*** - niemiecka firma problem

• Autor wątku Autor wątku kpiwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziwne. Piszecie o jakichś faxach, pdf-ach itp itd. Swoje konto otworzyłem jakieś 3 misiace temu. Półtora miesiąca do tyłu wykupiłem 1 miesiac przez dotPay, po tym okresie nie dostałem jakiegoś powiadomienia o zapłacie. Właśnie usunąłem konto bez żadnych problemów korzystajac z opcji "usuń konto" w profilu, a dosłownie przed chwilą przyszedł mail typu bye bye... w czym ten problem ?

...pewnie w nieznajomości prawa...a zwłaszcza kluczków prawnych zawartych w różnego rodzaju umowach i regulaminach

No coż, w umowie nie pisze w jaki sposób należy regulować ta płatność. Na wszelki wypadek wyśle do pomoc@... żeby mi potwierdzili.

Pytanie do 'kpiwo' mze naiwne:
jak przeniosles ten formularz do zalacznikow,
skoro nie da sie go zapisac ?
:)

jaro11 napisał:
Pytanie do 'kpiwo' mze naiwne:
jak przeniosles ten formularz do zalacznikow,
skoro nie da sie go zapisac ?
:)

Wystarczy skorzystać z darmowych drukarek do pdfów. Uzupełniasz sobie ten formularz, a potem opcja drukuj i wybierasz drukarkę pdf dla przykładu tą: Bezpłatny konwerter PDF - doPDF

Z Członkostwa Premium może Pani zrezygnować w każdej chwili przestrzegając terminu wypowiedzenia. Wypowiedzenie musi być doręczone w formie pisemnej, faksem lub mailem

Po zalogowaniu się, proszę wejść na KONTO UŻYTKOWNIKA, potem wybrać MOJE DANE,

kolejno pozycję STATUS PREMIUM/Pokaż szczegóły/tam znajdzie Pani

opcję ZAKOŃCZ CZŁONKOSTWO PREMIUM, po wybraniu tej zakładki prosimy o potwierdzenie swoich danych tzn. adresu e/mail oraz hasła, a także o odpowiedź na pytanie dlaczego zdecydował się Pani na usunięcie konta itd. proszę postępować według instrukcji, wtedy z powodzeniem dotrze Pani do formularza rezygnacji PREMIUM, który należy starannie wypisać i przesłać do nas, jednym z podanych kanałów.

Fax: +49 30 991 949 5 37

drogą pocztową

Affinitas GmbH

Saarbrücker Str. 20-21

10405 Berlin

Niemcy

lub mailem pomoc@edarling.pl

"Polecam konto Premium. Nie musiałam wypełniać nawet formularza. Napisałam zwykły mail podając moj adres email oraz hasło którego używałam. Rezygnacja została przyjeta po jednym dniu
Można rejestrować się na eDarling bez obaw"
Jesteście pewni, że to wystarczy?
Dzisiaj rano wysłałam do nich e-maila następującej treści " Jako właściciel konta na portalu eDarling.pl wypowiadam Członkostwo Premium i rezygnuję ze wszystkich praw z nim związanych.

Hasło

i do tej pory nie otrzymałam odp.
Ten formularz boję się wysyłać, żeby jeszcze bardziej się nie wkopać podając im te dane.
Konto założyłam wczoraj, jak zaczęłam czytać regulamin to się przestraszyłam.
Proszę o pomoc.

spokojnie, otrzymasz odpowiedź pewnie jutro:) Dla mnie ten regulamin tez wydal się straszny i bałam się że pewnie skonczy sie chodzeniem do prawników. Ja naprawde nie wysłałam nawet tego formularza. Napisałam zwykłego maila prosząc o nieprzedłużanie automatyczne (podałam maila i hasło) Nic poza tym. Śpij spokojnie i czekaj na maila:)

@technolog: to cytat z jakiegoś maila, którego od nich dostałaś?

Ja ciągle czekam na potwierdzenie przyjęcia wypowiedzenia, na razie bez przerwy odsyła mnie do tego ich formularza... Ile mniej więcej czekaliście na odpowiedź od nich?

czekałam 1-2 dni.
Tak w jednej z wypowiedzi cytowałam maila od edarling.
Myślę że naprawde nie masz czego się obawiać i mozesz byc spokojna. Napiszą Ci że Twoja rezygnacja została przyjeta, że jest im przykro z tego powodu i gdybys mogla to zebys napisała jaki byl powod rezygnacji

cytuję : "Szanowna Pani,

dziękujemy za wiadomość.

Zgodnie z życzeniem, Pani Konto Premium nie zostanie automatycznie przedłużone i wygasa w dniu 18.08.2010. W tym dniu Pani konto zostanie przełączone na pakiet podstawowy."

OK, dzięki, w takim razie czekam na odzew.

OK, dostałam wiadomości dotyczące przyjęcia wypowiedzenia :-)))
Co do płatności, to pobierają je sobie z konta sami - przyznaję, że nie czytałam żadnych regulaminów, które pewnie były przy realizowaniu płatności, ale wygląda na to, że udziela im się automatycznie zgody na taką samoobsługę.
Jest nauczka, żeby jednak czytać regulaminy:-/
Cieszę się, że mam już z tym spokój, firma najpewniej jest OK i działa uczciwie, ale obawiam się, że te automatycznie przedłużające się umowy, formularze z danymi osobowymi, brak biura w Polsce stwarza wrażenie wręcz przeciwne, czego dowodem jest nasz wątek.

..ja czytałam kilkakrotnie ten regulamin i nie ma nigdzie zapisuje...a przynajmniej nie kojarzę takiego, który by dawał możliwość portalowi edarling samemu ściągania należności bezpośrednio z konta...ten fakt, całkowicie zniechęca człowieka do zakładania kont na takich portalach

dokładnie ja tez nie znalazlam takiego zdania w regulaminie ze opłatę z mojego konta pobieraja sami. Myslę ze jest sporo osob ktore moze nawet nie zauwaza ze z ich konta co miesiac ucieka okolo 40 zł.....a niektorym pewnie sie nie chce rezygnowac skoro wyglada to z regulaminu na wcale nie najłatwiejszy sposob. Na szczescie poszło gładko:) Ufff juz dziekuje za portale milosne.....wole po prostu wyjsc do ludzi i kogos poznac:) I tego zycze wszystkim osobom naszego watku:)

Dokładnie,technolog... :D
Konto usunięte i nigdy więcej! Swoją drogą takie ściąganie pieniędzy z konta jest możliwe przez polecenie zapłaty, kiedyś płaciłam rachunki za komórkę w ten sposób i wymagało to wypełnienia formularza z własnoręcznym podpisem, który dostawca usługi wysyłał do banku.
Nie podoba mi się to, zwłaszcza że przy dokonywaniu płatności nie było żadnej wyraźnej informacji, że następne będą realizowane w ten sposób. W regulaminie portalu też tego nie ma i nie podoba mi się, że firma X może sobie tak po prostu wziąć pieniądze.
Jeśli ktoś wiedział , zanim zapłacił, że tak się to odbywa, to niech napisze, bo albo wszyscy jesteśmy żywymi dowodami, że ludzie nie patrzą, co podpisują, a potem płacz, albo e-darling o tym nie informuje...

Ja też po dwuch dniach dostałem od nich potwierdzenie, że przyjęli
rezygnację z konta 'Premium'. Mam nadzieje, że na tym
koniec?! Jednak bardzo uważnie bedę sledził stan swojego
konta. Macie rację wszyscy jesteśmy mądrzy 'inaczej', nie
czytając tego na co się zgadzamy!:)

...no to super..ja pomyślałam, że zakładając konto na portalu płatnym, będę miała realna szansę poznania kogoś normalnego....a tu nie dość, iż nagle rozpisujecie się jak uciec z tego portalu, to jeszcze kwestia tego regulaminu
..mnie najbardziej uderzył zapis o odpowiedzialności, którą ma ponosić klient, ale w wyniku nieumyślnego bądź umyślnego działania edarling...dosyć niejasny paragraf...

Ten i wiele innych, ale tu już pewnie trzeba by prawnika... na przykład ten ich zapis, że mają zastosowanie przepisy prawa niemieckiego. Czytaj sobie człowieku niemiecki odpowiednik KC...
Sorry, że wracam do tego, ale nurtuje mnie mechanizm takiej zgody na pobór środków z konta, jak to zum Teufel działa...
My byliśmy niemądrzy, że nie czytaliśmy, ale to, co firma robi,żeby było zawile, nieprzejrzyście i lekko groźnie, to już inna sprawa. A właśnie zaczęli niezłą ofensywę reklamową w internecie...:-)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót