Nieprzerejestrowanie samochodu w ciągu 30 dni

• Autor wątku Autor wątku MoonWalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MoonWalk

Użytkownik
Odpowiedzi
155
Witam.

Wiem ,ze było już sporo takich tematów, ale ludzie różnie w nich stwierdzają. A to, że dostali jakiś drobny mandat, a to, że musieli płacić odsetki w skarbówce, kary powiatowi, albo nic im nie groziło...

A ja bym chciał wiedzieć tak na 100% - co dzisiaj (bo tematy są niejednokrotnie stare, moze już weszły jakieś nowe przepisy) realnie grozi za nieprzerejestrowanie samochodu w ciągu 30 dni?
*Czy oprócz ewentualnych konsekwencji prawnych (o ile takie faktycznie są) będę mógł w takim aucie normalnie przedłużyć OC i przejść przeglądy?
*Jakie problemy napotkam w przypadku, gdybym chciał auto odsprzedać?

Bo miałem zamiar kupić niedrogie auto i teraz jak tak czytam, że ludzie doradzają nie przerejestrowywać takich auto to sie zastanawiam... No ale nie chcę też zbyt nakombinować i później mieć przez to konsekwencji.

OC i przeglądy nie mają nic wspólnego z przerejestrowaniem, także robić możesz.

Niepowiadomienie starosty o nabyciu pojazdu w ciągu 30 dni jest wykroczeniem. Przy każdej kontroli drogowej będziesz karany.

A w jaki sposób i jakie kary za to grożą?

Wykroczenie art.97 kw mandat lub sąd.

Ale chodziło mi o wysokość kary i np. łatwosć jej egzekwowania. Bo słyszałem, że np. w przypadku mandatu (z fotoradaru) zanim wystawiający mandat dojdzie, kto właściwie jest właścicielem auta w takiej sytuacji, ona przedawnia się.

To chyba ostatnie zagadnienie. Z góry dziękuję za poświęcony czas :)

Mandat do 500 zł lub grzywna do 5000 zł. Mandat od razu lub grzywna w ciągu kilku miesięcy. A wystarczy wysłać pismo do starosty, przerejestrowywać nie musisz.

"Mandat do 500 zł lub grzywna do 5000 zł. Mandat od razu lub grzywna w ciągu kilku miesięcy. A wystarczy wysłać pismo do starosty, przerejestrowywać nie musisz."
- jakie pismo????

Zgodne z art. 78 ust. 2. pkt. 1 prawa o ruchu drogowym, czyli "Właściciel pojazdu zarejestrowanego jest obowiązany zawiadomić w terminie nieprzekraczającym 30 dni starostę o nabyciu lub zbyciu pojazdu;".

Ustalenie aktualnego właściciela pojazdu to góra 3 tygodnie, także nie licz na przedawnienie. Ponadto jest to wykroczenie trwałe, także nigdy nie mija.

Ostatnia edycja:
Ale to jak powiadomię starostę o nabyciu samochodu to wtedy nie musze go przerejestrowywać czy jak? Bo przerejestrowanie jest równoznaczne z powiadomieniem starosty jak rozumiem?

Przerejestrowanie jest równoznacznie z powiadomieniem, odwrotnie nie jest to równoznaczne.

No ok. Sorki że tak to ciągnę, ale to oznacza, że po powiadomieniu starosty muszę dalej przerejestrować auto czy jak? Bo jaki ma sens wtedy osobne powiadamianie starosty?

Że go powiadamiasz, a nieprzerejestrowujesz i żaden policjant Ci mandatu nie da, tylko taki.

Bardziej się martw Urzędem Skarbowym, tam mogą "konkretnie" przywalić Ci za niezapłacony podatek w terminie 14 dni. W zależności od wartości samochodu, oczywiście nie tej kwoty na umowie, ale wartości faktycznej.
Przepis prawny:
Art. 54.
§ 1. Podatnik, który uchylając się od opodatkowania, nie ujawnia właściwemu or-ganowi przedmiotu lub podstawy opodatkowania lub nie składa deklaracji, przez co naraża podatek na uszczuplenie,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

Jak się nie mylę, mandat troszkę mniejszy niż 200 złotych, do mandatu w wysokości ponad 3 tysięcy. W gorszym układzie grzywna również od niecałych 200 złotych, jednak już do ponad 30 tysięcy.
Pisz czynny żal i grzej do Urzędu Skarbowego...

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Pisz czynny żal i grzej do Urzędu Skarbowego...

Jaki czynny żal? Za co? Chyba nie przeczytałeś tematu...

To było hipotetyczne zagadnienie.

Że go powiadamiasz, a nieprzerejestrowujesz i żaden policjant Ci mandatu nie da, tylko taki.

Czyli finalnie mogę nie przerejestrować auta, jeżeli tylko powiadomię o tym starostę? I mogę tak jeździć już na zawsze czy to ma jakiś ograniczony termin ważności i służy np. do wydłużenia czasu rejestracji?

W przepisach nigdzie nie ma nic o żadnym przerejestrowaniu, więc o co Ci chodzi?

Bo na każdej stronie, jaką odwiedzam na temat rejestracji zakupionego samochodu, zawsze jest napisane, że auto trzeba przerejestrować do 30 dni od daty zakupu.

Teraz znalazłem komentarz na jednej stronie pewnego użytkownika, który twierdzi, że po tym jak powiadomię starostę, a w następnej kolejności powiat nakaże mi złożyć wniosek o przerejestrowanie auta, ja mogę po prostu odmówić i w ten sposób to urzędnicy będą musieli dokonać zmian w dowodzie? Czy to prawda? Czy jest to jakiś sposób?

Ostatnia edycja:
Ale to nie jest moja wina, że dziennikarze czy inni radośni pisarze nie znają prawa.

Ja Cię za nic nie obwiniam. Odpowiedziałem na Twoje pytanie i w sumie liczyłem na to samo z Twojej strony.

Odpowiedź padła już kilka razy, więc wątek uważam za zamknięty.

Powrót