Nieuznana reklamacja obuwia (przez rzeczoznawcę)

• Autor wątku Autor wątku djantaro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dontcza napisał:
przyczyną powstania wady obuwia jest użycie nieodpowiedniego bądź złej jakości materiału

na jakiej podstawie powstała ta opinia?
czytałaś #119?

Myślę, że podeszwy powinny być wykonane z materiału, który nadaje się na zimę - gdyż były to buty kupowane na sezon zimowy, o czym mnie ekspedientki informowały. Pomijam fakt, że tej owej zimy u mnie w rejonie nie było, a buty i tak nie wytrzymały...

dontcza napisał:
były to buty kupowane na sezon zimowy, o czym mnie ekspedientki informowały

Zamiar nie jest istotny - to, co mówiły ekspedientki też nie jest wiążące. Zajrzyj do ulotki informacyjnej (instrukcji użytkowania, etc), czy buty są przeznaczone do uzytku zimowego.

Ostatnia edycja:
Witam :D przepraszam, ze tu o tym pisze ale tez mam problem dotyczący reklamacji. Kupiłam buty Air Max 90 za 400 zł w sierpniu 2013 roku w sklepie Nike. O buty dbałam, były czyszczone odpowiednimi srodkami do tego przeznaczonymi. Gdy pogoda na to nie pozwalala oczywiscie w nich nie chodziłam. Przez zimę użytkowane byly w obiekach zamkniętych. Na poczatku lutego tego roku zauważyłam ze jeden but zaczął się rozklejać na zgięciu podeszwy. Gdy oddałam je na reklamacje rzeczoznawca stwierdził ze 'obuwie posiada normalne slady uzytkowania i to sam zainteresowany przyczynil sie do tej zmiany technologicznej oraz ze zmiana w towarze ma charaktert wady nieistotnej, bez wpływu na wlasciwosci uzytkowe towaru i mozliwej do usuniecia w prostym i ekonomicznie uzasadnionym procesie naprawy (poprzez klejenie podeszw zewnetrznych), gdy odebralam te buty wygladały one jeszcze gorzej i były dość słabo sklejone, zapytałam co bedzie gdy na dniach mi sie rozkleją wtedy powiedziano mi zeby przyjsc jeszcze raz. Gdy po paru dniach odkleiło sie po raz kolejny postanowiłam zanieść je jeszcze raz. Gdy dzisiaj pojawiłam sie w tym sklepie powiedziano mi ze reklamacja została oddalona. Rzeczoznawca stwierdził ze obuwie nie jest przeznaczone do uzytku codziennego lecz jesdt obuwiem klasycznym oraz ze obuwie bylo eksploatowane w trakcie zmiennych i niekorzystnych waarunków atmosferycznych. procesy przemrożeń i nagłe zmiany temperatury to kluczowe czynnki ktore przyczynniły sie do powstania zmiany bedacej przedmiotem tego zgłoszenia...' moim zdaniem jest to troche dziwne ale cóż, moze tylko mi sie wydaje. Jak myslicie warto pisac odwołanie ? I czy wgl jest jakikolwiek sens ? :confused:

brakpomyslu napisał:
Jak myslicie warto pisac odwołanie ?
thcey.gif

Doświadczenie pokazuje, że odwołanie ma pozytywny skutek.

Ostatnia edycja:
Witam
Chciałabym zapytać, czy mogę domagać sie od pralni, w której reklamowałam usługę czyszczenia garderoby (oczywiście reklamacja rozpatrzona negatywnie) wglądu do opinii rzeczoznawcy? Pismo otrzymane z paralni zawiera tylko cytat z opinii wystawionej rzekomo przez rzeczoznawcę a moje wątpliwości co do istnienia tej opinii wynikają z błędu zawartego na końcu pisma - reklamowane było czyszczenie bluzki a nie, jak wynika z pisma, marynarki (w tytule pisma jest napisane, że dotyczy bluzki, na zakończenie zaś pralnia prosi mnie o odebranie marynarki).
Pozdrawiam

Witam,
Dziś dostałem oto taką odpowiedź reklamując wadę butów kupionych 8 maja 2014r.
Reklamację złożyłem 3 lipca 2014r. a wadę zauważyłem już miesiąc wcześniej, co zaznaczyłem w reklamacji.
Wyrobili się w przeciągu 14 dni roboczych.
Z uwagi iż na początku widać było delikatne przecieranie przy podeszwie, nie reagowałem.
Jednak zaczęło to pękać i postanowiłem iż buty są za nowe by już tak się zużyły.
Dodam że w butach chodzę nacodzień dom-auto-praca, nie uprawiam sportów typu bieganie.
W odwołaniu piszą na niepoprawne wiązanie butów, co jest dla mnie absurdem.
Chodzę w butach tego typu od kilku lat i to pierwszy raz mi się zdarza.
Wiążę buty zawsze tak samo, na tyle ścisło bym nie miał odcisków i noga w nich się nie męczyła.
Na dodatek wada jest tylko w prawym bucie.
Lewy jest bez wad, nawet nie widać zalątka takich przetarć.

A oto zdjęcie buta i zbliżenie na wadę:

A oto pismo jakie wstępnie napisałem dzięki informacjom z tego forum:

Szanowni Państwo,
odnosząc się do odpowiedzi reklamacje, przedstawiam moją opinie

Reklamując prawy but, widać wyraźnie iż na lewym bucie nie występuję w tych miejscach podobna wada.
Gdyby nieprawidłowe zasznurowanie butów, powodowałoby bocznego rozbijania butów i przycinanie cholewki, działo by się to na dwóch butach.
Buty sportowe użytkuję od wielu lat i nigdy nie wiąże ich inaczej, luźniej itp.
Z uwagi iż spędzam w butach dużo czasu, nie mogę sobie pozwolić na odciski i otarcia.
Wada zaczęła występować na tyle wcześnie, że opinia o rozbiciu butów jest bezpodstawna.
Reklamacji nie uwzględniono, uzasadniając tym, że jest wynikiem z noszenia butów bez prawidłowego zasznurowania.
Odrzucenie reklamacji jest nieuzasadnione, gdyż przyczyna czyli wady fizyczne tkwiła w towarze już w chwili jego wydania, ujawniając się w postaci mechacenia się zamszu.
Po miesiącu używania butów, w tym miejscu zamsz zaczął pękać.
Wnioskuję o uznanie reklamacji za zasadną.

Z góry dziękuję za pomoc i podpowiedź, jak odwołać się na tą opinię firmy Tarmax.
Pozdrawiam

Nie pisz tego samego posta pod postem, jest możliwość edycji/usunięcia przez 20 minut.

Wszystko w tym temacie zostało już tu kilka razy napisane, nic nowego się nie dowiesz, spokojnie przeczytaj ten wątek.

Witam.
W poprzednim tygodniu odebrałem negatywna decyzję dotyczącą nieuznania reklamacji obuwia.
,,Dotyczy reklamacji obuwia ADIDAS – nr zgł. Rekl. 23/7
Sprzedawca odpowiada tylko i wyłącznie za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową wynikającą z wadliwości tego artykułu.
Po oględzinach organoleptycznych stwierdzam mechaniczne uszkodzenie typu użytkowego, spowodowane w trakcie oraz w wyniku użytkowania. Materiały elementów cholewkowych obuwia w częściach piętowych są poprzecierane. Uszkodzenia są głębokie – zniszczenia lica.
W miejscach uszkodzeń nie występują siły gnące ani rozrywające i tego typu zniszczenia mogą być wyłącznie skutkiem działania zewnętrznych sił tarcia, bez jakiejkolwiek winy producenta – krótki okres użytkowania nie może mieć w tym przypadku jakiegokolwiek znaczenia.
Wyraźne są ślady działania czynników zewnętrznych, za co nie można winić producenta.
Stwierdzam, że obuwie jest wykonane prawidłowo, z materiałów , które spełniają kryteria jakościowe. Wad nie stwierdzam, a towar konsumpcyjny jest zgodny z umową.
Producenta ani sprzedawcy nie można winić za mechaniczne uszkodzenia nawet gdy zostały one spowodowane po krótkim okresie użytkowania.
REKLAMACJA ODDALONA
MECHANICZNE USZKODZENIA TYPU UŻYTKOWEGO

Ciężko jest stwierdzić uszkodzenie mechanicznie po zaledwie czterokrotnym nałożeniu butów. Tym bardziej, że w okresie użytkowania obuwie nie miało styczności z wodą w jakiejkolwiek postaci. Obuwie jest częścią garderoby o które bardzo dbam i nigdy nie zdarzyło się, abym w butach sportowych chodził krócej niż dwa lata. Za 249 zł. oczekuję dłuższego niż tydzień okresu użytkowania. Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

Czyli w moim przypadku śmiało mogę napisać odwołanie od decyzji schematycznie do tego co radziłeś osobie przede mną.

Witam i proszę o pomoc :)
29.03.2014 kupiłam synowi buty skórzane firmy nike za 159zł .
5.05.2014 musiałam je oddać do reklamacji,ponieważ jeden but rozszedł się przy szwie z boku buta,reklamacja została uwzględnia i but został naprawione.
10.09.2014 buty oddałam ponownie do reklamacji z powodu tej samej wady,ten sam but ta sama wada tylko już reklamacja nie została uwzględniona.Proszę o pomoc co mam robić jak je ponownie zareklamować.
Powód:

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
I właśnie tu jest problem,bo rzeczoznawca który może mi wydać taką opinię czyli zajmujący się obuwiem jest około 60km od mojego miasta,już się dowiadywałam i to wiem i wiem,że taka opinie jest odpłatna,taką inf.udzieliła mi rzecznik praw konsumenta w moim mieście ;(
Bardzo dziękuje za odpowiedz i liczę na jeszcze jakieś rady

Witam i również proszę o pomoc,

26.09.2014 oddałem buty do reklamacji.
3.10.2014 dostałem informację mailem, że reklamacja została oddalona.
Czy sklep ma obowiązek przesłać na moją prośbę uzasadnienie odrzucenia czy nie musi tego robić?
Spojrzałem jeszcze raz na zgłoszenie reklamacyjne i dotarło do mnie, że najprawdopodobniej jest to reklamacja z gwarancji :/

Nie zamierzam odpuścić. Czy powinienem teraz odebrać buty i jeszcze raz złożyć reklamację tym razem z tytułu towar niezgodny z umową (napisać własne pismo) ?
Czy może powinienem złożyć jakieś pismo odwoławcze do ich uzasadnienia? Czy będzie ono w jakiś sposób wiążące? Jeżeli miałbym teraz złożyć takie odwołanie to rozumiem, że nie powinienem odbierać butów?

Z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

witam, proszę o poradę kogoś doświadczonego w sprawach reklamacji.

sprawa wygląda tak:
w styczniu 2013 roku zakupiłem buty za 349zł, po półtora roku jeden but rozkleił się całkowicie przy połączeniu cholewki z podeszwą, w drugim bucie wada ta zaczyna się pojawiać. Buty były kupione w sklepie internetowym worldbox, posiadam paragon z ich zakupu i kartę informacyjną o przysługującej mi dwuletniej gwarancji.

W zeszłym tygodniu wysłałem buty do sklepu wraz z formularzem ze strony internetowej tego sklepu dotyczącym reklamacji (zał. 1) Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - f09c2dc38c3c6.jpg
Dziś otrzymałem paczkę z butami, tym samym formularzem i na jego odwrocie z opinią "rzeczoznawcy" (zał. 2) Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - f9f9fbb9be83d.jpg
jak widać w załączniku opinia ta jest tendencyjna, pisana na kolanie.

Chciałbym się od niej odwołać, początkowo bez udawania się do niezależnego rzeczoznawcy. Chciałbym ich trochę "postraszyć", stąd moja prośba o pomoc w przygotowaniu takiego pisma. We wczesniejszych postach znalazłem coś takiego:

"Szanowni Państwo,

Odnosząc się do odpowiedzi reklamacje, przedstawiam moją opinię.

Reklamacji nie uwzględniono, uzasadniając tym, że jest wynikiem uszkodzenia mechanicznego.
Odrzucenie reklamacji jest nieuzasadnione, gdyż przyczyna czyli wady fizyczne tkwiła w towarze już w chwili jego wydania, ujawniając się w postaci uszkodzenia mechanicznego rozklejenia połączenia podeszwy z cholewką.
Wnioskuję o uznanie reklamacji za zasadną.
Odpowiadając na zarzut sformułowany pod pojęciem (z zakresu eksploatacji obiektów technicznych) "uszkodzenia mechanicznego" informuję, że powstanie uszkodzenia mechanicznego, czyli przejście do stanu niezdatności, podczas typowej eksploatacji, świadczy o niedostosowaniu obiektu eksploatowanego do naturalnie działających czynników zewnętrznych (mechanicznych tj. naprężeń i odkształceń). Odpowiedzialność za technologiczne konstruowanie i produkcję obiektu technicznego odpowiedniej jakości ponosi producent.

Uszkodzenie nastąpiło, gdyż inherentne wartości parametrów obiektu eksploatacji nie są w normie i przekraczają jego graniczne wartości wytrzymałości. Towar jest niezgodny z umową, gdyż nie ma właściwości, jakie powinny cechować towar tego rodzaju, więc nie nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany.

Jeśli jeszcze mają Państwo wątpliwości co do zasadności mojej reklamacji, proszę w odpowiedzi wyrazić zgodę na rozstrzygniecie sprawy przez Stały Polubowny Sąd Konsumencki.
Proponuję polubowne załatwienie sprawy. Proszę wiec o wydanie towaru zgodnego z umowa. Precyzując oczekuję wydania nowych butów, zgodnych z umowa w terminie do 7 dni od otrzymania niniejszego oświadczenia.
Jeśli ww. zostanie spełnione w zamian odstąpię od żądania spełnienia obowiązku zwrotu poniesionych kosztów dostarczenia towaru do reklamacji
Przepis prawny:
Art. 8. 2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

Informuję, że po bezskutecznym upływie ww. terminu Sprawa zostanie skierowana do Inspekcji Handlowej, oraz Rzecznika Konsumentów. Zostaną wtedy obciążeni Państwo dodatkowymi kosztami, wynikłymi z dochodzenia prawa tj. koszty ekspertyzy rzeczoznawcy.
Ponownie proszę więc o wydanie towaru zgodnego z umową, nie narażając Państwa na dalsze koszty i stratę czasu".

Moje pytania brzmią:
1. Czy jest sens odwoływać się 1,5 roku po zakupie obuwia?
2. Czy zasadne jest napisanie takiego (jw.) odwołania / jakoś je zmienić?

Opinia niezależnego rzeczoznawcy będzie kolejną próbą "walki ze sklepem", obecnie jednak przebywać w dość małej metropolii :D i chciałbym to załatwić inaczej. Mam czas :P

1 Jest jeśli uważasz, ze masz racje, zatytułuj pismo "Wezwanie przedsądowe"
2 Dostosuj do własnej sytuacji.

Powrót