Nakaz zapłaty - postępowanie elektroniczne

• Autor wątku Autor wątku MrM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Więc wyjaśnijmy. Czy jest nota księgowa z 2010 roku, czy jest nota księgowa z 2004 roku, a z "adnotacją", cokolwiek to znaczy z 2010 roku?

Czyli od początku:

1. kto jest powodem;
2. jaka była treść nakazu (od kiedy były zasądzone odsetki);

3. najlepiej aby opisała pani dokładnie tę notę.

No dobrze to mam jeszcze jedno pytanie, czy mogę po prostu wysłać pismo procesowe do tej sprawy i tam w tym piśmie podtrzymać zarzut przedawnienia czy muszę koniecznie zrobić to na rozprawie, oczywiście jeśli do niej dojdzie ?

Może pani wysłać pismo procesowe, ale jeśli są wątpliwości, co do terminu wymagalności tej noty, to być może pani obecność i złożenie dodatkowych wyjaśnień będzie uzasadnione dla sądu (pomocne).

rafal_26 napisał:
Więc wyjaśnijmy. Czy jest nota księgowa z 2010 roku, czy jest nota księgowa z 2004 roku, a z "adnotacją", cokolwiek to znaczy z 2010 roku?

Czyli od początku:

1. kto jest powodem;
2. jaka była treść nakazu (od kiedy były zasądzone odsetki);

3. najlepiej aby opisała pani dokładnie tę notę.

1. powodem jest Ultimo
2. najwcześniejsza data płatności noty odsetkowej to 10.12.2004 , najpóźniejsza : 03.11.2005.
3. natomiast noty księgowe sa dwie, obie wyglądają podobnie, tzn. jest na nich data wystawienia 09.12.2004 , natomiast na samej górze w miejsc gdzie normalnie w listach pisze się datę jest jeszcze ''warszawa 2010.06.14'' na dole jest jeszcze termin płatności - 16.12.2004. więc chyba ta data na górze się nie liczy..
teraz jeszcze się dopatrzyłam, że mimo iż od 2007 roku sprawę ma Ultimo, te noty księgowe są wystawione przez Polską Telefonię Cyfrową Sp. z o.o. ( czyli tam gdzie pierwotnie zadłużenie powstało) nic już nie rozumiem..

Ostatnia edycja:
Ultimo nabyło wierzytelność od poprzednika prawnego. Zapene jest to napisane w pozwie (dlatego trzeba DOKŁADNIE czytać), wówczas się rozumie.

Proszę tylko w tym piśmie odnieść się do tych dat. Napisać krótko, że termin płatności był w dacie x więc po 3 latach (a pewnie i po dwóch, bo wtedy obowiązywały inne przepisy) roszczenia uległy przedawnieniu, a data z 2010 roku jest pewnie omyłkowa, skoro ultimo nabyło wierzytelność w 2007 roku, to cedent nie mógł wystawić not w 2010 roku.

Ubocznie można zauważyć, że wątpliwości budzi samo prawo do wystawienia not księgowych, skoro zapewne jest to kara umowa za niepłacenie należności. Więc kara umowna za niewykonanie zobowiązania pieniężnego narusza wprost dyspozycję art. 483 § 1 kc.

tak, tak dokładnie jest : w pozwie jest, że powód nabył wierzytelność od wierzyciela pierwotnego PTC, i te noty są faktycznie karami umownymi ( wow :) )
w takim razie wyślę pismo i zobaczę co się stanie.

a jak Pan myśli dlaczego nie wycofali się już po wniesieniu przeze mnie sprzeciwu, skoro wiedzą, że roszczenie jest przedawnione ? czy po prostu nadal próbują że może przestraszę się Sądu i zapłacę ?

bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi :)

Zapewne mają inną strategię, niż presco. Mogą sobie kombinować, że sąd będzie dobry i jak przed rozprawą cofną pozew, to sąd umorzy postępowanie oraz zwróci im połowę opłaty. Wiele sądów robi tak niesłusznie powołując się na dawno nieaktualne orzeczenie sądu najwyższego z lat 70-80. Co kraj, to obyczaj, tak samo jest z firmami windykacyjnymi. Może mają asa w rękawie, może pani podpisała jakąś ugodę. Oczywiście piszę hipotetycznie, bo pytanie było w stylu, co pan myśli... Ja mam wiele myśli...

rozumiem :) no to w takim razie ostatni raz proszę o radę, stworzyłam coś takiego :

''W odpowiedzi na zawiadomienie o rozprawie w sprawie z powództwa Ultimo Portfolio Investments SA przeciwko mnie o zapłatę podnoszę ponownie zarzut przedawnienia roszczenia.

Wg dokumentów dostarczonych przez Powoda wszystkie faktury i noty odsetkowe przedawniły się zgodnie z obowiązującym 3-letnim okresem przedawnienia dla świadczeń okresowych, jakimi są usługi telekomunikacyjne.

Moje wątpliwości budzi również data na notach księgowych nr 600030871204 i 600030881204 – 2010-06-14, która zapewne jest omyłkowa, skoro Powód nabył wierzytelność w 2007 roku, to Cedent nie mógł wystawić tych not w 2010 roku. Tym bardziej, że termin płatności na owych notach to 16.12.2004r. ''

i zamierzam to wysłać. czy ma to ręce i nogi ? nie napisałam tam żadnych bzdur ?

czy bieg przedawnienia oprócz oficjalnych sposobów, które są powszechnie znane, może być przerwany przez firmę windykacyjną w jakiś inny sposób, o którym mogę nie wiedzieć ?

Nie. Pismo jest Ok. Wiadomo, trzeba je podpisać, określi sygnaturę sprawy (tę z nowego sądu). Oczywiście atytuować jako na przykład "pismo procesowe" i wystarczy.

Warto zadzwonić do sądu po tygodniu od rozprawy, aby dowiedzieć się o treści wyroku. Mam nadzieję, że pani nie należy do osób, które myślą, że jak sąd wezwał, pani się nie stawi, to będzie jeszcze wysyłał wyrok.

no co mi zostało, muszę napisać , że oczywiście że nie należę do takich osób ;)

wyrok - ależ to brzmi..

bardzo,ale to bardzo dziękuję za pomoc :)
pozdrawiam

Witam, zwracam się z następującą sprawą. Otrzymałam nakaz zapłaty wydany w EPU. Oczywiście znajduje się tam pouczenie odnośnie możliwości wniesienia sprzeciwu. Nakaz został wydany przez referendarza. Moje pytanie brzmi: czy wnieść sprzeciw czy skargę na orzeczenie referendarza - jest to przecież orzeczenie co do istoty sprawy. Czym różnią się te dwie instytucje? ja rozumiem to tak, że w razie wniesienia sprzeciwu nakaz traci moc, a sprawa jest kierowana do sądu właściwości pozwanego, do normalnego postępowania. Z kolei w razie wniesienia skargi nakaz traci moc a sprawa jest rozpoznana przez sąd, w którym nakaz wydał ten referendarz. Czy wówczas odbywa się to na posiedzeniu niejawnym, nadal w EPU? czy w ten sposób można uniknąć "tradycyjnej" rozprawy? nie jestem pewna czy dobrze to interpretuje...

Sprawa druga: na mocy art. 819 k.c. roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się w upływem trzech lat. Nakaz, o którym wyżej dotyczy składki, której nie zapłaciłam (zbyt późno wypowiedziałam umowę po zakupie samochodu), w zasadzie do czasu wezwania do zapłaty i oytrzymanego nakazu, myślałam, że wszytstko zostało dokonane w terminie, ale nieważne.. pytanie moje jest takie: czy roszczenie ubezpieczyciela o zapłatę składki przedawnia się z upływem trzech lat, czy zasotosowanie ma tu właśnie art. 819 k.c.?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!
pozdrawiam :)

Przedawniają się z upływem 3 lat. Skarga dotyczy jedynie rozstrzygnięcia o kosztach procesu. Jeśli ją wniesiesz, nakaz zapłaty nie straci mocy, a sąd oddali skargę jako bezzasadną.

czyli w każdym przypadku (nie tylko EPU), np w przypadku nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, sposobem na obronę jest sprzeciw...? skarga dotyczy tylko rozstrzygnięcia o kosztach?
w związku z tym, muszę stwierdzić, iż przepisy mówiące o skardze na orzeczenie referendarza są niejasne, tzn. ani z samych przepisów, ani z komentarzy nie wynika, że dotyczy to tylko kosztów..mowa jest bowiem o orzeczeniu co do istoty sprawy... czy taki nie jest np. nakaz? mowa jest również o tym, iż nakaz wskutek wniesienia skargi traci moc..
Art. 39822. § 1. Na orzeczenie referendarza sądowego co do istoty sprawy, orzeczenie kończące postępowanie, orzeczenia, o których mowa w art. 394 § 1 pkt 1, 2, 42, 5—9, orzeczenie co do nadania klauzuli wykonalności, a także orzeczenia co do stwierdzenia wykonalności europejskiego nakazu zapłaty i co do wydania zaświadczenia, o którym mowa w art. 7958, przysługuje skarga, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej. Skargę rozpoznaje sąd, w którym wydano zaskarżone orzeczenie.

§ 2. W razie wniesienia skargi orzeczenie referendarza sądowego traci moc, z wyjątkiem orzeczenia o nadaniu klauzuli wykonalności i orzeczeń o stwierdzeniu wykonalności europejskiego nakazu zapłaty i o wydaniu zaświadczenia, o którym mowa w art. 7958.

§ 3. Sąd rozpoznaje sprawę jako sąd pierwszej instancji, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

§ 4. Skargę wnosi się do sądu w terminie tygodniowym od dnia doręczenia stronie postanowienia referendarza sądowego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.

§ 5. Skargę wniesioną po upływie terminu lub nieopłaconą sąd odrzuca.
Orzeczenia

Art. 39823. § 1. Rozpoznając skargę na postanowienie referendarza w przedmiocie kosztów sądowych lub kosztów procesu oraz na postanowienie o odmowie ustanowienia adwokata lub radcy prawnego, sąd wydaje postanowienie, w którym zaskarżone postanowienie referendarza sądowego utrzymuje w mocy albo je zmienia.

§ 2. W sprawach, o których mowa w § 1, wniesienie skargi na postanowienie referendarza wstrzymuje jego wykonalność. Sąd orzeka jako sąd drugiej instancji, stosując odpowiednio przepisy o zażaleniu.

byłabym wdzięczna za wytłumaczenie mi tego, bo strasznie mnie to męczy.. z góry dzięki!
i bardzo dziękuję za dotąd udzieloną pomoc :)

Założyłam stosowny wątek: sprzeciw a skarga na orzeczenie referendarza?
Dzięki za pomoc w sprawie EPU. Potwierdzę tylko: powód wskazał, że w dniu 21 sierpnia 2008 r. doszło do zawarcia umowy (swoją drogą w tym dniu kupiłam samochód, a miałam 30 dni na rozwiązanie umowy...), w tym też dniu zapłacona miała zostać składka. pozew zostal złożony w lutym 2012 r. Piszę więc sprzeciw i podnoszę zarzut przedawnienia roszczenia o zapłatę tek składki. Czy w tym przypadku będzie normalna rozprawa (po przekazaniu do sądu właściwości ogólnej pozwanego) na której będę miała podtrzymać zarzut przedawnienia? domyślam się, że jest również szansa iż powód nie uzupełni dokumentów na wezwanie sądu i powództwo zostanie odrzucone..
Pozdrawiam!

Dzień dobry, ja znów z zapytaniem, chodzi mi o zasady dotyczące przerwania biegu przedawnienia : z tego co czytałam do przerwania biegu przedawnienia dochodzi na skutek wszelkich czynności podjętych przed Sądem w celu odzyskania długu, a więc jeśli wierzyciel wnioskuje o nakaz zapłaty długu przedawnionego, ja podnoszę, iż roszczenie jest przedawnione, Sąd oddala powództwo to znaczy to, że nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia i Firma Windykacyjna ( ta lub inna) za miesiąc może ponownie wystąpić do EPU o nakaz zapłaty a wtedy roszczenie nie jest już przedawnione bo nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia na skutek poprzedniego nakazu ?

mags777 napisał:
Dzień dobry, ja znów z zapytaniem, chodzi mi o zasady dotyczące przerwania biegu przedawnienia : z tego co czytałam do przerwania biegu przedawnienia dochodzi na skutek wszelkich czynności podjętych przed Sądem w celu odzyskania długu,

Dokładnie tak.

mags777 napisał:
a więc jeśli wierzyciel wnioskuje o nakaz zapłaty długu przedawnionego, ja podnoszę, iż roszczenie jest przedawnione, Sąd oddala powództwo

Dokładnie tak.

mags777 napisał:
to znaczy to, że nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia i Firma Windykacyjna ( ta lub inna) za miesiąc może ponownie wystąpić do EPU o nakaz zapłaty a wtedy roszczenie nie jest już przedawnione bo nastąpiło przerwanie biegu przedawnienia na skutek poprzedniego nakazu ?

Bieg przedawnienia możesz przerwać, gdy ono sobie biegnie. Jeżeli już dobiegło (się przedawniło), to nie może zacząć biec od nowa.

Chyba, że bardzo chcesz się procesować, wówczas możesz napisać, że zrzekasz się korzystania z zarzutu przedawnienia.

Obrazowo pisząc, nie możesz wyprzedzić biegacza, gdy on już dobiegł do mety.

No przecież to takie logiczne. Chwilowa niemoc umysłowa dosłownie :) Dziękuję :)

Powrót