NIemieckie Pochodzenie- BŁĘDY

• Autor wątku Autor wątku mama65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ok, ale ten napis ma nie w miejscu zamieszkania, tylko w miejscu Staatsangehörigkeit....
czy tak mogło byc? Jak piszesz, ze w tym miejscu informowali o geograficznym miejscu pochodzenia?
Podrawiam

mama65 napisał:
w tym miejscu informowali o geograficznym miejscu pochodzenia?

Byłam dzis w IPN i archiwista powiedział, ze na Pomorzu w roku 1940 tak własnie wpisywali VD na I grupie, czyli powiedział, ze z automatu wszyscy tam byli Reich Deutsch i wpis VD bez zanych oznaczeń...mieli ci na I grupie. Czyli Niemcy z prawa opcji?
Czy ktos moze sie rowniez wypowiedziec na ten temat? Bo w legitymacjach róznego rodzaju mogli wpisac grupe, ale czy wpisywali te grupe jeszcze gdzies na innych dokumentach- swoich urzedowych dokumentach?

mama65 napisał:
Czyli Niemcy z prawa opcji?

Do Pogodniak:

Dowiedziałam się dzis, ze wpis V.D. w karcie meldunkowej mojego dziadka był wczesniej niz pieczatka Deutsche Reich. Czy moge zakładac ze z poprzedniej karty meldunkowej z innego miasteczka, urzednik mogł przepisac? Czy mogła byc to karta zbiorcza od rodziców?
Pozdrawiam

Ja mam chyba mniejsza wiedze na temat kart meldunkowych niz ty, bo mnie to osobiscie nigdy nie interesowalo, wiec niestety nic merytorycznego nie wniose do rozwiklania tych wpisow

Reichsdeutsch to Reichsdeutsch, a Volksdeutsch to Volksdeutsch więc coś ten archiwista nie kumaty. Zapis VD jest równoznaczny z tym, że osoba o której mowa nie posiadała obywatelstwa a jedynie została wpisana na listę narodowościową i następnie przydzielono jej daną grupę. Sam zapis VD na karcie meldunkowej może odnosić się zarówno do I gr. jak i IV. To nie jest dokument na którym pisano szczegółowo kto ma jaka grupę (ludzie w tamtych czasach przemieszczali się od miasta do miasta, a urzędy wpisywały różnie), bo i tak osoba ta musiała posiadać przy sobie Ausweis (i tu pytanie jakiego koloru).
Potwierdzeniem obywatelstwa jest Ausweis ,Pass lub inny dokument gdzie jest napisane Staatsangehörigkeit - Reichsdeutsch. Dziś potwierdzeniem obywatelstwa może też być ewentualnie Ausweis der Deutschen Volksliste ale to nie jest równoznaczne, że posiadacz utrzymał swoje prawa obywatelskie (w Volkslistach nie ma nic o obywatelstwie, bo to jest dokument potwierdzający że dana osoba miała pewne prawa ale nie takie jak Reichsdeutsch i nie była tak samo postrzegana), wiec wszystko w tym przypadku zależy od BVA i od tego co odkopią w archiwach..

P.S.
Pieczątka Deutsche Reich to nic innego jak stempel Rzesza Niemiecka więc nie wiem co ma do tego czy była podbita wcześniej czy później. Poświadcza tylko, że urząd stemplujący nie był polski a niemiecki (np. wolne miasto Gdańsk gdzie byla np. polska i niemiecka poczta).

mama65 napisał:
Byłam dzis w IPN i archiwista powiedział, ze na Pomorzu w roku 1940 tak własnie wpisywali VD na I grupie, czyli powiedział, ze z automatu wszyscy tam byli Reich Deutsch i wpis VD bez zanych oznaczeń...mieli ci na I grupie. Czyli Niemcy z prawa opcji?
Czy ktos moze sie rowniez wypowiedziec na ten temat? Bo w legitymacjach róznego rodzaju mogli wpisac grupe, ale czy wpisywali te grupe jeszcze gdzies na innych dokumentach- swoich urzedowych dokumentach?

Dziękuję za odpowiedz. Batalia toczy się jednak o to , ze jedno jest napisane na drugim. Czyli tak jak Pogodniak sugeruje.....moze V.D. był wczesniej, a pieczatka pożniej. Juz dwie osoby to potwierdzaja.....ale nam chodzi o sedno, czy to było czytelne...i czy jest czytelne dla BVA....jedno na drugim- jak to czytać?
Do Pogodniak:
Czy DRK przesyła jakies dokumenty, cokolwiek jak znajda oczywiscie imie i nazwisko jenca sowieckiego?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
DRK nie przysylal mi zadnych dokumentow, tylko list z informacja, ze sa nowe informacje (na podstawie archiwow radzieckich), gdzie i kiedy zmarl dziadek, to bylo wszystko

Rheinlander napisał:
To nie jest dokument na którym pisano szczegółowo kto ma jaka grupę (ludzie w tamtych czasach przemieszczali się od miasta do miasta, a urzędy wpisywały różnie), bo i tak osoba ta musiała posiadać przy sobie Ausweis (i tu pytanie jakiego koloru).
Witam, czy ktos z Was wie, jak długo Niemiecki Czerwony Krzyż odpowiada na zapytanie rodziny? Złożyłam wniosek w pażdzierniku 2012 roku.....

Mama....a moge zapytac tak z czystej ciekawosci czy wypełniałas juz wniosek o sprawdzenie u Andersa?
Pozdr

Wniosek go BVA wysłałam 03 grudnia.....dostałam:
-pismo o przyjeciu wniosku wraz z numerem
-nie wiem czy beda pytac o Andersa, bo WASt napisal ze dziadek zaginal na froncie wschodnim-Rosja
-na dniach powinnam dostac cos w rodzaju konkretnych punktów, które mam jeszcze wypelnic, to zaraz wam napisze.
-czekam na odp z DRK, wniosek wyslalm 25 pazdziernika 2012

A mozna wiedziec kiedy Ty skladales wniosek do BVA i co im przeslales?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Moj wniosek zostal zlozony gdzies w polowie wrzesnia 2012, bylo tam troche rzeczy juz nawet dokladnie nie pamietam, ale dziadek podpisal DV III, a potem chyba go przemianowali, bo zostal wcielony do ss jako zawodowy zołnierz i dostawal z tego tytulu pieniadze, a pod koniec wojny zostal ranny i do konca zycia dostawal rente i jeździl do sanatorium. Z tego co wiem, nigdy nie wyrzekł sie niemieckiego obywatelstwa, tzn mial je do konca zycia, (co za tym idzie paszport tez).
Później chcieli ode mnie jeszcze jakieś świadectwa, bo czegoś tam brakowało i akt urodzenia pradziadka (z niemalze połowy XVIIIw, bo sam dziadek urodzony przed I wojną) który też mieszkał na ziemiach niemieckich. Potem przyszedł Anders.
I ponowne pytanie do Pogodniaka....jak oceniasz tę sprawę.
Czy od wszystkich żadają potwierdzenia z IPN o rehabilitacji, czy w tej sytuacji już nie będą chcieli?

Oczywiście pradziadek z polowy XIX wieku...błąd :)

Co do IPN, to wystapiøam o babcie i dziadka na poczatku stycznia, wiec kazali mi czekac do kwietnia, bo jak zaginal, to i tak nic nie maja.....moze sie jesnak DVL znajdzie, bo podobno maja dostep. Niestety nam laikom jej nie udostepnia....sam czytasz jak jest ciezko, bo wiedza do czego potrzebujmy.
Na forum ZGniazdo, czytalam, ze listy z Gdañska maja w archiwum w Berlinie....z innych miast niestety nie wywiezli....ja szukalam w Gdyni...i nie maja go na liscie....bo jak tlumacza...maja zbior niekompletny...tak sie tlumaczá. Z karty meldunkowej dowiedziaøam sié, ze pradziadek uciekl do Niemiec , zakladam ze do Prus Wschodnich, poniewaz tam jest miejscowosc....z tej karty.I tu sie rodzi kolejne pytanie, byc moze tam cos podpisywaø....dostal tam tzw. Arbietsb. i tu nr i miasto Bischofsburg...w Prusach Wschodnich. Wiec tam zaczelam szukac i w Olsztynie w Ap zlecilam kwerende. A wiec nie tylko wazne jest miasto urodzenia, a to gdzie sie przemieszczal przodek...bo tam mozna tez cos znalezc. W zyciu bym nie przypuszczala, ze moj pradziadek bedzie co roku w innej miejscowosci.
A wogole co to jest ten Arbietsb. czy ktos wie? Pewenie chodzi o legitymacje pracy...

Ostatnia edycja:
Hej Pogodniak!! Możesz zerknąć trochę na moją sytuację 2 posty wyżej, bo wygląda na to że Ty na tym zęby zjadłeś :)

Nie chce sie tu wypowiadac w tej sprawie, bo to jest naprawde wrozenie z fusow, za malo konkretow a za duzo domnieman, moje interpretacje nic ci tu nie dadza

Szkoda....tak to już jest, że człowiek każdej nadziei szuka....
A ma to jakieś znaczenie, ze dziadek w drugiej polowie życia bardzo sie z Niemcami zbratał, miał paszport (niemiecki), i wielokrotnie słyszałam, że proponowali mu, żeby się z cało rodziną przeprowadził, ale jakoś nigdy do tego nie doszło
PS. a nie wiem jak to z tym IPN jest? Każdy dostaje czy tylko niektórzy.
Ja to bym jednak chciał żebyś Ty mi z tych fusów powróżył.....bo mi na takie zupełne czary-mary nie wygląda.

W twoim przypadku liczy sie glownie, jakie mial obywatelstwo dziadek w momencie urodzenia twojego rodzica, a nie jakie mial po wojnie.

Co do IPN, ja osobiscie uwazam, ze dokumenty powojenne wystawianie przez wladze polskie, nie maja dla wladz niemieckich mocy wiazacej, sa jedynie przeslankami, a nie dowodami.

Dzięki Pogodniak....czasami potrafisz jednak człowieka uspokoić :)
A masz może wiedze ile trwają procedury sprawdzania w Anglii?

Powrót