Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rozumiemm rodzice w momemcie mojego urodzenia byli w niemczech mieli wydane dowody osobiate na podstawie Registerschein i pozniej im zabrano te dowody bo nie udokumentowali do konca obywatelstwa przodka nie posiadali wszystkich papierow ktore ja teraz posiadam i zostali wydaleni z niemiec do polski wiec dobrowolnie nie wrocili czy mam jakiekolwiek szanse ?

Skoro ich wydalono, a nie wrocili dobrowolnie, a ty sie teraz starasz o obywatelstwo na podstawie innych dokumentow, to nie do konca rozumiem, po co sie pytaja o ten rok 1991 i status przesiedlenca.
No coz:
Pytaja sie konkretnie o Ciebie, wiec odpisz, bo musisz, ze w roku 1991 urodziles sie tam i tam i przebywales od tego czasu tam i tam (pewnie ci kazali wymienic miejsca pobytu). O rodzicach sam z siebie nic nie pisz, skoro sie o nich nie pytali, tylko o ciebie.

Rodzicow wydalono wrocili spowrotem do Niemiec i grozono juz pozniej wiezieniem wiec rodzice nie ryzykowali staralem sie po pradziadku i dziadku od taty strony a ze posiadam registerschein taty to wyslalem im i wyslali mi nowy antrag w zupelnie innej formie

Trudno mi tu wyrokowac, od czego ty teraz konkretnie wywodzisz obywatelstwo, bo status przesiedlenca a obywatestwo to dwie rozne rzeczy, przynajmniej przed rokiem 2000. Tak czy inaczej musisz wypelnic ten kwestionariusz i odczekac, co zadecyduja. Tylko wypelniajac "Antrag" trzeba z reguly samemu zaznaczyc, na jakiej podstawie sie chce wywodzic obywatelstwo, wiekszosc osob nie rozumie pytan w tym wniosku i zaznacza wszystko do kupy zusammen. Ja juz widzialem wnioski wypelnione przez tlumaczy przysieglych, bez ladu i skladu. W tym wszystkim jest naprawde dosyc jasna logika nieprzerwanego dziedziczenia obywatelstwa , ktore jedynie w przypadku tych Volkslist z Gornego Slaska robi sie czasem skomplikowane.

Ja staralem sie po przodkach i musze jeszcze im doslac papiery na dziadka i pradziadka zostal mi do wyslania RentenBescheid i informacje z IPN I AP odnosnie rehabilitacji ze nie zostalo nic odnalezione w sadach

Dziekujee Bardzo Panie Pogodniak za porade i za szybka odpowiedz pozdrawiam

Witam mam pytanie odnośnie rehabilitacji czy dokumenty z IPN lub AP musza byc napisane w formie zaswiadczenia czy informacji tez moga byc ?

Witam mam pytanie czy pomogl by mi ktos to napisac po niemiecku

Musielismy opuscic niemcy z powodu nie udokumentowania do konca obywatelstwa niemieckiego. Moj tata zlozyl dokumenty w 1989 roku na swoja mame i po jakims czasie zabrali moim rodzica dowody osobiste i paszporty i wyrzucili nas z niemczech. Ja syn Adrian Kaminski po 20 latach składam dokumenty na mojego dziadka i pradziadka ktorzy posiadali obywatelstwo niemieckie. Do wniosku dodam informacje o naszej sytuacji rodzinnej

Witam pomogl by ktos z przetlumaczeniem

Musielismy opuscic niemcy z powodu nie udokumentowania do konca obywatelstwa niemieckiego. Moj tata zlozyl dokumenty w 1989 roku na swoja mame i po krotkim czasie dostali niemieckie dowody osobiste i paszporty i po okolo 2 latach zabrali moim rodzica dowody osobiste i paszporty i wyrzucili nas z niemczech. Ja syn Adrian Kaminski składam dokumenty na mojego dziadka i pradziadka od strony taty ktorzy posiadali obywatelstwo niemieckie. Do wniosku dodam informacje o naszej sytuacji rodzinnej

Ktoś Ci pomógł już z tym tłumaczeniem?
Sporo czasu upłynęło a nikt nic nie odpowiedział.

Bo ten tekst jest napisany byle jak juz po polsku. A poza tym jak mozna sie zwracac do niemieckiego urzedu ze sformulowaniami typu "wyrzucili nas z niemczech " (nie mowie juz o bledzie gramatycznym "z Niemczech" zamiast "z Niemiec), przeciez to generuje a priori negatywne nastawienie urzedu do takiego petenta!

A tak nawiasem, gdy ostatnio przetlumaczylem w innym watku pismo dla kogos, to ta osoba nie odpowiedziala ani per "dziekuje" ani "pocaluj mnie w dupe". To tez nie motywuje to pomocy

mnie najbardziej dziwi totalna ignorancja, lenistwo-przeszukaj chlopie to forum i to nastawienie, typu "PanDa"

Tlumaczy przysieglych masz malo? Daj zarobic im te 50 zl za twoje wypociny. Twoja sprawa nadaje sie do niemieckiego adwokata lub radcy, myslisz ze tak latwo odzyskasz obywatelstwo? Pewnie polowy istotnych faktow tu nie przytoczyles, a chcesz totalnej pomocy za darmo.

Dobra Młody zwracam honor, sporo kasują ci adwokaci i tłumacze, jak ty nie pracujesz albo nie masz wysokich zarobków to rzeczywiście może być dla ciebie dużo.

Teraz dostałem wycene za tłumaczenie, to spadłem z krzesła prawie :)

Dzień dobry. Czy ma ktoś wzór wniosku o odnowienie Staatsangehörigkeitsausweis? Można poprosić o treść? Z góry dziękuje. Mój "Staat" stracił ważność, ale nie powinienem mieć problemu z uzyskaniem nowego, bo mój brat uzyskał już ten bezterminowy.

To jest ten sam formularz, co pierwotnie, nie ma innego na "odnowienie"

Pogodniak napisał:
To jest ten sam formularz, co pierwotnie, nie ma innego na "odnowienie"
Antrag auf Ausstellung eines Staatsangehörigkeitsausweises np taki jak jest tu klik? Kobieta z konsulatu powiedziała mi, że mam napisać po niemiecku wniosek o odnowienie Staatsangehörigkeitsausweis i wysłać do nich lub do Koln pocztą.

No i dobrze ci powiedziała, konsulat to tylko rodzaj poczty w tym wypadku, jak masz na miejscu to za darmo ci wysla do Kolonii, a tak wydasz kilka złotych na koperte i znaczek.

W konsulacie mogą ci poprawić błędy jak nie będziesz wiedzieć co gdzie wpisać, więc może warto do nich wpaść.

tof85 napisał:
No i dobrze ci powiedziała, konsulat to tylko rodzaj poczty w tym wypadku, jak masz na miejscu to za darmo ci wysla do Kolonii, a tak wydasz kilka złotych na koperte i znaczek.

W konsulacie mogą ci poprawić błędy jak nie będziesz wiedzieć co gdzie wpisać, więc może warto do nich wpaść.

Tzn chodzi mi o ten wniosek o odnowienie. Z tego co zrozumiałem, to mam go napisać samemu (w sensie, że nie ma żadnego oficjalnego wzoru).

Czytałem wszystkie wątki i odpowiedzi na forum dot. wydania nowego Staatu po upływie terminu ważności dotychczasowego.
Moja sytuacja jest następująca:
W 2002 otrzymałem Staat i jednocześnie od razu wyrobiłem w konsulacie niemiecki paszport. W 2011 roku czyli na rok przed upływem ważności paszportu wystąpiłem o wydanie nowego. Bez problemu został mi wydany przez konsulat w Opolu. Jednocześnie urzędniczka poinformowała mnie, że za rok (czyli w 2012 r.) muszę wystąpić o nowy Staat, ale "będzie to czysta formalność".
Tak więc w 2012 roku wystąpiłem z krótkim jednozdaniowym wnioskiem do BVA o wydanie nowego dokumentu. Otrzymałem oczywiście odpowiedź, że to nie tak od razu, że mam przedstawić jeszcze dokumenty z IPN-u dotyczące dziadka. W IPN-ie kwerenda trwała ponad rok. Przysłali mi m.in. kopię kartoteki mojego dziadka. Wszystko to przesłałem do BVA. Przez 1,5 roku ze strony BVA była zupełna zupełna cisza, dopiero w marcu 2016 r. otrzymałem do podpisania i potwierdzenia przez notariusza pełnomocnictwo do brytyjskiego archiwum wojskowego w celu sprawdzenia czy mój dziadek służył w Armii Andersa. Podpisałem, potwierdziłem i odesłałem.
Na początku tego roku wysłałem zapytanie do BVA na jakim etapie jest moja sprawa. Odpisali że czekają na odpowiedź z Londynu.
W lipcu br. ponownie wysłałem zapytanie do BVA (mailem). Dziś otrzymałem zwrotnego maila, że w lipcu dostali odpowiedź z Londynu i zajmą się sprawą w najbliższym czasie.
W międzyczasie ja wyjechałem do Niemiec, zameldowałem się tutaj (na podstawie ważnego paszportu) i złożyłem wniosek o wydanie dowodu osobistego (czekam na jego wydanie).
Czy w tej sytuacji powinienem zawiadomić BVA że jestem zameldowany w Niemczech, czy też na razie nie ruszać tej sprawy i cierpliwie czekać na decyzję BVA ?
Pozdrawiam

Powrót