NIemieckie Pochodzenie- BŁĘDY

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A to do Koln mozna tak bezpośrednio coś wysyłać, czytałam ze ....innymi drogami na sozpol.
Jak to jest?

szymonpoland napisał:
Witam

Powiedz im, ze w celu otrzymania obywatelstwa niemieckiego. Pare miesiecy temu wyciagalem akt urodzenia praprababci oraz jej meza i mam potwierdzenie z oryginalem wlasnie z powyzsza adnotacja. Nie robia zadnych problemow.

Pozdrawiam

A jak dzis wyglada Twoja sprawa? Załatwiasz to z Polski, czy jestes juz w Niemczech?

mama65

korzystaj z funkcji
edit.gif

nie pisz postu pod postem
§8 Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.

wysylenie "bezposrednio do Köln" zaoszczedzi ci co najwyzej 1 tydzien czasu, ktory potrzebuje poczta dyplomatyczna na przekazanie dokumentow zlozonych w konsulacie do Köln. a droga powrotna i tak bedzie przez konsulat, chyba ze wyznaczysz pelnomocnika do odbioru korespondencji mieszkajacego i zameldowanego w Niemczech.

Polak to lubi jakos strasznie kombinowac, normalna droga wydaje mu sie zawsze podejrzana i szuka zawsze jakichs obejsc, nawet jesli to nie ma zadnego specjalnego praktycznego sensu.

Konsulaty w ogole nie zajmuja sie weryfikacja merytoryczna tych wnioskow, one funkcjonuja tylko jako skrzynka pocztowa i tyle.

Dzięki za wyjaśnienie. Mam zamiar wynając mieszkanie w Niemczech, jestem pielęgniarką i zaproszono mnie do pracy.
Do Belunia- dzięki za wskazówki...pozdrawiam serdecznie

Jak juz kilkanascie razy byla mowa w tym temacie: osoby zameldowane w Niemczech nie skladaja dokumentow w Köln, tylko w komorce do spraw obywatelstwa (Staatsangehörigkeitsbehörde) urzedu miasta, w ktorym sa zameldowane....

tomj napisał:
jeżeli do Koln już wysłałem dokumenty: akt ślubu pradziadka ze śląska ale na formularzu międzynarodowym to czy mam to zmienić i wysłać im fotokopie oryginału po niemiecku? zawsze mogę podjechać i poprosić o to. Bo jak czytałem zawsze lepsze do oryginalne dokumentu zwłaszcza w języku niemieckim.
tyle tu piszą a odpowiedzi nie ma :)

Z tego co powiedział Pogodniak, to bedzie lepiej......podjedż i załatw to. Pzdr

Bo nalezy czytac ze zrozumieniem: "lepiej" nie znaczy, ze musi tak byc. Jak juz wyslales jedne dokumenty, to czekaj na odpowiedz, czy wystarcza. A w miedzyczasie mozesz profilaktycznie zalatwic kopie dokumentow niemieckich, to sa groszowe oplaty

no ale chyba nie ma różnicy czy dokument był w języku niemieckim czy formularz międzynarodowy Oni tam chyba wiedzą że to w tym czasie były niemcy i tak.

Tu nie chodzi o jezyk! Dokument wystawiony powiedzmy w roku 1937 przez owczesne wladze niemieckie ma dla dzisiejszych wladz niemieckich nadal moc obowiazujaca jako dokument krajowy. A wyciag na formularzu miedzynarodowym jest dokumentem polskim, a wiec zagranicznym. Dla polskich wladz dzisiejszych tez inaczej liczy sie dokument polski wystawiony przez polskie wladze Lwowa w roku 1937 niz przez dzisiejsze wladze ukrainskie, co nie znaczy, ze ukrainski dokument nie jest uznawany.

Ale to sa niuanse, niepotrzebnie rozdmuchiwane do rangi problemu, ktory trzeba tutaj w nieskonczonosc rozstrzasac.

Witaj, Pogodniak czy mozesz przybliżyć czas oczekiwania na decyzję, załóżmy ze potrzebne dokumenty sa w komplecie, dla petenta mieszkającego na terenie Niemiec? PIsałeś, ze jest to kilka tygodni, co miałeś ma myśli? Pzdr

Jak wspominalem, wnioski osob zameldowanych w Niemczech sa rozpatrywane przez miejscowe urzedy miasta. Trudno wiec powiedziec, jak dlugo sie czeka, bo to zalezy od miejscowych urzedow: tam, gdzie jest malo wnioskow, zalatwiaja szybko, tam gdzie jest duzo, wolniej.

Poza tym komplet dokumentow to jedno, ale z tych dokumentow musi jednoznacznie wynikac posiadanie obywatelstwa przez przodkow, gdy trzeba to dodatkowo sprawdzac, to sprawa sie moze przedluzac o tygodnie/miesiace, wiec prorokowanie takie generalne nie ma specjalnie.

W nalepszym przypadku (dokumenty nie budza zadnej watpliwosci i sa w komplecie oraz miejscowy urzad nie ma specjalnie duzo pracy) to moze trwac tylko 3-4 tygodnie

Uprzejmie dziękuję za wyczerpującą odpowiedż i życzę miłego dnia.

mama65

Ja mieszkam w Polsce ;) Pisalem o dokumentach, ktore wyciagnalem z katowickiego AP.

dlancz
Sprawdz prosze wiadomosci priv.
§10 Zabronione jest umieszczania na forum propozycji udzielania pomocy prawnej poza forum Proponuje zapoznać się z regulamin-- moderator

Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dzięki. Do Pogodniak, proszę napisz jeszcze z momentem ustalenia pochodzenia jako niemieckie, jak to wyglada z przyznaniem obywatelstwa dla osoby uprawnionej, a jak wygląda to dla współmałżonka( ilość lat po slubie) i jej dzieci, nieletnich i pełnoletnich. Dziękuję

Zeby zrozumiec procedury nalezy przede wszystkim zrozumiec, ze wydanie "Staatsangehörigkeitsausweis" (=dokumentu stwierdzajacego POSIADANIE obywatelstwa niemieckiego) nie jest NADANIEM/PRZYZNANIEM tego obywatelstwa, a jedynie STWIERDZENIE ze posiada sie je od urodzenia po przodkach.
A wiec jesli dostaniesz takie zaswiadczenie powiedzmy 15 lipca 2012 r. , to to nie bedzie znaczylo ,ze jestes obywatelka niemiecka od 15 lipca 2012 roku, lecz ze jestes nia od urodzenia

Dlatego stwierdzenie posiadania przez ciebie obywatelstwa po przodkach od urodzenia bedzie skutowac tym, ze twoje dziecki (jesli urodzily sie po 1975 roku) tez nabyly generalnie (zawsze sa mozliwe jakies niuanse i szczegolne systuacje wyjatkowe) obywatelstwo po tobie od urodzenia. Wiec razem ze swoim wnioskiem o stwierdzenie obywatelstwa mozesz rownoczesnie zlozyc wnioski o stwierdzenie obywatelstwa twoich dzieci nieletnich. Dzieci pelnoletnie musza skladac wlasny wniosek.

Maz nie moze po tobie "oddziedziczyc" obywatelstwa, on moze sie jedynie starac o jego nadanie na priorytetowych zasadach, tzn. musi mieszkac z toba jako maz przez minimum 3 lata na terenie Niemiec.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedż. Jesteś niezastąpiony. Życzę wszystkiego NAJ. Pozdrowienia

Witam

Do Szymonpoland

W AP Katowice zjadują sie Akta NSDAP m.in. z Katowic, Chorzowa i innych miast, gdzie również są zawarte listy DVL inne dokmnety dotyczące osób narodowości niemieckiej, ponadto mają akta Volksbundu z tych ternów z podziałem na miasta (dane te wstępnie można uzyskać z bazy Sezam) są również poszeregowne literowo od nazwisk kandydatów na członków i samych członków niestety będąc w AP dostałem do wglądu tylko inwentarze ale akt nie udostępniają i tu mam problem jak przygotować pismo do dyrektora AP abym mógł przeglądać osobiście na nie zlecając im, ponieważ znowu odpiszą że nic nie ma a ja mam nieoficjalne wiadomości, że takie dokumnety są.:rolleyes:

Posiadam artykuł opisujący historię akt NSDAP z Katowic w którym opisane co zawierają.

Pozdrowienia
Darek

Ostatnia edycja:
Do Pogodniak: Witaj, czy mozesz mi napisać czym dokladnie zajmuje sie BVA, czy rowniez do Nich mozna sie zwrócic o dokumenty przodka? Jeśli tak, to jakie dokumenty im trzeba przesłać, by zajęli stanowisko?

Powrót