Nakaz zapłaty - odpowiednie Art. ?

• Autor wątku Autor wątku tomksie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomksie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Przygotowuję odwołanie do Sądu rejonowego w Lublinie, z ktorego otrzymałem NAKAZ ZAPŁATY W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM. Sprawa dotyczy długu w stosunku do firmy Canal Plus. Sprawa z 2001 roku.
Temat był już przerabiany wielokrotnie na forum, znalazłem nawet wzór pisma odwoławczego:
http://forumprawne.org/windykacja/212610-nakaz-zaplaty.html

Jedak z tego co zrozumiałem wzór dotyczy odwołania od zapłaty do zakładu energetycznego, gdzie okres przedawnienia mija po dwóch latach, Art. 555 KC.
Czy w przypadku długu w stosunku do Canal Plus (płatna telewizja) mogę się powołać na te same Art. ?

Art. 503 k.p.c.
Art. 555 kc

Czy okres przedawnienia nie mija po 3 latach i trzeba się powoływać na inny Art. ?

Treść uzasadnienia wygląda dokładnie tak, czy mogę zastosować te same Art. ?

Całe żądanie powoda jest jednak chybione, bowiem zgodnie z art. 117. § 1 kc Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu. Przedawnienie również nastąpiło w niniejszej sprawie gdyż zgodnie z Art. 554 kc Roszczenia z tytułu sprzedaży dokonanej w zakresie działalności przedsiębiorstwa sprzedawcy, roszczenia rzemieślników z takiego tytułu oraz roszczenia prowadzących gospodarstwa rolne z tytułu sprzedaży płodów rolnych i leśnych przedawniają się z upływem lat dwóch.
Natomiast art. 555 kc wskazuje iż Przepisy o sprzedaży rzeczy stosuje się odpowiednio do sprzedaży energii oraz do sprzedaży praw. Zatem całe roszczenie powoda jest przedawnione a powództwo nie zasługuje na uwzględnienie.

Bardzo dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam,
T.

Ostatnia edycja:
Witam,

Jeszcze dwa słowa wyjaśnienia, dług jest w stosunku do Canal Plus, natomiast zawiadomienie przyszło z sądu na wniosek firmy windykacyjnej PRESCO INVESTMENTS.

Pozdrawiam,
T.

Narazie brak odpowiedzi, także przygotowałem sobie przykład, proszę o ocenę i ewentualne wskazówki. Wystarczy tego typu pismo, czy powinienem jeszcze coś dodać ?

Pozdrawiam,
T.

Lublin, dnia 14 grudnia 2011 r.

Sąd Rejonowy w Lublinie
… Wydział Cywilny
ul. ………………..
20-070 ………………………

Powód: Presco
ul. ………………..
64-920 …………………

Pozwany: …………………..
ul. ……………………………………
…………………………..

Sygn. akt: …………………………….
Wartość przedmiotu zaskarżenia: ………. PLN

Sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego w elektronicznym postępowaniu upominawczym

Zaskarżam w całości nakaz zapłaty wydany w dniu ………….. 2011 r. przez Sąd Rejonowy Lublin-xxxxx w Lublinie (sygn. …………….), nakazujący pozwanemu zapłatę powodowi kwoty ……… PLN (słownie: …………………..) zł, wraz z odsetkami i kosztami sądowymi.
Wnoszę o:
- oddalenie powództwa w całości z powodu przedawnienia roszczeń,
- przeprowadzenie rozprawy także pod nieobecność pozwanej;
- zasądzenie od powoda na moją rzecz kosztów procesu.

UZASADNIENIE

Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział … Cywilny, nakazem zapłaty z dnia………… 2011 r., doręczonym mi dnia ………………. 2011 r., Sygn. akt: …………., nakazał mi zapłatę na rzecz powoda kwoty ……… zł wraz z odsetkami od dnia ……. roku do dnia zapłaty oraz kosztów postępowania.
Należność główna wynika z niezapłaconych rachunków z dnia…….Dochodzona wierzytelność jest przedawniona, dlatego podnoszę zarzut przedawnienia.

Imię Nazwisko
……..Podpis….….

Załączniki:
- odpis sprzeciwu

OK, dziekuję za informacją. Nazwę sądu prosze potraktować przykładowo, pytanie czy treść pisma jest w porządku. Coś tam jeszcze powinno się znaleźć, czy jest w porządku ?

Pozdrawiam,
T.

hop, hop...czy mogę liczyć na pomoc i ocenę pisma, bo termin się kończy...

Domyślnie RE: Pożyczka finansowo
Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum. MAM OGROMNY PROBLEM I PROSZĘ O POMOC. jESTEM ZADŁUŻONA W BANKU CETELEM I LUKAS. DOSTAŁAM WYROK ZA WYŁUDZENIE KREDYTU. TERAZ W MARCU CZY W KWIETNIU KONCZY MI SIE WYROK W ZAWIESZENIU ALE MAM PROBLEM PONIEWAZ W WYROKU MIALAM NAPRAWIENIE SZKODY W CALOSCI. NIE PRACUJE I MAM 2 DZIECI NA UTRZYMANIU, MAZ TERAZ TEZ NIE PRACUJE BO MAJA ZIMOWY PRZESTUJ. WIEM ZE ZAWALILAM SPRAWE ZE NIE SPLACALAM ZASADZONEGO MI WYROKU ALE TERAZ JUZ JEST PO PTOKACH ZE TAK POWIEM- I TUTAJ MAM DO WSZYSTKICH ZORIENTOWANYCH W TAKICH SPRAWACH PROSBE.NAPISZCIE MI PROSZE CO MAM ZROBIC JESLI NIE POTRAFIE SIE SKONTAKTOWAC Z NIKIM Z TYCH BANKOW W SPRAWIE ROZLOZENIA MI TEGO NA RATY. NIE RAZ TAM DZWONILAM ALE ZAWSZE BYLO TAK ZE ALBO NIKT NIE ODBIERAL ALBO MUSIALAM NIE WIEM ILE NA POLACZNIE CZEKAC A I TAK NIC Z TEGO NIE WYCHODZILO. BOJE SIE ZE POJDE SIEDZIEC. JESLI WYSLE PISMO TO NIE WIEM JAK DLUGO BEDZIE TO WSZYSTKO TRWALO.JEDEN JEDYNY RAZ SIE POLACZYLAM Z LUKASEM - WINDYKACJA TO ZAZADALI ODEMNIE SPLATY PRZYNAJMNIEJ POLOWY ZADLUZENIA. NIE MAM TAKIEJ KWOTY. BLAGAM POWIEDZCIE MI CO MAM ROBIC ZEBY NIE ISC SIEDZIEC????????????????
Zrozpaczona_Bytom jest on-line Raportuj zły post Edytuj / usuń wiadomość

Do Zrozpaczonej: chciałbym wiedzieć jaki był wyrok karny, tzn. czy warunkiem zawieszenia był obowiązek dokonania zapłaty, czy tez był to pozew adhezyjny, tzn czy bank skorzystał z prawa dochodzenia strat na równolegle do karnej sprawie cywilnej.
Jednym słowem - jeżeli sąd orzekł obowiązek naprawienia szkody w procesie karnym to nie jest dobrze. Jeżeli nakazano zapłatę z powództwa cywilnego - jest dobrze.

Witam. Nie byłam na ani jednej rozprawie bo było to nie możliwe, w sądzie mówią że nie mogą mi dać wyroku tylko na zwykłej karteczce mi napisali jakie mam zadłużenie i że mam to spłacić, prokurator żądał spłaty zadłużenia i sąd się do tego przychylił. Dlatego właśnie chciała bym wiedzieć co mam robić dalej??????? Nie skontaktuję się z bankami bo jest to nie możliwe. Dzwoniłam nie raz:(:(:( BŁAGAM O POMOC

W zawieszeniu dostałam wyrok ponieważ nigdy wcześniej nie byłam karana

To za mało informacji. Chcę wiedzieć, czy orzeczono środek karny w postaci obowiązku naprawienia szkody w procesie karnym, czy cywilnym.

Witam. Nie był procesu cywilnego był tylko proces karny:(:(

Naprawienie szkody nakazał mi sąd karny dlatego jeśli tego nie spłacam to chcę wiedzieć co robić??? Dostanę kuratora, komornika czy co????? Przecież już dawno chciałam się skontaktować z bankami ale jest to nie realne

Powrót