Nakaz zapłaty - postępowanie elektroniczne

• Autor wątku Autor wątku MrM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
KaśkaKKK napisał:
Ja dostałam wezwanie (mój Sąd wzywa się mnie na rozprawę w dn. 09-01-2012 r.) Jeżli chodzi o stawiennictwo nie jest napisane czy jest obowiązkowe czy nie. Do wezwania załączony jest pozew PRESCO skierowany do mojego Sądu, pełnomocnictwo i częsciowy wykaz wierzytelności do Umowy o pzelew wierzytelności pomiędzy C+ a PRESCO, I to wszystko. Miałam nadzieję że jak Sąd w Lublinie stwierdził skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości to mój Sąd tez to zrobi bez wzywania mnie na sprawę. Nie ma pojęcia co teraz robić. Czytałam we wczśniejszych postach żeby się stawić na rozprawę i wnieść o oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczenia (art. 118 k.c.). Ale nie mam pewności. Mógłby mi ktoś pomóc i poradzić? Z góry dziękuję za wszystkie sugestie. :)

do KaśkaKKK

Bardzo proszę o informację jak przebiegła rozprawa. Jestem w bardzo podobnej sytuacji - rozprawe mam wyznaczoną na 02-02-2012 (też dotyczy Canal+)

Witam,
ostatnio zgłosił się do mnie klient z podobną sytuacją i też miał problem z PRESCO. Z tego co się orientuję to PRESCO ma oddział w Pile i centralę w Warszawie.

Katharrina napisał:
do KaśkaKKK

Bardzo proszę o informację jak przebiegła rozprawa. Jestem w bardzo podobnej sytuacji - rozprawe mam wyznaczoną na 02-02-2012 (też dotyczy Canal+)

Jeżeli był podniesiony zarzut przedawnienia to sąd go rozpozna i TYLE!

Witam.
5 stycznia otrzymałem nakaz zaplaty w postepowaniu upominawczym. Jeszcze tego samego dnia za pomoca kodu dodałem akta do Moich spraw, na stronie e-sądu. Załatwiłem podpis i złożyłem pismo o ustanowienie komunikacji elektronicznej. W aktach sprawy została dodana strona o ustanowienie owej komunikacji. Dziś jest już 12 styczeń, a w zakładce Strona główna > Konto użytkownika > Moje sprawy > Sprawa > Pisma procesowe , opcja "Wnieś pismo" jest szara, a co za tym idzie nie aktywna. Coś ominełem, że nie mogę wnieść sprzeciwu drogą elektroniczną?

tak to wygląda: http://img534.imageshack.us/img534/268/111fh.jpg

Ostatnia edycja:
W zakładce "Moje nakazy" po kliknięciu na sprawe wyskakuje błąd:

Wystąpił błąd w trakcie prezentowania nakazu: System.Data.EntityCommandExecutionException: Wystąpił błąd podczas wykonywania definicji polecenia. Aby uzyskać szczegółowe informacje, zobacz wyjątek wewnętrzny. ---> System.Data.SqlClient.SqlException: Invalid column name 'id_instytucji'. w System.Data.SqlClient.SqlConnection.OnError.... itd. ponad 20 linijek.

Podczas wysyłania wiadomości do pomocy technicznej, podobnie:

Wystąpił błąd w trakcie przesyłania pytania: System.ApplicationException: Nieudane wysłanie wiadomości E-mail ---> System.Net.Mail.SmtpException: Skrzynka pocztowa jest niedostępna. Odpowiedź serwera: 5.7.1 Client does not have permissions to send as this sender w System.Net.Mail.DataStopCommand.CheckResponse(SmtpStatusCode statusCode, String serverResponse) itd.

tylko u mnie nic nie działa?

Nie, mi teraz też przestało :-)

No niestety, cyfryzacja nie zawsze daje radę.

dobra dobra ludzie, ale za parę dni minie mi termin na wnissienie sprzeciwu w imieniu klientki ............

Pozostaje w takiej sytuacji chyba tylko papierowa droga.

no tak, ale wcześniej określiłem się, że będę się komunikował tylko drogą elektroniczną .....

ja również, jeżeli nie naprawią tego w przyszłym tygodniu to mam pozamiatane

myśle, że trzeba będzie wnieść pismo w wersji papierowej zastzregajac, że był problem z komunikacją elektroniczną

adamie:

Dobrze myślisz. Jednak w pierwszej kolejności radzę zwrócić się po pomoc techniczną, wówczas mamy "podkładkę" pod nasze twierdzenia, a później wnieść pismo drogą tradycyjną i opisać całą sytuację. Jeśli zdarzy się, że referendarz nie przyjmie pisma, wówczas należy wnieść skargę na jego czynność. Takie problemy zdarzały się i w większośći przez referendarzy, a najdalej przez sędziów były rozstrzygane na korzyść pozwanych.

z pomocą techniczną jest to samo, pokazuje się komunikat: ,,wystąpił błąd w trakcie przesyłania pytania" ...........

Pozostaje więc sporządzić print scriny i je dołączyć do sprzeciwu papierowego.

Już coś działa. Ale w "Moje nakazy" mam tylko opcje Prezentuj nakaz. Nie moge wnieść żadnego pisma. W "Moje sprawy">Pisma procesowe , w dalszym ciągu opcja Wnieś pismo jest nieaktywna. W jaki sposób mam wnieść sprzeciw?

Powinno się aktywować po "jakimś czasie". Jednak różnie to bywa, niestety, niektórzy sobie nie radzą z obsługą.

Studiów prawniczych nie skończyłem, tylko informatykę na polibudzie. Widać to mało żeby poradzić sobie z e-sądem :)

Nie bierz tego do siebie, czasem wystarczy poczekać i opcja się uaktywni, a czasem zrobiło się coś nie po kolei, nie zaznaczyło jeszcze jednej opcji i "nie można wnieść sprzeciwu".

Powrót