Niemiecki pracodawca (firma pośrednictwa pracy) nie wypłaciła wynagrodzenia.

• Autor wątku Autor wątku dakota64
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dakota64

Użytkownik
Odpowiedzi
58
Witam,
szukam pomocy. Mój partner był zatrudniony przez niemiecką firmę pośrednictwa pracy (Fischer Personalservice GmbH, Augsburger Straße 193, 70327 Stuttgart). Był zatrudniony na Umowie o pracę. Firma nie wypłaciła mu wynagrodzenia za jeden tydzień (pracował dla nich dwa tygodnie z czego za pierwszy tydzień wypłacono mu wynagrodzenie). Tygodniówka ta miała byc wypłacona do 15.08.2016, ponieważ zatrudnienie miało miejsce 04.07-08.07.2016.
Po telefonicznym zapytaniu powiedzieli, że narobił szkód na budowie, na co przesłali mu mailem pretensje ich klienta. Po zapoznaniu się z nimi mój partner stwierdził, że szkody te nie zostały wyrządzone przez niego o czym poinformował swojego pracodawcę mailem.
W połowie września rozmawiał telefonicznie z Panią Silke Lange, która podawała się za współwłaścicielkę firmy i Pani ta stwierdziła, że sprawa już jest wyjaśniona i wie, że to nie on narobił szkód i lada dzień wpłyną na konto pieniądze.
Po około dwóch tygodniach Pani LAnge przesłała mu mailem informację, że przeprasza, że tak długo to trwało, ale pieniądze już zostały wysłane na jego konto.
Kilka dni temu mój partner dostał wydruk z konta i okazało się, że żadne pieniądze na konto nie wpłynęły.
Zadzwonił do Pani Lange z zapytaniem dlaczego mimo zapewnienia od września do dziś pieniądze nie wpłynęły. Pani Lange poinformowała, że pieniądze nie wpłyną, gdyż ich klient im nie zapłacił, a jak on chcę pieniędzy, to ma się udać do sądu.
Tak to wygląda z grubsza. Nie mamy pojęcia do jakiego sądu się udać. Mój partner mówi po niemiecku bardzo dobrze, ale nie potrafi pisać. W chwili obecnej przebywa w Polsce. Co mamy robić, jakie dokumenty są potrzebne do sądu w Niemczech i do jakiego sądu pisać. A tak właściwie jak napisać taki pozew.
Pomocy.

A oto adres właściwego miejscowo sądu pracy:

Arbeitsgericht Stuttgart
Johannesstr. 86
70176 Stuttgart

Pozew może wysłać tam pocztą (można też faxem; w Niemczech jest to dozwolone i skuteczne), ale można też pójść do sądu i osobiście zgłosić swoje roszczenie do protokołu, który zastąpi pozew (kopia tego protokołu zostanie doręczona pozwanemu pracodawcy jako pozew).

Taki pozew to żadna wielka "filozofia"; to jest po prostu pismo zaadresowane do sądu, w którym podane są dwie strony: 1. powód (niem. Kläger) i 2. pozwany(a) (niem. Beklagter); oczywiście powinny być podane adresy obu stron.

Pod tym powinien być napisany wniosek, tzn. "Wnoszę o zasądzenie od pozwanego .... (tyle a tyle) .... Euro (oczywiście można tu napisać też żądanie odsetek za zwłokę); po niemiecku bądzie to brzmiało tak:

"Der Beklagte wird verurteilt, an den Kläger .... (tyle a tyle Euro)... zu zahlen.

A pod tym wnioskiem należy napisać parę słów uzasadnienia; tzn. od kiedy do kiedy pracował, jakie wynagrodzenie było umówione, i za jaki okres wynagrodzenie nie zostalo wypłacone. Jako dowód należy dołączyć ten e-mail z zapowiedzią przelewu, który ostatecznie nie doszedł do skutku.

To wszystko.

Ostatnia edycja:
Oznaczając w pozwie stronę pozwaną, czyli

Fischer Personalservice GmbH, Augsburger Straße 193, 70327 Stuttgart

należy koniecznie podać nazwisko zarządu; jest on jednoosobowy i jest to pani

Martina Tanja Zinser

A zaten prawidłowe i pełne oznaczenie strony pozwanej w pozwie będzie takie:

Fischer Personalservice GmbH, Augsburger Straße 193, 70327 Stuttgart, vertreten durch die Geschäftsführerin Martina Tanja Zinser

To "vertreten durch die Geschäftsführerin ..." oznacza: "reprezentowana przez zarząd ...."

Ostatnia edycja:
Czy mógłbyś nam pomóc w napisaniu takiego pozwu? Mój partner mówi po niemiecku, ale niestety nie pisze. Bardzo bym Cię o to prosiła. Jeśli tak, to napisz do mnie na maila lub daj znać tu na forum.

Teraz mam już całościowy obraz sprawy mojego partnera.
Podpisał on umowę na czas określony od 26.06.2016 do 23.12.2016. Wynagrodzenie otrzymał za pierwszy tydzień pracy w wysokości 380,94 Euro netto (nie wypłacono mu 124,93 Euro z tytułu Zugang Arbeitszeitkonto (przepisałam dosłownie z odcinka, który mu przesłali). za drugi tydzień tj. od 04.07 do 08.07.2016 nie wypłacono mu.
Na domiar tego od 09.07.2016 pozostaje bez pracy, bo mu jej nie dają, nie ma nawet wypowiedzenia umowy, a w umowie gwarantowali mu 150 godzin tygodniowo. On nie wie co ma z tym wszystkim zrobić i czy to wszystko można podać w pozwie do Sądu pracy w Niemczech.
Gdybyś zechciał napisać do mnie na maila to mogłabym przesłać Ci wszystko co mam. moze łatwiej by było.

Nie powinien zwlekać, powinien jak najszybciej napisać pozew do sądu pracy. W pozwie powinien zawrzeć konkretny wniosek o zasądzenie od pozwanej firmy konkretnej kwoty. W Uzasadnieniu powonien podać podstawowe fakty, tj. 1. zatrudnienie na podstawie umowy o pracy, 2. uzgodnione w umowie o pracę wynagrodzenie 3. zaleglość pracodawcy z zapłatą z konretny okres. Nie musi dużo pisać. To nie jest wcale takie trudne. Przecież podałem link do takiego prostego tekstu pozwu do sądu pracy.

Jeszcze dziś postaram się ten Pozew napisać i tu wrzucę. Prosiłabym o korektę tego co napiszę. Dzięki z cierpliwość dla sieroty :).

Napisz i zamieść go tu w języku polskim; przetłumaczę go tu na porządny niemiecki. Ale dopiero wieczorem.

Mam nadzieję, że to jakoś wygląda :). Poniżej to co spłodziłam.
----------------------------------------------------------------------
(miejscowość data)

Powód: adres, dane
………………………

Pozwany:

Fischer Personalservice GmbH,
Augsburger Straße 193, 70327 Stuttgart,
vertreten durch die Geschäftsführerin Martina Tanja Zinser

Powód Pozwu : Roszczenia płacowe

Powód wnosi o:

I. Zapłatę zaległego wynagrodzenia za jeden tydzień pracy, tj. 505,67 netto wraz z odsetkami liczonymi od dnia 15.08.2016 (ostateczny termin wpływu na konta)
II. Odszkodowanie z tytułu braku zatrudnienia, które Pracodawca gwarantował w Umowie
III. Obciążenie kosztami sporu Pozwanego.

Uzasadnienie:

Powód został zatrudniony przez Fischer Personalservice GmbH, Augsburger Straße 193, 70327 Stuttgart, vertreten durch die Geschäftsführerin Martina Tanja Zipser na podstawie Umowy o pracę na czas określony, tj. od 27.06.2016 do 23.012.2016. Umowa ta do dnia dzisiejszego nie została wypowiedziana.

Dowód: Umowa o pracę

Na podstawie tej Umowy pracodawca zobligował się do wypłacania miesięcznie około 1885 Euro, na co przesłał Powodowi przykładowy odcinek płac.
Za pierwszy tydzień pracy pracodawca wypłacił wynagrodzenie w terminie w wysokości 380,74 Euro netto i przesłał odcinek, na którym widoczne jest potrącenie 124,93 Euro z tytułu (przepisuję tu dokładnie z odcinka) Zugang Arbeitszeitkonto.

Dowód: rozliczenie przesłane na maila

Meilami Powód zapytywał o zaległe wynagrodzenie. Maile były bez odpowiedzi, dopiero w sierpniu mailem przysłano Powodowi informację, że wynagrodzenie nie zostanie wypłacone, bo narobił szkód na budowie gdzie pracował i na dowód tego przesłano Powodowi pismo, w którym uwzględniono co zepsuł. Po tym mailu zadzwonił Pozwany do Pracodawcy, firmy Fischer Personalservice GmbH i powiedział, że nie wykonywał prac o których mowa w piśmie i niczego nie zniszczył. Powód odpowiedział na maila i nastąpiła cisza. Powód jeszcze cztery razy pisał maile do firmy, ale ta milczała. W połowie września 2016 Powód zadzwonił ponownie do firmy i rozmawiał z Panią, która podawała się za współwłaścicielkę firmy, Panią Silke Lange. Pani ta stwierdziła, że sprawa jest wyjaśniona i faktycznie nie Powód był sprawcą owych szkód, i że zaległe wynagrodzenie wpłynie na konto Powoda.
Powód spokojnie czekał na przelew. 28.09.2016 przyszedł mail od Pani Silke Lange, w którym przepraszała za zwłokę, ale pieniądze już są przelane na konto. Do dziś nie dotarły,

Dowód Maile (nie wiem tylko czy wszystkie)

Jak wyżej Powód zaznaczył, jego Umowa z firmą nie została rozwiązana, a Powód pozostaje bez pracy od 09.07.2016. Firma Fischer Personalservice GmbH w Umowie gwarantowała Powodowi co tydzień 150 godzin pracy i nie wywiązała się z tego. Powód pozostaje bez pracy i środków do życia.

Zwracając uwagę na powyższe Powód wnosi jak na wstępie.

Z poważaniem.
podpis

------------------------------------------------------------------------------

Powiedz mi jeszcze czy nie za dużo tego i może coś trzeba usunąć.

Ostatnia edycja:
A oto przetłumaczony i poprawiony przeze mnie pozew do sądu pracy w Stuttgarcie. Proszę przeczytać uwagi pod tekstem pozwu.

-----------------------------------------------------------

miejscowosc, data .........

Arbeitsgericht Stuttgart
Johannesstr. 86
70176 Stuttgart

K L A G E

Kläger: ....(tu imie i nazwisko i adres powoda) ..........

gegen

Beklagte: Fischer Personalservice GmbH, Augsburger Straße 193, 70327 Stuttgart,
vertreten durch die Geschäftsführerin Martina Tanja Zinser, ebenda

wegen Lohnforderung

Streitwert: ....(tu wpisac calkowita wysokosc rosczenia bez odsetek)

Ich beantrage:

I. Die Beklagte wird verurteilt, an den Kläger 505,67 Euro nebst 8% über dem
Basiszinsatz seit dem 15.08.2016 zu bezahlen.
II. Odszkodowanie z tytułu braku zatrudnienia, które Pracodawca gwarantował w Umowie(!!!???)
III. Die Beklagte trägt die Kosten des Rechtsstreits.

III. Das Urteil ist sofort vollstreckbar.

B e g r ü n d u n g:

Der Kläger war bei der Beklagten aufgrund eines Arbeitsvertrages für bestimmte Zeit vom 27.06.2016 und sollte bis zum 23.12.2016 beschäftigt werden. Der Vertrag wurde nicht gekündigt.

Beweis: Arbeitsvertrag

Aufgrund des Vertrages war die Beklagte verpflichtet, dem Kläger eine monatliche Vergütung von ca. 1.885,- Euro zu zahlen, was sie auch mit der Lohnabrechnung bestätigte. Für die erste Woche der Beschäftigung zahlte die Beklagte dem Kläger Lohn in Höhe von 380,74 Euro aus. Hierzu sandte er dem Kläger eine Lohnabrechnung, in dem ein Abzug von 124,93 Euro ersichtlich ist, bezeichnet als "Zugang Arbeitszeitkonto".

Beweis: Lohnabrechnung, erhalten von der Beklagten per e-mail

Der Kläger hat mehrmals bei der Beklagten per e-mail nach dem restlichen Lohn angefragt, jedoch erhielt keine Antwort. Erst im August hat er von der Beklagten eine E-mail erhalten, in welcher es hieß, er werde keinen Lohn mehr bekommen, weiler einen Schaden auf der Baustelle verursacht habe. Beigefügt war ein Schreiben mit der Auflistung dessen, was er beschädigt haben soll. Der Beklagte hat bei der Beklagten angerufen und klargestellt, dass er die in dem Schreiben genannten Arbeiten überhaupt nicht ausgeführt hat, und dass es überhaupt nicht möglich war, dass er die Schäden verursacht hat. Die Beklagte hat nicht geantwortet. Im Nachhinein schrieb der Kläger noch ver mal an die Beklagte, jedoch erfolglos.
Mitte September hat der Kläger bei der Beklagten angerufen und mit Frau Silke Lange gesprochen, die vorgegeben hat, dass sie Mitinhaberin der Firma sei. Frau Silke Lang sagte, die Sache sei bereits geklärt, der Kläger war nicht der Schädiger, und dass der rückständige Lohn auf sein Konto überwiesen werde.

Am 28.09.2016 kam eine E-mail von Frau Silke, in welchem sie sich für die Verzögerung entschuldigte, und erklärte, dass das Geld bereits angewiesen worden sei. Doch es kam kein Geld.

Beweis: E-mailschreiben von der Beklagten (Frau Silke Lang)

Wie bereits oben angegeben, wurde der Vertrag nicht gekündigt, und der Kläger hat stets seine Bereitschaft zur Arbeit manifestiert.

podpis

-----------------------------------------------

Uwagi: Niemieckie prawo pracy nie przewiduje jakiegoś "odszkodowania za utratę miejca pracy". Tu należy przemyśleć co innego: Ponieważ umowa o pracę nadal istnieje, nadal nie została rozwiązana, to pracownikowi należy się wynagrodzenie za cały okres istnienia umowy. Ale jest jeden bardzo, bardzo istotny warunek: Pracownik musiałby udowodnić, że cały czas oferował swoją gotowość do pracy, tzn. był konkretnie do dyspozycji pracodawcy, nieuchylał się od pracy, a jeśli nie pracował, to tylko dlatego, że uniemożliwił mu to lub nie chciał tego sam pracodawca. Tu mam za mało szczegółów, dlaczego ten pan nie pracował dalej (???) Czy ta firma powiedziała mu, żeby już nie przychodził??? Czy on sam informował pracodawcę, że chce przyjść do pracy??? O to będzie pytał sędzia.
W każdym razie proponuję wyliczyć całe wynagrodzenie, tzn. za cały czas obowiązywania tej niewypowiedzianej umowy i wpisać tę cyfrę do punktu 1 wniosku w pozwie. Ja dodałem na końcu pozwu ten istotny fakt, że powód, czyli pan pracownik, chciał pracować i zgłaszał swą gotowość do pracy, ale nie pracował tylko z powodów,które leżą po stronie pracodawcy. A zatem: Jeśli umowa nie została wypowiedziana i nadal wiąże strony, to pracownikowi należy się wynagrodzenie mimo, że nie pracował. Jednakże UWAGA! Tylko wtedy, jeśli nie odmawiał pracy i informował pracodawcę, że chce pracować i że jest do tego gotów. Jeśli to ustali sąd, to zasądzi całe wynagrodzenie za cały okres obowiązywania umowy. Ale to nie jest jakieś odszkodowanie, lecz normalne wynagrodzenie za pracę. Dlatego proszę przemyśleć sprawę stosownie do moich wskazówek.

Ostatnia edycja:
Mam prośbę, poniżej wklejam co napisałeś, ale tam gdzie coś się zmienia pisze po polsku, czy mógłbyś to skorygować? Z góry dzięki za pomoc. Nie do końca wiem jak zapisać tą całościową kwotę żądaną.
Fakt jest taki, że to pracodawca nie dawał mu pracy.

------------------------------------------------------------------------------------

wegen Lohnforderung

Streitwert: -KWOTA- Euro brutto (w tym wypłata zaległa, nie wypłacona za prace od
04.07 - 08.07.2016 plus z tytułu nie rozwiązanej Umowy
od 09.07-23.12.2016)

Ich beantrage:

I. Die Beklagte wird verurteilt, an den Kläger -KWOTA- Euro (brutto) nebst 8% über dem
Basiszinsatz seit dem 15.08.2016 zu bezahlen.

II. Zaległe wynagrodzenie za cały okres obowiązywania Umowy, które Pracodawca gwarantował w Umowie, tj. od 09.07 - 23.12.2016. - -KWOTA- Euro brutto

IV. Das Urteil ist sofort vollstreckbar.

B e g r ü n d u n g:

Der Kläger war bei der Beklagten aufgrund eines Arbeitsvertrages für bestimmte Zeit vom 27.06.2016 und sollte bis zum 23.12.2016 beschäftigt werden. Der Vertrag wurde nicht gekündigt.

Beweis: Arbeitsvertrag

Na podstawie tej Umowy pracodawca zobligował się do wypłacania miesięcznie -KWOTA- Euro brutto.

Für die erste Woche der Beschäftigung zahlte die Beklagte dem Kläger Lohn in Höhe von 380,74 Euro aus. Hierzu sandte er dem Kläger eine Lohnabrechnung, in dem ein Abzug von 124,93 Euro ersichtlich ist, bezeichnet als "Zugang Arbeitszeitkonto".

Der Kläger hat mehrmals bei der Beklagten per e-mail nach dem restlichen Lohn angefragt, jedoch erhielt keine Antwort. Erst im August hat er von der Beklagten eine E-mail erhalten, in welcher es hieß, er werde keinen Lohn mehr bekommen, weiler einen Schaden auf der Baustelle verursacht habe. Beigefügt war ein Schreiben mit der Auflistung dessen, was er beschädigt haben soll. Der Beklagte hat bei der Beklagten angerufen und klargestellt, dass er die in dem Schreiben genannten Arbeiten überhaupt nicht ausgeführt hat, und dass es überhaupt nicht möglich war, dass er die Schäden verursacht hat. Die Beklagte hat nicht geantwortet. Im Nachhinein schrieb der Kläger noch ver mal an die Beklagte, jedoch erfolglos.
Mitte September hat der Kläger bei der Beklagten angerufen und mit Frau Silke Lange gesprochen, die vorgegeben hat, dass sie Mitinhaberin der Firma sei. Frau Silke Lang sagte, die Sache sei bereits geklärt, der Kläger war nicht der Schädiger, und dass der rückständige Lohn auf sein Konto überwiesen werde.

Am 28.09.2016 kam eine E-mail von Frau Silke, in welchem sie sich für die Verzögerung entschuldigte, und erklärte, dass das Geld bereits angewiesen worden sei. Doch es kam kein Geld.

Wie bereits oben angegeben, wurde der Vertrag nicht gekündigt, und der Kläger hat stets seine Bereitschaft zur Arbeit manifestiert.

-----------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem czy rozpisać każdy miesiąc z osobna czy może być jak jest. Jeśli uważasz że coś trzeba zmienić, to proszę popraw. :)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Cały ten punkt drugi (czyli II) we wniosku pomiń. Jeśli chodzi o żądanie zasądzenia kwoty wynagrodzenia, to będzie to tylko punkt I. Sąd chce wiedzieć, ile wynosi całe żądanie, czyli jaką kwotę w sumie żąda powód (czyli pracownik wnoszący pozew). Nawet jeśli na tę sumę sładają się jakieś różne pozycje, na przykład poszczególne miesiące, to kwota, której zasądzenia domaga się powód, ma być we wniosku, tzn. pkt I., jedna. To, z czego tak kwota wynika i co się na nią składa, ma być jasno, zrozumiale napisane w uzasdanieniu pozwu. A zatem nie pisz:
"04.07 - 08.07.2016 plus z tytułu nie rozwiązanej Umowy
od 09.07-23.12.2016", tylko wylicz całą kwotę za okres od 4.07.2016 do 23.12.2016 i wpisz ją całą w pkt I.

To określenie "z tytułu nierozwiązanej umow" jest trochę nieszczęśliwe. Już pisałem wcześniej o tym i tu powtarzam: Jeżeli umowa o pracę nie została rozwiązana i trwa, to pracownikowi należy się wynagrodzenie za pracę, także wówczas, jeśli faktycznie nie wykonywał pracy, oczywiście pod warunkiem, że nie wykonywał tej pracy z powodów leżących po stronie pracodawcy, i że swoją pracę oferował pracodawcy i zgłaszał mu swoją gotowość do pracy.
Stąd też moja rada: Zlicz całe wynagrodzenie aż do 23.12.2016 i taką właśnie kwotę wpisz do wniosku pod nr I.

Natomiast w uasadnieniu pozwu powinno być napisane, z czego ta kwota wynika, tzn. za które miesiące i po ile za każdy miesiąc powód domaga się zapłaty. Najłatwiej i najprościej można to zrobić w postaci takiego "słupka", tzn.:

Juli 2016 - tyle, a tyle
August 2016 tyle, a tyle
September 2016 tyle, a tyle
Oktober 2016 tyle a tyle
November 2016 tyle a tyle
Dezember 2016 tyle a tyle
--------------------------------
zusammen: tyle a tyle (zusammen = po polsku "razem")

To musi być konkretne i jasne i bez zbędnego długiego pisania; po prostu wyliczenie w słupku. Po to, żeby sędzia dokładnie wyczytał, za co te pieniądze się szanownemu panu powodowi należą.

Czyli teraz jeszcze raz konkretnie: w punkcie I wniosku będzie jedna cała kwota, tzn. suma za cały okres obowiązywania umowy. Natomiast konkretne wyliczenie, tzn. co się na tę kwotę składa, musi być w uzasadnieniu pozwu (ten słupek z miesiącami i kwotami).

I jeszcze raz z naciskiem powtarzam: Za ten okres, w którym faktycznie nie pracował, należy mu się zapłata tylko wtedy, kiedy nie pracował tylko z powodów po stronie pracodawcy i jeśli sygnalizował pracodawcy, że chce pracować. Sędzia na pewno (na 100%!) poruszy tę kwestię i będzie się pytał, jak to było.

O jeszcze jedna bardzo ważna wskazówka: W procesach przed niemieckimi sądami pracy w pierwszej instancji nie ma zasądzania kosztów procesu od strony przegrywającej. Mówi o tym § 12a ArbGG (czyli niem. ustawy o sädach pracy). A zatem nawet jeśli się proces przed sądem pracy przegra, to nie ma zwracania kosztów stronie wygrywającej. A więc nie ma groźny obciążenia kosztami procesu dla strony przeciwnej. Czyli nawet, jeśli sąd zasądziłby tylko część roszczenia, to nie należy się bać zasądzenia kosztów procesu dla strony przeciwnej.

Ostatnia edycja:
Czyli reasumując:
1. Wyrzucam punkt II z początku pozwu.
2. Po słowach "Beweis: Arbeitsvertrag" muszę napisać ile za jaki miesiąc. I to brzmiało by
tak(Cyba, że masz inny pomysł, z którego chętnie skorzystam):
Pracodawca nie wypłacił powodowi zaległego wynagrodzenia za:
- przepracowany tydzień czyli 04.07.-08.07.2016 co stanowi kwotę -TU WPISZE KWOTĘ- (chodzi o rozdzielenie tego co przepracował, a tego czego juz nie pracował).

Mógłbyś przetłumaczyć to przed nawiasem? No chyba że zapiszesz to jakoś inaczej.No i poniżej wymieniam dalej miesiacami.

- Juli od 09.07.2016 - KWOTA
- August 2016 - KWOTA
- September 2016 - KWOTA
- Oktober 2016 - KWOTA
- November 2016 - KWOTA
- Dezember DO 23.12.2016 - KWOTA
-----------------------------------------
zusammen: KWOTA

To w tym pierwszym, a raczej drugim akapicie uzasadnienia. Reszta zostaje tak jak w pierwotnej wersji napisałeś. tak jest chyba dobrze. Zredagujesz to jakoś po ludzku? ja już się gubię :)

Ja już też zaczynam się gubić, chociaż to wcale nie jest ani skomplikowane, ani obszerne.

Zastąp to słowo "KWOTA" konkretną kwotą pieniędzy przy każdy miesiącu, podkreśl i pod kreską, przy tym słowie "zusammen" łączną kwotę, czyli sumę. Chodzi tylko o to, żeby sędzia wyczytał w pozwie, za jakie miesiące ile pracodawca jest winien, i ile ten jego dług wynosi łącznie, tzn. czy tyle samo, co w pkt. I wniosku.

Jeżeli chodzi o ten lipiec, to po prostu nie komplikować, tylko napisać ile konkretnie jest winien za lipiec; wcale nie trzeba wypisywać tam, od kiedy do kiedy w lipcu pracował.

Masz rację pisząc, że to nie jest skomplikowane, ale tylko wówczas, gdy umie się pisać po niemiecku :).
Tekst, który tłumaczyłeś mi na początku związany był faktycznie z niezapłaconym wynagrodzeniem za przepracowany tydzień, czyli za okres od 04.07.-08.07.2016.
Później wspomniała Ci o tym, że umowa trwa nadal, a mój partner nie pracuje, bo mu nie proponowali pracy, czyli ma umowę, ale nie ma pracy.
Napisałeś, że z tego tytułu może się starać o to, że pracodawca winien mu zapłacić mimo, że nie pracował. Z tego powodu część pozwu wyglądać powinna inaczej. Piszesz, że nie trzeba rozdzielać lipca na części. Mi chodziło o to, że jeżeli Sąd nie przychyli się do całości pozwu, to przynajmniej zasądzi zapłatę za przepracowany tydzień, czyli pierwszy tydzień lipca. Bo chyba za to Sąd nakaże zapłatę? Jak uważasz?
Z powyższych właśnie względów pisałam, abyś przetłumaczył mi jak to wygląda teraz, bo to nie jest to samo co na początku.
Teraz po polsku to brzmi tak:
--------------------------------------------------------------------------------

Powód wnosi o:

I. Zapłatę zaległego wynagrodzenia za jeden tydzień pracy, tj. 717.43 Euro (brutto) wraz z odsetkami liczonymi od dnia 15.08.2016 (ostateczny termin wpływu na konta)

II. Zapłatę wynagrodzenia za miesiące wynikające z umowy, tj. od 09.07.2016 do
23.12.2016.

IV. Das Urteil ist sofort vollstreckbar.

Uzasadnienie:

Dowód: Umowa o pracę

Na podstawie tej Umowy pracodawca zobligował się do wypłacania miesięcznie 2250,00 Euro (brutto), na co przesłał Powodowi przykładowy odcinek płac.
Za pierwszy tydzień pracy pracodawca wypłacił wynagrodzenie w terminie w wysokości 380,74 Euro netto i przesłał odcinek, na którym widoczne jest potrącenie 124,93 Euro z tytułu (przepisuję tu dokładnie z odcinka) Zugang Arbeitszeitkonto.

Nie wypłacił natomiast za pierwszy tydzień lipca (04.07. 08.07.2016). Za ten okres pracodawca jest winien Powodowi 717,43 Euro (brutto).

Od 09.07.2016 Wnioskodawca nie otrzymuje od Pozwanego pracy, pomimo, że zawsze był gotów do jej podjęcia. Umowa jak Wnioskodawca już wskazał trwa nadal i niew została rozwiązana, dlatego Wnioskodawca uważa, że należy mu się od Pozwanego wynagrodzenie, za :

Juli 2016 (od 09.07.) -
August 2016 -
September 2016 -
Oktober 2016 -
November 2016 -
Dezember 2016 -
-------------------------------
zusammen: -

------------------------------------------------------------------------------------

I tu jest problem :) Nie wszystko jest powyżej po niemiecku, a z tłumacza google to mi raczej wyjdzie Kali spać, Kali jeść. Czy rzucisz na to okiem i przetłumaczysz co jest po polsku? Większość po niemiecku brałam z tego co mi już tłumaczyłeś. Proszę napisz jeszcze czy mój towarzysz ma szanse odzyskać chociaż to co przepracował.
jeszcze raz z góry dziękuje i pozdrawiam.

Jaki nawias masz tu na myśli??? Przecież trzeba starannie napisać to zestewienie, ten "słupek", a potem "słupek podkreślić, podliczyć kwoty za każdy pojedynczy miesiąc, pod kreską napisać "zusammen", tzn. "razem" i napisać kwotę łączną, żeby sędzia wiedział, ile powód chce łącznie pieniędzy. Tam przecież nie ma żadnego nawiasu (!?).
Nie komplikować tego, napisać prosto. Ważne jest, żeby kwota, której żąda we wniosku, czyli pod nr I., była jasno i krótko wytłuamczona w uzasadnieniu pozwu. I właśnie temu służy to zestawienie w formie słupka z podsumowaniem pod kreską.

Ostatnia edycja:
Jakoś się z tego wykaraskałam. Nie chodziło o nawiasy dosłownie, ale powyżej częściowo pisałam po polsku, bo nie wiem jak napisać po niemiecku, aby miało to ręce i nogi. Nie da się tak po prostu wkleić słupka, bo do niczego nie pasuje. tym bardziej, że najpierw chodziło o tydzień za który nie zapłacili i dlatego chciałam to rozgraniczyć. Niezapłacone za wykonaną pracę i nie zapłacone za gotowość do pracy, a jej brak.
Dlatego tekst powyżej jest pomieszany niemiecki z polskim i o te polskie zwroty chodziło, aby je zamienić na niemieckie.

Pracowalem w holenderskiej firmie ale na terenie niemiec
Pracodawca w pierwszym miesiacu nie wyplacil diet twierdzil ze wyrowna w nastepnym miesiacu
A w 2miesiacu wyplacil tylko zaliczke wyplaty 300€ z opuznieniem bo az 17-stego
Wiec odrazu wyslalem mu wypowiedzenie podkreslajac ze to z jego winy
Co zrobic jak odzyskac kase pomozcie
Jacek

Powrót