Nieprzerejestrowanie samochodu w ciągu 30 dni

• Autor wątku Autor wątku MoonWalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie. Jeszcze potrafię czytać ze zrozumieniem. Napisałeś kilka razy o jednej rzeczy, która częściowo wyjaśniła to co było dla mnie niejasne.

Witam chciałbym się zapytać,bo tak straszysz tym urzędem skarbowym czy jak koleś który mi sprzedał samochód i powiedział że on się rozlicza z urzędem bo ma komis samochodowy to mnie chyba nie będą ścigać za to że ich nie poinformowałem

temat stary jak świat, ale odkopię gdyż chcę prosić was o pomoc, jechałem ponad 250km po samochod żeby go kupic, okazało się że szanowny pan jeździ na lewych papierach tzn go nie przerejestrował, że tak to nazwę w zemście chce go gdzieś zgłosić bo zmarnował mi cały dzien i okolo 200zł na paliwo, bo nie raczył mnie o tym poinformować, może ktoś wie gdzie taką osobę mogę zgłosić i jak zostanie ukarany ?

Ehh czyli mam rozumieć że jak się samochodu nie przerejestruje to wszystko jest ok i nic mi nie grozi...

Czytałeś ten temat? Przepisy nie mówią nic o przerejestrowywaniu pojazdu. Nakazują zawiadomić Starostę o nabyciu i nic poza tym. Ponadto taka sytuacja, czyli niepowiadomienie Starosty jest przez Ciebie nie do zbadania i zaskarżenia gdziekolwiek, bo nie jesteś w stanie legalnie pozyskać żadnej wiedzy na ten temat i nie jesteś w żaden sposób stroną takiego ewentualnego postępowania.

W zasadzie jest to prawda. Jednak art. 97 o ruchu drogowym daje możliwość Policji nałożenia mandatu nie znajdującego się w taryfikatorze a dotyczącego przekroczenia innych przepisów (Kodeksu postępowania administracyjnego) nawet do 3 tys.zł. Ale praktyka pokazuje, że Policja egzekwuje te (nie "ich") przepisy niechętnie. W każdym razie nie słyszałem, żeby kogoś ukarano za te przewinienie mandatem. Także pracownicy wydziałów komunikacji twierdzą, że nic się nie stanie jeżeli opłaci się przerejestrowanie po terminie.

Słuchajcie przeczytałem wszystkie informacje w tym wątku i tak się zastanawiam z ciekawości bo tutaj nikt tego nie poruszył. Co by było gdyby np. policjant mnie zatrzymał, ja nie powiadomił bym starosty o nabyciu auta ale powiedział bym policjantowi że powiadomiłem starostę. Czy po takim zabiegu policjant może wystawić mandat? bo przecież nie jest on w stanie sprawdzić czy faktycznie powiadomiłem starostę. Skoro nie ma podstaw to i mandatu nie może wystawić nie? a skoro nie może wystawić mandatu z braku podstaw to też nie może wypisać skierowania do sądu. Czy dobrze rozumuję?:)

A i jeszcze jedno:) Czy ktoś może mi wytłumaczyć co dzieje się gdy chce przerejestrować/ powiadomić starostę o zakupie pojazdu po terminie 30 dni? może być jakieś postępowanie? kara? pozew ze strony wydziału komunikacji bądź starosty w kierunku osoby która chce przerejestrować/ powiadomić po terminie? co na ten temat przepisy?:)
Aha i jeszcze tutaj przeczytałem ze wykroczenie niepowiadomienia się nie przedawnia. Jak to możliwe ? są przepisy które pozwalają na nieprzedawnienie się tego wykroczenia?

I ostatnie, korzystanie z tego forum jest bezpłatne zgodnie z regulaminem ale rejestracja tez jest bezpłatna? wiem że jestem dociekliwy ale wolę się upewnić bo jestem tutaj zupełnie nowy, swoją drogą fajna strona.
Z góry dzięki za odpowiedzi:)

Ostatnia edycja:
Wypowie się ktoś na pytania zadane przeze mnie powyżej?:)

Powiadomienie starosty o nabyciu pojazdu jest równoznaczne ze zmianami danych w DR. Skoro kupiłeś pojazd powinieneś w ciągu 30 dni zmienić dane zawarte w DR na dane zgodne ze stanem faktycznym ( w DR masz taką formułkę POUCZENIE - przeczytaj ).
Przedstawiasz dla Policjanta umowę kupna sprzedaży a tam powinna być data zawarcia i jest podstawa do wystawienia mandatu.

No ok dzięki za wyjaśnienie, a jeszcze jedno pytanie. Powiedzmy że teraz nie od strony policjanta a od strony wydziału komunikacji. Nie zgłaszam zakupu pojazdu w ciągu 30 dni a np. po trzech miesiącach sam chce zgłosić kupno pojazdu i przerejestrować pojazd. Czy w takim przypadku wydział komunikacji nakłada jakąś karę? czy będzie to grzywna do 3000 zł lub nagana? zgodnie z kodeksem wykroczeń? czy może przymykają na to oko? a może jakaś inna kara?

Mam samochód po opłatach. Nie jest zapłacony recykling, nie jest przerejestrowany na polske i ma niemiecki tablice. Jaka jest ewentualna kara (mandat) w jakiej wysokości i ile punktów karnych można dostać za jazdę takim samochodem.

Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć?

Zakładając że to samochód osobowy, to:

1. Musisz mieć prawo do użytkowania pojazdu (prawo własności)
2. pojazd musi być ubezpieczony OC
3. sprawny technicznie
4. patrz przepis zacytowany
Przepis prawny:
Właściciel pojazdu sprowadzonego z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej jest obowiązany zarejestrować pojazd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w terminie 30 dni od dnia jego sprowadzenia.

Pisałes coś o recyglingu... czy pojazd idzie do kasacji/ rozbiórki/kompletowania? W 2015 roku coś drgnęło w przepisach o opłatach za recykling, ale tematu nie zgłębiałem.

Jest sprawny technicznie, ma OC, ale nie był przerejestrowany w ciągu tych 30 dni.

Na pewno na jakiś mandat się narażasz. Przynajmniej na podstawie art. 97 Kodeksu Wykroczeń. Przerejestruj go albo wnieś o pozwolenie czasowe. Zapytaj w wydziale komunikacji, bo to ich chleb powszedni (znają na pamięć przepisy).

Witam wszystkich! Mam taką oto sytuację, iz chcę nabyć starsze auto w celach kolekcjonerskich. Samochód posiada jeszcze czarne tablice, których, z racji jego przeznaczenia, nie chciałbym stracić. A więc kupuję pojazd, następnie powiadamiam starostę o nabyciu w przeciągu 30 dni...i co dalej? Wcześniej pisał ktoś o zmianach w DR - w jaki sposób ma to nastąpić? Czy wtedy tak czy inaczej będę zmuszony 'kupić' dzisiejsze, białe tablice rejestracyjne? Z góry bardzo dziękuję za rozjaśnienie sprawy i pozdrawiam.

W takim razie, jak wygląda cała procedura? Po zgłoszeniu nabycia prostu idę do WK, dodają wpis do DR i tyle? Czy mam się spodziewać czegoś innego?

Witam. A co jeśli posiadam samochód ponad 2 lata, kupiłem go od siostry i nie przerejstrowalem go, ona widnieje w dowodzie. OC było płacone na mnie. W starej ubezpieczalni widzieli to i gdy zapytałem czy to jakiś problem stwierdzono że nie. W nowej ubezpieczalni zwrocono mi na to uwagę że mogę mieć przez to problemy Ja, jak i siostra. Czy udać się go przerejstrowac i czy coś mi grozi?

Powrót