R
rafal_26
Przyjaciel forum
- Odpowiedzi
- 16 469
Jak Ci zależy, to post. zażaleniowe odpada, ale czy Sąd wyda Ci teraz nakaz??
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
luk_jag napisał:Witam serdecznie. Moja siostra dostała wczoraj takie pisma i jest z lekka załamana ponieważ sama wychowuje dzieci i z pieniążkami cienko. Proszę o podpowiedź czy sprawa jest przedawniona czy trzeba zapłacić?
Z góry dziękuję za pomoc![]()
luk_jag napisał:Już dodałem załącznik. Długi wynikające z umowy z canal+
magnet napisał:Zobowiązania są przedawnione.
Wnieś sprzeciw (zgodnie z instrukcją z e-sadu) - skuteczny sprzeciw jest tylko wniesiony w terminie. Podnieś zarzut przedawnienia.
Jeśli nie wniesiesz sprzeciwu w terminie, to siostra będzie płacić kasę.
Pism z sądu nie należy lekceważyć.sandra8 napisał:zbagatelizowałam
wiem ze zawinilam nie dotrzymujac terminu
Art. 167. Czynność procesowa podjęta przez stronę po upływie terminu jest bezskuteczna.
Art. 168. § 1. Jeżeli strona nie dokonała w terminie czynności procesowej bez swojej winy, sąd na jej wniosek postanowi przywrócenie terminu. (...)
Stawić się na rozprawie i wnieść o oddalenie powództwa na podstawie podniesionego zarzutu przedawnienia roszczenia.luk_jag napisał:Witam. Bardzo proszę o pomoc fachowców w swojej dziedzinie. Nie wiem co robić dalej?
rewt napisał:Potem sąd wezwie pozwaną o uzupełnienie sprzeciwu, czyli jw. No i dopiero potem będzie ew. rozprawa.
disarray napisał:Sad nie wzywał mnie do uzupełnienia sprzeciwu. Właśnie dostałam jedynie wezwanie na rozprawę. Czy coś jest nie tak?
Dokładnie tak.KaśkaKKK napisał:stawić na rozprawę i wnieść o oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczenia (art. 118 k.c.).
KaśkaKKK napisał:Ja dostałam wezwanie (mój Sąd wzywa się mnie na rozprawę w dn. 09-01-2012 r.) Jeżli chodzi o stawiennictwo nie jest napisane czy jest obowiązkowe czy nie. Do wezwania załączony jest pozew PRESCO skierowany do mojego Sądu, pełnomocnictwo i częsciowy wykaz wierzytelności do Umowy o pzelew wierzytelności pomiędzy C+ a PRESCO, I to wszystko. Miałam nadzieję że jak Sąd w Lublinie stwierdził skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości to mój Sąd tez to zrobi bez wzywania mnie na sprawę. Nie ma pojęcia co teraz robić. Czytałam we wczśniejszych postach żeby się stawić na rozprawę i wnieść o oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczenia (art. 118 k.c.). Ale nie mam pewności. Mógłby mi ktoś pomóc i poradzić? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie.![]()