NIemieckie Pochodzenie- BŁĘDY

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
mama65 napisał:
Wiem ,ze babcia została sama z dzieckiem i potem miala następnego syna, ale z kim mi nie wiadomo....czy z Polakiem? Nie wiem czy wychodzila za mąż..to nie istotne....oprócz mojego taty wszyscy nie zyją. Poza tym nie wiem jak to było u Was, ale u nas o takich sprawach się z dziećmi nie rozmawiało.....przez przypadek któraś ciotka kiedyś się odezwala i mi utkwiło w pamięci,ze dziadek moj byl Volksdeutsch. Zginął na wojnie. Jutro z poczta ma przyjsc jego uwoierzytelniona kopia aktu uroodzenia i małżeństwa, a akt urodzenia mojego ojca zamowiłam zupełny plus ksero uwierzytelniajace.
Do archiwum w Berlinie się zgłoszę, czy im również wysłać jakieś ksera tych odpisów? CZy wystarczy jakiś wniosek złożyć? Dziękuję raz jeszcze

Męża ojciec jak i matka od kilkudziesięciu lat nie żyją i jedynym źródłem informacji były archiwa, urzędy, USC. Jeżeli chodzi o Bundesarchiv to jak już wcześniej pisałam potrzeba złożyć wniosek :
Wymagane dokumenty
• złożenie wniosku *Antrag* o korzystanie z zasobów archiwum
• wniosek taki należy wypełnić również w przypadku, jeśli osobiście nie będzie się przeglądać akt,
lecz powierzy się kwerendę pracownikowi archiwum. O wniosek można poprosić w Bundesarchiv
pisemnie lub telefonicznie. Jako cel wykorzystania należy wpisać „badania genealogiczne”
• dokument tożsamości wnioskodawcy (lub jego kopia przy przesyłanych wnioskach zlecających
poszukiwania)
• możliwie najdokładniejsze dane poszukiwanych osób (nazwisko, ewentualnie nazwisko rodowe,
wszystkie imiona, data i miejsce urodzenia)
• ewentualnie kopia aktu zgonu.

Czego można oczekiwać?
Akta zawierają najczęściej:
• wniosek o naturalizację
– dla głowy rodziny, małżonki i nieletnich dzieci – a w nim dane o pochodzeniu, uczęszczaniu do
szkół, służbie wojskowej, dotychczasowych miejscach zamieszkania, krewnych w Rzeszy itd.
• stwierdzenie pochodzenia niemieckiego
rodzaj drzewa genealogicznego z procentowym obliczeniem pochodzenia niemieckiego
• dane osobowe
data i miejsce urodzenia wnioskodawcy oraz jego małżonki i dzieci, zawierają poza tym
wiadomości o rodzicach małżonków
• świadectwo zdrowia
orzeczenie lekarskie (wywiad lekarski, szczepienia, waga etc.)
• dane o rodzinie
informacja o liczebności rodziny, nazwiska i miejsce pobytu rodzeństwa wnioskodawcy i jego
żony, często z fotografiami
• ewidencja stanu majątkowego, poziom wykształcenia
wykształcenie ogólne i zawodowe oraz inna zdobyta wiedza, dotychczasowa działalność
zawodowa, dane o majątku, posiadaniu ziemi itd.
• wyniki badań zdrowia i dziedzicznych obciążeń biologicznych
zawierają opinię biegłego
• odpis aktu naturalizacyjnego
• do niektórych dokumentów dołączony jest napisany własnoręcznie życiorys!

Opłaty
Opłat nie pobiera się od osób samodzielnie korzystających z archiwum. Zlecając kwerendę,
obowiązuje cena 15,34 EUR za pół godziny pracy, do tego koszt kopii i porto.

DZIĘKUJĘ AGOLKA!!!!!!!!!TAKIEGO POSTU JESZCZE NIE WIDZIAŁAM.
A sporo juz Twoich postów przeczytałam. POzdrawiam

Bardzo Ci dziękuję. A co do wypowiedzi tomj, trochę się z nim. nie zgodzę. Ale to juz inna sprawa. Pozdrawiam i zyczę miłego dnia

wysyłałem przed miesiącem więc wiem: skan dowodu osobistego z dwóch stron i dokumenty potwierdzające że osoba co do której chcesz informacje jest Twoim przodkiem. Czyli jak to Twój dziadek od strony taty - no tak ale Ty już jesteś zamężna? Bo w tych międzynarodowych aktach nie pisze się np. nazwiska panieńskiego. Czyli akt urodzenia Twojego taty i jeżeli miałaś ślub to musi być twój akt urodzenia.
Zapewne się nie zgadzasz z tym, że po ojcu się dziedziczy no ale prawo jest prawo i dopóki nie masz 18 lat to może się stać, że będziesz mieć nawet wietnamskie obywatelstwo.
P.S. pisałaś że Twoja babcia wzięła drugi raz ślub - jeżeli tylko żyła z facetem bez ślubu to dla ciebie super (strona moralna nas nie interesuje). No jak wzięła jednak ślub to w takim wypadku twój tata jakie ma nazwisko? po pierwszym czy drugim mężu?

Dzięki z wszystkim sie tomj zgadzam, al mam watpliwości czy obchodzi mnie czy brala sluby czy nie. Moj ojciec ma nazwisko po swoim tacie...tak wynika z dokumentów( slub) i tego mam zamiar sie trzymać. Napisalam ze watpwe jest , aby wraz z zamążpujsciem matki zmieniały obywatelstwo jej nieletnie dzieci....tak mi sie ciezko wydaje, ze dopiero w wielu 18-lat mogą je przyjąć skladajac odpowiedni wniosek. Nie wiem czy moj ojciec miał taka mozliwość, bo jak piszą, to w roku 1950 dawali z mocy ustawy. Miał wtedy 9-10 lat. Ale to moje domysły, nie jestem prawnikiem. Pzdrawiam

Ale tu chodzi o prawo niemieckie, a nie polskie, i do pewnego okresu w prawie niemieckim nie bylo pelnego rownouprawnienia kobiet, jesli chodzi o przepisy prawa o obywatelstwie: i tak np. kobieta_Niemka, ktora do bodajze 1953 r. wychodzila za maz za obcokrajowca, automatycznie tracila obywatelstwo niemieckie, czy tego chciala czy nie. Na ile ta utrata obywatelstwa rozciagala sie na jej nieletnie dzieci z okresu przedmalzenskiego, zalezy od kilku roznych niuansow oraz od okresu, w ktorym to mialo miejsce, ale teoretycznie jest to mozliwe na podobnej automatyczne zasadzie jak utrata jej wlasnego obywatelstwa przez ponowne zamazpojscie.

Dziękuję za wyjaśnienia. Pogodniak, tak myslałam ze zabierzesz tu głos....mam nadzieję, ze moja babcia juz nie wyszła za mąż, ale to sprawdzę...jednak nikt nie wołał do niej w innym nazwisku. Pozdrawiam

A ten wniosek, to ja jako wnuczka mige pisać, czy wnioskodawcą musi być moj ojciec? Pozdrawiam

Ty się starasz o potwierdzenie obywatelstwa więc zawsze Ty musisz. Do innych instytucji o dokumenty raczej bym też tego przestrzegał.

Dzięki. A tu do tego Wojewody Pomorskiego, to Pani wymagala zeby moj ojciec, a ja pełnomocnik....dlatego się pytam

Tak masz rację tam jakoś dziwnie wymagają. Ale jest to podyktowane interesem prawnym. Mi też miły pan poradził w Śląskim Urzędzie Wojewódzkim aby to moja mama składała wniosek a ja abym był pełnomocnikiem. Korespondencja przychodziła na mój adres. Musiałem dołożyć wszystkie dokomunety które miałem. Bo oni to traktują, że ja proszę o potwierdzenie polskiego obywatelstwa więc muszę dołożyć dokumenty które posiadam. A tylko ja wiedziałem, że de facto chodzi mi o niemieckie dlatego dołożyłem dokumenty o volksliście, że pradziadek miał pruskie obywatelstwo i tak dalej. No ale u ciebie będzie inaczej bo zginął na wojnie.

A jak zginął na wojnie( ne wiem w którym roku), to się zastanawiam czy podpisywał jakąś VL?.

jeżeli tereny na których mieszkał były jakiś czas polskie a od 1939 roku niemieckie to podpisanie volkslisty było potwierdzeniem że jest się Niemcem - tak ogólnikowo to określiłem. Poczytaj sobie na necie o volksliście.

Wiesz, co chwile to było niemieckie, potem polskie, potem znow niemieckie, straciłam rachubę, od jakich czasów to liczyc, juz mnie to denerwuje, bo jak mozna ludziom wode z mozgu robić, jak co po chwile inne panstwo nimi zarzadza!!!!!!!!!!!!!!!!JA nie wyobrazam sobie, zebby mi ktos powiedział, ze raz jestem Niemką raz Polką!!!

Neustadt Westpreussen był zawsze niemiecki....po rozbiorze. Potem był jakis ttraktat wersalski...to wiesz co zrobili, a potem wybuchła II woja swiatowa....i w 1940 brał slub a w1941 urodził mu się syn, potem Wermacht....i koniec...nie wiem czy zdazył podpisac te liste...ale synowi dał imię Gunter...po niemiecku, a sam tez ma niemieckie imię....mam nadzieję wielka!
Nie pisz post pod postem. Nie jesteś na czacie.
Do tego służy EDYTUJ

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam

Pytanie do Tomj

Ja również mieszkam w Katowicach i mam zamiar wystąpić do Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego w sprawie potwierdzenia obywtelstwa mojego dziadka i w związku z tym mam pytanie co napisałeś w uzasadnieniu oraz czy masz jakiś konkretny tekst podania do ŚUW w Katowicach.

Mam też pytanie dostałem z IPN info, że nie mają nic na osobę o którą pytałem ale ja mam akt urodzenia tej osoby z informacją że takim a takim aktem zmieniają imię i nazwisko tej osobie oraz jego dzieciom i żonie a oni nic nie znajdują i chcę się odwołać albo napisac do nich uściślając zakres informacji jakich oczekuję (np. czy posiadał obywatelstwo niemieckie, czy podpisał DVL, czy przebywał w obozie po wojnie) czy ktoś z Was pisał do IPN-u albo miał taki sam przypadek i wie jak napisać takie pismo.

Pozdrowienia
Darek:cool:

w jakim uzasadnieniu? po prosu wypełniłem formularz. No z IPN to ja mam dobre doświadczenie. Wypełniłem formularz i znaleźli potwierdzenie że dziadek miał volkslistę. No może po prostu nie mieli dokumentów w Twojej sprawie. Musimy pamiętać, że nie wszystko się zachowało. Do IPN napisz zapytanie czy względem Twojego przodka była proces rehabilitacyjny. I tak potrzebujesz na to pytanie odpowiedz bo z tego co słyszałem urząd niemiecki chce mieć odpowiedz bo np. IPN może napisać, że nie było, bądź że nie mają takich informacji bądź że był i osoba poinformowała że była zmuszona do podpisania volkslisty. Ale z tego co mówili rehabilitacja nie dotyczy dvl 3i4.

Witam

Dzięki za info tomj jutro zabieram się za pisanie do IPN-u

Pozdrowienia
Darek:cool:

Hej!

Czy posiadając tylko (fotokopie) oryginalny akt urodzenia dziadka 1913 r z Mikołowa i akt ślubu z grudnia 1940 (wtedy chyba tylko niemcy mogli brać ślub) poświadczone przez urzędnika USC to mogę składać wniosek o ustalenie obywatelstwa czy to na nic? Nie posiadam niestety DVL a podpisał na pewno i miał kategorię I lub II... Czekam już miesiąc na odpowiedź z IPNu czy coś mają a powinni bo dziadek po wojnie był prześladowany za pochodzenie. W AP w Pszczynie i Katowicach podobno nic nie ma...
Ja nie dysponuję żadnymi dokumentami mogę jedynie akty urodzenia dostarczać :confused:

Powrót