Netia - zerwanie umowy - oszustwo.

• Autor wątku Autor wątku longer1231
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Proszę o poradę w sprawie zawartej umowy o usługi telekomunikacyjne. Padłem ofiarą oszustwa ze strony firmy PTS S.A., której konsultant podając się za pracownika Netii zaproponował mi przedłużenie umowy. Po upływie dwóch tygodni kurier przyniósł do podpisu umowę nadal zapewniając mnie, że podpisuję ją z Netią. Jak się póżniej okazało stałem się abonentem firmy PTS S.A. z Wrocławia, na odstąpienie było już za póżno, ponieważ 10-cio dniowy termin już minął. Dowiedziałem się z internetu, że chcąc zrezygnować z umowy z PTS będę zmuszony do zapłacenia kary w wysokości 490zł, więc nie odstąpiłem od niej. Natomiast zrezygnowałem z dotychczasowych usług Netii, ponieważ nie mogę sobie pozwolić na płacenie dwóch rachunków telefonicznych. Moja umowa z Netią wygasa z dniem 02.08.2013r, dzisiaj tj. 23.07.2013r otrzymałem pismo wzyawające mnie do uiszczenia do dnia 25.07.2013r kary w wysokości 490zł za rzekome zerwanie umowy z firmą PTS S.A.. Nie rozumiem decyzji PTS, ponieważ operator ten nie rozpoczął świadczenia swoich usług, natomiast ja z nich nigdy nie zrezygnowałem. Mimo,że poradzono mi rezygnację w Urzędzie Komunikacji Elektronicznej, mówiąc, że mam się powołać na art.84 kodeksu cywilnego, ponieważ wprowadzono mnie w błąd poprzez złożenie fałszywego oświadczenia co do oferty i nazwy operatora złożonego przez pracownika PTS S.A. przy zawieraniu umowy na odległość, nigdy od niej nie odstąpiłem. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tej sprawy.

Odgrzewam temat w sprawie Netii i ich oferty Dropss.
Opiszę swój problem:
Od stycznia 2015 roku, przeprowadziłem około 10 rozmów telefonicznych z firmą Netia oferującą usługę internetu od Dropssa. Było mi zapewniane że mogę mieć na swoim łączu od Orange(skrętka-BSA) usługę internetu od Dropssa. Podpisałem umowę przysłaną przez kuriera 08.07.2015 r. i oczywiście było mi powiedziane przez pracowników firmy Dropss, że Dropss miał załatwić wszystkie formalności związane z rezygnacją internetu od Orange.
Po podpisaniu umowy skontaktowałem się z pracownikiem firmy Dropss aby upewnić się czy wszystko wporządku z umową i czy będę miał internet od firmy Dropss. Oczywiście zapewniliście mnie że wszystko będzie wporządku i od 06.08.2015 roku będę miał internet od Dropss.
Także nie pisałem żadnych pism do Orange w sprawie rezygnacji. Nie chciałem już usług Orange.
Dnia 11.08.2015 roku zadzwoniłem do Orange z zapytaniem co z moim internetem. Dowiedziałem się, że mam nadal internet od Orange i umowa przeszła na czas 6 miesięcy.
Dowiedziałem się później od pracownika Dropssa również że 30.07.2015 roku firma Orange odmówiła korzystania z linii firmie Dropss.
Oczywiście nikt mi o tym nie powiedział z firmy Dropss.
Bardzo się wkurzyłem bo umowa przeszła na czas 6 miesięcy i muszę płacić rachunki za zawyżony internet i telefon stacjonarny, którego nie używam.
Napisałem reklamację do Dropssa i nic odzewu narazie.

Czy mogę dostać zwrot pieniędzy od Netii za oszukaństwo, niechlujstwo i niekompetencje pracowników?
Pisać do Rzecznika Praw Konsumenta?

Powrót