agolka
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 295
mama65 napisał:Wiem ,ze babcia została sama z dzieckiem i potem miala następnego syna, ale z kim mi nie wiadomo....czy z Polakiem? Nie wiem czy wychodzila za mąż..to nie istotne....oprócz mojego taty wszyscy nie zyją. Poza tym nie wiem jak to było u Was, ale u nas o takich sprawach się z dziećmi nie rozmawiało.....przez przypadek któraś ciotka kiedyś się odezwala i mi utkwiło w pamięci,ze dziadek moj byl Volksdeutsch. Zginął na wojnie. Jutro z poczta ma przyjsc jego uwoierzytelniona kopia aktu uroodzenia i małżeństwa, a akt urodzenia mojego ojca zamowiłam zupełny plus ksero uwierzytelniajace.
Do archiwum w Berlinie się zgłoszę, czy im również wysłać jakieś ksera tych odpisów? CZy wystarczy jakiś wniosek złożyć? Dziękuję raz jeszcze
Męża ojciec jak i matka od kilkudziesięciu lat nie żyją i jedynym źródłem informacji były archiwa, urzędy, USC. Jeżeli chodzi o Bundesarchiv to jak już wcześniej pisałam potrzeba złożyć wniosek :
Wymagane dokumenty
• złożenie wniosku *Antrag* o korzystanie z zasobów archiwum
• wniosek taki należy wypełnić również w przypadku, jeśli osobiście nie będzie się przeglądać akt,
lecz powierzy się kwerendę pracownikowi archiwum. O wniosek można poprosić w Bundesarchiv
pisemnie lub telefonicznie. Jako cel wykorzystania należy wpisać „badania genealogiczne”
• dokument tożsamości wnioskodawcy (lub jego kopia przy przesyłanych wnioskach zlecających
poszukiwania)
• możliwie najdokładniejsze dane poszukiwanych osób (nazwisko, ewentualnie nazwisko rodowe,
wszystkie imiona, data i miejsce urodzenia)
• ewentualnie kopia aktu zgonu.
Czego można oczekiwać?
Akta zawierają najczęściej:
• wniosek o naturalizację
– dla głowy rodziny, małżonki i nieletnich dzieci – a w nim dane o pochodzeniu, uczęszczaniu do
szkół, służbie wojskowej, dotychczasowych miejscach zamieszkania, krewnych w Rzeszy itd.
• stwierdzenie pochodzenia niemieckiego
rodzaj drzewa genealogicznego z procentowym obliczeniem pochodzenia niemieckiego
• dane osobowe
data i miejsce urodzenia wnioskodawcy oraz jego małżonki i dzieci, zawierają poza tym
wiadomości o rodzicach małżonków
• świadectwo zdrowia
orzeczenie lekarskie (wywiad lekarski, szczepienia, waga etc.)
• dane o rodzinie
informacja o liczebności rodziny, nazwiska i miejsce pobytu rodzeństwa wnioskodawcy i jego
żony, często z fotografiami
• ewidencja stanu majątkowego, poziom wykształcenia
wykształcenie ogólne i zawodowe oraz inna zdobyta wiedza, dotychczasowa działalność
zawodowa, dane o majątku, posiadaniu ziemi itd.
• wyniki badań zdrowia i dziedzicznych obciążeń biologicznych
zawierają opinię biegłego
• odpis aktu naturalizacyjnego
• do niektórych dokumentów dołączony jest napisany własnoręcznie życiorys!
Opłaty
Opłat nie pobiera się od osób samodzielnie korzystających z archiwum. Zlecając kwerendę,
obowiązuje cena 15,34 EUR za pół godziny pracy, do tego koszt kopii i porto.