Nieprzerejestrowanie samochodu w ciągu 30 dni

• Autor wątku Autor wątku MoonWalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziękuje bardzo za podpowiedz. Aczkolwiek nadal nie wiem co mam zrobić w takiej sytuacji. Może wysłać pismo do starosty mojego miasta ze zakupiłam samochód ale nie mogę go zarejestrować w naszym wydziale komunikacji ponieważ jest błąd w dacie sprzed 4 lat między wydziałem komunikacji w pierwotnym mieście rejestracji pojazdu a umowa która otrzymałam od poprzednich właścicieli?

Pisemny o zarejestrowanie pojazdu z kompletem dokumentacji i wyślij za potwierdzeniem odbioru albo osobiście i niech podbiją potwierdzenie otrzymania. Nic nie sfałszowałaś, to nie masz się czego bać. By mówić w ogóle o fałszerstwie trzeba je udowodnić. Niech różnice w systemie z datą na umowie urząd sam wyjaśnia.

Dziękuje! Tak zrobię i niech oni się tym zajmą. Pozdrawiam ;)
Rozumiem, ze mam im wysłać oryginały? A co z karta pojazdu? Wpisać ze do wglądu? I wysłać ksero?

Ostatnia edycja:
i najlepsza rada na przyszłość - nie brać pojazdów z kompletami umów, zakupem na niemca/holendra.
Przedwczoraj sprzedawałem przyczepę, gość nie będzie jej rejestrował na siebie bo ma tak sporo pojazdów, oc płaci, US też. Umowa spisana, ja na drugi dzień w samochód i do wydziału komunikacji i ubezpieczyciela po poświadczenie że pojazd sprzedany. Moją umową skserowano w dwóch miejscach (WK i ubezpieczyciel), jak kupujący zgubi umowę albo coś będzie mieszał - będzie miał problem. Oczywiście z obu miejsc mam potwierdzenie (kwit z WK i pieczątka na umowie od ubezpieczyciela).

W tym przypadku pozostaje tylko jak przedmówcy piszą - albo odstąpić albo złożyć dokumenty i niech wydział komunikacji sam wyjaśnia.

pytanie - jak to teraz jest/będzie?
30 dni a potem kara? 1000zł czy do 1000zł lub palcem "nunu" jak dla dziecka.
Jak ze starymi pojazdami przekazywanymi wraz z gospodarstwami a nie przerejestrowanymi bo jak to mówią - po co płacić skoro oc jest a tablica czytelna (mimo że czarna). Ogólnie bardziej idzie mi o ciągniki i przyczepy niż samochody lub temat pojazdów remontowanych pod zabytek.

Nikita_Bennet napisał:
...Jak ze starymi pojazdami przekazywanymi wraz z gospodarstwami a nie przerejestrowanymi ...

Przepisy o karach będą obowiązywać od 1 stycznia 2020 r., czyli dotyczyć będą tylko osób lub firm, które kupiły bądź kupią pojazd po 31 grudnia 2019 r. Transakcje dokonane wcześniej niż 30 dni przed datą wejścia w życie przepisów o karaniu nie będą sprawdzane

https://www.krakow.pl/aktualnosci/235660,1912,komunikat,kary_za_niezarejestrowanie_pojazdu__nowe_przepisy_od_1_stycznia.html

Powrót