Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
1) sprawa sprowadzała się do tego, że SN uznał, że dana czynność nie miała związku z pełnioną funkcją członka zarządu, zaś (zdaniem SN) w dyspozycji normy, która ma na celu ochronę właścicieli spółki przed zarządem dokonującym czynność z "samym sobą" w ramach pełnionego manadtu. W mojej ocenie, podejście nie głupie, ale całkowicie sprzeczne z przepisem, który nie wyróżnia takich sytuacji, a nadto nie uwadze SN uciekło najwyraźniej, że czynność w dalszym ciągu jest dokonana z "samym sobą". Celem wyłączenia umów z "samym sobą" jest ochrona majątku wspólników, a argumentacja SN w tym orzeczeniu zmierza do przerzucenia sporu na totalnie abstrakcyjną okoliczności, czy czynności była związana z funkcją, czy nie. W ten sposób można szybko wyprowadzić majątek ze spółki, a dalszy nabywca w zasadzie będzie chroniony dobrą wiarą (niby skąd ma wiedzieć, że członek zarządu wyprowadził majątek); Uważam, że Sądy w Polsce nie tworzą prawa, a je stosują - argumentacja SN w tym wyroku to jest (moim zdaniem) tworzenie prawa. Tego jeszcze nikt nie podniósł, ale doktryna generalnie zmiażdżyła to orzeczenie (z całym szacunkiem dla Pani Sędzi H. Ciepłej, którą generlanie bardzo szanuję za dorobek, a która jest chyba osoba odpowiedzialną za ten wyrok).
2) zdanie dot. wcześniejszej wypowiedzi przedmówcy, jakobym zarzucał, że sędziwie SN oblali by wg mnie egzamin
3) czytałem już dawno temu, stąd nie chce mi się teraz wracać do sprawy. stawiałem pytanie, czy Wy czytacie uzasadnienia, czy tylko sentencje.

Ostatnia edycja:
Szanowny Panie Maoderatorze! Bardzo uniżenie proszę o odpowiedź w kwestii: na jakiej podstawie usunięto mój wcześniejszy post, jak i kilka sąsiednich?

W ramach "oczyszczania forum" z nadmiaru postów w jednym temacie.

(z pewną nieśmiałością) Acha... Ale jaka podstawa z regulaminu ku temu ?

Posty nie wnoszące nic nowego mogą być decyzją moderatora usunięte.
§ 8b, § 10 i § 10a. Ocenę postów przeprowadza moderator.
Proszę pamiętać, że FMP jest tylko małym fragmentem forum prawnego.
Niektórzy traktują ten dział jako miejsce na pogaduszki, jako następne GG.
Tego nie możemy tolerować.

Ostatnia edycja:
renataxxx napisał:
Ale wiemy tylko, że Gdańsk uwzględnił odowłania, o innych komisjach I stop. nic nie wiemy.
Czy jakieś inne komisje, oprócz gdańskiej, uwzględniły odowłania?

Jak mi doniesiono Gdańsk uwaglęniał wyłącznie administację.

biedna_ja napisał:
do arvb"to super, bo moja komisja warszawska nie uznała i do MS przekazuje,
a mozesz powiedziec czy wawa czy inne miasto

może być na prv. odpowoedz

Wrocławska też nie uznała. Właśnie się dowiedziałam, że moje odwołanie dotarło wreszcie do K2. Pani w Ministerstwie nie potrafiła mi jednak powiedzieć, kiedy zostanie rozpatrzone, więc pewnie sobie poczekam do nowego roku albo i dłużej...:(

Ale ty miałaś z tego co pamiętam gospodarcze do tyłu? Bo jeśli tak to z zawalonym gospodarczym po zebraniu wszystkich informacji nie ma szans przed K1.

paula1234 napisał:
Ale ty miałaś z tego co pamiętam gospodarcze do tyłu? Bo jeśli tak to z zawalonym gospodarczym po zebraniu wszystkich informacji nie ma szans przed K1.

Tak, gospodarcze. Zastanawiam się tylko po co tak długo je trzymali, skoro i tak rozpatrzyli negatywnie...

Przypominam nasz regulamin:
§8b Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.

Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Użytkownicy, którzy konsekwentnie będą naruszać niniejszy § Regulaminu będą ostrzegani, a w przypadku braku reakcji na ostrzeżenie - usuwani z Forum.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów Forum.

alphaOne napisał:
co ciekawego bylo na spotkaniu zorganizowanym przez OIRP Warszawa?

K2 ma dzisiaj pierwsze posiedzenie (czy organizacyjne, czy merytoryczne to nie wiem). Ma być jeszcze jedna K2 a być może jeszcze jedna (obie tylko dla W-wy.)
K2 jest w stanie rozpatrzeć 1 odwołanie dziennie.

W W-wie uwzględniono kilka odwołań w ramach autokontroli (głółwnie admin., jedno z cywila i jedno z gospo.). Jest deklaracja na uwzględnienie kilkunastu nowych. Egzaminatorzy się spotykają i czytają te odwołania, dlatego tak długo trwa przekazywanie odwołań do K2.

Przekazanych jest już część odwołań. Można się dowiadywać w Izbie.

Ocena K1 w kwestii złej reprezentacji umowy w całej Polsce była jednolita, ale jak powiedziano, gdy wpłynie dużo odwołań z całej Polski z tym problemem, to K2 będzie musiało zastanowić się nad gradacją ocen.

Egzamin w przyszłym roku przełom sierpnia/września.

Izba widzi problem, K2 też i będzie dążyć do ujednolicenia oceniania z administracji.

KRRP ma podjąć 30 września uchwałę o statusie aplikanta po aplikacji bez zdanego egzaminu. Mają nas podpiąć pod Extranet na nowo i będziemy mogli korzystać za darmo ze szkolenia dla aplikantów IV roku (tych dodatkowych zajęć).

ciekawe ze widza problem, ale odwolan uwzglednili kilkanascie:) rozumiem ze kryteria doboru tych uwzglednionych nie zostaly ujawnione?

alphaOne napisał:
ciekawe ze widza problem, ale odwolan uwzglednili kilkanascie:) rozumiem ze kryteria doboru tych uwzglednionych nie zostaly ujawnione?

Dziekan powiedział, że problem z samokontrolą polega na tym, że trudno egzamionatorom przyznać się do błędu. W wielu przypadkach biorą pod uwagę wytyczne, bowiem łatwiej wtedy bronić im swojej oceny. Tylko nieliczni mają odwagę się im przeciwstawić.

Na zmianę formuły egzaminu w najbliższym czasie nie ma co liczyć, choć MS też widzi, że test jest bezsensowny i coraz mniejszą do niego przywiązuje wagę.

szamag napisał:
Mają nas podpiąć pod Extranet na nowo i będziemy mogli korzystać za darmo ze szkolenia dla aplikantów IV roku (tych dodatkowych zajęć).

Wielkie dzięki za info :brawo:

A kiedy nas podepną? i czy na starych hasłach czy trzeba się jakoś od nowa zgłaszać/rejestrować? i od kiedy mniej więcej są te dodatkowe zajęcia?

wawka napisał:
Wielkie dzięki za info :brawo:

A kiedy nas podepną? i czy na starych hasłach czy trzeba się jakoś od nowa zgłaszać/rejestrować? i od kiedy mniej więcej są te dodatkowe zajęcia?

podpiąć nas mają za ok. 3 tygodnie.
Zajęcia planowane są od stycznia.
Do każdego z nas zostanie przesłana ankieta z prośbą o wypełnienie. Z niej będzie wynikac jakie są nasze oczekiwania co do terminu rozpoczęcia zajęć, terminów zajęć (także weekend).
Planowane są małe grupy, ale Dziekan apelował, że jeżeli ktoś się zadeklaruje to ma uczęszczać w zajęciach i pisać prace, bo inaczej będzie wykreślany i być może obciążany kosztami szkolenia. Jak nie będzie mógł uczęszczać w zajęciach to musi to zgłosić, żeby nie blokowac drugiemu.

szamag napisał:
W W-wie uwzględniono kilka odwołań w ramach autokontroli (głółwnie admin., jedno z cywila i jedno z gospo.). Jest deklaracja na uwzględnienie kilkunastu nowych. Egzaminatorzy się spotykają i czytają te odwołania, dlatego tak długo trwa przekazywanie odwołań do K2.

To super że u was autokontrola działa. W mojej izbie adwokackiej na podjęcie decyzji o przesłaniu odwołana potrzebowali średnio 5 min. i w wszystko załatwili w ciągu jednego dnia. Podobnie z tego co wiem to również w Poznaniu i Warszawie nikt nie czytał odwołań.

Janusz.M. napisał:
§8b Zabronione jest prowadzenie zbędnych polemik, składających się m.in. z dużej ilości krótkich postów bez treści merytorycznej, odbiegających w sposób znaczący od głównego tematu, a także ostrych wypowiedzi i kłótni.

Wszelkie tematy, których forma przyjmie charakter czatu internetowego lub luźnej pogawędki, a które mogą być kontynuowane drogą Prywatnych Wiadomości, komunikatorów internetowych lub e-maili będą zamykane, ewentualnie usuwane będą konkretne posty.
Użytkownicy, którzy konsekwentnie będą naruszać niniejszy § Regulaminu będą ostrzegani, a w przypadku braku reakcji na ostrzeżenie - usuwani z Forum.
Ocena tematu pod kątem niniejszego § pozostaje w rękach Administratorów i Moderatorów Forum.

prowadzone dyskusje na wątku radcowskim skutkowały zmianą regulaminu forum :brawo::D

do szamag Ma być jeszcze jedna K2 a być może jeszcze jedna (obie tylko dla W-wy.) - a czy to informacja 100% pewna, to nie będzie dobrze... bo stara K2 będzie np. lepsza od nowej...po K2 mniej wiecej wiadomo czegos ie spodziewać a po nowej oj nie wiadomo...wg. mnie moze być znowu nierowne traktowanie NAs!!!!!!
K2 jest w stanie rozpatrzeć 1 odwołanie dziennie.
- bez przesady, to chyba jakas kpina??????

Ocena K1 w kwestii złej reprezentacji umowy w całej Polsce była jednolita, ale jak powiedziano, gdy wpłynie dużo odwołań z całej Polski z tym problemem, to K2 będzie musiało zastanowić się nad gradacją ocen. - super!!!

===moderacja==== zacytowany cały długi post.

No to w końcu ile jest tych K2??? Już nic nie rozumiem, bo ja dzisiaj uzyskałam w Ministerstwie informację, iż moje odwołanie czekać będzie na powołanie nowej K2, a z Warszawy nie jestem...

Ze względu na charakter popełnionego przeze mnie błędu pogląd mniejszościowy streściłam tylko w kilku zdaniach. W świetle tego, co napisałaś doszłam jednak do wniosku, że chyba muszę uzupełnić swoje odwołanie.

Mam więc prośbę do tych, którzy pisali odwołania z gospodarczego ze względu na złą reprezentację. Czy ktoś mógłby mi podesłać choć zarys uzasadnienia swojego odwołana na: prawnik2011@onet.eu. Będę bardzo wdzięczna:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Niki2011 - a kiedy Twoje odwołanie wpłynęło do K2?
Chyba trzeba zadzwonić do MS kiedy będzie powołana nowa komisja i dla kogo.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót