Niezdany egzamin radcowski

• Autor wątku Autor wątku zabrzanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mam ten sam problem- zła reprezentacja w gospodarczym. Będę wdzięczna za współpracę w zakresie odwołania.

Cześć o to apelacja, za którą otrzymałem 2. poniżej przedstawiam uzasadnienie do ocen, jeśli macie jakies propozycje co do odwołanai co mam podnieść w nim bedę wdzięczny

Działając w imieniu powódki, w oparciu o pełnomocnictwo znajdujące się w
aktach sprawy, składam na podstawie art. 361 § 1 i § 2 apelację od powyższego wyroku. Zaskarżam wyrok w części oddalającej powództwo odnośnie punktu I co do odsetek ustawowych od zadośćuczynienia w kwocie 33.100,00 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r. oraz w całości punkt 3 wyroku oddalającego powództwo co do zasądzenia kwoty 20 000,00 zł tytułem zadośćuczynienia wraz z odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty.
Zaskarżonemu wyrokowi zarzucam:
1) naruszenie przepisów postępowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez przyjęcie, iz opinia biegłego z zakresu rekonstrukcji przyczyn wypadku
pozwala na określenie stopnia przyczynienia się powódki do powstania szkody,
podczas gdy z jej tresci wynika, iż biegły nie posiadał pełnej wiedzy na temat
zdarzenia i dlatego nie mógł go ocenic w sposób pełny,
2) naruszenie przepisów postepowania, mianowicie art. 233 § 1 k.p.c.
poprzez pominięcie dowodu z przesłuchania powódki, której zeznania mogły mieć istotne znaczenie dla rozstrzygnięcia niniejszej sprawy,
3) naruszenie przepisów postępowania, mianowice art. 328 §2 poprzez
niewskazanie w uzasadnieniu wyroku podstawy prawnej z przytoczeniem przepisów
prawa, wbrew obowiązkowi wynikającemu z powyższego artykułu na skutek czego
sąd oddalił powództwo w zakresie odsetek ustawowych od kwoty 33.100 zł od dnia
16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r,
4) naruszenie przepisu prawa materialnego, mianowice art. 45 ust. 1 pkt 3
Prawa o ruchu drogowym, poprzez jego niezastosowanie, na skutek czego Sąd I instancji ocenił przyczynienie sie powódki do zaistaniałego wypadku na 20 %.
Wskazując na powyższe zarzuty, wnoszę na podstawie art. 386 § 1 k.p.c. o
zmianę zaskarżonego wyroku w punkcie I poprzez zasądzenie od pozwanego na
rzecz powódki odsetek ustawowych tytułem zadośćuczynienia od kwoty 33.100 zł od dnia 16 maja 2008 r. do dnia 24 listopada 2009 r.
Wnoszę ponadto o zmianę punktu III wyroku poprzez zasądzenie od
pozwanego na rzecz powódki zadośćuczynienia w kwocie 20 000,00 zł wraz z
odsetkami ustawowymi od dnia wytoczenia powództwa do dnia zapłaty z uwagi na to, że powódka w ogóle nie przyczyniła sie do wypadku.
Ponadto wnoszę o zasądzenie kosztów procesu za dwie instancje od
pozwanego na rzecz powódki, w tym kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.

UZASADNIENIE

1. zachowanie wym form - wpz, zakres zask i wnioski apelacji nie koresponduja z zarzutami, brak zarzutu usprawiedl żadanie dalszej kwoty 20 tys, brak zarzutu podważającego przyjetą date początkowa odsetek, wnioskowana zmiana nie dosc precyzyjna

drugi czlonek napisal, że zakres zaskarż zasadny, z tym, że w częsci dotyczacej odsetek w niewielkiej czesci. zarzuty nie koresponduja z wniskami - brak zarzutu odnosnie żadania kwoty 20 tys.

2. prawidłowość zastosowanych przepisów prawa i umiejetności ich interpretacji

apelacja ogranicza sie do wykazywania braku przyczynienia powódki, brak uzasadnienia co do odsetek. nie wiadomo dlaczego odsetki nalezalo zasadzic w sposob wnioskowany

nie wykazano znajomosci przpepisow prawa i dostatcznejich interpretacji
Uzasadnienie apelacji powoluje sie na brak uzasadnienia sądu I instancji w tym zakresie

3. poprawność zaproponowanego przez zdajacego sposobu rozstrz problemu z uwzglednieniem interesu strony

niewystarczajaca argumentacja, brak zarzutu pozwalajacego na przyjecie wnioskowanej kwoty 20 tys zl, brak argumentacji probujacej przekonac do daty poczatkowej sugerowanej blednie zreszta przez apelujacego

ni zaproponowano rozstrzygniecia i uzasadnienia, ktore uwzglednialo by w stopniu dostatecznym interes strony

o to takie moje uzasadnienie do ocen

nie wiem teraz jaka zabrac sie za uzasadnienie odwołania:)

kudi80 napisał:
Witam, poszukuję osób którym nie poszedł pozytywnie egzamin z gospodarczego, brak 379 :( Jeżeli macie namiar na uzasadnienie prac z błędną reprezentacją, które zostały ocenione pozytywnie to byłabym dozgonnie wdzięczna !!

Ja również przyłączam się do prośby!!!!!!!!!!!!

może ktoś odpowie na powyzszy mój post

Szanowni użytkownicy. Jeśli nie chcecie żeby ten temat został zamknięty, to przeczytajcie nasz regulamin i stosujcie się do niego.
Jesteście na forum gośćmi i przestrzegajcie zasad których wymagamy od wszystkich, od magistrów prawa również.

Moderator nie straszy, tylko prosi o porządek na forum. Chyba od prawników nie wymagam zbyt wiele?

Witam. poszukuję osób, które odwołują się z cywilnego brak 445 mam na wymianę prace z admina bez 149 , która przeszła

jak ktoś chce materiały moje z gospodarczego to daję namiary: lukas2121@interia.pl

ps. swojego odwołania nie prześlę, nie chcę plagiatu przed K2

Witajcie!
Szukam osób, które napisały umowę bez zastrzeżenia warunku. Może znajdziemy wspólnie argumenty do odwołania. Pozdrawiam!

Ile w tamtym roku średnio rozpatrywano odwołania? Macie wiedzę o swoich starszych znajomych ile to trwało w ich przypadku?

JohnyKozak napisał:
Ile w tamtym roku średnio rozpatrywano odwołania? Macie wiedzę o swoich starszych znajomych ile to trwało w ich przypadku?

Mojej przyjaciolce rozpatrywali 8 miesięcy. Moze teraz faktycznie powolają wiecej komisji...

Składając odwołanie wnosicie o uchylenie czy o zmianę uchwały w części ?
i jeszcze jedno - zastanawiam się jak to jest z tymi komisjami odowławczymu, których podobno ma byc kilka w tym roku ? z rozporzadzenia MS wynika, że k II st. ma byc powoałna najpóxniej na chyba 3 dni pzred egzaminem - rozumiem, że teraz jest powołana komisja z ubiegłego roku, ale co z tymi dodatkowymi ??? Ktoś oytał w MS ?

Camilla73 napisał:
A przynajmniej pozytywnie rozpatrzyli:?::?:

Niestety nie. w sądzie tez porazka. Z tego co się orientuję, to odwołania jeszcze jakoś działały (wg Pani Kujawy 100 iles na 300 iles pozytywnie). Natomiast sąd jest nieubłagany i bazuje na prawie do uznaniowosci K1.

gucio_gucinski napisał:
Nikt nie mówi, ze wszystkie egzaminy powinny mieć 100% zdawalność, ale jeśli z egzaminu państwowego, po kilku latach aplikacji mającej przygotować do zawodu, nie zdaje tegoż ponad 60-70% a tak jest już teraz w tym roku, nie wspominając o tym, że w wielu wypadkach zdającym dawano do zrozumienia, że choćby skały.....to i tak wszyscy nie zdadzą, bynajmniej nie z powodu braku wiedzy i kompetencji, to nie można mówić o uczciwie przeprowadzonym egzaminie. Nikt tutaj nie zali się, ze jest biednym żuczkiem, którego zła komisja oblała. Wielu tu obecnych ma prawo sadzić, ze ich oceny były przypadkowe i służyły eliminacji z zawodu, nieuczciwej eliminacji.
Chyba tak źle nie było z Waszym egzaminem, bo w to że nie zdało jakieś 30-40% uwierzę, ale nie, że tylko 30-40 % zdało... I choć jestem pewna, że wiele odwołań zotanie pozytywnie rozpatrzonych, to twierdzenie o nieucziwie przeprowadzonym egzaminie jest nadużyciem... Oczywiście wiele osób rozpisuje się, że otrzymało ndst. np. za brak 149 w administracyjnym, czy 233 w cywilu, ale nikt nie zamieścił całej swojej pracy (wraz z uzasadnieniem), aby każdy mógł ocenić, czy ocena rzeczywiście była taka krzywdząca...

Struś Pędziwiatr napisał:
Chyba tak źle nie było z Waszym egzaminem, bo w to że nie zdało jakieś 30-40% uwierzę, ale nie, że tylko 30-40 % zdało... I choć jestem pewna, że wiele odwołań zotanie pozytywnie rozpatrzonych, to twierdzenie o nieucziwie przeprowadzonym egzaminie jest nadużyciem... Oczywiście wiele osób rozpisuje się, że otrzymało ndst. np. za brak 149 w administracyjnym, czy 233 w cywilu, ale nikt nie zamieścił całej swojej pracy (wraz z uzasadnieniem), aby każdy mógł ocenić, czy ocena rzeczywiście była taka krzywdząca...

Uważasz, że jak nie zdało 40%, to jest to dobry wynik?

bokassa napisał:
Uważasz, że jak nie zdało 40%, to jest to dobry wynik?
Poczekajmy na wyniki oficjalne, ale jeśli okaże się, że zda 60-70 %, to chyba nie będzie najgorzej. Chociaż, mając na uwadze, że egzamin nie był trudny, to taki wynik mimo wszystko będzie zaskakujący.

Struś Pędziwiatr napisał:

(Prawie) każdy kto dostał ndst uważa, że jest ofiarą systemu, ktoś się na niego uwziął etc. - jak ktoś, jak Ty, napisze kilka słów prawdy (przynajmniej ja się pod nimi podpisuję) to spodziewaj się rzeki udawadniania, że nie masz racji (łagodnie mówiąc).

Mi się udało zdać, więc siłą rzeczy nie będę obiektywny w temacie sprawiedliwości/niesprawiedliwości egzaminu, ale też będąc w miarę aktywnym uczestnikiem wątku o tegorocznym egzaminie stwierdzam (subiektywnie), że część ludzi po prostu nie potrafi przyznać się, że skopało egzamin patrząc przez pryzmat swoich dotychczasowych osiągnięć zawodowych.

Tak jak nie każdy zasługuje na maturę, czy tytuł mgr. tak nie każdy może być r.pr. (przynajmniej nie tegorocznym). Z całą pewnością część z tych co oblali zasługiwała by być r.pr., ale mają problem, bo nie potrafili tego udowodnić w dniu próby.

Ostatecznie - samo posiadanie zarzutów zbieżnych z kluczem nie oznacza, że musi się dostać ocenę pozytywną. Uzasadnienie jest równie istotną częścią pracy i może zarówno położyć, jak i uratować zarzuty.

BTW - nie ufajcie też zbytnio opinią co do waszych prac wydawanych przez patronów i kolegów; siłą rzeczy nie będą oni obiektywni co do oceny.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót