*** - niemiecka firma problem

• Autor wątku Autor wątku kpiwo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Moi mili poszukiwacze miłości. Nie panikujcie, miałam podobną sytuację. Przedłużyli mi konto, nie mogli pobrać opłaty bo karta mi się przedawniła. Zadzwoniłam powiedziałam jaka sytuacja mnie spotkała i miła Pani mi pomogła. Udzieliła rady, dezaktywowała konto, tzn dezaktywowała automatyczne przedłużanie, wysyłają mi mailem pismo potwierdzające. Nie panikujcie, tylko dzwońcie, laseczki są naprawdę bardzo pomocne!! Poza tym, w naszym kraju też mamy prawo są organizacje, które pomagają konsumentom. Nie martwcie się, śpijcie spokojnie.

Dostałem dzisiaj maila z wezwanie do zapłaty od słynnej pani Kingi Grzybowskiej z Global Collection Service ( Poland ) Sp. z o.o. Należy się tym przejmować czy można spokojnie zignorować temat?

Witajcie,mam podobny problem.zarejestrowałam się,zapłaciłam za 3 mes i myslałam że po 3 mes premium automatycznie wygasnie.potem skasowałam swoje konto.A pare dni temu dostałam na maila wezwanie że nie udało się pobrac opłatę z mojego konta bankowego,a premium był przedłużony zgodne z umową i trzeba mi zapłacić 130 zł
Usunięte konto przedłuzone?W jaki sposób?
Co teraz robic?Bo nie chce płacic im kasę

Wyślij maila do konsument.gov.pl...

Czy Ty też wyslałaś?Bo szczerze mówiąc,nie wierze że ktoś może pomoc

to co tutaj szukasz? Ja wysłałem...

Witam wszystkich,
Widzę że temat dość rozbudowany więc nie tylko chyba ja się naciąłem. Czy może ktoś mi doradzić ?
Dziś z czystej ciekawości zarejestrowałem się na portalu E-Darling. Oczywiście od razu zaatakowały mnie reklamy by wykupić konto Premium. Pokazała się jakaś promocyjna oferta z opłatą za 29,90 zł / mies. A że be konta premium tak naprawde nic tam nie da się zrobić to zapłaciłem Kartą Kredytową te trzy dyszki.... Jak się okazało po wejściu na zakładkę Moje Członkostwo, nie były to trzy dyszki tylko tylko 358,80 zł za cały rok !!!!:o
Czy jest jakakolwiek możliwość wypowiedzenia tej umowy...rozumiem jeżeli skasują mnie za cały miesiąc ale płacić 358 zł za wejście i przetestowanie to już mocne naciąganie.:mad:

Zarejestrowałem się w dniu dzisiejszym i jak widzę jeszcze na mojej karcie to odnotowane nie zostało. Czy przysługuje mi możliwość wypowiedzenia umowy tak jak w przypadku zakupów przed internet czy coś w tym stylu ??????

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :???:

Człowiek ma swoje lata a nadal chwila nie uwagi i bach... dziecinna wpadka:(

P.S. W mailu dostałem regulamin z takim zapisem :

Poulenczenie prawie do odstąpienia od umowy

Prawo do odstąpienia od umowy

Użytkownik ma prawo, bez podania przyczyny, odstąpić od umowy zawartej z eDarling w terminie 2 tygodni od jej zawarcia, na podstawie przesłanego do eDarling oświadczenia we właściwej formie (listownie, faksem lub e-mailem) a także telefonicznie. Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się w momencie otrzymania niniejszego pouczenia w formie mailowej, jednak nie wcześniej niż przed zawarciem umowy i nie wcześniej niż przed dopełnieniem przez eDarling obowiązku informacji wynikającego z § 312 c II Bürgerliches Gesetzbuch (niemieckiego prawa cywilnego) w związku z § 1 I, II i IV BGB-Informationspflichten-Verordnung (rozporządzenia dotyczącego obowiązków informacyjnych) – będącego zasadniczo odpowiednikiem przepisów polskiej ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (art. 9 tej ustawy).

Termin odstąpienia od umowy jest zachowany, gdy przed jego upływem oświadczenie o odstąpieniu zostanie wysłane listownie na adres:

Affinitas GmbH
- Dział Obsługi Klienta -
Kohlfurter Strasse 41/43
10999 Berlin,
Niemcy

faksem: 00 49 30 991 949 5 37 lub drogą mailową na adres: premium@edarling.pl

Odstąpienie może również zostać zgłoszone telefonicznie pod numerem: 0708 277197 (koszt połączenia 1,29 PLN/min z VAT).

Skutki odstąpienia

W przypadku skutecznego odstąpienia od umowy, zostają zwrócone otrzymane przez obie strony świadczenia i ewentualne pożytki (np. odsetki). W wypadku, gdy nie jest możliwe zwrócenie części lub całości otrzymanych świadczeń, lub zwrócenie jest możliwe jedynie w pogorszonym stanie, Użytkownik jest zobowiązany do uiszczenia świadczenia zastępczego. Może to prowadzić do obowiązku uiszczenia przez Użytkownika zobowiązań pieniężnych wynikających z umowy, za okres do odstąpienia. Zobowiązanie pieniężne musi zostać uiszczone w przeciągu 14 dni od dnia wysłania oświadczenia o odstąpieniu przez Użytkownika i od dnia otrzymania oświadczenia o odstąpieniu przez eDarling.

Uwagi specjalne

Prawo do odstąpienia od umowy wygasa przed upływem terminu, jeżeli przed skorzystaniem z prawa odstąpienia zapisy umowy zostaną w całości zrealizowane za wyraźną zgodą obu stron.

Koniec pouczenia o prawie do odstąpienia od umowy.
Jeśli chcesz wysłać do nas wiadomość, nie odpowiadaj bezpośrednio na ten e-mail, lecz skorzystaj z formularza kontaktowego.

Czy ktoś wie jak powinno wyglądać to wypowiedzenie, czego nie pominąć by później nie mieli przypadkiem powodów by się przyczepić i nie zwrócić pieniędzy ?

Ostatnia edycja:
ja również pokusiłam się na promocyjną cenę 29,90zł, która przemieniła się w ściągnięcie 358,80zł. O zgrozo
Zarejestrowałam się w sobotę, pierwsze odstąpienie od umowy wysłałam na pomoc@edarling.pl.
w poniedziałek wieczorem przesłałam na premium@edarling.pl kolejny raz odstąpienie o treści:
Witam
Odstępuje od umowy zawartej 22.02.2014 roku. Umowa dotyczy konta Członkostwa Premium .......@wp.pl. Za miesiąc użytkowania miało być pobierane promocyjne 29,90zł, natomiast pobraliście Państwo od razu za 12 miesięcy tj. 358,80zł. Proszę o zwrot pieniędzy.

Proszę o szybkie rozpatrzenie sprawy.

pozdrawiam

No i czekałam a co innego było robić. :( No i szok w środę odpowiedź, że pozytywnie rozpatrzono moje odstąpienie od umowy i zwrócą pieniądze.

A dziś radość bo kaska jest z powrotem. uf :ok:
Konto jak tylko zmienili mi na podstawowe zaraz usunęłam:D

Udało się odkręcić, totalną głupotę.

sebwys napisał:
Witam wszystkich,
Widzę że temat dość rozbudowany więc nie tylko chyba ja się naciąłem. Czy może ktoś mi doradzić ?
Dziś z czystej ciekawości zarejestrowałem się na portalu E-Darling. Oczywiście od razu zaatakowały mnie reklamy by wykupić konto Premium. Pokazała się jakaś promocyjna oferta z opłatą za 29,90 zł / mies. A że be konta premium tak naprawde nic tam nie da się zrobić to zapłaciłem Kartą Kredytową te trzy dyszki.... Jak się okazało po wejściu na zakładkę Moje Członkostwo, nie były to trzy dyszki tylko tylko 358,80 zł za cały rok !!!!:o
Czy jest jakakolwiek możliwość wypowiedzenia tej umowy...rozumiem jeżeli skasują mnie za cały miesiąc ale płacić 358 zł za wejście i przetestowanie to już mocne naciąganie.:mad:

Zarejestrowałem się w dniu dzisiejszym i jak widzę jeszcze na mojej karcie to odnotowane nie zostało. Czy przysługuje mi możliwość wypowiedzenia umowy tak jak w przypadku zakupów przed internet czy coś w tym stylu ??????

Użytkownik ma prawo, bez podania przyczyny, odstąpić od umowy zawartej z eDarling w terminie 2 tygodni od jej zawarcia, na podstawie przesłanego do eDarling oświadczenia we właściwej formie (listownie, faksem lub e-mailem) a także telefonicznie. Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się w momencie otrzymania niniejszego pouczenia w formie mailowej, jednak nie wcześniej niż przed zawarciem umowy i nie wcześniej niż przed dopełnieniem przez eDarling obowiązku informacji wynikającego z § 312 c II Bürgerliches Gesetzbuch (niemieckiego prawa cywilnego) w związku z § 1 I, II i IV BGB-Informationspflichten-Verordnung (rozporządzenia dotyczącego obowiązków informacyjnych) – będącego zasadniczo odpowiednikiem przepisów polskiej ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (art. 9 tej ustawy).

Termin odstąpienia od umowy jest zachowany, gdy przed jego upływem oświadczenie o odstąpieniu zostanie wysłane listownie na adres:

Affinitas GmbH
Kohlfurter Strasse 41/43
10999 Berlin,
Niemcy

Odstąpienie może również zostać zgłoszone telefonicznie pod numerem: 0708 277197 (koszt połączenia 1,29 PLN/min z VAT).

Skutki odstąpienia

W przypadku skutecznego odstąpienia od umowy, zostają zwrócone otrzymane przez obie strony świadczenia i ewentualne pożytki (np. odsetki). W wypadku, gdy nie jest możliwe zwrócenie części lub całości otrzymanych świadczeń, lub zwrócenie jest możliwe jedynie w pogorszonym stanie, Użytkownik jest zobowiązany do uiszczenia świadczenia zastępczego. Może to prowadzić do obowiązku uiszczenia przez Użytkownika zobowiązań pieniężnych wynikających z umowy, za okres do odstąpienia. Zobowiązanie pieniężne musi zostać uiszczone w przeciągu 14 dni od dnia wysłania oświadczenia o odstąpieniu przez Użytkownika i od dnia otrzymania oświadczenia o odstąpieniu przez eDarling.

Uwagi specjalne

Prawo do odstąpienia od umowy wygasa przed upływem terminu, jeżeli przed skorzystaniem z prawa odstąpienia zapisy umowy zostaną w całości zrealizowane za wyraźną zgodą obu stron.

Jeśli chcesz wysłać do nas wiadomość, nie odpowiadaj bezpośrednio na ten e-mail, lecz skorzystaj z formularza kontaktowego.

Czy ktoś wie jak powinno wyglądać to wypowiedzenie, czego nie pominąć by później nie mieli przypadkiem powodów by się przyczepić i nie zwrócić pieniędzy ?

W ten sam dzień wysłałem wypowiedzenie mailem na wszystkie możliwe adresy o treści:
Tytuł: Odstąpienie od Umowy

Treść:
Witam,

Odstępuje od umowy i członkostwa Premium.

Jako właściciel konta na portalu eDarling.pl wypowiadam Członkostwo Premium i rezygnuję ze wszystkich praw z nim związanych.

E-mail: XX@XX
Hasło: XX

W związku z powyższym wnoszę o zwrot wszelkich kosztów (lub ich nie pobieranie jeżeli jeszcze nie zostały pobrane) i usunięcie z bazy danych wszelkich moich danych osobowych i danych związanych z moją kartą kredytową.

Jeżeli powinienem przesłać jeszcze jakieś informacje lud dokumenty to proszę o taką informację w mailu zwrotnym. W przypadku braku takiej informacji przyjmuję do wiadomości iż moje odstąpienie od umowy zostało przyjęte i rozpatrzone pozytywnie a koszty zostaną zwrócone w terminie nie dłuższym niż 7 dni roboczych a wszelkie dane osobowe zostały skasowane z Państwa bazy.

Pozdrawiam
XX

sebwys napisał:
W ten sam dzień wysłałem wypowiedzenie mailem na wszystkie możliwe adresy o treści:

Treść:
Witam,

Jako właściciel konta na portalu eDarling.pl wypowiadam Członkostwo Premium i rezygnuję ze wszystkich praw z nim związanych.

W związku z powyższym wnoszę o zwrot wszelkich kosztów (lub ich nie pobieranie jeżeli jeszcze nie zostały pobrane) i usunięcie z bazy danych wszelkich moich danych osobowych i danych związanych z moją kartą kredytową.

Jeżeli powinienem przesłać jeszcze jakieś informacje lud dokumenty to proszę o taką informację w mailu zwrotnym. W przypadku braku takiej informacji przyjmuję do wiadomości iż moje odstąpienie od umowy zostało przyjęte i rozpatrzone pozytywnie a koszty zostaną zwrócone w terminie nie dłuższym niż 7 dni roboczych a wszelkie dane osobowe zostały skasowane z Państwa bazy.

Pozdrawiam
XX

Wczoraj otrzymałem odpowiedź na maila (oczywiście zepchnęło go do spamu) z adresu info@news.edarling.pl :

Tytuł:Informacja o Twoim Członkostwie

" Pozytywne rozpatrzenie odstąpienia od umowy

Witaj X,

Otrzymaliśmy Twoje odstąpienie od umowy i jest nam przykro, że zdecydowałeś się zrezygnować z korzystania z naszych płatnych usług.

Zgodnie z Twoim zgłoszeniem, Członkostwo Premium zakończy się ze skutkiem natychmiastowym, a Twoje konto przekształci się w bezpłatne Członkostwo Podstawowe.

Jeżeli dokonałeś płatności za pośrednictwem konta Pay Pal lub karty kredytowej, należne środki zostaną przelane w ciągu następnych 3-5 dni roboczych.
Prosimy pamiętać również o tym, iż często zwrot pieniędzy na kartę kredytową następuje wraz z kolejnym okresem rozliczeniowym i dopiero wtedy przelana kwota będzie widoczna na Twoim koncie.

W przypadku dokonania płatności za pośrednictwem serwisu Dotpay zwrot pieniędzy nastąpi w przeciągu 7-8 dni.

Oczywiście dalej możesz korzystać ze wszystkich funkcji dostępnych w ramach Członkostwa Podstawowego i w przyszłości ponownie wykupić dostęp do konta Premium lub Premium PLUS.

Przejdź do profilu na eDarling

Serdecznie pozdrowienia,
Zespół eDarling
Jeśli chcesz wysłać do nas wiadomość, nie odpowiadaj bezpośrednio na ten e-mail, lecz skorzystaj z formularza kontaktowego."

....teraz obserwuje stan karty, jak tylko coś się pojawi (lub nie) to dam znać. Jak na razie wszystko idzie jak powinno ale nie dzielmy jeszcze skóry na niedźwiedziu ;)

Po 30 minutach przyszedł jeszcze jeden mail z tego samego adresu:
Tytuł: Twoje Członkostwo Premium na eDarling

"Twoje Członkostwo Premium

Witaj X!

Zgodnie ze zgłoszoną przez Ciebie chęcią odstąpienia od umowy o Członkostwo Premium na eDarling, dokonaliśmy już zwrotu wpłaconej przez Ciebie kwoty pod numerem referencyjnym XXXXX. Przelew dotrze na Twoje konto bankowe w przeciągu 3-5 dni roboczych.
W razie jakichkolwiek dodatkowych pytań chętnie służymy pomocą.

Pozdrawiamy,

Zespół eDarling"

Czyli sama informacja działa - zobaczymy ja z działaniem...

sebwys napisał:
Po 30 minutach przyszedł jeszcze jeden mail z tego samego adresu:
Tytuł: Twoje Członkostwo Premium na eDarling

"Twoje Członkostwo Premium

Witaj X!

Zgodnie ze zgłoszoną przez Ciebie chęcią odstąpienia od umowy o Członkostwo Premium na eDarling, dokonaliśmy już zwrotu wpłaconej przez Ciebie kwoty pod numerem referencyjnym XXXXX. Przelew dotrze na Twoje konto bankowe w przeciągu 3-5 dni roboczych.
W razie jakichkolwiek dodatkowych pytań chętnie służymy pomocą.

Pozdrawiamy,

Zespół eDarling"

Czyli sama informacja działa - zobaczymy ja z działaniem...

Witam, no i jak do tej pory jestem pozytywnie zaskoczony, pieniądze z karty pobrane 25-go lutego wróciły na kartę 27-go lutego :) Czyli jak dotąd wszystko sprawnie i "po bożemu" ;) :grin:

Strachu sporo, ulga ogromna...nauczka szkolna: czytać...czytać...czytać.. :) Pozostaje śledzić tylko kartę czy nic nie znika bez powodu.

Pozdrawiam wszystkich

Witam. dostałem wezwanie do zapłaty od k.grzybowska. Czy ktoś juz zna odpowiedz?lepiej zapłacić czy dać sobie spokój??

Witam,

tez dostalem wezwanie do zaplaty od Kingi Grzybowskiej.

konto zamrozilem juz rok temu, a dzisiaj je usunalem.

u mnie oplate pobrali automatycznie z karty kredytowej, ktorą pare miesiecy temu zamknalem i nie mogli juz z niej nic sciągnąć. Stąd i wezwanie do zaplaty...

pytanie moje, czy maja do tego prawo? czy jesli im nie zaplace to moga cos z tym zrobic? przeciez z konta nie kozystalem bo bylo nieaktywne, w dodatku skoro nie mogli pobrac oplaty to konto premium nie zostalo przedluzone wiec z uslugi nie skozystalem... prawda? :)

bardzo prosze o jakies info, czy mam zignorowac wezwanie czy potraktowac to powaznie, jezeli tak to co zrobic zeby nie placic kolejnej subskrybcji na rok czasu...

Cześć,

3miesiące temu wykupiłem mojej mamie konto premium na tym "świetnym" serwisie. Płaciłem przez paypala i później usunąłem tą płatność, żeby nie ściągnęło mi z konta nic więcej. Dzisiaj moja mama dostała maila z wezwaniem do zapłaty. Robić coś z tym, czy uspokoić matkę i czekać na rozwój wydarzeń?
Niech napisze ktoś czy jeszcze czekacie, czy coś już wynikło. Pozdrawiam!

Witam.

Ja również dostałem wezwanie windykacyjne do zapłaty od Pani K. Grzybowska.
Najlepsze jest to, że nie pamiętam na jaki okres miałem konto premium, za jaką kwotę, co lepsze wezwania z edarling a potem windykacyjne od w/w Pani przychodziły przez ostatnie 3 miesiące na maila, którego od roku nie sprawdzałem.

Nie rozumie ich głupiego gadania, że nie obchodzi ich to że nie zaglądam na konto edarling na którym mnie o tym informowali i że nie odbieram poczty. Przecież dokumenty mailowne bez podpisu elektronicznego są nic nie wartymi dokumentami. Tak jak ludzie tu pisali maile mogą trafiać do spamu, można wyjechać za granice i latami nie odbierać poczty. Powinno zawiadomienie przyjść na adres domowy i jak to ktoś pisał musza być co najmniej dwa nim sprawa trafi do sądu. Firma windykacyjna twierdzi że moją już trafiła, dziwne, czemu nic o tym nie wiem? Podejrzewam że windykacją zajmują się pracownicy tej samej firmy. Nie otrzymałem od nich również żadnej faktury za którą mam dokonać płatności więc nie rozumie za co mam płacić. A bez faktury przecież sąd nie ma prawa wytoczyć postępowania.

Wysłałem odstąpienie od umowy zobaczymy jak to się potoczy, wg prawa Polskiego powinienem zapłacić od dnia zawarcia umowy do dnia wypowiedzenia, ale z drugiej strony przez cały ten okres nie korzystałem z ich usług więc czy powinienem za to płacić? Jeżeli trzeba będzie to wyregulują za ten okres, chce się z nimi jak najszybciej rozwiązać, zlikwidować konto, zrobić mega antyreklamę i zapomnieć o tym serwisie.

sebwys napisał:
Witam wszystkich,

Affinitas GmbH
Kohlfurter Strasse 41/43
10999 Berlin,
Niemcy

Skutki odstąpienia

Uwagi specjalne

sebwys napisał:

Treść:
Witam,

Pozdrawiam
XX

Mam ten sam problem, zarejestrowałem się, zaatakowały reklamy o kontach premium, wykupiłem członkostwo, aby wypróbować portal, później zobaczyłem w "moje członkostwo", że pobrana została opłata za 12 miesięcy - 214,8 zł, kwota miesięczna - 17,9 zł. Napisałem do nich 2 maila z pytaniami, czy można zwrócić pieniądze i zmniejszyć okres wykorzystania abonementu, 0 odpowiedzi.

Nie bardzo rozumiem, czy powyższe użytkowniki wypełniali formularz o wypowiedzeniu umowy, albo bez wypełnienia formularzy wysyłali mailem wiadomości o wypowiedzeniu umowy?

wypowiedzenie umowy

To trzeba znaleźć w ustawieniach - pod "Kündigung" albo "mein profil löschen", "lösche mein profil", albo "Abokündigen" i tam się wypisać. Wszystkie fora w Niemczech funkcjonują w ten sam sposób. Pisanie do nich nic nie da, bo strony są zautomatyzowane i nikt nie czyta Waszych maili (poza Parship i Elite Partner).
Trzeba niestety samemu znaleźć tę możliwości rezygnacji, bo inaczej będziecie klientami po wieki wieków.
Sorry ludzie ale nie mam lepszych wieści.

Myślę, że najlepszym sposobem jest ignorowanie maili z monitami i wezwaniami lub też zablokowanie adresatów tych maili: k.grzybowska@gcs-poland.com to jest adres tej pseudo windykatorki Kingi Grzybowskiej z pseudo firmy Global Collection Service ( Poland ) Sp. z o.o., a wcześniej można zablokować adresy mailowe: info@edarling.pl, bo z tych adresów przychodzą monity i wezwania. Nie korespondować z bandą oszustów i złodziei. Mail nie jest żadnym dokumentem mającym ważność sądową, w tym znaczeniu, że dana informacja do nas dotarła czy też nie. Jedyną prawna drogą jest list polecony. Jeśli eDarling kogoś ograbiła z pieniędzy to jeśli to jest świeża sprawa to zgłaszajcie reklamacje w banku, że ta transakcja była bezprawnie pobrana. Mnie zwrócono pieniądze na kartę kredytową z powrotem, jest to tzw. charge back. Jeśli komuś pobrano z konta to również reklamujcie. Nie może być tak, że ta bandycka firma nas okrada, a my nic nie możemy zrobić. Możemy. A z nimi nie ma co korespondować, bo ten regulamin przecież celowo skonstruowali tak by doić i okradać ludzi, a nie pomagać i szanować klientów. Oby ich firmę dotknęło to co robią tym wszystkim ludziom i oby szybko ktoś im się dobrał do tyłka i zamknął tę firmę oszustów!:mad:

Zgłosiłem sprawę do ECK i załatwili sprawę, nie mam już żadnych wezwań.Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót