Nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku youknowsoldier
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
bonnieblue81 napisał:
Jeśli możesz, niezależnie czy temat zamkniesz, zgłoś sprawę do swojego Rzecznika Praw Konsumenta. Juz kilka takich zgłoszeń dokonaliśmy. Im będzie ich wiecej tym wieksza szansa za UOKIK sie sprawa zainteresuje.
Czy wystarczy jeśli zgłoszę do Rzecznika w moim mieście? Podpowiedz, co dołączyć do zgłoszenia, żeby było kompletne?

żePacka napisał:
Czy wystarczy jeśli zgłoszę do Rzecznika w moim mieście? Podpowiedz, co dołączyć do zgłoszenia, żeby było kompletne?

Tak, wystarczy w swoim mieście. Ja wyslalam pismo poczta, dołączyłam wszystko, zlecenie z widoczna waga i wymiarami, fv vat, list przewozowy z podpisem kuriera, regulamin ze strony i cala "soczysta" korespondencję mailowa z nimi :-). A w pismie dokładnie wszystko opisalam i ze mnie zastraszaja, groza sadem i probuja wymusic wpłatę. Mozesz dodać ze wiesz o zgłoszeniach w innych miastach, zeby zaczal szperac w temacie

To co oni robią podlega pod art. 286 k.k
286kk też nie jest czynem przepołowionym, niezależnie od kwoty stanowi przestępstwo. Więc nie wiem o co Ci chodzi z tymi kwotami.

Niestety po dwukrotnej próbie ustalenia u przewoźnika rzeczywistych wymiarów i wagi przesyłki zostałam odeslana do pośrednika, który jest strona w sprawie... Ale wczoraj dostałam fakturę od pośrednika (pierwsza była pro-forma) opiewającą na kwotę, którą uiściłam. Skoro faktura jest opłacona, a została wystawiona po rzekomej niedoplacie, to nie widzę już żadnych podstaw do żądania dodatkowych należności. Do Rzecznika wybiorę się w przyszły poniedziałek, bo dziś nie było czasu. Mam nadzieję, że to już koniec batalii.

Czy ktoś już coś wywalczył w tej sprawie?
Jestem w podobnej sytuacji, sposób postępowania *** ten sam co u innych, odmawiają jakichkolwiek dokumentów i dowodów, naliczają kolejne bezpodstawne wymyślone opłaty, a to za przeadresowanie przesyłki, którego wcale nie zlecałem, a to nagle przesyłka zmieniła wymiary oraz wagę i z 5 kg zrobiło się nagle w wyniku weryfikacji 31,5 kg. Ponadto zażądali opłaty za zwrot przesyłki do nadawcy bo rzekomo adresat odmówił przyjęcia przesyłki, tyle że kuriera u adresata przesyłki wcale nie było i adresat niczego nie odmawiał. W sumie skasowali mnie za ta jedną przesyłkę już kilkakrotnie, a zwrotu przesyłki nadal nie otrzymałem. Straszyli mnie już naliczaniem opłat za magazynowanie przesyłki 10zł za dzień, oczywiście windykacją i przedsądownym wezwaniem do zapłaty. Wszystkie czynności i naliczanie opłat oczywiście odbywa się jednostronne z ich strony bez żadnego dowodu, wszelkie prośby o dokumenty weryfikacji przesyłki czy listy przewozowe jako udokumentowanie rzekomych przeadresowań przesyłki zbywają niczym.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ktoś już coś wywalczył w tej sprawie?
Nie spotkałem się z sytuacją, by takie firmy wywalczyły cokolwiek. I raczej się nie spotkam. To tak z własnych doświadczeń i po znajomych. Zresztą - to i tak niemożliwe.

Tyle, że oni kasę ode mnie pobrali od razu z konta doładowań i tak pobierali aż saldo zrobiło się ujemne.

Sprawa jest poważna.
Nie, śmieszna a nie poważna.

***mod*** Polskie prawo w takiej sprawie nie przewiduje "pozwów zbiorowych". No i pozwać, to trzeba mieć o co, a o co chcesz ich pozywać?

***mod***

Jak widzę użytkownik Syphar nie ma w tej sprawie nic do powiedzenia to niech może zwyczajnie przestanie nabijać sobie posty.

DO MODERATORA STRONY, proszę nie usuwać mojego zapisu, jest to ostrzeżenie dla ludzi którzy nie chcą być oszukani przez firme taniejniebędzie.

UWAGA NA FIRMĘ TANIEJNIEBĘDZIE.PL

witam, otóż mi firma taniejniebędzie.pl doliczyła za przesyłkę 540zł dopłaty, wysłałem paczkę która mieściła się w podanych wymiarach (była zwymiarowana przeze mnie) dzwoniłem na ich infolinie bo zdobyłem numer (niby to dział windykacji) ale odbieraja i można z nimi rozmawiać 795 055 146. Moją sprawą zajumie się już adwokat, kazał poprosić mnie o scan faktury firmy kurierskiej która rzekomo obiążyła firmę taniejniebędzie, bo mam prawo wiedzieć za co płacę, niestety otrzymałem informacje że nie mogą mi jej wysłać. Na infolinii firmy kurierskiej (bo przez nich nadawana była paczka) otrzymałem informacje że nigdy nie nakładają tak wysokich opłat, maksymalnie to jest 2,3 razy wiecej niż koszty wysyłki które w moim przypadku wynosiły 20.50zł. Sprawa jest poważna. Ogólnie szukam chętnych do pozwu zbiorowego bo to jest firma która oszukuje i naciąga ludzi.

W dodatku zawsze wysyłałem tą samą zawartość i te same wymiary i za wsześniejze wysyłki firma taniejniebędzie nic nie doliczała.
proszę o kontakt poszkodowanych frutto@interia.pl

Witam, Ja też padłem ofiarą praktyk tego serwisu. Na odległość śmierdzi tu próbą oszustwa. Ja NIE ZAPŁACIŁEM i nie zamierzam. Skierowałem obszerne pismo do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta i Urzędu Ochrony Konsumentów i Konkurencji oraz do kilkunastu organizacji społecznych zajmujących się ochroną konsumentów. Sprawa ma charakter ogólnopolski, poszkodowanych jest wiele. Powstała nawet specjalna grupa na FB gdzie wrzuciłem swoje pisma (Zlapkuriera.pl nierzetelna firma - GRUPA WSPARCIA), mam nadzieje, że przyda się komuś ta wiedza. Dużo innych osób udziela się na grupie, część złożyła zawiadomienia na prokuraturę, a część szykuje pozew zbiorowy. Sam sposób działania firmy jest bardzo wątpliwy i wg. mnie przy złożeniu ewentualnego sprzeciwu od nakazu zapłaty ten serwis nie ma szans na egzekucję tych pseudo kar umownych. Nie chce pisać tu całego wypracowania, bo większość informacji jest na grupie FB i nie ma sensu ich dublować ale warto jest wspomnieć o takich sprawach jak (wadliwe e-mailowe wezwania do zapłaty, brak informacji o protokole weryfikacji przesyłki. art. 48 prawa przewozowego, orzeczenie Sądu Rejonowego dla m. st. Warszawy, XVI Wydział Gospodarczy z dnia 24 czerwca 2015 roku Sygn. akt XVI GC 1499/13). Serwis wykorzystuje strach i niewiedzę Konsumentów i dzięki temu ściąga wiele pseudo kar, bo ludzie się boją i dla świętego spokoju płacą. Jak cos to służę pomocą vandaniel@gmail.com

żePacka napisał:
Odezwij się do mnie (vandaniel89@gmail.com) podeśle ci mój wzór pisma do Rzecznika (9 stron). Mi też zależy aby zrobić porządek z tym serwisem.

Witam, czy coś wiadomo co z temetem?
Czy ktoś miał już jakąś sprawe w sądzie czy tylko oni tak straszą?
Odemnie chcą ponad 1tys. za " weryfikację " i zwrot przesyłki którego nie było.
Nie wiem co robić.

Powrót