NIemieckie Pochodzenie- BŁĘDY

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Poniewaz widze, ze bardzo wiele osob pisze o jakichs tam przodkach i ich urodzeniu przed koncem I wojny swiatowej: to nie jest wybitnie istotne, bo ze wzgledu na znaczne zmiany granic w okresie miedzywojenny i Traktat Wersalski (o czym wielokrotnie byla mowa) liczy sie pobyt tego przodka w okresie miedzywojennym i jego obywatelstwa w tym czasie. A wiec ktos, kto sie urodzil na ternie Prus przed I wojna mial przy urodzeniu obywatelstwo niemieckie, jesli jego miejscowosc w roku 1922 zostala przylaczona do Polski i on tam zostal, automatycznie tracil to obywatelstwo i nabywal polskie. Ponowne nabycie obywatelstwa niemieckiego moglo nastapic z reguly tylko na podstawie Volkslisty, wiec w przypadku takiej osoby liczy sie tylko i wylacznie Volkslista a nie jego pierwotna metryka urodzenia z Prus przed I Wojna Swiatowa

Poniewaz padlo pytanie o rok 1937 czy 1939: to jest bardzo proste i wynika z faktow historycznych: ze wzgledu na aneksje Austrii przez Hitlera w roku 1938, pod wzgledem prawnym liczy sie obszar Rzeszy Niemieckiej w granicach z roku 1937 (a wiec bez Austrii). W odniesieniu do ziem na pograniczu polsko-niemieckich rok 1937 czy 1939 (do wybuchu wojny) nie robi zadnej roznicy, bo w 1937 granica polsko-niemiecka byla taka sama jak do wrzesnia 1939 roku.

Witam

Jeżeli chodzi o odpowiedzi z IPN to trwa to od 4 do 5 mieisięcy a nawet dłużej tak jest z moim przypadkiem odpowiedzi spływają pojedynczo czekam jeszcze na jedną.:!:

Te terminy wynikają jak mi powiedziano z złożoności poszukiwań oraz ilości wniosków.

Pozdrowienia
Darek;-)

mama65 napisał:
Neustadt Westpreussen był zawsze niemiecki....po rozbiorze. Potem był jakis ttraktat wersalski...to wiesz co zrobili, a potem wybuchła II woja swiatowa....i w 1940 brał slub a w1941 urodził mu się syn, potem Wermacht....i koniec...nie wiem czy zdazył podpisac te liste...ale synowi dał imię Gunter...po niemiecku, a sam tez ma niemieckie imię....mam nadzieję wielka [/COLOR]

Mógł podpisać, bo już u nas dziadek męża dostał obywatelstwo niemieckie w czerwcu 1940 r. wraz żoną i trójką dzieci, w tym jedno dziecko 3 miesiące .
Mieszkali niedaleko Warszawy, na polskich terenach, nawet w aktach urodzenia nazwisko mieli pisane po polsku, choć ich dzieci urodzone tuż przed wojną po niemiecku. Imiona też dali niemieckie.

Czyli akt ślubu z grudnia 40 nic nie znaczy? chyba polacy wtedy nie mogli brać ślubów cywilnych?

swiadectwo slubu jest tylko swiadectwem slubu, a nie zaswiadczeniem o obywatelstwie.

Nie przypuszczam, zeby na ziemiach wcielonych do Rzeszy byl zakaz brania slubow przez Polakow. Moze trzeba bylo miec zezwolenie wladz niemieckich, ale uwazam, ze slub byl jako tako mozliwy rowniez wsrod osob nie bedacych na Volksliscie

agolka napisał:
http://www.bundesarchiv.de/imperia/...enutzung/benutzungsantrag_2011_befuellbar.pdf
.Tu znajduje się link do wniosku można go wysłać e mailem, i sami napiszą co ewentualnie im dosłać.

Apropo formularza.. może mi ktoś wytłumaczyć, bo translatory tłumaczą dosłownie.. nie można zrozumieć

Rubryki 1-5 dotyczą mnie jako zleceniodawcy rozumiem

Pkt 6 Benutzungsthema to przedmiot poszukiwań? czyli wpisuję nazwisko dziadka i przedział czasowy jaki mają przeszukać

Pkt 7 Benutzungszweck to cel poszukiwań? czyli odpowiedź genealogie

Pkt 8 ???

Pkt 9, 10 dotyczą chyba studentów ?

Pkt 12 ??

Jeśli ktoś to rozumie to hilfe! bitte :D

Dzięki Agolka....tak ze sama wiesz co czuję.....sam nazwę to łagopdnie BAŁAGAN!!!!!
Raz tak, raz tak....ja niewyobrażam sobie, zebym miała być jutro chinką a pojutrze tybetanką. Szkoda mowić. Ale myślę, ze ci ludzie zayjacy w tamtym okresie też tak to odczuwali.
Walczę teraz z USC- poświadczone kserokopie- WIELKI PROBLEM!!!!!!! Piszę do kierownika USC- szkoda mowić. Pozdrawiam

Karmen' napisał:
Apropo formularza.. może mi ktoś wytłumaczyć, bo translatory tłumaczą dosłownie.. nie można zrozumieć

Rubryki 1-5 dotyczą mnie jako zleceniodawcy rozumiem

Pkt 6 Benutzungsthema to przedmiot poszukiwań? czyli wpisuję nazwisko dziadka i przedział czasowy jaki mają przeszukać

Pkt 7 Benutzungszweck to cel poszukiwań? czyli odpowiedź genealogie

Pkt 8 ???

Pkt 9, 10 dotyczą chyba studentów ?

Pkt 12 ??

Jeśli ktoś to rozumie to hilfe! bitte :D

tez roboę to przez tarnslator, ale Agolka swego czasu pisała, ze pomoże...c zekaj na Nią. POzdrawiam

Skoro staracie sie o obywatelstwo niemieckie, to chyba nosicie sie z zamiarem wyjazdu do Niemiec.

Tutaj jak najszybciej trzeba sie we wlasnym zakresie postarac o zapoznanie sie przynajmniej z podstawami jezyka, bo na miejscu zadne "translatory", ktory - kazde dziecko to wie - produkuja glownie nonsensy, wam nie pomoga

Nie jest łatwo tak przetłumaczyć mi na forum, ale co nie co mogę w skrócie. A wiec
1. Imię i nazwisko.
ggf. zusätzlich Name des Recherchendienstes_ czyli dodatkowo Nazwisko osoby, której dotyczą poszukiwania
2. Adres
3. zawód
4.obywatelstwo
5. email
6. tu można wpisać cel poszukiwań im więcej info tu podacie, tym większe szanse na odnalezienie dokumentów. Ja napisałam to na osobnym piśmie
7. Cel wykorzystania to oczywiście privat, genealogie
8 do 10 was nie dotyczą
11.zaznaczyć nein
12.zaznaczyc ja
13. Info, że te przyjęliście do wiadomości,że zlecenie to jak i udostępnione dokumenty będą zapisane w bazie danych archiwum.
Niżej jest obowiązkowe oświadczenie, że zgadzacie się z regulaminem archiwum.

Podpisać i to wszystko. Ostatnią tabelę wypełnia archiwum. Tyle w skrócie, przełączam się na mecz pol/ros:D

Ostatnia edycja:
agolka napisał:
1. Imię i nazwisko.
ggf. zusätzlich Name des Recherchendienstes_ czyli dodatkowo Nazwisko osoby, której dotyczą poszukiwania

To jest niestety bledne tlumaczenie!

Prawidlowo "Ewentualnie nazwa sluzby przeprowadzajacej kwerende (w domysle: na nasze zlecenie)"

Chodzi tutaj o osoby/instytucje upowaznione przez nas do przeprowadzana poszukiwan w naszym imieniu

zgadza się właśnie myślałam nad tym i miałam to skorygować, ale jesteś szybszy :brawo:

Witam, czy mozecie podać, jak ktos ma oczywiście nr konta bankowego Standesamt I Berlin i kwotę jaka trzeba uiścić za Akt Zgonu? Będę wdzięczna.

A zwrocilas sie do nich, czy go w ogole maja?

Jesli maja, to z reguly (przynajmniej na terenie Niemiec) przesla ci ten akt wraz z rachunkiem do domu, i wtedy zaplacisz, a na rachunku bedzie numer konta.

Powinno to kosztowac ok. 8-10 euro, ale nie badz taka nadgorliwa i nie przelewaj nic z gory, dopoki nie dostaniesz od nich wezwania/rachunku. Tam bedzie tez numer konta

Przygotowuję się do wyjazdu niezależnie od tego czy obywatelstwo udowodnię :D
Uczę się języka już jakiś czas ale język urzędowy jest bardziej skomplikowany a nie mam obok nikogo kto zna niemiecki niestety.

To co w końcu w tej rubryce wpisać? ggf. zusätzlich Name des Recherchendienstes
Wpisać że chcę żeby archiwum w moim imieniu przeszukało czy jak :what: bo już nie wiem

Nic tu nie wpisuj. To pole pozostaje puste. Gdybyś miała jakąś osobę, która by szukała na twoje zlecenie, to owszem. Ale w twoim imieniu zrobi to pracownik archiwum.

Dziękuję Agolka, to napiszę wniosek i bede czekać. Oczywiście po niemiecku. Pozdrawiam

Dowiedziałam się że koperta dowodowa dziadka jest w dwoch UM, ale najwcześniejsza wzmianka jest z roku 48 a on urodził się w 13 więc troche dokumentów im wyparowało?? dowody osobiste istniały już po Iwś a niemcy w 39 r podtrzymali obowiązek posiadania dowodu osobistego. rozumiem że wojna itd ale CO TO MA BYĆ??? 35 lat człowiek nie istniał czy co? :mad::mad:
Czekam już ponad miesiąc na odpowiedź z IPNu zobaczymy co mają bo MUSZĄ mieć.

Gdzie mogę się dowiedzieć czy ktoś z rodziny już wcześniej nie udowodnił obywatelstwa dziadka? od osób które się tym zajmowały się nie dowiem - mieszkają w De i nie mam z nimi kontaktu. W Koln?

Trzeba pamiętać, że IPN korzysta z zasobów archiwalnych Archiwów Państwowych więc jeżeli nic nie będzie to niestety nie ma. Musimy pamiętać, że po prostu tak to u nas jest że nie przykładało się dużej uwagi do archiwizacji.

Powrót