Nakaz zapłaty - postępowanie elektroniczne

• Autor wątku Autor wątku MrM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak Ci zależy, to post. zażaleniowe odpada, ale czy Sąd wyda Ci teraz nakaz??

luk_jag napisał:
Witam serdecznie. Moja siostra dostała wczoraj takie pisma i jest z lekka załamana ponieważ sama wychowuje dzieci i z pieniążkami cienko. Proszę o podpowiedź czy sprawa jest przedawniona czy trzeba zapłacić?
Z góry dziękuję za pomoc :)

luk_jag napisał:
Już dodałem załącznik. Długi wynikające z umowy z canal+

magnet napisał:
Zobowiązania są przedawnione.
Wnieś sprzeciw (zgodnie z instrukcją z e-sadu) - skuteczny sprzeciw jest tylko wniesiony w terminie. Podnieś zarzut przedawnienia.
Jeśli nie wniesiesz sprzeciwu w terminie, to siostra będzie płacić kasę.

Witam, zrobiłem jak mi radzono i dostałem postanowienie o poprawnie wniesionym sprzeciwie i jednocześnie informację że sprawę ma rozpoznać sąd rejonowy. Wezwanie siostra ma na 9-12-2011 w charakterze strony.
Ma się tam stawić czy inaczej działać? Jeśli ma pójść to co ma powiedzieć?
Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
W sumie czekałem tak długo na to wszytko, może i ma Pan rację. Nie zaszkodzi poczekać jeszcze trochę.

Wydaje mi się, że teraz Sąd powinien wydać ten nakaz, jeśli nie w nakazowym to chociaż upominawczym. Poprawiłem złą datę od której domagam się odsetek, wysłałem wszystkie dokumenty tj. umowę pożyczki, wezwania do zapłaty, potwierdzenia pocztowe nadania oraz oświadczenie pisemne dłużnika, że odbiera on wezwanie do zapłaty zaległego długu.

Jeśli mógłby mi Pan pomóc odnośnie tego zażalenia na to wezwanie do usunięcia braków formalnych poprzez uiszczenie opłaty. Chodzi mi o to jak ma wyglądać to zażalenie i jaką główną sentencję ma zawierać?

Składam je do Sądu, konkretnie do tego wydziału, z którego otrzymałem wezwanie. Podać stronę powodową, pozwaną, sygn. akt. Co jeszcze?

Na jaki komentarz odnośnie tych opłat mam się powołać?
Jeśli udałoby się wnieść takie zażalenie to w jakiej kwocie będzie wynosiła opłata od tego zażalenia?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
witam mam ogromny problem moze ktos zechce mi pomoc!!! otórz otrzymałam nakaz zapłaty z sadu w lublinie dotyczący cyfry+ i sprawy z 2003 roku.wiem ze jest ona przdawniona ale zbagatelizowałam ten nakaz i teraz sparwa jest juz u komornika który dzwoni i straszy mnie ze jesli nie zapłace to wejdzie mi na pensje!!!! jesli ktos wie czy mozna na tym etapie sprawy cos jeszcze zrobic to bardzo prosze o wiadomosc.wiem ze zawinilam nie dotrzymujac terminu odwolania!czy jest jeszcze jakas mozliwosc zeby sie odwołac do sadu????czy jest jakas sprawiedliwosc?

sandra8 napisał:
zbagatelizowałam

wiem ze zawinilam nie dotrzymujac terminu
Pism z sądu nie należy lekceważyć.
Konsekwencje - to konieczność spłaty.

Takie prawo, tu są przepisy :
Przepis prawny:
Art. 167. Czynność procesowa podjęta przez stronę po upływie terminu jest bezskuteczna.

Art. 168. § 1. Jeżeli strona nie dokonała w terminie czynności procesowej bez swojej winy, sąd na jej wniosek postanowi przywrócenie terminu. (...)

Witam. Bardzo proszę o pomoc fachowców w swojej dziedzinie. Nie wiem co robić dalej?

luk_jag napisał:
Witam. Bardzo proszę o pomoc fachowców w swojej dziedzinie. Nie wiem co robić dalej?
Stawić się na rozprawie i wnieść o oddalenie powództwa na podstawie podniesionego zarzutu przedawnienia roszczenia.

rewt napisał:
Potem sąd wezwie pozwaną o uzupełnienie sprzeciwu, czyli jw. No i dopiero potem będzie ew. rozprawa.

Sad nie wzywał mnie do uzupełnienia sprzeciwu. Właśnie dostałam jedynie wezwanie na rozprawę. Czy coś jest nie tak?

disarray napisał:
Sad nie wzywał mnie do uzupełnienia sprzeciwu. Właśnie dostałam jedynie wezwanie na rozprawę. Czy coś jest nie tak?

Niektóre Sądy, a w zasadzie ich większość znają prawo, więc nie wzywają idiotycznie.

Nie ma czego uzupełniać, bowiem sprzeciw przyjął ref. w e-sądzie, więc sąd wł. ogólnej nie mógłby go teraz odrzucić. Z przepisów wynika wprost, że prawomocne postanowienie (a takie zapadło w e-sądzie) wiąże wszystkich, a w szczególności sąd, któremu przekazno sprawę do "kontynuowania".

No właśnie, tak tez sądziłam. Jednak post który cytowałam zbił mnie trochę z tropu :) i dziękuje za odpowiedz :)

Witam. W dniu 09 wrzesnia 2011 r. dostałam postanowienie Sądu Rej. w Lublinie stwierdzające skuteczne wnisesienie sprzeciwu (dot. firmy PRESCO) i utratę mocy nakazu zapłaty w całości i jedocześnie przekazania rozpoznania sprawy do Sądu właściwego ze względu na zamieszkania pozwanego. W dniu dzisiejszym dostałam wezwanie z mojego Sądu Rej. tj. 'Wezwanie pozwanego na pierwszą rozprawę pod rygorem pominięcia dowodu z przesłuchania strony" w sprawie o zapłatę i wzywa mnie na rozprawę. Co robić teraz? w załączonym pozwie powód żąda również zwroty kosztów procesu tj. kosztów sądowych w przypadku ich zażądania przez sąd, kosztów opłaty skarbowej od pełnomocnictwa i kosztów zastępstwa procesowego. Czy ktoś już miała coś takiego. Jeśli tak to co w tym przypadku mam robić. Proszę o pomoc. Nadmieniam że sprzeciw skutecznie do Sądu w Lublinie wniosłam dzięki informacjom zamieszczonym na stronach tego forum, za co bardzo dziękuję.:)

O dopiero zwróciłam uwagę, iż mam jedynie zawiadomienie o rozprawie i nie obowiązkowe stawiennictwo. Wy macie ze swoich sądów wezwania ?

Jesli jeszcze moglbys zrobic cos takiego,idz na policje i zglos probe wyludzenia musza to przyjac, jest wiele osob ktore maja problemy z tymi firmami ktore bezprawnie zadaja pieniedzy ,niektorym ludziom groza telefonicznie i windykacja takze zrob to od razu i spodziewaj sie listow o niezapalconej pozyczce

Ja dostałam wezwanie (mój Sąd wzywa się mnie na rozprawę w dn. 09-01-2012 r.) Jeżli chodzi o stawiennictwo nie jest napisane czy jest obowiązkowe czy nie. Do wezwania załączony jest pozew PRESCO skierowany do mojego Sądu, pełnomocnictwo i częsciowy wykaz wierzytelności do Umowy o pzelew wierzytelności pomiędzy C+ a PRESCO, I to wszystko. Miałam nadzieję że jak Sąd w Lublinie stwierdził skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości to mój Sąd tez to zrobi bez wzywania mnie na sprawę. Nie ma pojęcia co teraz robić. Czytałam we wczśniejszych postach żeby się stawić na rozprawę i wnieść o oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczenia (art. 118 k.c.). Ale nie mam pewności. Mógłby mi ktoś pomóc i poradzić? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. :)

Czy stronie powodowej w sprawie o zapłatę przysługuje zwrot kosztów dojazdu do sądu właściwego dla pozwanego?

KaśkaKKK napisał:
Ja dostałam wezwanie (mój Sąd wzywa się mnie na rozprawę w dn. 09-01-2012 r.) Jeżli chodzi o stawiennictwo nie jest napisane czy jest obowiązkowe czy nie. Do wezwania załączony jest pozew PRESCO skierowany do mojego Sądu, pełnomocnictwo i częsciowy wykaz wierzytelności do Umowy o pzelew wierzytelności pomiędzy C+ a PRESCO, I to wszystko. Miałam nadzieję że jak Sąd w Lublinie stwierdził skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości to mój Sąd tez to zrobi bez wzywania mnie na sprawę. Nie ma pojęcia co teraz robić. Czytałam we wczśniejszych postach żeby się stawić na rozprawę i wnieść o oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczenia (art. 118 k.c.). Ale nie mam pewności. Mógłby mi ktoś pomóc i poradzić? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. :)

http://forumprawne.org/prawo-cywilne/214385-skuteczny-sprzeciw-epu-wezwanie-na-rozprawe.html

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Dostałem prezent na gwiazdkę. 22 grudnia otrzymałem postanowienie z sądu o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i utracie mocy nakazu zapłaty w całości. Sprawa została przekazana do sądu rejonowego. Jeszcze raz dziękuję wszystkim i tylko przypomnę dla tych, którzy zajrzą tu później, że sprzeciw wniosłem drogą tradycyjną (papierową), a na decyzję czekałem ok 1,5 miesiąca.

Witam,
sąd wydał nakaz zapłaty przeciwko mojemu dłużnikowi.
Ile z praktyki będę musiał czekać aż się uprawomocni nakaz i będę mógł iść do komornika?
Czy w e-sąd wyświetli się informacja o wysyłce nakazu pozwanemu?

Witam, dzisiaj dostałam list z sądu, że uznano mój sprzeciw i oddalono nakaz zapłaty, ale sprawa będzie jeszcze w sądzie rejonowym właściwym dla mojego miejsca zamieszkania.

O co chodzi? Czy będzie jakaś rozprawa, czy mnie o niej poinformują, co się będzie teraz działo?

Proszę o info i z góry dziękuję za pomoc

Powrót