NIemieckie Pochodzenie- BŁĘDY

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O witaj, tak moja córka wyczytała, ze na odpowiedż czeka się około 8 tygodni, tj. dwa miesiące...a wiec najkorzystniej ze wszystkich propozycji poszukiwawczych....pozdrawiam wszystkich poszukujących.
Cały czas zastanawia mnie jaką grupę VDL mogł mieć....tylko z takim zapisem Staatsangehorigkeit: Deutsches Reich V.D.
Pozdrawiam

pozdrawiam wszystkich poszukujących. [/QUOTE napisał:
jeszcze zadaje sobie pytanie, przeciez jak diadkowie byłi pełnoletni, to mieli juz wydany jakis dowod osobisty, kennkarte, czy jakis Staatsangehoerigkeit.
JAka instytucja wydawała takie dokumenty ?przeciez nie mogł sie okazywać Aktem Ślubu....np. na Policji....Jak w karcie meldunkowej mu piszą obywatelstwo: Deutsche Reich, to na podstawie jakiego dokumentu mu to napisali, przeciez musiał się czyms legitymowac... Pozdrawiam i miłej niedzieli

Witam, czy ktos orientuje się czy WASt, czy inna instytucja np. Biuro Poszukiwań w Bad Arolsen odpowiedź wysyłają pocztą poleconą, czy po prostu listem zwykłym.
Napisałam do tych instytucji i nie wiem, czy mam pilnować listonosza, czy dobrze segreguje przesyłki, czy się nie martwić?
Pozdrawiam

Nie pilnuj LISTONOSZA. Niech sobie spokojnie pracuje:) Przyjdzie zwykłym listem

Oj nie!!!!!!!!!!!niestety u nas wszystko może się zdarzyć. Teraz juz wiem....muszę go przeszkolić!. Dzięki! Dzis dzwonili do mnie z Niemieckiego Czerwonego Krzyża, przekazali moją sprawe do Monachium.
A wiesz moze, gdzie się podziali wszyscy inni forumowicze jak Belunia, Agolka? Nie ma ich od pewnego czasu.....a szkoda...
Pozdrawiam

A co u Ciebie, jak sprawa- czy jeszcze czekasz...czy moze juz masz uregulowane...

ja na razie czekam Jestem w martwym punkcie. Dziadek miał 3 uznali że byłl u Andersa i nie stracił obywatelstwa no ale muszę udowodnić że przyznawał się w czasie wojny i po niej do narodu niemieckiego. Więc jest problem jak to udowodnić. Miałem dokument że go UB kontrolowało no ale nie mam nic aby był jakoś represjonowany z tego powodu.

A w obozie przejsciowym był?, bo podobno jak piszą inni, to mozna bez problemu uzyskać info z tych ze obozów...a jak IPN?

Dzis dostałam z WASTu pismo, wszystko rozumien oprócz:"Einen Zwischenstand der Ermittlungen kann ich Ihnen nicht mitteilen, da Ihr Erstantrag hier in einem Umlaufverfahren im Haus unterwegs ist."
Moze Ty znasz ....niemiecki?
A karty meldunkowe? Ja dostałam z Gdyni oryginalne karty meldunkowe...i tam wyraznie mam napisane DR, V.D.

Ja mam oryginał VL II - jest to dokument w kolorze niebieskim ( I i II grupa posiadała dowody barwy niebieskiej, III - czerwonej, IV - zielonej).

Własnie chciałam się zapytać na jakiej podstawie IPN zaświadcza o grupie III??????
a co z tym obozem? Był w nim czy nie?
Ja mam karty meldunkowe, USC i czekam na WAST.
VL Gdynia ma...ale niekompletną-mam pismo, zleciłam kwerende...i nic.
Złożyłam wniosek do Bad Arolsen, Monachium, HOK...
nie wiem co mam jeszcze zrobic, chyba tylko czekać....

Ostatnia edycja:
mama65 napisał:
"Einen Zwischenstand der Ermittlungen kann ich Ihnen nicht mitteilen, da Ihr Erstantrag hier in einem Umlaufverfahren im Haus unterwegs ist."

Witam, czy ktos może mi dokładnie przetłumaczyć.....
Bardzo proszę.
Dziękuję

"Einen Zwischenstand der Ermittlungen kann ich Ihnen nicht mitteilen, da Ihr Erstantrag hier in einem Umlaufverfahren im Haus unterwegs ist."

Nie mozemy przekazac Pani na razie zadnych informacji wstepnych, bo Pani pierwszy wniosek ciagle jeszcze "krazy" po naszych archiwach

czyli mowiac mniej elegancko: "prosze przestac nam zawrac d...., bo na razie jeszcze nic nie wiadomo" ;)

Witaj Pogodniak, mam do Ciebie pytanie. Jeśli na karcie meldunkowej po lewej stronie jest informacja, że Ausweispapieren haben vorlegen i nr. tego dowodu, tzn. dokumenty typu dowód osobisty przedłożono 85/40, a po prawej stronie w miejscu obywatelstwo/ Staatangeh. Deutsches Reich/ V.D nach gew.(orben) durch /czyli po otrzymaniu przez....... i tu nr. calej tej sprawy i data 1.12.1940, czyli niejako wtedy otrzymal niemieckie obywatelstwo, to gdzie się znajdują te akta...bo Pani w Archiwum każe szukać po stronie niemieckiej....czyli gdzie ( czy archiwizowano gdzieś te akta, czy te akta wogóle ktos widział z drugiej strony granicy?), bo powiedziała, ze jego obywatelstwo jest jednoznaczne.
Serdecznie pozdrawiam

sorry, ale ja nie mam zadnej szczegolowej wiedzy na temat kart meldunkowych i ich znaczenia

Powrót