Witajcie,
pozwolę sobie odkopać ten temat, bo nie jest zamknięty. Mam problem z zarejestrowaniem samochodu. Chce zrobić wszystko legalnie i zgodnie z przepisami. Opowiem od początku i jeżeli znajdzie się ktoś uprzejmy kto przeczyta i doradzi/pomoże to będę bardzo wdzięczna.
Kupiłam auto osobowe w PL. Jestem 4 właścicielem.
Samochód został sprowadzony do kraju z Niemiec we wrześniu 2014 roku, pierwsza rejestracja została dokonana we wrześniu 2014 przez pierwszego właściciela. Po paru dniach (tak domniemam po datach zawartych w karcie pojazdu, dowodzie rejestracyjnym i umowach które już posiadam) sprzedał on auto i udał się do WK w celu poinformowania o jego sprzedaży. Drugi właściciel jeździł autem 2 lata bez przerejestrowania go. W 2015 roku stracił dowód rejestracyjny (wiem z mojego WK, nie wiadomo w jakich okolicznościach) i udając się po jego odbiór okazał umowę kupna/sprzedaży z datą zakupu. Po 2 latach sprzedał samochód. Trzeciemu właścicielowi przekazał umowę kupna/sprzedaży spisaną (niby) z pierwszym właścicielem. Trzeci właściciel również nie przerejestrował auta (albo nie miał potrzeby, albo wiedział, że się nie da w zaistniałych okolicznościach do których właśnie dążę). Po 18 miesiącach Pani sprzedała samochód mi.
I teraz zaczynają się schody...
Kupiłam auto jako 4 właściciel. Otrzymałam wszystkie umowy wcześniejsze, kartę pojazdu i dowód rejestracyjny. Spełniłam sobie marzenie, przeszczęśliwa wracam do swojego miasta (200km od zakupu). Wyczyściłam auto, kupiłam rzeczy na wymianę potrzebne i po paru dniach pojechałam do Urzędu Skarbowego opłacić samochód. Dostałam potwierdzenie płatności - super. Drugi dzień - Wydział Komunikacji.
Wystałam się w kolejce dochodzę do okienka: Pani mi powiedziała, że nie mogę zarejestrować auta, ponieważ umowa kupna/sprzedaży między pierwszym a drugim właścicielem jest sfałszowana, ponieważ data sprzedaży przez pierwszego właściciela jest inna niż data na umowie, którą otrzymałam w celu ciągłości umów. Minęły 4 lata i nie wiem czy jestem w stanie odnaleźć poprzednich dwóch właścicieli, czy to leży w moim interesie i co zrobić w takiej sytuacji?
Pomóżcie