Niedokładny opis aukcji Allegro jako powód rezygnacji z zakupu

• Autor wątku Autor wątku beatka0393
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beatka0393

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witajcie. Poszukiwałam na Allegro laptopa koniecznie z oryginalnym fabrycznie zainstalowanym windows 10 (nie żadna aktualizacja z windows 7,8 do windows 10). Znalazłam laptopa z windows 10 na poniższej aukcji:

Asus Laptop i5, 17' windows 10, 8GB ram, 4x2,6GHZ (6601660079) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Po zakupie okazało się jednak że laptop posiadał fabrycznie windows 8 i dokonano darmowej aktualizacji do windows 10 o czym sprzedawca w ogole nie napisał w tresci aukcji. Niestety jest z tego powodu dużo problemów natury technicznej (dużo wolniejsze działanie - wiele smieci po starym windowsie, problem z ponowną aktualizacją po zmianie dysku na SSD w laptopie, koniec darmowej aktualizacji do win 10 i jeszcze parę innych rzeczy). Napisałam sprzedawcy że z powodu niedokładnego opisu aukcji (zatajenia tej informacji) rezygnuje z zakupu. Czy waszym zdaniem mam do tego prawo??

Na koniec zostawię jeszcze treść regulaminu Allegro:

5.2. Treść Oferty powinna być rzetelna i kompletna oraz nie może wprowadzać w błąd innych Użytkowników, w szczególności co do właściwości Towaru, takich jak: jego stan, jakość, pochodzenie, marka czy producent. Treść Oferty powinna być zgodna z wymogami prawa, w szczególności zawierać informacje wynikające z obowiązujących przepisów dotyczących ochrony praw konsumentów. Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność za treści umieszczone przez siebie w Ofercie, w tym jest odpowiedzialny za wszelkie jej błędy lub nieścisłości.

Ostatnia edycja:
beatka0393 napisał:
Witajcie. Poszukiwałam na Allegro laptopa koniecznie z oryginalnym fabrycznie zainstalowanym windows 10 (nie żadna aktualizacja z windows 7,8 do windows 10). Znalazłam laptopa z windows 10 na poniższej aukcji:

Asus Laptop i5, 17' windows 10, 8GB ram, 4x2,6GHZ (6601660079) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Po zakupie okazało się jednak że laptop posiadał fabrycznie windows 8 i dokonano darmowej aktualizacji do windows 10 o czym sprzedawca w ogole nie napisał w tresci aukcji. Niestety jest z tego powodu dużo problemów natury technicznej (dużo wolniejsze działanie - wiele smieci po starym windowsie, problem z ponowną aktualizacją po zmianie dysku na SSD w laptopie, koniec darmowej aktualizacji do win 10 i jeszcze parę innych rzeczy). Napisałam sprzedawcy że z powodu niedokładnego opisu aukcji (zatajenia tej informacji) rezygnuje z zakupu. Czy waszym zdaniem mam do tego prawo??

Na koniec zostawię jeszcze treść regulaminu Allegro:

Nie masz prawa do rezygnacji z zakupu. Możesz tylko reklamować.

Twoje problemy wynikają z braku wiedzy.
Treść aukcji jest zgodna z tym co dostarczył sprzedawca.

Ps. coś ściemniasz...wymieniłeś dysk twardy na ssd i magicznie pojawiły się na nim jakieś dane ?

Laptop nie został opłacony, napisałam do sprzedawcy że rezygnuje z zakupu z powodu niedokładnego opisu aukcji i zatajenia bardzo ważnej informacji (nowy oryginalny windows 10 kosztuje około 450 zł). Poprosiłam aby wystawił ponownie laptopa i wypełnił formularz zwrotu prowizji, nie jest on w tym przypadku poszkodowany ponieważ allegro zwróci całą pobraną prowizję. Pisałam że chciałam wymienic na dysk SSD w przyszłości a nie że go wymieniłam. Przy oryginalnym windows 10 system aktywuje sie automatycznie, jesli to windows 8 z partycji recorvery aktualizowany za darmo do windows 10 gdzie nie ma klucza produktu dla win 10 to sprawa jest już duzo bardziej skomplikowana przy wymianie dysku. Czyli waszym zdaniem można zatajać takie istotne informacje w opisie aukcji ??

Dodatkowo stwierdzenie na aukcji "bez kombinacji" oznaczało dla mnie że wszystko jest oryginalnie jak fabryka dała i nie było żadnych kombinacji ze zmianą oryginalnie zainstalowanego systemu operacyjnego na inny.

Ostatnia edycja:
beatka0393 napisał:
Laptop nie został opłacony, napisałam do sprzedawcy że rezygnuje z zakupu z powodu niedokładnego opisu aukcji i zatajenia bardzo ważnej informacji (nowy oryginalny windows 10 kosztuje około 450 zł). Poprosiłam aby wystawił ponownie laptopa i wypełnił formularz zwrotu prowizji, nie jest on w tym przypadku poszkodowany ponieważ allegro zwróci całą pobraną prowizję. Pisałam że chciałam wymienic na dysk SSD w przyszłości a nie że wymieniłam. Przy oryginalnym windows 10 system aktywuje sie automatycznie, jesli to windows 8 aktualizowany do windows 10 z partycji recorvery to sprawa jest już duzo bardziej skomplikowana przy wymianie dysku. Czyli waszym zdaniem można zatajać takie istotne informacje w opisie aukcji ??

Jeszcze raz to napiszę, sprzedawca nic nie zataił.
Zakup windowsa będzie skutkował tym, że będziesz posiadała dodatkową drugą licencję - ten laptop posiada już ORYGINALNY Windows 10.

kalkin napisał:
Twoje problemy wynikają z braku wiedzy.

Mylisz się.

kalkin napisał:
Treść aukcji jest zgodna z tym co dostarczył sprzedawca.

Nie do końca jest.
Na spodzie notebooka zapewne jest sticker Win8 albo osobno.

kalkin napisał:
Ps. coś ściemniasz...wymieniłeś dysk twardy na ssd i magicznie pojawiły się na nim jakieś dane ?

Widzę, że zabierasz głos w temacie na którym się nie znasz. Czytaj bardzo uważnie to co piszą autorzy tematu.

Autor wątku dobrze opisał sytuację. Windows 8 + upgrade do Win10 to nie to samo co "sam" Win10.
Poczytaj na stronach jak wygląda przebieg całej procedury.

Większośc sprzedawców jasno pisze: upgrade systemu z Win8 do Win10. I zwykły kupujący wie na czy stoi.

Ostatnia edycja:
Tak na spodzie jest sticker windows 8. Moim zdaniem brak informacji na aukcji o tym fakcie jest wystarczającym powodem do odstąpienia od umowy kupna-sprzedaży...

P.S. na aukcji było zdjęcie spodu laptopa ale nie pozwalało ono łatwo rozpoznać wersji Windowsa z powodu tego że było niewyraźne (stąd sugerowałam się opisem aukcji: "Oryginalny windows 10", "laptop bez kombinacji"). Dla osoby która na co dzień nie pracuje przy komputerach w serwisie widać tylko że jest jakiś sticker od windowsa.

Ostatnia edycja:
W opisie aukcji widzę "oryginalny windows 10"
W żaden sposób nie wyklucza to sytuacji "Windows 8 (lub 8.1) + Windows 10 upgrade" - Windows po takiej operacji nadal jest oryginalny...

Sticker Windows 8 nie wyklucza legalności Windows 10, gdzie generowana jest licencja cyfrowa. Klucza produktu walidującego instalację Windows 8 nie ma na "stickerze", jeśli system był preinstalowany przez producenta i dedykowany dla tego konkretnego producenta laptopa.

beatka0393 napisał:
jest wystarcym powodem do odstąpienia od umowy kupna-sprzedaży...

Jest i nie jest :(

Dopytaj się jak wygląda instalacja systemu na nowo po formacie dysku :)
Kiedy nie masz dostępu do partycji recovery itp.

wittka napisał:
W opisie aukcji widzę "oryginalny windows 10"

Z jednej strony masz racje.
Ale dla mnie jako praktyka Win8+upgrade to nie to samo co "sam" Win10.
I tyle.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem błąd tkwi w założeniu autorki wątku, że Windows jest "fabrycznie zainstalowany" - czyli przez producenta notebooka.
Treść aukcji (dość oszczędna w słowach) o tym nigdzie nie wspomina, jest jedynie informacja o oryginalności Windows 10 - co zapewne jest prawdą.

Ja powołuje się na regulamin allegro:

5.2. Treść Oferty powinna być RZETELNA I KOMPLETNA oraz nie wprowadzać w błąd innych Użytkowników...

Oraz także na opis aukcji:
Sprzedaje Laptopa ... bez kombinacji

wittka zapominasz ze z powodu braku klucza licencja jest generowana na podstawie hardware (podzespołów) laptopa, po zmianie dysku oraz innych modernizacjach microsoft rozpoznaje laptopa jako inny egzemplarz i automatyczna aktywacja moze sie nie powieść. Poza tym skoro twierdzisz ze to jest to samo to idąc tą drogą można sprzedawać klucze od windows 7 i 8 ktore przeszły darmową aktualizacje do windows 10 jako oryginalne licencje windows 10 dużo drożej (pewnie 1,5- 2 razy drożej niż jako klucze do win 7 lub 8 ) i nie pisać o tym fakcie. Przecież jest oryginalny windows 10 , co z tego że sprzedwca zatai że fabrycznie był to klucz do windows 7,8 ? Prawda??

Ostatnia edycja:
W obu przypadkach (licencja cyfrowa i certyfikat COA) klucz jest generowany na podstawie hardware ID. Więc awaria dysku w obu przypadkach może (lecz nie musi) zwrócić ten sam wynik.

Sprzedaż samych kluczy?
Windows 8 preinstalowany przez producenta nie ma klucza, bo ten jest zaszyty w biosie sprzętu. To samo tyczy się Windows 10, a handel samymi certyfikatami nie jest legalny. Jeśli kupujesz nowy Windows 7 lub 8 - to nie przysługuje Ci prawo do instalacji Windows 10, bo nie została wykonana opcja migracji...
Po drugie - nawet gdyby, to na certyfikatach COA jest wyraźnie zaznaczone, dla której wersji systemu są one przeznaczone, więc nie, nie da się.

Co do cen - Microsoft tak ustala ceny, żeby nie było różnic w poszczególnych edycjach :)

Ostatnia edycja:
Wygląda na to że nie korzystałeś nigdy z windowsa 8 zaktualizowanego do windows 10 i nie wiesz jak beznadziejnie działa z wszystkimi pozostałymi śmieciami w porównaniu do czystego windows 10 bez żadnej aktualizacji. Poproszę także o wypowiedzenie się innych użytkowników forum . Z góry dziękuję.

Umiesz to jakoś udowodnić, poza oceną książki po okładce? Bo to samo mogę powiedzieć o tobie...
Tak się zabawnie składa, że komputerów mam więcej niż jest w przeciętnej rodzinie, i na dodatek pracuję również w tej branży.

Jeszcze raz - sprzedawca nie wspomniał o fabrycznie zainstalowanym Windows, a jedynie o oryginalnym. Sposób uzyskania takiej licencji nie był żadną "kombinacją" - był udostępniony legalnie przez producenta, kto chciał ten skorzystał.

Ostatnia edycja:
Oczywiście, 3 komputery w pracy po aktualizacji z win 8 do win 10 zaczęły działać dosłownie 2-3 razy wolniej, a podobno windows 10 nie zużywa dużo więcej zasobów niż win 8.

Ja pytam, czy umiesz mi udowodnić że nie pracowałem na takim Windowsie, bo to mi zarzucasz w swoim poście... Przygody twoich komputerów w pracy mnie kompletnie nie interesują.

Ale po co ja mam się martwić o takie rzeczy i o to czy aktywacja po wymianie dysku mi przejdzie czy nie. Chce w każdej chwili mieć możliwość uruchomić ponowną instalacje windows 10 z recorvery, bez zadnego instalowania windows 8 a pozniej aktualizacji do windows 10. Cała sprawa dotyczy tego czy sprzedawca mógł zataić tą informację w opisie aukcji czy nie. Kolega podaje mi podobny przykład: volkswagen za darmo wymienia (aktualizuje, upgrade'uje) w aucie silnik na inny o mniejszej mocy po ostatniej aferze, a sprzedawca piszę ze w aucie jest oryginalny silnik Volkswagena. Co z tego ze nowy silnik ma 30% mniej mocy i nie można powrócić do starego ?? To nieistotne, niech kupujący sam się domyśli...

Ostatnia edycja:
Więc napisałem - w przypadku wymiany dysku nie możesz mieć takiej pewności niezależnie od tego, czy będzie to licencja instalowana "od zera" czy przez aktualizację z Windows 8.

Jedyną opcją dającą 100% pewności jest zainstalowana licencja typu FPP (zwana również BOX), gdzie konfiguracja sprzętowa nie ma specjalnego znaczenia, bo licencja jest w pełni przenośna między różnymi komputerami.

Zgadza się wiec z powodu braku tej informacji na aukcji teraz "nie mam pewności", a uznajesz że nie poinformowanie mnie na aukcji o aktualizacji win 8 do 10 i w konsekwencji możliwych problemach w przyszłości w porównaniu do fabrycznego nieaktualizowanego windowsa 10 nie jest wystarczającym powodem do odstąpienia od zakupu przed jego opłaceniem ?? A także uważasz że nie naruszono tutaj regulaminu allegro:

Treść Oferty powinna być rzetelna i kompletna

...jest odpowiedzialny za wszelkie jej błędy lub nieścisłości.

Na sam koniec tylko dodam że ludzie chcacy używać win 10 i mający do wyboru duzo tanszego windows 7 z darmową aktualizacja do Windows 10 i drozszego windows 10 prawie zawsze wybierają windows 10. Dlaczego ? Ja przypuszczam że dla wygody. Tak samo jest w moim przypadku. JAk bym chciala laptopa z windows 7, 8 to takiego bym kupiła TANIEJ i zrobiła aktualizacje do windows 10. Chyba nikt tutaj nie powie że laptopy z najnowszym windows 10 nie są droższe od laptopów ze starszym windowsem.

Ostatnia edycja:
Ja już swoje napisałem, nie mam ochoty się powtarzać.
Zgodnie z zapisem w aukcji - Windows 10 pozostaje oryginalny.

Art. 6. kc - Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.
Udowodnij sprzedawcy, że w komputerze z tej aukcji, Windows 10 powinien być zainstalowany fabrycznie przez producenta.

Nie muszę , wystarczy że powołam się na wprowadzający w błąd kupującego opis aukcji:

Sprzedaje laptopa... bez kombinacji

Co w prostym tłumaczeniu wg mnie oznacza że nic w laptopie nie było zmieniane w stosunku do fabrycznego stanu czyli np. nie był wymieniany dysk, nie był naprawiany nieoryginalnymi częściami (np. montażem klawiatury bez polskiego układu klawiszy) czy też nie był zmieniany system operacyjny (jest taki jak zainstalował producent)

Ostatnia edycja:
Powrót