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów (art. 39 ust. 2 ustawy z dnia 14 grudnia 1982 r. o zaopatrzeniu emerytalnym pracowników i ich rodzin - Dz.U. Nr 40, poz. 267 ze zm.).

Czy ta ustawa nadal obowiązuje?Czy moge sie na Nia powoływac?
Jeśli do brze rozumiem to konczac 25 lat w lutym (bedac na 2 roku studiów) to moge sie odwoływac gdyz koncze lata w tym samym roku, w którym rozpoczynam ostatni rok studiow czy tak?

czego nie przewiduje ustawa bo nie zrozumiałam odpowiedzi!!!

Witam mam podobną sytuację jak "Morenka" obecnie moja sprawa jest w Sadzie Ubezpieczeń Społecznych.
Jestem na ostatnim roku studiów odebrano mi rentę twierdzac ze skoro 25lat skonczylam 22 wrzesnie 2008 to wg nich byłam na IV roku. Jednak egzaminy zdałam wszytkie na czas i juz indeks zdałam do dziekanatu 20 czerwca 2008. Odwoływałam sie do Zusu pózniej do prezesa Zus do Warszawy jednak wszedzie odpowiedzi dostałam odmowne. Teraz czekam na sprawe w sądzie termin sprawy mam wyznaczony na 26 stycznia.
Mam ogromna prośbe proszę o jakąs pomoc od osób obeznanych w tym temacie co takiego mówić na rozprawie jak się wybronić.

W Tym samym czasie zaczełam studia na dwóch kierunkach (w 2002/2003) jednym z nich była filologia angielska , obroniłam się na jednym kierunku (magistra) w czerwcu 2007 i odrazu podjełm sutia uzupełniające na filologii angielskiej, wypłacanie renty przedłużono mi do ukończenia 25 roku życia. Gdy do tego doszło byłam na drugim rok studiów uzupełniających - filolofia angielska, powołałam się więc na art. 68 ust.2 z 17 grudnia.... o przedłużenie otrzymywania renty do zakończenie tego roku studiów ( podałam wstę pną datę ich ukończenia czerwiec 2009). W końcu sprawa trafiła do Sądu pracy. Czy słuszność leży po mojej stronie czy po stronie ZUs
Zus twierdzi że mam już obronionego magistra więc nie przysługuje mi renta
- proszę o odpowiedź

Witam
Moja sytuacja jest następująca. W czerwcu 2008 roku ukończyłam studia magisterskie, dalej jednak pobieram świadczenia z ZUS z tytułu pobierania nauki w innej szkole. W marcu tego roku planuję rozpocząć studia podyplomowe, które będą trwały 3 semestry. W międzyczasie (we wrześniu) skończę 25 lat. I tutaj moje pytanie czy po ukończeniu 25 roku życia będę miała jakieś szanse na to, że renta rodzinna będzie mi dalej wypłacana, do ukończenia studiów podyplomowych, do ukończenia 26 roku życia? I jeśli mogę prosić o konkretną odpowiedź w jakich przypadkach rena rodzinna jest wypłacana nie do 25 a do 26 roku życia właśnie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Miałam podobną sprawę -ZUS wstrzymał mi rentę w Lipcu z powodu ukończenia 25 roku życia, wygrałam pierwszą sprawę z ZUS-em we wrześniu - ZUS wniósł apelację i rozprawa apelacyjna odbyła się w lutym, gdzie ponownie przyznano mi rację. Mam w związku z tym 2 pytania:

1)Czy ZUS, zgodnie z tym co usłyszałam od tamtejszej urzędniczki, ma aż 2 miesiące na złożenie kasacji.

2) Gdzie mam złożyć pozew o wypłacenie ustawowych odsetek, jeżeli nie zostały one wskazane w żadnym z poprzednich wyroków - domyślam się, ze taki pozew mogę złożyć dopiero w momencie wypłaty zaległych świadczeń.

3) Czy ZUS powinien wypłacić mi zaległe świadczenia natychmiastowo, czy może czekać te 2 miesiące "rozważając" wniesienie kasacji?

I pytanie do użytkowników - czy ktoś z was spotkał się z próbą złożenia kasacji ze strony ZUSu? W moim wypadku (o ile dobrze pamiętam słowa sędziego, odpis wyroku wraz z uzasadnieniem dopiero otrzymam) sędzia Sądu Apelacyjnego zawarł w wyroku informację o możliwości kasacji podkreślając jednocześnie, że Sąd Najwyższy wydawał już uchwały w takich sprawach i zawsze były one na korzyść świadczeniobiorcy.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Moja sprawa wygląda nieco inaczej od tych opisanych.

Wiosną roku 2008 skończyłem 3,5 letnie studia inżynierskie. Miałem pół roku przerwy (w tym czasie renta rodzinna (KRUS - jeśli to istotne) była wstrzymana). Od października studiuję na studiach magisterskich - 3 semestry. Pierwszy semestr już skończyłem. Za kilka dni (marzec 2009) kończę 25 lat. Teraz jestem na drugim, a więc pozostało mi do zakończenia mniej niż rok (2 semestry). Z uczelni dostałem zaświadczenie o planowanym terminie ukończenia studiów (luty 2010) z dopiskiem "Do końca nauki pozostał rok".
Dziś (18.03.2009) złożyłem to zaświadczenie w KRUS, ale pani w okienku była bardzo niechętna aby to przyjąć. Udawała, że art. 68 ust. 2 nie istnieje. Ale ostatecznie przyjęła to i kazała czekać na decyzję pisemną.
Mam wątpliwości, czy KRUS przedłuży mi rentę na ten rok. Całą sprawa rozbija się interpretację pojęcia "ostatni rok studiów w szkole wyższej". Skoro zostały mi tylko dwa semestry, można wywnioskować, że jestem na ostatnim roku studiów. Ale z drugiej strony studia trwają 1,5 roku, a ja jestem na pierwszym. Jednak na studiach "rok szkolny" niekoniecznie trwa od października do lipca. Równie dobrze można się zapisać na semestr letni i wtedy studia rozpoczną się w marcu, a więc "rok szkolny" będzie od marca do lutego.

Wie ktoś może, czy były już w sądach podobne sprawy (studia 3 semestralne) i jakie wyroki zapadły?
Jeśli nie to czy mam szansę na wygraną w sądzie (czy jest sens kierować sprawę do sądu w przypadku odpowiedzi odmownej z KRUS)?

Pozdrawiam.

Witam . A czy orientujecie się moze czy jeżeli jestem na ostatnim roku studiów (z tym że jest to dwuletnie studium ),mam 25lat od 1 marca tego roku i do zakończenia pozostały mi 3 miesiące to czy ZUS ma prawo mi odebrać rentę? Dodam,że sugerują się tym ,że w ustawie jest faktycznie napisane iż przedłużają rentę ale tylko wówczas gdy po 25r życia osoba jest na ostatnim roku studiów (tak jak ja) ...ale nie jest to studium policealne tylko szkoła wyższa...niezabardzo rozumiem co to za różnica?? Jest może jakaś ustawa , która może mnie wesprzeć :-(?

Czyli nikt nie jest w stanie mi pomóc? Nikt nie słyszał o takich sprawach?

alesandra napisał:
...ale nie jest to studium policealne tylko szkoła wyższa...niezabardzo rozumiem co to za różnica?? Jest może jakaś ustawa , która może mnie wesprzeć :-(?

A taka, że szkoła policealna to nie jest szkoła wyższa :)

empol napisał:
Moja sprawa wygląda nieco inaczej od tych opisanych.

Mam wątpliwości, czy KRUS przedłuży mi rentę na ten rok. Całą sprawa rozbija się interpretację pojęcia "ostatni rok studiów w szkole wyższej". Skoro zostały mi tylko dwa semestry, można wywnioskować, że jestem na ostatnim roku studiów. Ale z drugiej strony studia trwają 1,5 roku, a ja jestem na pierwszym. Jednak na studiach "rok szkolny" niekoniecznie trwa od października do lipca. Równie dobrze można się zapisać na semestr letni i wtedy studia rozpoczną się w marcu, a więc "rok szkolny" będzie od marca do lutego.

Wie ktoś może, czy były już w sądach podobne sprawy (studia 3 semestralne) i jakie wyroki zapadły?
Jeśli nie to czy mam szansę na wygraną w sądzie (czy jest sens kierować sprawę do sądu w przypadku odpowiedzi odmownej z KRUS)?

Pozdrawiam.

Od kiedy rok akademicki trwa pół roku :)? Faktycznie 2 semestr to część pierwszego roku, a nie drugiego. Moim zdaniem nie będziesz miał prawa do renty rodzinnej. Rok studiów to rok akademicki, a nie rok kalendarzowy.

Ale ja nigdzie nie piszę, że 2 semestr to część drugiego roku. Piszę jedynie, że drugi semestr to równocześnie część OSTATNIEGO ROKU (bo studia trwają 3 semestry a nie 4).
W tekście ustawy nie nic o roku akademickim. O kalendarzowym w ogóle nie wspomniałem. Pisałem o roku szkolnym - a moim zdaniem to jest sprawa interpretacji.

KRUS już wydał decyzję odmowną, więc będę się odwoływał do sądu. Spróbować nie zaszkodzi.

Witam wszystkich i prosze o pomoc. Mam bardzo podobny problem - Od października będe na ostatnim roku studiów magisterskich,ukonczylem 25 rok zycia 29 czerwca, a ostatnie egzaminy mialem z data 4 lipca. Czy wobec tego nie mam żadnych szans na przedłużenie renty rodzinnej? :sad:Czy data 4 lipca stawia mnie z góry na skreślonej pozycji? :sad:Co możecie doradzić? Pisać do Prezesa Zusu? Z góry dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszytskich pomocnych

Dodam jescze że przecież student ma prawo zdawać egzaminy nawet we wrześniu, więc dlaczego osoby urodzone w czerwcu maja być dyskryminowane?

Ostatnia edycja:
Witam
Ja mam również sprawę dotyczącą tematu ale chodzi o inną rzecz - problemem nie ejst data urodzenia, ale traktowanie przez ZUS kolejnych studiów.

Właśnie kończę studia uzup. mgr. Od października 2009 mam zamiar udać się na drugie studia uzup. mgr na pokrewnym (chociaż nie aż tak) kierunku. Edukacja będzie trwać od 1.10.2009 do 31.09.2011. Jednocześnie w październiku 2010 skończę 25 lat, a kilka dni wcześniej (1.10.2010) rozpocznę naukę na ostatnim roku studiów. Do tej pory (czytając m.in. to forum) sądziłem że renta będzie przedłużona do ukończenia tego ostatniego roku studiów

Tyle że dzisiaj w ZUSie uzyskałem informację, że renta będzie przysługiwała mi do 25 roku życia pomimo, że gdy ukończę w paź 2010 owe 25 lat będę na ostatnim roku studiów gdyż to prawo przysługuje jedynie tym, którzy kończą 5-letni okres edukacji - bez względu czy były to jednolite mgr czy też LIC + SUM.

Czy ustawa to określa, bo spotkałem się z informacjami że studia podyplomowe (w ramach studiów) czy też doktoranckie zaliczane były jako kontynuacja nauki.
Czy ma znaczenie, że nie są to podyplomowe czy dr tylko drugie mgr uzup.? Czy ma znaczenie czy będą to studia dzienne czy zaoczne?
Czy mam się szykować za rok na oddanie sprawy do sądu? :)

Art 68
"2. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów."
nie mówi o tym o których studiach jest mowa a dzisiaj się na to powołano podczas mojego pytania - "ustawodawca nie wpisał takiej możliwości więc renta mi przysługuje do ukończenia 25 roku życia bez względu na to gdzie, co i jak długo obecnie studiuje bo studia (3+2 lub 5 - nie ma znaczenia) już zakończyłem." Ustawa przecież o tym nie mówi, że przysługuje tylko jeden tryb. Co więcej wspominając "będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej", art 2 o szkolnictwie wyższym jasno mówi, że studia jednolite, lic, mgr to studia wyższe więc powinienem się kwalifikować.
W art 68 jest mowa tylko o wieku, a nie o ukończonych innych (wcześniej) studiach.

Ostatnia edycja:
Psycho_Mantis mam ten sam problem, w czerwcu ukończyłem studia uzupełniające magisterskie. Od października zaczynam kolejne studia na innym uniwersytecie, obecnie mam 23 lata bo urodziny obchodzę 29 września. Byłem w ZUSie i mi powiedziano, że rentę przedłużą mi tylko o jeden rok, czyli do 25lat, zapytałem czy nie można jej przedłużyć o następny rok, bo mając 25 lat będę studentem ostatniego roku, na co dostałem odpowiedź, że jedne studia już mam skończone i renta nie zostanie mi przedłużona więcej. Też chce się od tego odwołać, tylko nie wiem jak przepisy prawne to regulują.
Jeśli byś wiedział coś więcej w tym temacie to proszę o info.

Witam wszystkich.
Przeczytałem cały ten wątek i klika podobnych, natomiast nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Moja sytuacja:
w marcu 2009 skończyłem 25lat
Jestem na studiach licencjackich i powinienem bronić się w czerwcu 2009 lecz nie udało mi się w wyznaczonym terminie . W szkole, po zaliczeniu wszystkich przedmiotów do września 2009 ( poza seminarium ) pozwolono mi powtarzać seminarium. Czyli powtarzam ostatni rok studiów licencjackich od października. Uzasadnienie jakie dostałem od Zusu
ZUS informuje, że 25lat ukończył Pan 08,03,2009r będąc na ostatnim roku studiów. Wobec powyższego prawo do renty rodzinnej przysługuje do 30,09,2009r tj. do regulaminowego ukończenia studiów. Wypłatę renty wstrzymano od 1,10,2009

Moje pytania:
1. Czy mogę odwołać się od decyzji Zusu?
2. Czy jest sens skoro powtarzam ostatni rok?

Pomocne może też być orzecznictwo Sądu Najwyższego:

- Studentka, która na przedostatnim roku studiów zdała wszystkie wymagane egzaminy w czerwcu i która ukończyła 25 lat życia przed rozpoczęciem zajęć w nowym roku akademickim, zachowuje prawo do renty rodzinnej do zakończenia ostatniego roku studiów.
(uchwała Sądu Najwyższego z 23 lutego 1989 r., III UZP 3/89, OSP 1990/5/246)
- Przedłużenie prawa do renty rodzinnej dziecka, które w czasie ostatniego roku studiów ukończyło 25 lat życia, do ukończenia tego roku studiów nie ma zastosowania w razie powtarzania ostatniego roku studiów.
(wyrok Sądu Najwyższego z 7 kwietnia 2000 r, II UKN 481/99, OSNAP 2001/19/593)
- Studia doktoranckie są nauką w szkole w rozumieniu art. 68 ust. 1 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
(wyrok Sądu Najwyższego z 6 września 2000 r., II UKN 699/99, OSP 2001/4/5

Powrót