Nieważny Staatsangehörigkeitsausweis a potwierdzenie obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ptrz666
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czlowieku, nie przesadzaj, na ilu watkach chcesz zadawac w kolko Macieja to samo pytanie????:mad:

Dostajesz ostrzezenie!

Witam

Mam pytanie, orientujecie się jak wygląda sprawa z załatwieniem paszportu na dzisiejsze czasy w Opolu ? Chodzi mi o to, że obecnie mam "przeterminowany" Staatsangehörigkeitsausweis od 4 lat i czy da radę wyrobić paszport pierwszy raz bez wyrabiania nowego Staatsangehörigkeitsausweis ?

Czytałem o tym, że mogę wyrobić sobie "niemiecki dowód osobisty", ale do granicy mam troszkę daleko i wolałbym to załatwić w opolu o ilę się da.

Pozdrawiam

Nie chciałem burzyć porządku na forum. To moje pierwsze wpisy. Sry.
Jaki jest status dokumentu Vorlaufiger Ausweis DVL? Ktoś wie?

Witam mam pytanie staram sie o obywatelstwo i dostalem list czy jest ktos w stanie pomóc

Napisali mi tak
In Ihrem Antrag geben Sie an, dass Ihrem Familienangehörigen durch das Bundesverwaltungsamt ein Staatsangehörigkeitsausweis ausgestellt wurde. Ich bitte um Übersendung einer einfachen Kopie oder um Angabe des Aktenzeichens des Staatsangehörigkeitsausweis oder des Geburtsdatums des Familienangehörigen. Ich bitte auch um Darstellung Ihres Verwandschaftsverhältnisses zu diesem Familienangehörigen.

Adi też jestem z Bydzi to Tobie pomogę. Musisz przesłać numer sprawy lub nazwisko osoby na którą sie powołujesz no i trzeba określić jakie Ciebie łączy pokrewieństwo z tą osobą.

To super dziękuje Peter a jest tam cos napisane ze obywatelstwo zostalo lub zostanie wydane ?

Nie. Musisz dostarczyć numer sprawy.

Nr sprawy czyli to co mi wysyłają na kazdym liscie z Bundesverwaltungsamt tak ?

Numer sprawy osoby na którą sie powołujesz i jakie jest pokrewieństwo.

Co im wysłałeś volkslistę. Jak grupa.

Volkslisty im nie wysylalem bo nie chcieli wyslalem im akty urodzenia moj taty i dziadka i akty malzenstwa i taty registerscheine

Dziadek urodzony w Berlinie w 1913 Tata w Bydgoszczy w 62 a Ja w Münster W 91

Musisz im podać na kogo się powołujesz. Tego żądaja.

Okk to na kogo na dziadka musze chyba w tej sytuacji mam jakiekolwiek szanse ?

Jak dziadek urodził sie w berlinie ale gdzie później żył to jest ważne. jak był Polsce potrzebna volkslista.

Pozniej wrocil do Polski z rodzicami chyba ale dokladnie nie wiem w ktorym roku

Jak przybył do Polski to stracił obywatelstwo i jak nie masz potwierdzonej volkslisty z APO Bydgoszcz tak jak ja miałem to nic nie udowodnisz.

Powrót